اگر شما هم به دنبال علت سوزش و بیحسی کف پا یا دلیل سوزش کف پا و بیحالی هستید باید بدانید تقریباً همه افراد دستکم یکبار این مشکل را تجربه کردهاند. سوزش پاها میتواند ناراحتکننده یا دردناک باشد. این سوزش میتواند در اثر عوامل گوناگونی مانند آسیب عصبی در پاها که نوروپاتی یا سوءمصرف الکل، کمبود ویتامین B۱۲، فولات و گاهی اوقات ویتامین B۶، بیماری مزمن کلیوی، سطوح پایین هورمون تیروئید و یا عفونت قارچی ایجاد شود.
سوزش پا همیشه به یک بیماری زمینهای مربوط نمیشود. همچنین این امکان نیز وجود دارد که این بیماری ناشی از خستگی یا عوارض جانبی دارو باشد. امروزه درمان سوزش کف پا بر جلوگیری از آسیب بیشتر عصبی و کاهش درد تمرکز دارند. پس در این مقاله با ما همراه باشید تا این مشکلات را با هم برسی کنیم و متخصص سوزش کف پا را به شما معرفی کنیم.
فهرست مطالب
علت سوزش و بیحسی کف پا چیست؟
احساس بیحسی و سوزنسوزنشدن پا یک احساس غیرطبیعی است که به دلایل مختلف رخ میدهد. این مشکل با یک سری علائم متفاوت خود را نشان خواهد داد. حال برای اینکه علت سوزش و بیحسی کف پا به طور کامل مورد بررسی قرار گیرد باید وضعیت کلی بدن ارزیابی شود تا راحتتر بتوان علت بروز این
مشکل را تشخیص داد.
اگرچه مهمترین دلیلی که موجب بیحسی و سوزش پاشنه پا میشود فشار اعصاب پا به دلیل نشستن در مدت طولانی و تغییرندادن بدن است اما احساس سوزش و بیحسی دائم پاها میتواند نشاندهنده اختلال در وضعیت سلامت افراد باشد که باید بهصورت جدیتر به درمان آن پرداخته شود.
باوجود این امر اگر بهصورت خفیف با این عارضه مواجه شدید جای نگرانی ندارد و احتمالاً خودبهخود بر طرف شود اما در صورت احساس گزگز شدید و مدام پاشنه پا باید به فکر درمان جدیتری باشید.
دیگر علائم همراه با سوزش پا
احساس سوزنسوزنشدن و خوابرفتن پا که برای بیشتر افراد رخ میدهد میتواند همراه با علائم دیگر باشد که چنانچه این علائم را نیز مشاهده کردید باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید. از جمله مهمترین این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کبودشدن پا
- داغشدن پا
- بی حسشدن انگشتان
- قرمزی و التهاب پا
- کاهش استقامت
- مشکل در راهرفتن
- حساسیت بسیار بالا در لمس پا
۱۵ علت سوزش و بیحسی کف پا
بهطورکلی علتهای سوزش کفهای پا و بیحالی بسیار زیاد است و در شرایط مختلف و باتوجهبه بدن هر فرد میتواند دلیل متفاوتی داشته باشد. البته بهطورکلی مهمترین این دلایل به شرح زیر است:
فشار و ورم اعصاب
فشار و ورم اعصاب بهعنوان مهمترین دلیل داغی و بیحس در کف درون پا شناخته میشود. در واقع میتوان گفت گزگز پا و احساس داغشدن پا ممکن است به دلیل ورم عصب پا باشد. این مشکل بیشتر در زنانی که از کفشهای پاشنهبلند استفاده میکنند دیده میشود.
این بیماری معمولاً خوشخیم است و افراد بعد از استراحت پاها و استفاده از کفشهای طبی راحتتر شاهد بهبود بیماری خواهند بود. این بیماری میتواند علاوه بر سوزش و بیحسی پا موجب درد در پاشنه پا نیز شود که بیشتر در زمان راهرفتن رخ میدهد.
دیسک کمر
دیگر دلیل داغی و بیحس در کف درون پا مرتبط با پارگی دیسک کمر است. اگر چه این اختلال در ستون فقرات رخ میدهد اما موجب گزگز پا و خوابرفتن پا نیز میشود. چنانچه مهرههایی که در ستون فقرات قرار دارد بر عصبهای این قسمت فشار آورد اثر منفی میگذارد. این امر موجب میشود سیگنالهای ارسالی کاهش پیدا کند و در نهایت سوزش پاشنه پا و بیحالی رخ میدهد.
بارداری
بارداری یکی دیگر از دلایل شایع بیحسی و گزگز پاشنه پا است. در این دوران به دلیل رشد رحم بر اعصاب پاهای بانوان فشار وارد شده که این امر موجب احساس سوزش و بیحسی پاشنه پا خواهد شد. چنانچه احساس سوزنسوزنشدن پاها خفیف باشد میتوانید این مشکل را با استراحت رفع کنید اما در مواقعی که این مشکل با شدت بیشتری رخ دهد باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
ام اس
بیماریام اس بیماری است که در مغز و طناب نخاعی اختلال ایجاد میکند. اگر چه این بیماری علتهای ناشناختهای دارد اما میتواند منجر به خوابرفتن دستوپا و بیحسی پا شود. بااینحال دیگر دلیلی که برای بی حسشدن و گزگز پا وجود دارد، بیماریام اس است که علاوه بر این موارد میتواند موجب گرفتگی عضلات و همچنین ناتوان شدن افراد در حرکت گردد.
دیابت
دیابت بیماری است که مرتبط با قند خون است و چنانچه درمان نشود بافتهای دیگر بدن را تحتتأثیر قرار میدهد. آسیب دائمی به عصبها دیگر علت سوزش و بیحسی کفهای پا است. همچنین در افراد مبتلا به دیابت، داغشدن پاشنه پا و عرقکردن کف دستوپا رخ میدهد. چربی خون نیز از جمله مواردی است که افراد مبتلا به آن در بیشتر اوقات احساس سوزش و داغی پاشنه پا میکنند.
کمبود ویتامین در بدن
چنانچه ویتامینهای موردنیاز بدن بهخصوص ویتامینهای گروه ب دریافت نشود، شاهد سوزش و سوزنسوزنشدن پاشنه پا خواهیم بود. کمبود ویتامین B ۶، B ۹ و B ۱۲ مشکلاتی در عضلات به وجود میآورد و در نهایت مشکلاتی چون سوزش پاشنه پا رخ میدهد. همچنین کمخونی شدید، تنگی نفس، خستگی و سرگیجه از دیگر علائم کمبود ویتامین ب در بدن است.
مشکلات کلیه
دیگر بیماری که میتواند منجر به سوزش و بیحسی پاشنه پا گردد بیماری کلیوی است. چنانچه کلیهها بهدرستی کار نکنند سموم بدن دفع نخواهد شد و با جمعشدن سموم، شاهد تورم، التهاب و سوزش در پاشنه پاها خواهیم بود. دیگر علائمی که مرتبط با بیماری کلیوی است شامل گیجی، خستگی، ادرار کم، حالت تهوع و تنگی نفس میشود.
بیماریهای خودایمنی
همانطور که گفته شد ام اس جزو بیماریهای خودایمنی است که منجر به بیحسی و گزگز پاشنه پا میشود. همچنین دیگر بیماریهای خودایمنی چون سندروم گلین باره، بیماری سیلیاک، آرتریت روماتوئید و لوپوس جزو بیماریهای خودایمنی شناخته میشوند که چنانچه فرد دچار این بیماریها باشد بدن به سلولهای خود حمله کرده و مشکلات مختلفی چون سوزش پا رخ میدهد. برای اینکه بفهمید آیا دلیل داغی و بیحس در کف درون پا بیماریهای خودایمنی است یا خیر باید توسط پزشک چکاپ شوید.
اختلالات تیروئید
اختلالات تیروئید نیز میتواند موجب بیحسی دستوپا شود زیرا این بیماری موجب برهمخوردن تعادل هورمونها در بدن شده و این امر ممکن است به اعصاب فشار وارد کند.
سموم شیمیایی
قرارگرفتن در معرض سموم شیمیایی نیز میتواند موجب گزگز و سوزش پاشنه پا شود. مثلاً چنانچه فرد در معرض سمومی چون تالیوم، حشرهکشهای عالی، الکل، ضد یخ، چسب آرسنیک و… قرار بگیرد و یا ناخواسته مقداری از این سموم بلعیده شود موجب سوزش و بیحسی پاشنه پا میشود.
عفونت
بیماریهای عفونی از دیگر مواردی است که بهعنوان دلیل داغی و بیحس در کف درون پا شناخته میشود. چنانچه فرد دچار بیماریهایی چون اچآیوی، زونا، سفلیس و یا بیماری لایم شود ممکن است احساس ناراحتی و سوزش در پاها کند. هر کدام از این بیماریها باید سریعاً درمان شود لذا در صورت شدید شدن، عوارض جدی و خطرناک به همراه خواهد داشت.
همچنین توجه داشته باشید شیمیدرمانی و استفاده از بعضی از داروها برای بیماریهای ایدز و تشنج میتواند دلیل داغی و بیحس در کف درون پا باشد.
سندروم تونل تارسال
این بیماری که با اختلال عملکرد عصب همراه است در درازمدت موجب فشار و آسیبدیدگی عصب شده و در نهایت خوابرفتن و بیحسی پا را به همراه دارد. تشخیص و درمان این بیماری نیز تنها با تشخیص و تجویز صحیح دارو توسط پزشک امکانپذیر خواهد بود.
بیماری شریانی محیطی
اختلال قلبی عروقی که با نام بیماری شریانی محیطی شناخته میشود، دیگر دلیل داغی و بیحس در کف درون پا است. این بیماری که مرتبط با افزایش کلسترول است همراه با تنگ و سفتشدن شریانها بوده که در نهایت جریان خون به قسمت کف و ساق پا کم میشود و موجب بروز سوزش و بیحسی پا میگردد. این بیماری در زمان ایستادن طولانیمدت، ورزشکردن و راهرفتن بیشتر میشود.
تومورها و ناهنجاریهای بدن
گاهی اوقات افراد دچار غدهها و کیستهای خوشخیم هستند که این غدههای غیرسرطانی میتواند بر روی مغز، ستون فقرات یا پاها فشار وارد کند. فشار وارد شده جریان خون در پاها را کم میکند و این امر در نهایت موجب بیحس شدن پا خواهد شد.
درمان سوزش کف پا و بیحالی
پس از این که سوزش کف پا و بیحالی مورد بررسی قرار گرفت لازم است در خصوص درمان این عارضه اطلاعاتی کسب شود. در واقع علتهای مختلف برای بهوجودآمدن این مشکل موجب شده که درمان آن نیز بسته به علت آن متفاوت باشد. مثلاً چنانچه سوزنسوزنشدن پاها و بیحسی پاها بر اثر بیماری زمینهای باشد نیاز به رفع آن بیماری خواهد بود.
و اما بهطورکلی راهحلهایی برای درمان این بیماری وجود دارد که برای نمونه میتوان به روشهایی از جمله ترمیم عضله، استفاده از مواد غذایی مناسب، ماساژدرمانی، طب سوزنی، کنترل بیماریهای خودایمنی اشاره کرد. هر کدام از این روشها بسته به نوع بیماری افراد مورداستفاده قرار میگیرند که در این راستا مراجعه به یک پزشک حاذق و شروع سیر درمان زیر نظر او بسیار حائز اهمیت است.
درمان فوری سوزش پا
در اولین مرحله از درمان سوزش پا نیاز است که علت سوزش و بیحسی کف پا شناخته شود و مطابق با دلیل بیماری، درمان آن شروع گردد. اما اگر نیاز فوری به درمان این عارضه دارید میتوانید از راهکارهایی چون بالابردن پاها جهت خونرسانی بهتر استفاده کنید. این درمان فوری موجب میشود گرما و سوزش پاشنه پا کاهش پیدا کند که برای آن باید پاها را بالاتر از سطح بدن قرار دهید.
همچنین قراردادن پاها در لگن آب یخ به مدت ۲۰ دقیقه میتواند به درمان داغی و سوزش پاشنه پا کمک کند. برای اینکه بدن هیدراته بماند و از سوزش و گزگز پا جلوگیری شود باید در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید. از طرفی استفاده از کمپرس خنک به کاهش دمای پا و در نهایت درمان سوزش پاشنه پا کمک میکند.
درمانهای خانگی سوزش پاشنه پا
علاوه بر آنچه بیان شد درمانهای دیگری که برای سوزش پاشنه پا وجود دارد، درمانهای خانگی است. پس از اینکه علت سوزش و بیحسی کف پا شناخته شد میتوانید یکی از این درمانها را استفاده کنید. انجام ماساژ با روغنهای گیاهی موجب افزایش جریان خون و رفع فشار عصب میشود که این کار در نهایت موجب رفع بیحسی و گزگز پا خواهد شد.
استفاده از ادویههایی چون زنجبیل و زردچوبه به دلیل خواص متعددی که دارد میتواند به تمدد اعصاب کمک کرده و تأثیر خوبی بر کاهش بیحسی و سوزش کفهای پا بگذارد. همچنین تأمین ویتامینهای موردنیاز بدن از جمله ویتامینهای ای، ب و دی نیز از بیحسی پا پیشگیری خواهد کرد. برای درمان این مشکل حتماً باید از غذاهای دریایی، آجیلها و سبزیهای سبز برگ استفاده شود.
علاوه بر این قطع مصرف دخانیات و الکل میتواند در درمان بی حسشدن پاها و ضعف اعصاب بسیار مهم باشد. چنانچه مطمئن هستید که سوزش پاشنه پا به دلیل دیسک کمر نیست میتوانید از ورزشهای دینامیک استفاده کرده تا با خونرسانی بهتر، گرههای عضلانی باز شود و در نهایت مشکل بر طرف گردد.
درمانهای دارویی سوزش کف پا
روش دیگر برای درمان سوزش و بیحسی کفهای پا استفاده از داروهای شیمیایی است که توسط پزشک تجویز میشود است. این داروها باید توسط پزشک تجویز شود و بههیچعنوان مصرف خودسرانه آن توصیه نمیگردد. داروهای ضدافسردگی دولوکستین و میلناسیپران جزو آن دسته از مواردی است که به کاهش سوزش کف پا کمک میکنند.
علاوه بر این برای کمشدن التهاب کف پا میتوان داروهای کورتیکواستروئید استفاده کرد. این نوع دارو علاوه بر کاهش التهاب به درمان بیحسی کفهای پا که مرتبط با ام اس است نیز کمک خواهد کرد.
انجام تمرینات ورزشی
علاوه بر آنچه بیان شد یکی دیگر از روشهای درمان بیحسی کفهای پا، انجام تمرینات ورزشی است. برای این منظور میتوانید کشش کفهای پا، کشش انگشتهای پا و کشش عصب سیاتیک را انجام دهید. جهت انجام کشش کفهای پا لازم است روی زمین نشسته و پای خود را دراز کنید سپس با کف دست انگشتان پای خود را گرفته و آن را بکشید این کار میتواند به کاهش بیحسی پا و خوابرفتن پا کمک کند.
همچنین برای کشش انگشتهای پا بهتر است روی صندلی نشسته و پاهای خود را کاملاً بکشید. کشیدن عصب سیاتیک نیز برای افرادی که احساس سوزنسوزنشدن پا تا ساق یا ران نیز حس میکنند مناسب است که برای این امر باید عضلات کنار عصب سیاتیک را بکشید.
هنگام سوزش پا چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
علاوه بر اینکه میتوان جهت تشخیص علت سوزش و بیحسی کف پا به دکتر مراجعه کرد قطعاً درمان این عارضه توسط پزشک معالج راحتتر صورت میپذیرد. روشهای تشخیصی که پزشک برای تشخیص علت این عارضه استفاده میکند شامل معاینه مایع مغزی نخاعی، تست نوار عصب، سیتیاسکن، ام ار آی، نمونهبرداری عصب و آزمایش خون است.
بااینحال پس از اینکه دلیل داغی و بیحس در کف درون پا مشخص شد چنانچه احساس سوزش و سوزنسوزنشدن پاها تکرار شود و منجر شود که در راهرفتن با مشکل مواجه شوید باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. البته در مرحله اول میتوانید عادتهای وضعیتی و عوامل سبک زندگی چون نوع تغذیه و نوع کفش نامناسب را تغییر دهید و در نهایت اگر مشکل شما برطرف نشد باید به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری از سوزش پا
در خصوص پیشگیری از بیحسی و سوزش کفهای پا نیز افراد باید سبک زندگی را دنبال کنند که ریسک ابتلا به بعضی بیماریها چون فشارخون و دیابت را کاهش میدهد. همچنین پوزیشنهای مناسب نشستن و راهرفتن از ایجاد فشار بر عصب و عضلههای پا پیشگیری میکند و موجب پیشگیری از ابتلا به این عارضه خواهد شد.
سوزنسوزنشدن پا در خواب
مشکل سوزش و بیحسی پا در بعضی افراد در هنگام خواب رخ میدهد که این عارضه میتواند به دلیل نوروپاتی محیطی باشد. این بیماری که یک آسیب عصبی است تقریباً بیشتر افراد دیابتی را درگیر میکند. در این افراد گلوکز اضافی به دیواره رگهای خونی آسیب وارد کرده و موجب آسیب عصبی میشود.
اگرچه مهمترین دلیل داغی و بیحس در کف درون پا در شب مرتبط با دیابت است اما ممکن است بعضی افراد به دلیل سندروم پای بیقرار در خواب دچار سوزش و گزگز پا شوند.
سخن پایانی
ممکن است علت سوزش و بیحسی کف پای شما، به سبب بیماریهای کاملاً جدی رخداده باشد. در مواقعی که سوزش کفهای پا و بیحالی را احساس کردیم بهترین و تنها کاری که باید انجام دهید، مراجعه به یک پزشک متخصص و بهرهمندی از دانش و تجربه او در زمینه درمان این بیماریهاست. سوزش و التهاب کف پا به همراه بیحسی از جمله بیماریهای شایع بوده که افراد زیادی از آن رنج میبرند.
این عارضه ممکن است به دلایل مختلفی روی دهد ازاینرو قبل از هر اقدامی باید علت سوزش و بیحسی کف پا مشخص شود. سوزش کف پا و بیحالی در واقع میتوان ضعف اعصاب را مهمترین عامل بروز این عارضه دانست بهطوریکه آسیبهای عصبی به طور مداوم پیامهایی به مغز ارسال میکنند و این عامل موجب گزگز کردن کفهای پا میشود. درهرحال توصیه میشود با مشاهده چنین علائمی دراسرعوقت به پزشکان مجرب در کلینیک ما رجوع نماید.