فهرست مطالب
علت ورم قوزک پا، شامل حساس بودن عروق خونی، ایجاد یک لخته خون و عدم انجام صحیح تمرینهای ورزشی
علت ورم قوزک پا چیست؟تورم در قسمت قوزک پا از جمله دردهای شایع در بین برخی از افراد است که علتهای بسیاری منجر به ایجاد آن می گردد. امروزه پزشکان موارد بسیاری را به عنوان علت ورم قوزک پا بیان کردهاند که در این مطلب قصد داریم به صورت کامل در رابطه با مهمترین علت ورم قوزک پا، علت ورم قوزک پا بدون درد، علت ورم مچ پا و قوزک پا و… مباحث مهمی را برای شما عزیزان ذکر کنیم.
امروزه با پیشرفته علم و فناوری در حوزه پزشکی، از روشهای نوین و مؤثری برای درمان و رفع علل ورم قوزک پا استفاده میشود از این رو باید بدانیم برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم.
انواع علت ورم قوزک پا
همانطور که میدانید تمامی مشکلات و بیماریهایی که انسانها به آن مبتلا میشوند، بدون علت نبوده و حتما دلایلی دارد که سبب بروز یک بیماری میشود. از این رو ورم قوزکپا نیز دلایل متعددی داشته که از مهمترین و شایعترین علت ورم قوزک پا میتوان موارد زیر را نام برد:
- حساس بودن عروق خونی
از جمله شایعترین علت ورم قوزک پا و سایر قسمتهای پا، عدم جریان مناسب خون میباشد. این مسئله در میان سالمندان و کسانی که به بیماریهای خاص مبتلا هستند، نسبت به سایر افراد رایجتر است؛ چرا که عروق خونی این افراد از حساسیت و ضعف بیشتری برخوردار است. در صورتی که این مشکل در بین افراد بسیار جوان به وجود آید، امکان دارد که به یک مشکل مادرزادی یا سایر علل از جملهعدم نشستن صحیح و مناسب، ایستادن برای مدت زیاد و یا خوابیدن در حالت نادرست ارتباط داشته باشد.
در صورتی که علت ورم در ناحیه قوزکپا در بین افراد جوان یکی از عوامل ذکر شده باشد، به راحتی میتوان با تغییر دادن برخی از عادتها در زندگی خون، میزان تورم قوزکپا را کاهش و حتی برطرف کرد. البته توصیه مهم ما مراجعه سریع به پزشک متخصص میباشد؛ زیرا امکان دارد که علت اصلی ورم قوزکپا بسیار جدی و از جمله نشانههای سریع نارسایی وریدی در شما باشد. - ایجاد یک لخته خون
در صورتی که تورم در ناحیه قوزک تنها در یکی از پاها ایجاد شود، احتمال دارد که نشان دهندهی ایجاد لخته خونی باشد که موجب بسته شدن رگها شده است. این نوع التهاب اغلب با درد شدید و خفیف، تب کم، متغیر شدن رنگ پوست اعم از رنگ پریدگی یا تیرگی بیش از اندازه پوست ایجاد میشود. از این رو در صورت مشاهده چنین علائمی باید در اولین فرصت به نزد متخصص رفته تا پزشک معاینات لازم برای یافتن علت ورم قوزک پا و درمان را انجام بدهد. - عدم انجام صحیح تمرینهای ورزشی
در صورتی که شما بدون داشتن مربی خصوصی یا عمومی انواع حرکتهای ورزشی را انجام دهید، امکان دارد که دچار آسیبهای جدی شوید. در صورتی که در قسمت قوزکپا با تورم بدون درد روبرو شدید، بدانید که به هیچ عنوان نباید تورم قوزکپا را با التهاب عضلات، اشتباه در نظر بگیرید. عدم استراحت کافی ممکن است سبب افزایش تورم و حبس مواد مایع در بدن شما شود. از این رو بهتر است روزانه برای ۱۵ دقیقه دراز کشیده و سپس پاهای خود را به طرف بالا در حالت ثابت نگه دارید.
لازم است بدانید که حالت التهاب در عضلات با این مورد تفاوت بسیاری دارد؛ زیرا التهاب عضلانی با درد شدید ایجاد میشود و همیشه در قسمت درونی پا نه در روی آن، احساس و تجربه میشود. بدانید که تورم عضلات از جمله موارد شایع میباشد؛ البته در صورتی که در قوزک هر دو پا به وجود آید، باید به حرکت و تمرینهای ورزشی خود توجه بیشتری داشته باشد و لازم است که از کفشهای عالی جهت انجام تمرینات ورزشی استفاده نمایید. - استراحت نکردن کافی در طول
روز عدم استراحت کافی از دیگر علت ورم قوزک پا محسوب میشود. زمانی که شما به اندازه لازم استراحت نکنید، مواد مایع در قسمت قوزکپای شما جمع شده و سپس باعث ایجاد ورم میشود. این موضوع بیانگر آن است که علاوه بر استراحت کم از تغذیه ناسالم و نامناسبی برخوردار هستید.
به منظور کم شدن این عارضه و همچنین رفع آن باید میزان استفاده از نمک، انواع مواد حاوی قند مصنوعی، مواد غذایی تشکیل شده از آرد سفید را به حداقل برسانید. همچنین میبایست روزانه به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در حالت درازکش پاهای خود را به سمت بالا نگه داشته تا از شدت تورم کاسته شود. از نکات دیگری که باید رعایت کنید، خواب کافی شبانه به مدت ۶ الی ۸ ساعت است. - عکس العمل بدن به استفاده بعضی از داروها
در صورتی که شما داروی خاصی استفاده میکنید و در حال حاضر با تورم قوزکپای خود مواجه شده اید، ممکن است که به دلیل مصرف برخی از داروها باشد و به اصطلاح با واکنش خاص دارویی روبرو شده باشید. در اصل بعضی از داروها، عوارض مختلفی دارند که سبب ایجاد تورم در قسمتهای مختلف بدن اعم از قوزک پا میگردند. بهترین کار این است که با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.
گاهی مواقع با گذشت زمان و کمی صبر عارضه ایجاد شده، از بین میرود. در صورتعدم رفع شدن، میبایست از داروهای جدید به جای داروهای فعلی، استفاده نمایید و یا تغییراتی در روش مصرف آن ایجاد کنید اگر شما از آن دسته افرادی هستید که به تازگی قوزکپایتان دچار تورم شده، حتما در اسرع وقت جهت معاینه و تشخیص علت ورم قوزک پا به یک متخصص با تجربه مراجعه نمایید.
شیوههای طبیعی جهت رفع علت ورم قوزک پا
امروزه از شیوههای طبیعی بسیار زیادی جهت تسکین درد و کمتر شدن تورم قوزکپا استفاده میشود. از جمله روشهایی که برای رفع علت ورم قوزک پا کاربرد گستردهای دارد، استفاده از انواع عصارههای روغنی است. روغن بابونه از جمله عصارههای تاثیر گذار میباشد. علاوه بر روغن بابونه میتوانید از خود این گیاه یک جوشانده غلیظ اماده کنید و سپس ناحیه متورم را به صورت کامل برای چند دقیقه ماساژ دهید.
جهت تهیه جوشانده بابونه به دو قاشق غذاخوری گل بابونه تقریبا ۲۰ گرم، دو پیمانه آب که معادل ۵۰۰ میلی لیتر است، احتیاج دارید. ابتدا باید آب که تازه به جوش آمده را به گل بابونه بیفزایید. سپس به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه صبر کنید و پس از این مدت حرارت را خاموش کرده و اجازه دهید تا جوشانده کاملا سرد شود. در مرحله بعد آن را صاف کرده و به تدریج بر روی قوزکپای خود ریخته و نواحی مورد نظر را به شکل دورانی و بسیار آرام ماساژ بدهید.
بهتر است ماساژ دادن را از پای خود به طرف زانوها امتداد دهید. توجه داشته باشید که در صورتی که قوزک پای شما دچار تورم شده و با به وجود آمدن انواع تغییرها و استفاده از ماساژهای قسمت قبل، بهبودی حاصل نشد، ممکن است که پایتان دچار یک مشکل بسیار جدی شده است و از این رو میبایست در اسرع وقت به نزد متخصص ارتوپد بروید.
علت ورم قوزک پا بدون درد
تورم قوزک درونی پا از جمله مسائل رایج در میان اکثر بیماران میباشد. به وجود آمدن ورم در این قسمت با پیاده روی و قدم زدن افزایش مییابد؛ چرا که در این وضعیت مقدار ورم در پا افزایش قابل توجهی دارد. اگر التهاب با نشانهای همراه نباشد، عارضه ایجاد شده جدی و مهم نخواهد بود.
تورم در هر دو پاها امکان دارد که به علتهای گوناگونی به وجود آید. علت ورم قوزک پا بخصوص پای چپ، علتهای متعددی دارد که باید به واسطه پزشک متخصص مشخص شود. در ادامه این مطلب قصد داریم بعضی از علت ورم مچ پا و قوزک پا بدون درد را بیان کنیم. مهمترین علت های ورم کردن قوزکپا و مچ پا بدون در عبارتاند از:
- به وجود آمدن آسیب در ناحیه مچ به علت پیچ خوردگی
- ایجاد عفونت و چرک در قسمت قوزک پا به علت برخی از بیماریها از جمله دیابت
- احتمال به وجود آمده لخته خون در عروق پا
- تورم مچ پا به علت حاملگی
- ایجاد برخی از بیماریهای مربوط به کلیه و کبد
- ایجاد مشکل در جریان خون به علت بالا رفتن سن و ایجاد نارسایی وریدی
استفاده از برخی داروها
با در نظر گرفتن عوامل بیان شده، میتوان نتیجه گرفت که علت ورم قوزک پا در پای راست و چپ با هم مشترک میباشد؛ چرا که هر یک از علل ذکر شده در قسمت قبل، قادر هستند که در یک و حتی دو پا به وجود آیند. لازم است بدانید که علاوه بر قوزک سایر قسمتهای پا امکان دارد که به علت عوامل بیان شده، ورم کنند.
در برخی مواقع تورم در دو پا رخ میدهد. پاسخ این سوال که علل تورم در ناحیه مچ پا بدون درد چیست با در نظر گرفتن به علت اصلی آن ثابت نبوده و فرق میکند. البته وجود نداشتن درد در تورم پا، ممکن است به معنایعدم جدی و مهم بودن این عارضه باشد.
علت ورم و درد قوزک پا چیست؟
علت درد و ورم قوزک پا متفاوت است که به صورت کلی اینگونه بیان شده که در برخی مواقع دلیل تورم قوزک داخلی پا به دلیل وارد شدن ضربه به پا میباشد. همچنین همانطور که در قسمت قبل ذکر شد، پیچ خوردگی از جمله علت ورم قوزک پا بخصوص قسمت داخلی پا محسوب میشود. به هر حال به ناحیه مچ پا صدمه جدی وارد شده که و این قسمت دچار ورم و التهاب شده است.
در صورتی که شما انواع اجسام سنگین وزن اعم از وزنه، دمبل و… را بلند کنید، امکان دارد که ورم به وجود آید؛ چرا که در قسمت مچ پای شما التهاب شدیدی رخ میدهد. درمان و کاهش تورم قسمت قوزک پا با در نظر گرفتن علت اصلی آن انجام میشود. احتمال دارد که التهاب به وجود آمده ناشی از ورزشهای حرفهای و سنگین و یا به وجود آمدن فشار زیاد باشد.
به هر حال سیستم ایمنی بدن شما با به وجود آمدن ورم در قسمت مورد نظر، به ضربه و صدمه ایجاد شده، واکنش نشان میدهد.از دیگر علل ورم قوزک پا و البته مچ، منتقل شدن گلبولهای سفید، مواد پروتئینی و انواع آنتی بادیها به طرف قسمت صدمه دیده میباشد.
همین موضوع موجه ایجاد ورم در قسمت قوزک درونی پا میگردد. در واقع این مواد مایع از بافتی که صدمه دیده است، به صورت کامل مراقبت میکنند. البته بدانید که ورم ایجاد شده میبایست هر چه سریعتر درمان شود تا بافت مورد نظر در مدت کوتاه بهتر شود.
درمان علت ورم قوزک پا به دلیل وارد شدن ضربه
به منظور درمان و کاستن تورم قوزک داخلی پای شما، شیوههای متفاوتی وجود دارد. شما میتوانید ابتدا به یک پزشک که از تخصص کافی در این زمینه برخوردار است، مراجعه نمایید و مشکل ایجاد شده را برای او توضیح دهید. بد نیست بدانید که تورم یک جواب بسیار سریع بدن به علت وجود التهاب میباشد و از این رو لازم نیست که نگران شوید. به منظور درمان ورم ایجاد شده میتوانید از روشهای درمان خانگی بهرهمند شوید. اکثر شیوههای درمان خانگی و سنتی برای رفع این عارضه مفید و مؤثر هستند.
اگر که علتهای بسیاری به غیر از ضربه منجر به تورم پا شده باشد، استفاده از درمانهای خانگی تا حدی تاثیر گذار است. همچنین درمان تورم در ناحیه قوزک پا با در نظر گرفتن علتهای به وجود آمدن آن، مشخص میشود. به عنوان مثال در مواردی که ورم خیلی شدید نباشد، راه رفتن و گذاشتن پا در یک سطحی که بالاتر از قلب قرار دارد، میتواند تا حدودی تورم را برطرف کند. استفاده از این قبیل شیوهها ممکن است مقدار ورم در نواحی مختلف اعم از قوزک، ساق و حتی مچ را به صورت قابل توجهی کاهش دهند. .
اگر که علت ورم کردن قوزک پا طوری باشد که میزان ورم افزایش یابد و مشکل جدی شود، با در نظر گرفتن علت به وجود آمدن آن میتوان از انواع آنتی بیوتیکهای مناسب استفاده کرد. استفاده از این دسته داروها جهت برطرف کردن عفونت تاثیر بسیاری دارد. همچنین شما میتوانید جهت درمان پیچ خوردگی از اسپلینت و حتی بانداژ نیز استفاده نمایید. بعضی از روشهای درمان ساده بوده و تنها میبایست به واسطه بیمار مراعات شود. ساده و شایعترین روشهای درمان ورم قوزک پا عبارتاند از:
- استراحت کافی جهت درمان تورم ایجاد شده در قوزک داخلی پا
اگر که تورم ایجاد شده در پا به دلیل پیچ خوردگی، وارد شدن ضربه، بلند کردن اشیاء سنگین وزن و… به رخ داده باشد، شخص میبایست برای مدتی به صورت کامل استراحت نماید تا میزان ورم کاسته شود؛ چرا که امکان دارد گردش خون به دلیل تحرک، افزایش یابد. در نهایت سلولی که صدمه دیده تحریک شده و مدت بهبودی آن طول میکشد. علاوه بر این مقدار ورم نیز نسبت به قبل افزایش یافته. از این رو به این افراد پیشنهاد میشود که به هیچ عنوان پس از به وجود آمدن ورم در ناحیه مچ و قوزک پای خود راه نروند. - استفاده از کیسه آب سرد بر روی ناحیه قوزک پا
از جمله شیوههای درمان تورم در قسمت قوزک پا، قرار دادن کیسه آب سرد روی قسمت متورم است. توصیه میشود پس از ظاهر شدن ورم به منظور اجتناب از زیاد شدن گردش خون در قسمت مچ پا، از کمپرس آب یخ استفاده گردد. با کمک این شیوه درمانی، میزان سرعت متابولیسم سلولی کاهش مییابد. در نهایت مقدار تورم قوزک درونی پا کم میشود. همچنین شما میتوانید از کیسه آب سرد تا هنگامی که تورم پا کاهش یابد، استفاده کنید. توصیه میشود در روزهای ابتدایی پس از به وجود آمده صدمه، از این شیوه کاربردی، استفاده نمایید. - استفاده از باندکشی و بستن قسمت ورم کرده
زمانی که یک قسمت بدن اعم از قوزک پا تا حد زیادی مورد فشار و ضربه قرار میگیرد، نخستین تکنیک، بستن آن قسمت با استفاده از یک پارچه یا باند است. به کارگیری این شیوه سبب می شود که میزان گردش خون در این قسمت کمتر شود. در نهایت تورم بخش قوزک پا درمان و برطرف میشود. در اصل شما با استفاده از باندکشی کار فشردهسازی را انجام داده اید. از جمله بانداژهای تاثیر گذار برای درمان و کاهش ورم، دو بانداژ الاستیک و استاتیک میباشد. میبایست پیش از درمان، به علت ورم قوزک پا البته در هر دو پای چپ و راست توجه شود.
سخن پایانی
به صورت کلی میتوان گفت که به وجود آمدن ورم در ناحیه قوزک پا، به معنای وجود یک مشکل است. امکان دارد که این نوع بیماریها با استفاده از یک روش درمان سنتی و خانگی برطرف شوند. از این رو به محض ایجاد چنین مشکلی لازم به نگرانی نمیباشد. با توجه به مطالب ذکر شده میتوان نتیجه گرفت که یک عارضه مهم و جدی به غیر از ورم و التهاب با سایر علائم اعم از تب و درد شدید و خفیف همراه است.
امروزه شیوههای بسیاری از سوی متخصص ارتوپد جهت درمان و کاهش میزان ورم در نواحی مختلف پا به بیماران ارائه میگردد. بهتر آن است که پیش از انجام هر اقدامی، از علت ورم کردن قوزک پا آگاه شوید و پس از این درمان را آغاز کنید. به منظور تشخیص و یافتن علت ورم قوزک پا در هر دو پا، شیوه عالی، مراجعه به متخصص میباشد.