درد لگن و پا دردی شایع بین سنین مختلف است که دلایل بسیار متفاوتی هم دارد. بهعنوان مثال برخی از دردها در این نواحی در کودکان به دلیل رشد ایجاد میشود، در ورزشکاران به دلیل انجام حرکات اشتباه و یا ایجاد فشار بیشازحد روی عضلات این نواحی و در افراد مسن ممکن است به دلیل تحلیل رفتن استخوانها و مواردی مانند پوکی استخوان این اتفاق بیفتد. بنابراین درد لگن و پا بهطور همزمان و یا بهصورت جداگانه ممکن است به دلایل بسیار متعددی رخ دهد که معمولاً یکی بر دیگری تأثیر میگذارد. مثلاً یکی از مهمترین آسیبها دیسک کمر است که میتواند بر لگن تأثیر گذاشته و دردهای ناشی از آن حتی تا پا هم کشیده میشود. عدم رسیدگی به درد لگنی که تا پا امتداد مییابد، میتواند عوارض جدی مانند بیاختیاری ادرار و مدفوع، ناتوانی جنسی، فلجی پا و ازکارافتادگی بدن را به همراه داشته باشد. تشخیص دقیق علت درد لگن و پا بسیار تخصصی و دشوار است و حتماً باید توسط یک متخصص کار بلد و باتجربه ارتوپد انجام شود تا بهترین درمان صورت پذیرد.
در مجموعه ما نیز متخصصان ارتوپد خبرهای فعال هستند که کارنامه درخشان و رضایت بیماران آنها نشاندهنده تجربه و مهارتشان میباشد. بنابراین میتوانید برای اطمینان از ارزیابیهای کامل و تشخیص و درمان صحیح برای درد لگن و پا به این کلینیک مراجعه کنید. در ادامه نیز ما را همراهی کنید تا شما را بیشتر با درد لگن و پا و دلایل ایجاد آن آشنا کنیم.
شما میتوانید با استفاده از لینکهای ارتباطی موجود در سمت چپ صفحه با پزشکان متخصص و دلسوز ما مشورت کنید تا بهترین انتخاب و درمان را داشته باشید.
فهرست مطالب
درد لگن و پا چیست؟
درد لگن و پا بهطور همزمان یکی از دردناکترین دردها در سیستم اسکلتی- عضلانی است که میتواند فعالیتهای روزانه فرد مبتلا را بهطور کامل مختل کرده و او را از حرکت باز دارد. به دلیل وجود استخوانها، عضلات و بافتهای مختلف در لگن و پا وقتی دردی همزمان در این دو ناحیه فرد را درگیر میکند، شناسایی علت اصلی درد بسیار دشوار میشود و تنها پزشکان متخصص باتجربه میتوانند با انجام معاینات کامل و آزمایشات لازم بهطور دقیق علت را مشخص کنند و برخی از آسیبها ممکن است حتی از چشم آنها نیز دور بماند.
دلایل ایجاد درد لگن و پا چیست؟
همانطورکه قبلاً نیز به آن اشاره کردیم بسته به سن فرد، موارد مختلفی میتوانند باعث ایجاد درد لگن و پا شوند. معمولاً این درد با علائم دیگری مانند احساس بیحسی، التهاب و … نیز در این نواحی همراه است. بهطورکلی مهمترین دلایل ایجاد درد لگن و پا عبارتاند از:
- وجود پارگی دیسک بین مهرهای
- تنگی کانال نخاعی که در پی آن بخشی از عصب تحت فشار قرار میگیرد.
- وجود زائده استخوانی در ستون فقرات
- سندرم پیریفورمیس
- سندرم پیریفورمیس نوعی بیماری است که در آن ماهیچه پیریفورمیس (ماهیچه گلابیشکل) که در ناحیه لگن واقع شده است، دچار گرفتگی شده و دردی شبیه درد سیاتیک ایجاد میکند که میتواند به پاها نیز کشیده شود.
- ضربه دیدن یا تروما
- پوکی استخوان
- سندرم کودا اکوینا (سندرم دماسب یا انتهای نخاع)
- یک بیماری عجیب، اما جدی میباشد که اعصاب بخش پایینی نخاع را تحت تأثیر قرار خواهد داد. این نوع بیماری نیاز به درمان فوری پزشکی دارد. زیرا امکان دارد در صورت عدم درمان آسیب دائمی ایجاد کرده و حتی احتمال فلج شدن فرد وجود دارد.
درد لگن و پا به هر دلیلی که ایجاد شده باشد باید توسط متخصص ارتوپد مورد معاینه و بررسی قرار بگیرد تا علاوه بر پیشگیری از شدید شدن درد و عوارض جدی مانند افت شدید عملکرد و یا فلج اندام جلوگیری شود. در بسیاری از بیماران درصورتیکه تشخیص بهموقع انجام شود، با درمانهایی غیر از جراحی آسیب برطرف خواهد شد و بعد از مدتی فرد میتواند مانند قبل به فعالیتهای روزمره خود برگردد. هرچه تشخیص دیرتر انجام شود، درمان نیز سختتر و کندتر پیش میرود.
علائم درد لگن و پا چیست؟
خود درد لگن و پا بیماری نیست و علامتی از سایر مشکلات اسکلتی و عضلانی میباشد. در برخی موارد مانند رشد کودکان و یا در خانمهای باردار به دلیل تغییرات هورمونی و شل شدگی عضلات این دردها طبیعی هستند. اما در اکثر مواقع خود درد لگن و پا علامت یک مشکل جدیتر است که گاهی میتواند با سایر علائم همراه شود. معمولاً این درد یک طرف بدن فرد را درگیر میکند و در بسیاری از مواقع شروع این دردها از کمر است و بعداً به لگن و پا کشیده میشود. گاهی نیز مفاصل و استخوانهایی در خود این قسمتها یعنی لگن یا پا دچار مشکل و آسیب شدهاند و درد را به یکدیگر انتقال میدهند. علائمی که ممکن است فرد در کنار درد لگن و پا تجربه کند، عبارتاند از:
- درد طولانیمدت که فقط در یکطرف لگن و یا پا بروز میکند. گاهی نیز در دو طرف درد ایجاد میشود.
- دردی که از لگن شروع شود و در طول مسیر عصب پشت ران، ساق پا و تا انتهای پا ادامه یابد.
- فرد وقتی دراز بکشد و یا راه برود، احساس کند درد ندارد، اما هنگامیکه سرپا باشد و یا بنشیند، درد بیشتر میشود.
- درد یاتیر کشیدن درد لگن حاد در یک پا که ایستادن و یا راه رفتن را دشوار میکند.
- حس کردن درد و سایر علائم در انگشتان پا
- بهطورمعمول بهجای وجود دردی نامعلوم، فرد مبتلا درد تیز و یا سوزانندهای را حس میکند.
- در تعدادی از موارد سوزن سوزن شدن، تیر کشیدن، بیحسی یا ضعف، در پایین ساق پا احساس خواهد شد.
- ضعف و بیحسی در زمان حرکت پاها
- درد کمر که معمولاً مواقعی که دیسک آسیب میبیند این درد باعث درد در لگن و پا نیز میشود.
در صورت بروز چه علائمی نیاز به مداخله سریع پزشکی است؟
گاهی مواقع درد لگن و پا در مدت کوتاهی دائماً شدید میشود و آسیب بهقدری است که باید فرد سریعاً مورد جراحی یا درمانهای پزشکی اورژانسی قرار بگیرد. معمولاً این موارد زمانی اتفاق میافتد که فرد در اثر یک حادثه مانند تصادف دچار آسیب در لگن و پا شده باشد و یا به دلیل کهولت سن به شدت زمینخورده باشد.
بهطورکلی در صورت بروز علائم زیر باید هرچه سریعتر با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید و یا حضوراً مراجعه کنید:
- مواردی که بهطور مداوم و بهتدریج بهجای بهبود یافتن، بیشتر میشوند.
- بروز علائم در هر دو پا، درد لگن و پای دوطرفه، بیاختیاری یا نقص عملکرد روده یا مثانه.
- بروز حادثهای مانند تصادف که فرد را از بلند شدن و ایستادن باز میدارد.
درصورتیکه خودتان و یا اطرافیانتان دچار این موارد شدید باید هرچه سریعتر با اورژانس تماس بگیرید و یا فرد مبتلا را به اورژانس برسانید. هرچه سریعتر درمان شروع شود و در صورت نیاز جراحی انجام پذیرد از بروز عوارض خطرناک مانند ازکارافتادگی و یا قطع عضو جلوگیری میشود.
انواع درمان درد لگن و پا
در قسمتهای مختلف بهصورت مختصر به برخی از درمانهای درد لگن و پا اشاره کردیم. اما اگر بخواهیم بهصورت مفصلتر این موضوع را بیان کنیم، باید بگوییم انواع درمان درد لگن و پا عبارتاند از:
درمان درد لگن و پا بدون جراحی
معمولاً پزشک در ابتدا بعد از اینکه علت اصلی درد لگن و پا را مشخص کرد، تمام تلاش خود را میکند تا حتیالامکان بدون نیاز به جراحی درمان فرد صورت گیرد. در این روشهای درمانی پزشک سعی میکند با انجام روشهای مختلف به بیمار در تسکین درد و بازیابی توانایی فعالیت و همچنین ترمیم نواحی آسیب دیده کمک کند. برخی از روشهای درمانی که ممکن است متخصص ارتوپد به بیمار پیشنهاد کند، عبارتاند از:
فیزیوتراپی
ممکن است پزشک شما را به یک فیزیوتراپیست معرفی کند تا با دادن یک برنامه تمرینی مشخص و بهصورت گامبهگام آسیب ایجاد شده را کاهش داده و توانایی حرکت شما را برگرداند. اگر این کار در یک کلینیک مجهز ارتوپدی مانند کلینیک دکتر کبیر انجام شود که هم پزشکتان و هم فیزیوتراپیست شما در یک مکان باشند و تجربه کافی در این زمینه داشته باشند، مسلماً روند درمان بسیار بهتر و سریعتر پیش خواهد رفت و نتایج بهتری حاصل میشود.
انجام تمرینهای ورزشی در خانه
ممکن است علاوه بر فیزیوتراپی پزشک از شما بخواهد در طول دوران استراحت خود در خانه برخی از تمرینهای ورزشی را بهصورت روزانه انجام دهید تا زودتر بهبود یابید. در این مورد توجه داشته باشید که شرایط هر شخص متفاوت از دیگری است و نباید بهصورت خودسرانه از افراد دارای تجربه مشابه تقلید کنید و یا برخی حرکتهای اختیاری را انجام دهید. زیرا ممکن است باعث تشدید آسیب و درد لگن و پا شوند. همچنین لازم به ذکر است بیتحرکی کامل به دلیل درد لگن و پا بیش از دو روز نهتنها به کاهش و بهبود آسیب کمکی نمیکند، بلکه باعث تشدید آن نیز میشود.
تجویز داروهای ضدالتهاب و مسکن
پزشک معمولاً جهت کمک به بیمار در تحمل درد و انجام بهتر برنامههای روزانه و ورزشی برای بهبود داروهایی برای او تجویز میکند که التهاب و درد را کاهش میدهند. برخی از این داروها نیز بدون نسخه هستند. اما توصیه میشود از آنها بهصورت برنامهریزیشده و تحت نظر پزشک استفاده کنید.
تزریق داروهای استروئیدی یا اوزون
گاهی ممکن است پزشک برای کاهش دردهای شدید از تزریق داروهای استروئیدی و یا گاز اوزون استفاده کند.
درمان جراحی
درنهایت اگر پزشک در کنار تمام تلاش خود و همکاری شما برای درمان درد لگن و پا نتوانست کاری انجام دهد و آسیب همچنان باقی بود و یا شدت پیدا کرد، ممکن است در صورت امکان جراحی را برایتان تجویز کند. در برخی شرایط مانند بیماریهای زمینهای خاص و یا سن خیلی بالا ریسک جراحی بالا بوده و ممکن است نتوان کار خاصی انجام داد. در این صورت پزشک سعی میکند با روشهای دیگر به کنترل آسیب و مدیریت درد لگن و پا در فرد مبتلا کمک کند.
نتیجهگیری
درد لگن و پا یکی از دردهای شایع در بین افراد جامعه میباشد که باید جدی گرفته شود و برای تسکین و بهبود آن تنها باید به یک متخصص باتجربه ارتوپد مراجعه کنید. در صورت بروز درد لگن و پا بیش از یک هفته اکیداً توصیه میشود که از خوددرمانی بپرهیزید. زیرا این دردها میتواند علتهای مختلف و جدی داشته باشند و تشخیص علت اصلی کار سادهای نیست. پزشک متخصص پس از معاینات دقیق، با شناسایی بیماری، درمان مناسب را برای بیمار تجویز میکند و در صورت حاد بودن بیماری، هرچه سریعتر باید جراحی انجام شود.
اگر در این مورد هنوز سؤال بیپاسخی در ذهنتان مانده است میتوانید با استفاده از لینکهای ارتباطی موجود در سمت چپ صفحه با پزشکان متخصص و دلسوز ما مشورت کنید تا بهترین انتخاب و درمان را داشته باشید.
متخصص ارتوپدی، جراح استخوان و مفاصل