cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

عوارض بعد از عمل دیسک کمر

بسیاری از مشکلاتی که در ناحیه کمر ایجاد می‌شوند، پس از گذشت مدت کوتاهی و با استراحت و درمان‌های خانگی درمان می‌شوند؛ اما گاهی دیسک به مرحله‌ای رسیده که تنها راه حل، جراحی است. بسیاری از افراد به سبب ترس از عوارض بعد از عمل دیسک کمر، زیر بار جراحی نمی‌روند و این موضوع باعث تشدید درد کمر شده و آن‌ها را از انجام بسیاری از امور روزمره محروم می‌کند؛ در صورتی که اگر پیش از انجام عمل دیسک کمر آگاهی‌های لازم را کسب کنید، با اطمینان و آمادگی بیشتری برای انجام آن آماده خواهید شد.

Complications-after-lumbar-disc-surgery

اهمیت اطلاع از عوارض بعد از عمل دیسک کمر

یکی از مهم‌ترین اموری که قبل از انجام عمل جراحی باید به آن توجه کنید، کسب آگاهی در زمینه عوارض ناشی از جراحی دیسکوپاتی کمر است. این موضوع تا حدود زیادی ترس‌های شما را از بین برده و به شما کمک می‌کند تا با آمادگی بیشتری برای انجام این عمل حراجی آماده شوید.

به طور کلی ترس و نگرانی که در فکر و ذهن ما ایجاد می‌شود، در اثر ناشناخته‌هاست و این موضوع در مورد عمل دیسک کمر نیز کاملاً صدق می‌کند. زمانی که قبل از انجام عمل دیسکوپاتی کمر، آگاهی‌های کامل را در زمینه آن کسب کنیم، خود را برای هر گونه عوارض احتمالی آماده نموده و هنگام روبرو شدن با آن غافلگیر نمی‌شویم.

 علاوه بر این، اطلاع از این موضوع به ما کمک می‌کند تا بهترین تصمیم را بگیریم؛ تصمیم مبنی این که آیا خود را به دست پزشک سپرده و حاضر شویم زیر تیغ جراحی برویم، یا ادامه زندگی خود را با پذیرش این درد، سپری کنیم.

یکی از بهترین افرادی که می‌تواند به ما در زمینه کسب این آگاهی‌ها کمک کند، متخصص و پزشک ارتوپد است. در جلسه مشاوره‌ای که با پزشک خود دارید در مورد عواملی مانند مدت زمان استراحت پس از جراحی دیسک کمر، علت بی حسی پا پس از جراحی دیسکوپاتی کمر و سایر عوارض با شما صحبت نموده و اطلاعات لازم را در این زمینه در اختیار شما قرار می‌دهد.

 مشورت با متخصص به شما کمک می‌کند تا در نهایت بهترین تصمیم را بگیرید و اگر تنها راهی که برای درمان درد دیسک کمر شما وجود دارد عمل است، برای آن آماده شوید.

عوارض بعد از عمل دیسک کمر چگونه خود را نشان می‌دهند؟

هر چند انتظار می‌رود پس از انجام عمل جراحی دیسکوپاتی کمر، دردهایی که تا پیش از این در کمر خود تجربه می‌کردیم از بین بروند، اما گاهی اوقات برخی از بیماران علائمی را تجربه‌ می‌کنند که می‌توان از آن‌ها به عنوان عوارض ناشی از جراحی دیسک کمر نام برد.

 این عوارض در جسم تمامی افراد به صورت یکسان ظاهر نمی‌شود؛ برخی از افراد ممکن است پس از عمل با عوارض بسیار ناچیزی روبرو شده و به سرعت دوران نقاهت خود را سپری کنند.

این افراد می‌توانند خیلی زود به زندگی عادی و روزمره خود برگشته و فعالیت‌های روزمره خود را از سر بگیرند؛ اما برخی دیگر ممکن است با عوارض بیشتری مواجه شود و مدت زمان بیشتری تا بازگشت به زندگی عادی را نیاز داشته باشند. همچنان با ما همراه باشید تا به برخی از مهم‌ترین این عوارض اشاره کنیم:

عفونت در محل جراحی

معمولاً زخم‌هایی که در محل برش کمر برای انجام جراحی ایجاد می‌شوند، پس از گذشت مدت زمانی نه چندان طولانی، بهبود خواهند یافت؛ اما برخی از افرادی که به بیماری‌هایی مانند دیابت دچار هستند و یا سیستم ایمنی آن‌ها ضعیف است، با عوارضی مانند عفونت در محل جراحی مواجه می‌شوند.

در واقع عفونت یکی از شایع‌ترین عوارض بعد از عمل دیسک کمر است که در صورت رسیدگی کامل، به خوبی درمان خواهد شد. فراموش نکنید که با مشاهده اولین نشانه از عفونت، حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهید. در چنین شرایطی پزشک مصرف آنتی بیوتیک را برای حل این مشکل تجویز خواهد نمود.

پارگی دورال

پارگی دورال یکی از اتفاقاتی است که گاهی اوقات در طول عمل جراحی دیسکوپاتی کمر رخ می‌دهد. دورال در واقع کیسه‌ای است که نخاع و اعصاب نخاعی را به خوبی پوشش داده و از قرار گرفتن در معرض آسیب‌های مختلف در امان نگه می‌دارد.

گاهی اوقات در حین عمل جراحی دیسکوپاتی کمر، این کیسه پاره می‌شود و اگر پزشک آن را در هنگام عمل تشخیص نداده و ترمیم نکند، ممکن است باعث نشت مایع مغزی نخاع گردد.

خوشبختانه پارگی دورال با ترمیم به خوبی برطرف شده و دیگر خطر نشت مایع درون آن به بیرون از نخاع وجود ندارد؛ البته اگر این ترمیم به خوبی انجام نشود، ممکن است پزشک تشخیص به جراحی اصلاحی دیگری دهد.

لخته شدن خون

یکی دیگر از عوارض بعد از عمل دیسک کمر، لخته شدن خون است و معمولاً خود را در پای بیمار نشان می‌‌دهد. پزشکان به این عارضه DVT می‌گویند و علامت درد و تورم در ناحیه پا را به عنوان نشانه‌های اصلی آن ذکر می‌کنند. این عارضه اگر به سرعت برطرف نشود، ممکن است باعث ایجاد بیماری آمبولی ریه گردد.

در چنین شرایطی یک لخته خون، از طریق رگ‌های خونی به ریه رسیده و آن را مسدود می‌نماید. به همین سبب است که متخصصان پس از جراحی دیسک کمر، تمرینات و فعالیت‌هایی را به بیماران خویش توصیه می‌کنند که باعث بهبود جریان خون در رگ‌ها شده و از بروز چنین عوارضی جلوگیری به عمل می‌آورد.

بروز آسیب به عصب پس از جراحی دیسکوپاتی کمر

از جمله عوارضی که برخی از بیماران پس از انجام عمل جراحی دیسک کمر با آن مواجه می‌شوند، بروز آسیب به عصب است. گاهی اوقات علت بی حسی پا پس از جراحی دیسکوپاتی کمر همین امر است.

این عارضه گاهی اوقات در یک پا و در برخی دیگر از مواقع، در هر دو پا خود را نشان می‌دهد. حتی در برخی از موارد نادر ممکن است بیماران با فلج و بی حسی کل بدن خود مواجه شوند. اصلی‌ترین علت این عارضه، فشار بر کمر در هنگام انجام عمل جراحی است.

4 علت ایجاد آسیب به عصب کمر در حین جراحی

همان گونه که اشاره کردیم، یکی از عوارض بعد از عمل دیسک کمر، آسیب به عصب کمر است؛ هر چند این عارضه بسیار نادر است، اما این موضوع دلیل کم اهمیت بودن آن نیست و در صورت ایجاد چنین مشکلی، باید به سرعت به پزشک مراجعه نموده و آن را برطرف کرد. از جمله مهم‌ترین عللی که باعث ایجاد بی حسی برای عصب کمر در هنگام عمل جراحی می‌گردد عبارتند از:

خونریزی در قسمت داخلی ستون فقرات

آسیب به کیسه دورال و خارج شدن مایع نخاعی

آسیب به رگ‌های خونی که در قسمت نخاع قرار دارند

ایجاد آسیب به عصب در هنگام جا به جایی در عمل جراحی دیسکوپاتی کمر

دلیل بی حسی پا بعد از عمل دیسک کمر چیست؟

به سبب آن‌ که ستون فقرات باعث حفظ و نگهداری تعداد زیادی از بافت‌های عصبی است، بنابراین آسیب دیدن هر کدام از این بافت‌های عصبی در هنگام عمل جراحی امری محتمل است و این موضوع علت بی حسی پا پس از جراحی دیسکوپاتی کمر است.

در چنین شرایطی بیماری ممکن است علاوه بر بی حسی، حالت‌هایی مانند گزگز نیز در پا و سایر قسمت‌های جسم خود احساس نماید. پزشکان عقیده دارند تا هنگامی که بدن، خود را با تغییرات جدید پس از عمل جراحی سازگار نماید، ممکن است مدت زمانی بین 6 تا 12 ماه طول بکشد.

بسیاری از متخصصان عقیده دارند دلیل بی حسی پا بعد از عمل دیسک کمر امری کامل طبیعی است و به سبب تورم و التهاب عصب‌ها، به وجود آمده است. بنابراین پس از عمل جراحی دیسک کمر، درمان‌های توانبخشی و مصرف برخی از داروها را به بیماران خود پیشنهاد می‌نمایند.

در صورتی که پس از گذشت چندین هفته پس از عمل جراحی، عوارض بعد از عمل دیسک کمر برطرف نشدند، باید پزشک خود را در جریان این امر قرار دهید. ممکن است عواملی مانند آسیب دیدن عصب‌های اطراف دیسک در هنگام عمل جراحی، عفونت در محل جراحی و همچنین عدم موفقیت عمل دیسک کمر، باعث ایجاد این بی حسی شده باشند. پزشک شما موظف است تمامی این عوامل را با دقت بررسی نموده و با سایر روش‌های درمانی اقدام به برطرف کردن آن نماید.

مدت زمان استراحت بعد از عمل دیسک کمر

بدون شک بسیاری از عوارض بعد از عمل دیسک کمر، با استراحت و مراقبت از خود، به طور کامل برطرف می‌شوند؛ به همین سبب است که پزشکان تاکید بسیار زیادی به استراحت و سپری کردن دوران نقاهت در منزل و با آرامش کامل را دارند.

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که ممکن است برای برخی از افراد به وجود آید این است که مدت زمان استراحت پس از جراحی دیسک کمر چقدر است؟ در پاسخ باید بگوییم این موضوع به پارامترهای مختلفی بستگی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موضوعات زیر اشاره نمود:

شیوه‌ای که متخصصان برای عمل جراحی از آن استفاده کرده‌اند.

شرایط جسمی و سلامتی بیمار پس از عمل

وضعیت اسکلت و عضلات بیمار

حاد بودن یا نبود دیسک کمر در هنگام انجام عمل جراحی

مدت زمانی که بافت‌های نرم ستون فقرات برای بهبودی نیاز دارند.

به طور کلی بافت‌های بدن برای این که بهبودی کامل خود را بعد از عمل جراحی به دست آورند، نیاز به استراحت کامل دارند. بنابراین مدت زمان استراحت بعد از عمل دیسک کمر، برای هر شخصی با شخص دیگر متفاوت است؛ اما بررسی‌ها نشان دهنده آن است که بافت‌ها پس از گذشت 4 هفته، به میزان 60 درصد از توانایی خود را به دست می‌آورند

همچنین اگر 6 هفته را به استراحت اختصاص دهید، ترمیم بافت‌ها به 80 درصد نیز می‌رسد. در نهایت پس از گذشت 12 هفته، این بافت‌ها 100 درصد توانایی خود به دست می‌آورند و فرد می‌تواند مانند قبل به انجام امور روزمره خود بپردازند.

پیاده روی بعد از عمل دیسک کمر

پیاده روی پس از جراحی دیسک کمر یکی از تمرینات ورزشی بسیار خوبی است که بسیاری از متخصصان برای از بین رفتن عوارض بعد از عمل دیسک کمر به بیماران خویش توصیه می‌کنند. اصلی ترین فواید که پیاده روی با خود به همراه دارد، بهبود جریان خون در رگ‌هاست؛ افزایش جریان خون به بهبود بافت‌ها و عضلات کمک فراوانی نموده و اکسیژن و مواد مغذی را از طریق خون به بافت‌ها می‌رساند.

همچنین پیاده روی پس از جراحی دیسک کمر باعث بهبود سلامت قلب و عروق شده و عملکرد ریه را بهبود می‌بخشد و خطر لخته خون و حرکت آن به سمت ریه‌ها، به کمترین حد خود می‌رسد.

به طور کلی پیاده روی یک نوع ورزش ایستاده به شمار می‌رود که ستون فقرات شما را در بهترین موقعیت قرار می‌دهد و این موضوع از دیسک کمر در برابر آسیب‌های احتمالی محافظت می‌کند.

البته فراموش نکنید که پیاده روی اگر به صورت اصولی انجام نشود، نه تنها برای از بین بردن عوارض به وجود آمده در اثر دیسک کمر موثر نیست، بلکه ممکن است آسیب‌های دیگری را برای کمر و ستون فقرات شما به همراه آورد. بنابراین بهترین انتخاب ممکن این است که با متخصص فیزیوتراپی و پزشک خود در زمینه نحوه اصولی پیاده روی مشورت نمایید.

معمولاً پزشکان در چنین شرایطی به بیماران خود توصیه می‌کنند پیاده روی را به صورت آرام و آهسته و با قدم‌های کوچک شروع نموده و به تدریج آن را افزایش دهند. از جمله مزایای پیاده روی بعد از عمل دیسک کمر می‌توان به پیشگیری از لخته‌های خونی، درمان یبوست و بهبود هر چه بهتر بافت‌ها اشاره نمود.

روش‌های درمانی رفع بی حسی ناشی از عوارض بعد از عمل دیسک کمر

اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که دچار عوارض بعد از عمل دیسک کمر شده‌اید و این عوارض با بی حسی پا به وجود آمده‌اند، باید در اولین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که بنا بر تشخیص پزشک، هیچ عارضه جدی در جسم شما به وجود نیامده باشد، روش‌های زیر به شما برای برطرف کردن بی حسی پا کمک خواهند کرد:

مدت زمان استراحت پس از جراحی دیسک کمر را افزایش داده و ساعت بیشتری از شبانه روز را به استراحت سپری کنید.

در طول هفته‌های اول پس از انجام عمل جراحی دیسک کمر، از انجام فعالیت‌های سنگین خودداری کنید.

ورزش درمانی و پیاده روی پس از جراحی دیسک کمر، یکی از بهترین گزینه‌هایی است که به از بین رفتن بی حسی پا کمک فراوانی می‌نماید.

شما می‌توانید در طول این زمان، از داروهای ضد التهابی که پزشک برای کاهش التهاب و تورم عصب‌ها برای شما تجویز نموده است نیز استفاده نمایید.

گاهی اوقات روش‌های درمانی مانند لیزر درمانی یا فیزیوتراپی، مواردی هستند که توسط پزشکان برای برطرف شدن دلیل بی حسی پا بعد از عمل دیسک کمر پیشنهاد می‌شوند.

تا زمانی که بی حسی پاهای شما برطرف نشده است، از انجام کارهایی که نیاز به خم و راست کردن زانو دارد، مانند بالا و پایین رفتن از پله، استفاده از توالت ایرانی و … خودداری نمایید.

از نشستن برای مدت زمان طولانی بر روی زمین بپرهیزید. پزشکان عقیده دارند نشستن بر روی زمین برای دقایق طولانی، علائم بی حسی و گزگز پاها را بیشتر می‌کند.

چگونه عوارض بعد از عمل دیسک کمر را برطرف کنیم؟

پس از آن که عمل جراحی دیسک کمر انجام شد، بیماران پس از گذشت 1 الی 2 روز می‌توانند بیمارستان را ترک نموده و سایر روزهای استراحت خود را در خانه سپری کنند. پس از آن که از بیمارستان به خانه برگشتید، باید به خوبی از خود مراقبت کنید تا عوارض ناشی از جراحی دیسک کمر به کمترین میزان خود برسد.

شما باید به خوبی به مدت زمان استراحت پس از جراحی دیسک کمر خود توجه نموده و تا چند هفته ابتدایی، زمان زیادی از شبانه روز خود را به استراحت اختصاص دهید. در طول این مدت از درد نترسید، زیرا درد نشان دهنده عود دیسک کمر نیست، بلکه هشداری است مبنی بر این که بیشتر به خود توجه نموده و موارد ایمنی را رعایت کنید. همچنان با ما همراه باشید تا به برخی از مهم‌ترین نکات برای کاهش عوارض پس از انجام عمل جراحی اشاره کنیم:

از کمربند طبی استفاده کنید

اگر شما نیز به تازگی یک عمل جراحی دیسک کمر را پشت سر گذاشته‌اید، احتمالاً پزشک برای شما استفاده از کمربند طبی یا بریس ستون فقرات را پیشنهاد خواهد نمود. کمربند طبی تا حدود زیادی باعث از بین رفتن عوارض بعد از عمل دیسک کمر می‌شود؛ البته برخی از پزشکان ممکن است به بیماران خود توصیه نمایند که در مدت زمان استراحت پس از جراحی دیسک کمر ، نیازی به بستن کمربند ندارند و تنها در هنگام راه رفتن و نشستن باید از آن استفاده کنند.

به پانسمان‌های خود رسیدگی کنید

اگر به صورت روزانه به پانسمان‌های خود رسیدگی نکرده و آن‌ها را به موقع تعویض نکنید، ممکن است باعث بروز عفونت در محل جراحی گردد. بنابراین عوض کردن پانسمان به صورت هر روزه را فراموش نکنید و اگر کوچک‌ترین نشانه‌ای از عفونت در جسم خود مشاهده کردید، حتماً آن را به پزشک خود اطلاع دهید.

فراموش نکنید که در هنگام عوض کردن پانسمان، هرگز بتادین و مواد ضد عفونی کننده را به صورت مستقیم بر روی زخم خود نریزید، زیرا این موضوع ترمیم زخم را با مشکل مواجه می‌نماید.

به وضعیت خواب خود توجه کنید

پزشکان همواره به بیماران خود توصیه می‌کنند، به گونه‌ای بخوابند که کمر آن‌ها دچار درد و ناراحتی نشود. به طور کلی خواب آرام و بی وقفه، یکی از مهم‌ترین پارامترهایی است که باعث کاهش عوارض بعد از عمل دیسک کمر می‌شود. بنابراین مدت زمان استراحت بعد از عمل دیسک کمر را افزایش داده و سعی کنید به سمت پهلو بخوابید. فراموش نکنید که در هنگام خواب، حتماً یک بالش میان زانوهای خود قرار دهید تا به دیسک کمر شما فشار وارد نشود.

فیزیوتراپی را فراموش نکنید

هر چند تحرک و پیاده روی بعد از عمل دیسک کمر همواره توسط پزشکان پیشنهاد می‌شود، اما فیزیوتراپی و به طور کلی طب فیزیکی نیز روش موثری برای کاهش عوارض ناشی از جراحی دیسکوپاتی کمر است. متخصصان فیزیوتراپی شیوه صحیح حرکت و انجام فعالیت را به بیماران خویش آموزش می‌دهند. این حرکات ستون فقرات را در یک وضعیت ایمن نگه داشته و باعث کاهش درد می‌گردد. جالب است بدانید که متخصصان فیزیوتراپی مواردی مانند خوابیدن، رفت به رختخواب، پایین آمدن از رختخواب، لباس پوشیدن و نشستن را یاد می‌دهد.

با مشاهده این عوارض بعد از عمل دیسک کمر به پزشک مراجعه کنید

معمولاً متخصصان به بیماران خود توصیه می‌کنند که پس از گذشت 7 الی 10 روز برای ویزیت مجدد به درمانگاه یا مطب متخصص مراجعه نمایند. البته اگر در طول این مدت با عوارض بعد از عمل دیسک کمر که حالت طبیعی نداشت مواجه شدند، باید به سرعت پزشک خود را در جریان قرار دهند. این عوارض عبارتند از:

اگر دچار بی حسی شدیدی در پاهای خود شدید و این بی حسی با وجود استراحت و مراقبت‌های بعد از عمل ادامه داشت.

اگر در محل عمل جراحی با التهاب و ورم شدیدی مواجه شدید.

اگر متوجه شدید که زخم محل جراحی شما باز شده است.

هر نوع مایع سبز رنگ، زرد رنگ و ترشحات بدبویی که از محل جراحی شما به بیرون منتقل می‌گردد.

اگر در دوران نقاهت پس از عمل جراحی، تب بالای 38 درجه را تجربه می‌کنید.

اگر دچار بی اختیار ادرار و مدفوع شده‌اید و یا دفع ادرار برای شما سخت شده است.

اگر درد کمر شما به اندازه‌ای زیاد بود که با استراحت و مصرف قرص‌های مسکن برطرف نشد.

سخن پایانی

درد در قسمت دیسکوپاتی کمر، یکی از دردهای بسیار ناخوشایندی است که برخی از ما ممکن است در طول زندگی خود با آن مواجه شویم. عواملی مانند سبک غلط زندگی، بلند کردن بارهای بسیار سنگین، نشستن یا ایستاندن بیش از اندازه، تصادفات و… از جمله اصلی‌ترین علل بروز این مشکل در جسم ما هستند.

گاهی اوقات می‌توان با درمان‌های دارویی، استراحت و حتی درمان‌های خانگی اقدام به تسکین و درمان کمردرد نمود؛ اما اگر با این موارد درد برطرف نشد، پزشکان عمل جراحی را پیشنهاد می‌کنند.

عمل جراحی یکی از روش‌های بسیار عالی و موثری است که این روزها بسیاری از متخصصان در سراسر دنیا از آن برای درمان دیسک کمر بیماران خویش استفاده می‌کنند. تجربه اندکی عوارض بعد از عمل دیسک کمر کاملاً طبیعی است.

هر چند شما می‌توانید با افزایش مدت زمان استراحت پس از جراحی دیسکوپاتی کمر و یا انجام اموری مانند فیزیوتراپی و پیاده روی پس از جراحی دیسک کمر ، این عوارض را به کمترین میزان خود رسانده و به سرعت به زندگی عادی و معمولی خویش بازگردید.