cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

درد قوزک پا و ورم

درد قوزک پا و ورم و راه‌های درمان آن

قوزک پا پل رابط میان پایین پا و ساق پاست. ساختار پا 3 استخوان اصلی به نام‌های درشت نی، نازک نی و تالوس دارد و در این میان به دلیل کارایی زیاد قوزک پا و این موضوع که تقریباً بیشتر اوقات در حال فشار آوردن به قوزک پا هستیم، احتمال این موضوع که درد قوزک پا و ورم رخ دهد، بسیار بالاست.

این بخش مهم بدن که در فعالیت‌های روزمره نقش اساسی ایفا می‌کند، دائماً در معرض خطر تورم و بادکردگی است. در این مقاله قصد داریم اطلاعات موشکافانه‌ای درباره درد قوزک پا و ورم قوزک پا ارائه دهیم و سؤالی که ممکن است برای شما مطرح شود این است که برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

درد قوزک پا و ورم

درد قوزک پا و ورم

قوزک پا عضو مهمی از بدن است که به عنوان پل ارتباطی میان ساق پا و کف پا ایفای نقش می‌کند. وقتی فرد فعالیت فیزیکی را آغاز می‌‌کند، معمولاً پای خود را نیز مورد استفاده قرار می‌دهد.

استفاده از پا‌ها برای انجام فعالیت، به منزله وارد شدن فشار روی قوزک پا است! از آنجایی که قوزک پا نقش حیاتی در کار‌های روزمره دارد، کوچک‌ترین آسیبی به آن می‌تواند گران تمام شود!

اما سؤال مهمی که پیش می‌آید این است که اصلاً ورم قوزک پا چیست؟ بعضاً ممکن است به دلایل گوناگون مانند فشار زیاد وارد کردن، ایجاد شکستگی یا پیچ خوردگی و موارد دیگری که در ادامه مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت، فرد درد بدی را در ناحیه قوزک پا احساس کند یا حتی ممکن است قوزک پای فرد دچار تورم و بادکردگی شود.

دلایل بیولوژیکی درد قوزک پا و ورم را در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد؛ ولی به صورت کلی تا اینجای کار بد نیست که با شکل ظاهری تورم در قوزک پا آشناییت داشته باشید.

اگر شک دارید که دچار درد قوزک پا و ورم شده‌اید یا خیر، می‌‌توانید به کلینیک پزشکی ما مراجعه کنید و از تجربیات پزشکان در این زمینه بهره‌مند شوید.

پزشکان ما با سال‌ها تجربه، آماده امدادرسانی به شما عزیزان در زمینه درمان درد قوزک پا و ورم قوزک پا هستند. شما همچنین می‌توانید به صورت تلفنی با تیم پشتیبان ما تماس بگیرید و با ارائه جزئیات درد مچ پا از وضعیت سلامت خود مطلع شوید.

ورم قوزک داخلی پا

ورم قوزک داخلی پا مانند ورم قوزک پا که در اثر فشار، شکستگی و … رخ می‌دهد در نهایت منجر به تورم، بادکردگی و بعضاً التهاب می‌شود؛ ولی تفاوت عمده‌ای که با حالت قبلی دارد این است که ورم قوزک داخلی پا، صرفاً به دلیل ضرب‌دیدگی یا فشار بر روی پا‌ها رخ نمی‌دهد! این عارضه که به نوبه خود می‌تواند خطرات بسیار جدی‌ای را برای افراد داشته باشد، به علل مختلفی رخ می‌دهد؛ مثلاً یکی از دلایل شایع رخداد آن می‌تواند نارسایی قلبی باشد! این عارضه می‌تواند به دلیل علل دیگری نیز رخ دهد که در ادامه به بررسی کامل آنها خواهیم پرداخت.

در این بخش به سه مورد اصلی که باعث ورم قوزک داخلی پا می‌شوند اشاره می‌کنیم؛ ولی حقیقت این است که فارغ از مواردی که ذکر می‌شود، دلایل دیگری نیز می‌توانند باعث بروز این عارضه شوند.

⦁ نارسایی و مشکلات قلبی: همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم، یکی از دلایل خطرناک رخداد ورم قوزک داخلی پا نارسایی قلبی است.

قلب و سیستم قلبی وظیفه خون‌رسانی به اعضا و بافت‌های مختلف بدن را بر عهده دارد. علاوه بر خون‌رسانی، وظیفه دفع مواد زائد از بافت‌ها و سلول‌های بدن را نیز بر عهده دارند؛ اگر سیستم قلبی و گردش خون کار خود را به درستی انجام دهند، طبیعتاً خون‌رسانی به اعضای بدن و همچنین دفع مواد زائد، باید به نحو احسنت انجام شود؛ ولی در صورت وجود مشکل در سیستم قلبی، گردش خون و دفع مواد زائد دچار مشکل می‌شود و این مسئله را به بار می‌آورد که به جای ورود سموم به کلیه‌ها در زیر پوست و بافت‌ها جمع می‌شوند.

این عارضه می‌تواند باعث تورم و باد کردگی قوزک پا شود؛ البته تجمیع مواد اضافی صرفاً داخل قوزک پا رخ نمی‌دهد و ممکن است در سایر اعضای بدن از جمله شکم نیز رخ دهد.

⦁ نارسایی و مشکلات کلیوی: مانند مورد قبلی که توضیح دادیم، نارسایی کلیه نیز می‌تواند در نهایت منجر به ورم قوزک داخلی پا شود. همان‌طور که می‌دانید، کلیه وظیفه دفع سموم و آب اضافه از بدن را دارد و در صورت وجود مشکل و نارسایی، مایعات اضافی زیر پوست جمع می‌شوند و باعث ایجاد ورم و درد قوزک پا به صورت داخلی خواهند شد.

⦁ عفونت: یک دلیل مهم و خطرناک که می‌تواند باعث ورم قوزک داخلی پا شود، عفونت است. این عارضه که معمولاً به دلیل نوروپاتی محیطی رخ می‌‌دهد، بیشتر در افراد دیابتی رخ می‌دهد. ورم قوزک پا سمت راست معمولاً به دلیل این عارضه رخ می‌‌دهد.
نکتة قابل توجه این است که ورم قوزک یک پا یا هر دو پا به صورت داخلی، می‌تواند نشان از یک بیماری جدی باشد. در چنین شرایطی باید فوراً به یک پزشک مراجعه کرد تا عوارض ناگواری را برای فرد به جای نگذارد.

پیشگیری از درد قوزک پا و ورم

همیشه بهتر است قبل از اینکه کارمان به پزشک و بیمارستان بکشد از بروز برخی مشکلات جلوگیری کنیم. درباره درد و ورم قوزک پا نیز این قضیه صادق است. درباره علل و دلایل ایجاد درد قوزک پا و ورم آن، در ادامه توضیحاتی ارائه خواهیم داد؛ ولی تا اینجای کار، می‌توان به لیستی که برای پیشگیری از درد قوزک پا و ورم در ادامه می‌آید اکتفا کنیم.

⦁ رعایت رژیم غذایی مناسب

⦁ نوشیدن آب به مقدار کافی

⦁ کاهش مصرف نمک و سدیم

⦁ استفاده از کفش‌های راحتی

⦁ انجام ورزش به طور مرتب و روزانه

⦁ گرم کردن قبل از انجام ورزش

⦁ محافظت از قلب و کلیه

با رعایت نکات بالا تا حد زیادی می‌توانید از وقوع درد و ورم قوزک پا تا حد زیادی جلوگیری کنید.

البته باید توجه داشته باشید که هر قدر هم که موارد ذکرشده را رعایت کنید، همچنان احتمال وقوع این عارضه وجود دارد. به همین دلیل توصیه می‌شود در صورت احساس درد و ورم بیش از حد در ناحیه قوزک پا، فوراً به پزشک مراجعه و در سریع‌ترین زمان ممکن از پیشروی این بیماری جلوگیری کنید.

دلایل درد قوزک پا و ورم

درباره برخی از دلایل ورم داخلی پا صحبت کردیم. در این بخش قصد داریم درباره دلایل شایعی که باعث درد قوزک پا و ورم می‌شود توضیح دهیم. لیستی که در ادامه می‌آید؛ بیان‌گر دلایل شایع بروز درد قوزک پاست:

⦁ شکستگی قوزک پا

⦁ نشستن طولانی مدت

⦁ ایستادن طولانی مدت

⦁ رژیم غذایی ناسالم و مصرف نمک به مقدار زیاد

⦁ نقرس

⦁ آرتروز استخوان

⦁ اختلالات موجود در شبکه لنفی

⦁ لخته شدن خون

⦁ دارو‌هایی برای کنترل فشار خون

⦁ استروژن

⦁ دارو‌های استروئیدی

⦁ استروژن‌ها

⦁ نارسایی قلب

⦁ نارسایی کلیه

⦁ بیماری‌های لنفاوی

⦁ دیابت

⦁ مشکلات ریوی

⦁ آسیب‌دیدگی رگ‌های قوزک پاپ

⦁ نبود پروتئین کافی در بدن

⦁ ایجاد عفونت‌های خونی

⦁ ایجاد لخته‌های خونی

⦁ کم‌کاری تیروئید

موارد ذکرشده همگی می‌توانند از جمله دلایل بروز درد قوزک پا و ورم باشند. نکته قابل توجه این است که پیش‌بینی این موضوع که در حال حاضر، ورم قوزک پا به چه دلیلی رخ داده است از اهمیت خاصی برخوردار نیست! موضوع حائز اهمیت این است که قوزک پا دچار ورم و التهاب شده و باید فوراً برای درمان اقدام کرد. در غیر این صورت می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری برای فرد به جای بگذارد.

تأثیر بارداری در درد قوزک پا و ورم

بدون شک، باردار شدن یک نعمت الهی است که همه مادران از این اتفاق، خرسند خواهند بود؛ ولی متأسفانه طی این دوران، بنا به دلایل گوناگون، مشکلاتی برای بدن مادر به وجود می‌آید. یکی از این مشکلات، ورم پا قوزک است که می‌تواند علل مختلفی داشته باشد.

یکی از مهم‌ترین دلایل آن، بزرگ شدن رحم و وارد شدن فشار بر روی رگ‌های بدن است که خون‌رسانی را دچار مشکل می‌کند؛ وقتی خون‌رسانی دچار مشکل شود، طبیعتاً سلول‌ها و بافت‌ها نیز نمی‌توانند مواد زائد را به خوبی دفع کنند.

به همین دلیل، تجمع سموم و مواد اضافی در بافت‌های بدنی رخ می‌دهد. بعد از این اتفاق، قسمت‌های بدن از جمله قوزک پا، پتانسیل ورم را خواهند داشت.

ورم و احساس درد در ناحیه قوزک پا در دوران بارداری، اتفاقی طبیعی است و خیلی نباید نگران آن بود؛ اگر بعد از زایمان همچنان این ورم وجود داشت، در این صورت باید نگران بود و برای درمان به پزشک مراجعه کرد.
ناگفته نماند که تغییرات هورمونی در بدن مادر نیز می‌تواند در نهایت منجر به ورم و درد در ناحیه قوزک پا شود.

درمان درد قوزک پا و ورم

همان‌طور که گفتیم، ورم و درد قوزک پا می‌تواند زنگ خطری برای فرد باشد که او دچار سایر بیماری‌ها از جمله بیماری قلبی یا کلیوی و … است. در چنین شرایطی، باید برای درمان فوراً به پزشک مراجعه کرد؛ ولی گاهی اوقات، اوضاع آنقدر وخیم نیست. هر تورم و بادکردگی دلیل بر مشکلات قلبی نیست! به همین دلیل بهتر است کمی درباره درمان‌های روتین درد قوزک پا و ورم صحبت کنیم.

⦁ تغییر سبک زندگی

⦁ کاهش وزن

⦁ بالاتر قرار دادن پا نسبت به سطح قلب

⦁ رعایت رژیم غذایی مناسب

⦁ استفاده از جوراب‌های ساق بلند

⦁ عدم پوشیدن لباس‌های تنگ

⦁ استراحت کافی

⦁ پیاده‌روی به مقدار کافی

⦁ شست‌وشوی مداوم پا برای کاهش احتمال ایجاد عفونت

⦁ پوشیدن کفش‌های راحتی و پاشنه کوتاه

⦁ انجام تمرینات و ورزش‌های سبک

⦁ درمان‌های حرفه‌ای توسط پزشک

موارد 1 تا 11، کاملاً واضح است؛ ولی اگر بخواهیم درباره آخرین مورد یعنی درمان حرفه‌ای توسط پزشک توضیحاتی ارائه دهیم باید بگوییم که پزشک از روش‌های گوناگونی برای درمان استفاده می‌کند؛ یکی از روش‌های درمانی، تجویز دارو است؛ دارو‌هایی از جمله قرص آب یا دیورتیک (داروی ادرارآور)، با دفع مایعات اضافی به بدن کمک خواهد کرد.

کاهش آب اضافی در نهایت می‌تواند منجر به بهبود درد قوزک پا و ورم شود. یکی از معروف‌ترین برند‌های این دارو، فوروزماید است.

مصرف این دارو حتماً باید تحت نظر پزشک باشد. مصرف سر خود، عوارض جانبی خاص خود را در پی خواهد داشت.

بعد از تجویز دارو‌ها، پزشک با انجام آزمایشاتی مانند آزمایش خون تشخیص می‌دهد که آیا دارو‌ها تأثیری بر روند بهبودی داشته‌اند یا خیر. اگر روند بهبودی در حال طی شدن بود، اوضاع بر وقف مراد است! ولی در غیر این صورت، فرد باید دوباره معاینه شود تا مشکل را با دقت بیشتری بررسی کرد.

چه موقع برای درد قوزک پا و ورم باید به پزشک مراجعه کرد؟

قوزک پا ممکن است باعث ورم شود، ولی همواره این تورم باعث ایجاد درد نشود. خلاف این قضیه نیز صادق است. ممکن است قوزک پا دچار تورم و بادکردگی شود ولی فرد دردی را حس نکند.

در هر صورت، باید به این موضوع اشراف داشت که سلامتی بسیار مهم است و هر دردی می‌تواند به نوبه خود یک زنگ خطر باشد! زنگ خطری که در صورت نادیده گرفتن می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری برای فرد به ارمغان آورد. در صورتی که شما موارد زیر را در قوزک پای خود احساس کردید، بهتر است در سریع‌ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید.

⦁ زمانی که استخوان یا تاندون از پا بیرون زده باشد.

⦁ زمانی که آنقدر درد دارید که حتی از ایستادن یا راه رفتن ساده عاجزید.

⦁ زمانی که بادکردگی و تورم خیلی شدید است.

⦁ زمانی که علائم عفونت وجود دارد.

⦁ زمانی که صدا‌های خاصی مانند شکستن استخوان هنگام راه رفتن به گوش می‌رسد.

⦁ زمانی که مدت طولانی از ورم گذشته و هیچ بهبودی حاصل نشده است.

⦁ زمانی که قوزک پا دچار تورم شده باشد.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی اجمالی درباره این سؤال که اصلاً ورم قوزک پا چیست پرداختیم. گفتیم که این عارضه ممکن است بنا به دلایل مختلفی از جمله ضرب‌دیدگی رخ دهد؛ ولی باید توجه داشت که همیشه اوضاع آنقدر ساده نیست! بعضاً ممکن است ورم قوزک یک پا، زنگ خطری برای افراد باشد.

مشکلاتی از جمله نارسایی قلب و نارسایی کلیه، عفونت‌های خونی و …، همگی ممکن است باعث ایجاد درد و ورم قوزک پا شوند. در چنین شرایطی، دیگر نمی‌توان به درمان‌های خانگی که در این مقاله اشاره کردیم اکتفا کرد! بلکه باید با مراجعه به یک متخصص، از سلامتی خود اطمینان حاصل کرد.

پشت گوش انداختن این موضوع می‌تواند عوارض ناگواری را برای فرد داشته باشد. در برخی از موقعیت‌ها از جمله دوران بارداری، خیلی نباید نگران ورم قوزک پا سمت راست یا چپ بود. در این بازه زمانی، بنا به دلایلی از جمله تغییر سایز رحم و تغییر هورمون‌ها، احتمال ایجاد درد قوزک پا و ورم وجود دارد