عموم مردم نمی دانند عضله پیریفورمیس چیست و در کجای بدن قرار داد و این بی اطلاعی و بی توجهی به درد های ناشی از تحت فشار قرار گرفتن آن عصب،درد های آزاردهنده ای را به جسم شخص وارد می کند.
ما در این مقاله قصد داریم شما را با این عصب ،علائم ابتلا به سندرم پیریفورمیس و راه های پیشگیری و تشخیص و درمان این عصب آشنا کنیم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
فهرست مطالب
سندرم پیریفورمیس چیست؟
سندرم پیریفورمیس یک اختلال عصبی و عضلانی غیر معمول است که هنگامی که عضله پیریفورمیس عصب سیاتیک را فشرده می کند، ایجاد می شود.
ماهیچه پیریفورمیس یک عضله صاف و باند مانند است که در باسن نزدیک بالای مفصل لگن قرار دارد. این عضله در حرکات پایین بدن از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا باعث تثبیت مفصل ران میشود.
وجود عضله پیریفورمیس ما را قادر به راه رفتن میسازد. همچنین باعث می شد بتوانیم وزن خود را از یک پا به پای دیگر تغییر داده و تعادل را حفظ کنیم.بعلاوه در ورزش هایی استفاده می شود که شامل بلند کردن و چرخش ران ها است به طور خلاصه ، تقریباً در هر حرکت باسن و پاها این عضله موثراست.
عصب سیاتیک، عصبی ضخیم و طولانی در بدن است که در کنار عضله پیریفورمیس ، در پشت پا قرار دارد و در نهایت به اعصاب کوچکتر که در پاها ختم می شود شاخه می شود. فشرده سازی عصب می تواند در اثر اسپاسم عضله پیریفورمیس ایجاد شود.
سندرم پیریفورمیس شرایطی است که در آن عضله پیریفورمیس ، واقع در ناحیه باسن ، اسپاسم دارد و باعث ایجاد درد باسن می شود. عضله پیریفورمیس همچنین می تواند عصب سیاتیک اطراف را تحریک کرده و باعث ایجاد درد ، بی حسی و سوزن شدن در پشت پا و پا شود (مشابه درد سیاتیک).
علائم و نشانه های سندرم پیریفوریس
سندرم پیریفورمیس معمولاً با درد ، سوزن سوزن شدن یا بی حسی در باسن شروع می شود. درد می تواند شدید باشد و طول عصب سیاتیک را کاهش دهد.درد ناشی از عضله پیریفورمیس که عصب سیاتیک را فشرده می کند ، ممکن است در هنگام نشستن روی صندلی ماشین یا دویدن نادرست ایجاد شود.
همچنین ممکن است در هنگام بالا رفتن از پله ها ، فشار محکم و مستقیم بر روی عضله پیریفورمیس یا نشستن برای مدت طولانی ، ظهور یابد. با این حال ، بیشتر موارد سیاتیک ناشی از سندرم پیریفورمیس نیست.
علل سندرم پیریفورمیس
دلایل دقیق سندرم پیریفورمیس ناشناخته است اما علل مشکوک بروز آن شامل موارد زیر است:
- اسپاسم عضلانی در عضله پیریفورمیس
- تحریک عضله پیریفورمیس و یا تحریک ساختار مجاور آن مانند مفصل ساکروایلیاک یا لگن
- سفت شدن عضله ، در پاسخ به آسیب یا اسپاسم
- تورم عضله پیریفورمیس ، به دلیل آسیب دیدگی یا اسپاسم
- خونریزی در ناحیه عضله پیریفورمیس
هر یک یا ترکیبی از مشکلات فوق می تواند بر عضله پیریفورمیس تأثیر بگذارد و ممکن است بر عصب سیاتیک مجاور تأثیر گذاشته و منجر به ایجاد درد ، سوزن سوزن شدن یا بی حسی در قسمت پشت ران شود.
تشخیص سندرم پیریفورمیس
هیچ آزمایش قطعی برای تشخیص سندرم پیریفورمیس وجود ندارد. در بسیاری از موارد ، سابقه آسیب در منطقه عضله پیریفورمیس ، فعالیت های تکراری و شدید مانند دویدن طولانی مدت یا نشستن طولانی مدت منجر به سندرم پیریفورمیس می شود.
تشخيص سندرم پیریفورمیس توسط گزارش علائم بيمار و معاينه فيزيکي با استفاده از انواع حرکات براي ايجاد درد در عضله پیریفورمیس توسط دکتر ارتوپد انجام مي شود. عضله پیریفورمیس آسیب دیده از طریق معاینه تشخیص داده می شود.
از آنجا که علائم سندرم پیریفورمیس ممکن است در سایر شرایط مشابه باشد ، ممکن است آزمایش های رادیولوژیک مانند MRI برای رد سایر دلایل فشرده سازی عصب سیاتیک مانند دیسک فتق مورد نیاز باشد.پس به منظور تشخیص سندروم پیریفورمیس در ابتدا میبایست به یک ارتوپد خوب جهت معاینه مراجعه نمایید.
پس از آن بهترین متخصص ارتوپد در تهران باتوجه به شرایط بدنی شما درمان هایی را به منظور رهایی از این عارضه و جلوگیری از عوارض جبران ناپذیر تجویز مینماید.
درمان سندرم عضله پیریفورمیس
اولین راه حل برای درمان قطعی مراجعه به یک دکتر ارتوپد میباشد.
اگر درد در اثر نشستن یا فعالیتهای خاصی ایجاد می شود ، سعی کنید از قرار گرفتن در موقعیت هایی که باعث درد می شوند ، خودداری کنید. استراحت ، کمپرس یخ و گرم ممکن است به تسکین علائم سندرم پیریفورمیس کمک کند.
پزشک ارتوپد خوب و یا فیزیوتراپی می تواند برنامه ای از تمرینات و کشش ها را برای کمک به کاهش فشرده سازی عصب سیاتیک پیشنهاد کند.
بهترین دکتر ارتوپد برای کمک به تسکین درد و افزایش دامنه حرکات شما از روش های درمانی متفاوتی استفاده میکند. برخی از بهترین جراح ارتوپدی خوب ممکن است داروهای ضد التهابی ، شل کننده های عضلانی یا تزریق داروی کورتیکواستروئید یا بی حس کننده را توصیه کنند. روشهای درمانی دیگری مانند یونونتوفورزیس ، که از یک جریان الکتریکی خفیف استفاده می کند و تزریق بوتاکس توسط برخی پزشکان وجود دارد.
با استفاده از خصوصیات تزریق بوتاکس ، برخی از افراد با استفاده از تزریق بوتاکس می توانند از سفتی عضلات و فشرده سازی عصب سیاتیک برای کاهش درد استفاده کنند.
جراحی ممکن است بعنوان آخرین راه حل برای درمان سندرم پیریفورمیس توصیه شود.
پیشگیری از سندرم پیریفورمیس
از آنجا که سندرم پیریفیریس معمولاً در اثر ورزش یا حرکاتی مانند دویدن ایجاد می شود که به طور مکرر بر عضله پیریفورمیس تاثیر میگذارد ، پیشگیری اغلب باانجام به انداره و مناسب آن حرکت تحت نظر بهترین متخصص ارتوپد صورت میگیرد. همچنین شما باید از دویدن یا ورزش در تپه ها یا سطوح ناهموار خودداری کنید.
قبل از فعالیت به طور صحیح گرم کنید و شدت آن به تدریج افزایش یابد. هنگام دویدن ، پیاده روی یا ورزش از وضعیت خوبی استفاده کنید. در صورت بروز درد ، فعالیت را متوقف کرده و تا زمان فروکش شدن آن استراحت کنید.به طور کلی بهتر است انجام تمامی ورزش ها تحت نظارت یک دکتر خوب ارتوپدی باشد.
کلینیک دکتر میر در زمینه ی بیماری های ارتوپدی، انواع تست های تشخیصی و هرگونه اختلال در این حوزه همواره در رتبه ی اول رضایتمندی بیماران قرارگرفته است.
متخصص ارتوپدی، جراح استخوان و مفاصل