زانو بزرگترین مفصل بدن انسان است و ران را به ساق پا پیوند میدهد.
طرح ساختمانی زانو تا حدی ناپایدار است. با این وجود زانو باید کل وزن بدن را هنگام ایستادن تحمل کند، و هنگام راهرفتن یا دویدن حتی وزن بیشتری به آن تحمیل میشود؛ بنابراین مشکلات زانو از جمله بیماریهای بسیار شایع در همه سنین است.
زانو مفصلی است که سه استخوان ران، درشتنی و کشکک در ساختمان آن شرکت دارند. مفصل زانو به وسیله یک کپسول مفصلی، غشاء زلالهای (حاوی مایع زُلالهای) و رباطها احاطه میشود. مایع زلالهای باعث کاهش اصطکاک حرکت میگردد؛ و همچنین در تغذیه غضروفهایمفصل نقش دارد. به همین علت در افرادی که دچار آرتروز یا تخریب مفصلی میشوند بصورت جایگزین ژل و یا مکمل های این مایع تزریق می شود.
غضروف مفصلی، مادهای است که انتهای استخوانها در هر مفصل را میپوشانند. این ماده در اغلب مفاصل بزرگتر حدود ۲/۵ میلیمتر ضخامت دارد. این ماده، سفید و درخشان است و قوامی لاستیکی دارد. غضروف مفصلی یک ماده لغزنده است که اجازه میدهد سطوح استخوانی بدون آسیب دیدن، روی هم بلغزند.
کارکرد غضروف مفصلی این است که ضربات وارده را جذب و یک سطح کاملاً صاف ایجاد کند تا حرکت استخوانها آسان شود. تقریباً در هر نقطهای از بدن که دو سطح استخوانی در مقابل هم حرکت میکنند، این غضروف مفصلی وجود دارد. در زانو غضروف مفصلی، انتهای استخوان ران، سر استخوان درشت نی و پشت استخوان کشکک را میپوشاند.در صورتیکه مراقبت های این سطح مفصلی در طول زمان مناسب نباشد فرد دچار تخریب مفصلی و آرتروز زانو میشود.
رباطهای زانو
رباطها (لیگمانها) نوارهای محکم بافتی هستند که انتهاهای استخوانها را به یکدیگر متصل میکنند. دو رباط مهم (جانبی یا کولترال) در هر طرف زانو قرار دارد:
- رباط جانبی داخلی (MCL)
- رباط جانبی خارجی (LCL).
داخل مفصل زانو، دو رباط مهم دیگر قرار دارد که بین استخوان ران و درشت نی قرار دارند:
- رباط متقاطع جلویی که رباط صلیبی قدامی (ACL)نیز نامیده میشود.
- رباط متقاطع پشتی که همان رباط صلیبی خلفی (PCL)است.
رباطهای کولترال داخلی و خارجی، مانع از حرکت بیش از حد زانو به طرفین میشوند. رباطهای صلیبی قدامی و خلفی، حرکت جلو به عقب زانو را مهار میکنند. رباط صلیبی قدامی مانع از لغزیدن بیش از حد درشت نی، روی استخوان ران به سمت جلو میشود. رباط صلیبی خلفی مانع از حرکت بیش از حد درشت نی، روی استخوان ران به سمت عقب میشود. این دو رباط همراه با هم مهمترین رباطهایی هستند که پایداری زانو را حفظ میکنند.
منیسکها
نوع بافت اختصاصی به نام «منیسک» میان ران و درشت نی قرار دارند. این ساختارها را گاهی «غضروف زانو» هم میگویند، ولی در واقع منیسکها با غضروف مفصلی که سطح مفصل را میپوشاند، متفاوت هستند. منیسکهای زانو به دو دلیل اهمیت دارند.
- مانند یک ضربه گیر عمل میکنند و نیروی وارده از طرف وزن بدن را در سطح بزرگتری پخش میکنند.
- به رباطهای اطراف زانو کمک میکنند تا زانو را پایدار نگه دارند.
یک توپ را تصور کنید که روی یک سطح صاف قرار گرفتهاست. این توپ انتهای استخوان ران است و آن سطح صاف سر استخوان درشت نی. منیسکها در واقع به دور انتهای گرد استخوان ران میپیچند و فضای میان آن و کف استخوان درشت نی را پُر میکنند. منیسکها با این ساختار، به توزیع وزن استخوان ران روی استخوان درشت نی هم کمک میکنند. اگر منیسکها وجود نداشتند، هر وزنی که روی استخوان ران وارد میشد، روی یک نقطه از استخوان درشت نی منتقل میشد. اما با وجود این منیسکها، وزن روی تمام سطح کفه بالایی استخوان درشت نی توزیع میشود.
این توزیع وزن به وسیله منیسکها اهمیت زیادی دارد، زیرا از وارد آمدن فشار بیش از حد بر غضروف مفصلی در انتهاهای استخوانها جلوگیری میکند. فشار بیش از حد بر غضروف مفصلی میتواند به سطح آن آسیب برساند و باعث تحلیل آن در طی زمان شود. منیسکها علاوه بر محافظت از غضروف مفصلی، به رباطها کمک کنند تا زانو را پایدار نگه دارند. منیسکها مانند یک دیلم که زیر یک چرخ ماشین پارک شده قرار میگیرد، مفصل زانو را پایدارتر میکنند. منیسکها در لبه بیرونی شان ضخیمتر هستند و این ضخامت کمک میکند تا مانع از تکان خوردن انتهای استخوان ران روی کفه استخوان درشت نی شود. در مجموع همه رباطهای زانو از جمله مهمترین ساختارهایی هستند که به پایداری زانو کمک میکنند. رباطها استخوانها را به استخوانها متصل میکنند. بدون رباطهای محکم و قوی، برای اتصال ران به درشتنی، مفصل زانو بیش از حد، شل و در نتیجه بیثبات میشد.
متخصص ارتوپدی، جراح استخوان و مفاصل