cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

تأثیر شگفتانگیز حجامت برای ورم پا

اولین کاری که در صورت ورم پا باید انجام دهید، کشف علت به‌وجودآمدن آن است. پس از یافتن علت به دنبال بهترین درمان خواهید بود. اکثر افراد در صورت ورم پا از پماد یا قرص استفاده می‌کنند. در صورت تشدید بیماری یا داشتن بیماری زمینه‌ای ضروری است به پزشک مراجعه کنیم.

تعداد افرادی که برای درمان بیماری ورم پای خود به حجامت روی می‌آورند بسیار اندک است. از مهم‌ترین علل این موضوع می‌توان به کم‌بودن اطلاعات در زمینه تأثیر شگفت‌انگیز حجامت برای ورم پا اشاره کرد تا برای مراجعه به متخصص جهت انجام حجامت تردیدی نداشته باشید.

آب درمانی برای سیاتیک؛ یک راهکار غیرتهاجمی برای رفع فشار از روی اعصاب درگیر و بهبود درد بیمار

آنچه در این مقاله می خوانید :

راجع به حجامت برای ورم پا چه باید بدانید؟

قبل از پاسخ به سوال برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم در ابتدا باید بگوییم حجامت، درمانی باستانی است که برای کاهش درد کمر، گردن و پاها استفاده می‌شود. فرد حجامت کننده با استفاده از قراردادن کاپ یا فنجان مخصوص بر روی ناحیه مدنظر مثل شکم، کمر، بازوها و پاها و ایجاد مکش و خلأ داخل فنجان پوست شما را به سمت داخل کاپ می‌کشد.

خون اضافی در آن ناحیه در داخل کاپ جمع می‌شود و با ایجاد سوراخی ریز تمام خون جمع شده را خالی می‌کند. هدف این است که پاسخ درمانی طبیعی بدن را در این نواحی افزایش دهیم. نام‌های دیگر حجامت کاپ درمانی، کاپ‌تراپی و ساکشن کاپ درمانی است.

بررسی‌های زیادی دررابطه‌با اینکه به‌صورت عمومی حجامت چگونه عمل می‌کند، وجود دارد. بااین‌حال اطلاعات قابل استنادی دررابطه‌با حجامت و ورم پا دسترس نیست که دقیقاً نحوه تأثیر حجامت را توجیه کنند. درواقع کارشناسان هنوز در حال بررسی این موضوع هستند.

تصور بر آن است که مکش حجامت مایعات زیر پوستی قسمتی از پا که ورم کرده است را به سمت خود می‌کشد. این مکش مویرگ‌های زیر پوست پای شما را منبسط کرده و می‌شکند. در این حالت تمامی مایعات اضافی ناحیه ورم کرده پا کشیده می‌شود.

در نتیجه این امر در حجامت برای ورم پا باعث جریان خون سالم و تازه در این نواحی خواهد شد. خون تمیزی که وارد این نواحی می‌شود حاوی مواد مغذی برای بهبود سلامت سلول‌های پا است. همین مراحل باعث کاهش و تسکین درد و همچنین درمان ورم پا خواهد شد. در ادامه به‌صورت تخصصی‌تر دررابطه‌با تأثیر باور نکردنی حجامت صحبت خواهیم کرد.

چه علائمی نشان‌دهنده ورم پا هستند؟

رابطه حجامت و ورم پا بسیار شبیه به رابطه علت و معلول است. ورم پا عموماً با نارسایی در گردش خون در پاها ایجاد می‌شود. انباشت و نشست مایعات اضافی در پاها دلیل اصلی ورم پا است. حجامت جهت ورم پا دقیقاً برای خارج‌کردن این مایعات طراحی شده است.

درمان حجامت با استفاده از مکش این مایعات و خارج‌کردن آن‌ها از بدن به‌خوبی می‌تواند منجر به محوشدن ورم ایجاد شده شود. این درمان گردش خون تازه‌ای در پاها ایجاد می‌کند و موجب بهبود عملکرد سلول‌های سازنده بافت‌های پا می‌شود. به کرات می‌توان گفت درمان دیگری چون حجامت وجود ندارد که تا این اندازه دقیق روی محل مدنظر عمل کند. به همین علت حجامت بسیار توصیه می‌شود.

اکثر علائم نشان‌دهنده ورم پا توسط فرد مبتلا شده به این عارضه قابل‌مشاهده ‌است. اگر انگشت خود را در قسمتی از پوست پای خود فرو ببرید و تا چند ثانیه بعد بتوانید فرورفتگی اثر انگشت خود را ببینید، به‌احتمال ‌زیاد دچار ورم پا شده‌اید.

مشکلاتی از قبیل سختی در پوشیدن جوراب یا درآوردن آن، دشوارتر شدن خم‌کردن مچ پا نسبت به شرایط عادی و مشاهده اثرات فرورفتگی روی پوست پا زمانی که کفش یا جوراب خود را درمی‌آورید، می‌تواند نشان‌دهنده این عارضه باشد. موارد زیر از علائم دیگر این مریضی هستند:

  • بی‌حسی، خارش و حس سنگینی بیش از حد پاها
  • کشیده‌شدن پوست پاها
  • پف‌کردن پوست پاها و براق به‌نظررسیدن آن
  • احساس درد و سفت‌شدن پاها

علت‌های مختلف ورم پا

پیش از تصمیم جهت حجامت برای ورم پا باید علت‌هایی که ورم از آن ناشی می‌شود را بشناسید. درواقع ورم پا می‌تواند ناشی از طیف وسیعی از علت‌ها باشد. گاهی اوقات به دلیل افزایش مایعات در قسمت پاها و گاهی دیگر نشان‌دهنده بیماری جدی است.

حتی ممکن است پاهای شما به دلیل کار زیاد نیازمند استراحت باشد. علل متعدد ورم پا را توسط پزشکی متخصص می‌توانید بررسی کنید و بعد از آن تحت‌نظر پزشک متوجه شوید که آیا حجامت تأثیر دارد یا خیر. در ادامه ما به چند تن از علت‌های گوناگشگون ورم پا اشاره خواهیم کرد.

  • آسیب مفصل:

آسیب‌دیدگی مفاصل پا مثل ضربه یا فشار وارده شدید به آنها می‌تواند به بافت‌ها آسیب‌زده و التهاب ایجاد کند.  التهابات در نهایت منجر به تجمع مایعات و تورم در منطقه می‌شود. بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید نیز باعث آسیب به مفاصل می‌شوند که می‌تواند به تورم منجر شود.

  • آسیب عضله و لیگامان:

آسیب‌دیدگی عضلات و لیگامان‌ها هم عامل آزادشدن مواد التهابی  و تورم اطراف ناحیه آسیب‌دیده است.

  • آرتروز:

بیماری مزمن تخریبی است که به‌تدریج غضروف مفاصل را از بین می‌برد و باعث التهاب مفاصل و تورم و درد در پا می‌شود.

  • شکستگی استخوان:

شکستگی استخوان پا باعث تخریب بافت‌های اطراف و التهاب آنها شده و تورم ایجاد می‌کند.

  • التهاب تاندون:

تاندونیت یا ملتهب شدن تاندون‌های پا نیز می‌تواند باعث تورم و درد در پاها شود.

  • التهاب عصب:

ملتهب شدن اعصاب می‌تواند باعث تحریک عصبی و تورم اعصاب در ناحیه پاها شود.

  • آرتریت:

بیماری‌های التهابی مفاصل همچون آرتریت روماتوئید موجب آسیب‌دیدگی مفاصل می‌شوند.

  • عفونت:

وجود هر نوع عفونت در پا هم می‌تواند موجب تورم و تجمع آب و ورم شود.

  • ادم پا:

ادم پا بیماری رایج برای افرادی است که بیشتر مواقع سرپا هستند. افراد باردار و کسانی که اضافه‌وزن دارند بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند که علت آن تجمع مایعات در قسمت پاها اتفاق می‌باشد. راه‌رفتن زیاد، ایستادن زیاد و وزن یا فشار زیاد بر روی پاها می‌تواند باعث این نوع از ورم پا شود.

جلوگیری از مصرف زیاد نمک و افزایش مصرف پتاسیم در رژیم غذایی کمک شایانی به درمان این بیماری می‌کند. از عوامل کمک‌کننده دیگر می‌توانیم به ورزش شنا، ماساژ و پوشیدن کفش و جوراب مناسب اشاره کنیم. در این مورداستفاده از حجامت برای ورم پا می‌تواند تأثیرگذار باشد.

  • ترومبوز ورید عمقی یا DVT:

ترمبوز ورید عمقی زمانی رخ می‌دهد که لخته خونی کوچک در رگ‌های شما عبور جریان خون را مسدود کرده باشد. این مریضی در لگن، ران و ساق پا شایع‌تر است. اگر یکی از پاها بیشتر از دیگری متورم شده ‌است یا رگ‌های نزدیک به پوست شما بزرگ‌تر و قابل‌مشاهده هستند، به‌احتمال زیاد به این مریضی مبتلا شدید.

این عارضه به‌خودی‌خود تهدیدکننده بزرگی برای زندگی نیست، اما اگر این لخته خود از پاها به اندام دیگری در بدن برسد ممکن است آسیب‌های زیادی را وارد کند. برای مثال می‌تواند عملکرد ریه‌های شما را مختل کرده و باعث آمبولی ریه شود. پس بهتر است به‌محض اطلاع از این بیماری به درمان آن بپردازید. در چنین موردی حجامت می‌تواند تأثیرگذار باشد، اما درمان قطعی نیست.

  • نارسایی وریدی:

نارسایی وریدی از ضعیف‌شدن رگ‌ها و مویرگ‌های پاهای شما به وجود می‌آید. در زمان نارسایی وریدی خون از پاها به سمت قلب شما باز نمی‌گردد. این امر باعث تجمع خون در پا و ایجاد رگ‌های واریس می‌شود.

افرادی که مبتلا به بیماری ترومبوز عمقی وریدی بودند مستعد ابتلا به این بیماری هستند. ورزش، کاهش وزن، تغییرات در سبک زندگی و جوراب‌های فشرده می‌تواند به درمان بیماری کمک کند. علاوه بر این حجامت برای ورم پا اگر علت آن نارسایی وریدی باشد، تأثیر مثبتی خواهد داشت.

  • ادم لنفاوی:

ادم لنفاوی از نارسایی غدد لنفاوی نشات می‌گیرد. زمانی که غدد لنفاوی به‌درستی مایع لنفاوی بدن را فیلتر نمی‌کند باعث تورم یک یا چند بافت داخلی پا می‌شود. کسانی که به علت سرطان، غدد لنفاوی خود را برداشته‌اند یا به هر علت دیگر غدد لنفاوی آن‌ها دچار آسیب شده باشد، مستعد ابتلا به این بیماری هستند. برای درمان این بیماری باید به مدیریت مایع لنفاوی پاها بپردازید.

  • بیماری قلبی، کلیوی یا کبدی:

بیماران قلبی، کلیوی یا کبدی مستعد ورم پا هستند. بررسی علت نارسایی این اندام‌ها به درمان ورم پا کمک می‌کند. انواع آسیب‌ها از جمله عفونت‌ها، سنگ کلیه، نارسایی دریچه‌های قلب، نارسایی مجاری صفراوی، سنگ کیسه صفرا و سیروز کبدی می‌تواند منجر به تجمع مایعات در پاها شوند. در صورت داشتن هر یک از بیماری‌های ذکر شده بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید. در چنین شرایطی حجامت می‌تواند تأثیرگذار باشد.

انواع حجامت برای ورم پاها

روش‌های مختلفی برای انجام حجامت وجود دارد. مراحل انجام حجامت نیز بسته به نوع روش انتخابی متفاوت است. در نظر داشته باشید که اگر پاها متورم شده باشد، ابتدا نیازمند مشورت با پزشک حجامت کننده جهت تشخیص علت ورم پاها و سپس انتخاب نوع حجامت هستید. روش‌های حجامت ورم پا را در ادامه توضیح داده‌ایم.

  • حجامت خشک

در این نوع ابتدا داخل لیوان را گرم می‌کنند. در روش سنتی چوب‌پنبه آغشته به الکل را داخل لیوان می‌سوزانند. چوب‌پنبه برای سوختن تمامی اکسیژن داخل لیوان را مصرف می‌کند. این امر باعث ایجاد خلأ در فنجان می‌شود. در روش‌های مدرن‌تر حجامت از دستگاه‌های مکش برای ایجاد خلأ داخل لیوان استفاده می‌کنند. نیروی خلأ باعث کشیده‌شدن پوست به سمت داخل لیوان می‌شود.

  • حجامت روغنی

حجامت روغنی برای ورم پا ساختاری کاملاً شبیه به حجامت خشک دارد. در حجامت روغنی که به‌اصطلاح به آن دویدن حجامت نیز می‌گویند شخص حجامت کننده سطح پوست را به روغن مخصوص یا لوسیون آغشته می‌کند. سپس تمامی مراحل حجامت خشک اجرا می‌شود. به علت لیز شدن سطح پوست، شخص حجامت کننده می‌تواند کاپ‌ها را در حالت خلأ روی پوست جابه‌جا کند. در این روش به‌راحتی می‌توان فنجان‌ها را در جهات مختلف روی ناحیه آسیب‌دیده بدن شما حرکت داد.

  • حجامت با خونریزی

حجامت با خونریزی بسیار حساس است. شخص حجامت کننده ابتدا با سوزنی نازک سطح پوست شما را اندکی سوراخ می‌کند. سپس کاپ‌ها را روی پوست شما قرار می‌دهد. در این روش از ابتدا سموم به‌راحتی با مکش داخل فنجان از بدن خارج می‌شوند. حساسیت بالای این حجامت به دلیل احتمال ایجاد پارگی در پوست یا مکش زیاد خون است.

جنس و تعداد کاپ‌های حجامت برای پا

بسته به نوع درمان و بزرگی ناحیه تحت درمان متخصص حجامت کننده چندین لیوان روی پوست شما می‌گذارد. به طور متوسط بین سه تا هفت کاپ استفاده می‌شود. اگر چه ممکن است برای درمان‌های خاص بیشتر از هفت کاپ نیز استفاده شود.

جنس کاپ‌های حجامت برای ورم پا نیز اغلب شیشه و پلاستیک است. بر اساس نوع طراحی درمان کاپ‌هایی از جنس فلز، سرامیک، بامبو و سیلیکون نیز وجود دارد.

بعد از حجامت پا چه انتظاری باید داشته ‌باشیم؟

در حجامت نیروی مکش، مویرگ‌های داخل پا را می‌شکند. سموم داخل بافت پاها خارج می‌شود و خون تازه در پاهای شما جریان پیدا می‌کند. بیشتر افراد حس سبکی پاهای خود بعد از حجامت دارند.

علائم حجامت درمانی به‌صورت نواحی گرد قرمز رنگ به قاعده کاپ حجامت روی پوست شما باقی می‌ماند. این کبودی‌ها نهایتاً تا دو هفته بعد از حجامت از بین می‌روند. اگرچه شکل کبودی دارند، ولی این کبودی‌ها سطحی هستند و به فیبرهای عضلانی شما آسیب وارد نکرده‌اند.

آیا حجامت پا درد دارد؟

یکی از سؤالات رایج درباره درمان حجامت و ورم پا همین سؤال است. نکته فراموش شده این است که طیف وسیعی از درمان‌های مدرن و سنتی با مقداری درد یا خونریزی همراه هستند. حجامت برای ورم پا نیز از این قاعده مستثنی نیست.

اگرچه در طول زمان حجامت پا، شما نباید درد زیادی را حس کنید. شاید کمی سفتی پوست برای شما آزار‌دهنده باشد که پس از مدتی این مشکل حل می‌شود. بعد از درمان حجامت نیز احساس کبودی و درد در قسمت‌های حجامت شده طبیعی است. توجه داشته باشید که نباید درد زیادی را حس کنید. در صورت احساس درد زیاد حتماً به متخصص حجامت کننده اطلاع دهید.

چه افرادی می‌توانند حجامت پا انجام دهند و چه افرادی نمی‌تواند؟

فرد حجامت کننده باید دوره‌های مخصوص به این درمان را گذرانده باشد. حتماً قبل از حجامت کردن از تخصص فرد حجامت کننده مطمئن شوید. دراین‌بین بسیاری از پزشکان طب سنتی این کار را به‌صورت تخصصی انجام می‌دهند. کایروپراکتیک‌ها، ماساژورها و فیزیوتراپیست‌ها نیز می‌توانند حجامت کنند. از مراجعه به نفرات مختلف برای هر نوع حجامت نیز خودداری کنید.

اما چه کسانی نباید حجامت کنند؟ اگر چه حجامت درمانی عوارض کم و خطرات اندکی دارد، اما بهتر است برای انتخاب این درمان با پزشک متخصص خود مشورت‌های لازم را انجام دهید. ازآنجایی‌که محققان نظریه‌ای برای حجامت برای ورم پا در دوران بارداری ارائه نکرده‌اند، توصیه می‌شود در دوران بارداری از درمان حجامت استفاده نکنید. همچنین در صورت داشتن موارد زیر، زیر نظر پزشک به حجامت بپردازید.

  • کم‌خونی
  • اختلالات خونی مانند هموفیلی
  • مشکلات لخته‌شدن خون
  • بیماری قلبی و عروقی
  • بیماری‌های پوستی مانند اگزما و پسوریازیس
  • تشنج

خطرات و عوارض حجامت و ورم پا

خطرات و عوارض حجامت نسبتاً بسیار اندک است. اگرچه هر درمانی را اگر بدون مشورت با پزشک متخصص انجام دهید ممکن است دچار عوارض و خطرات جبران‌ناپذیری شوید. از عوارض معمول حجامت برای ورم پا می‌توان به خستگی، سردرد، کبودی و تنش یا درد عضلانی در ناحیه پاها اشاره کرد.

در موارد نادر ممکن است باعث حالت تهوع، سوزش، خارش، عفونت‌های پوستی و سنکوپ وازوواگال شود. در زمان افت فشارخون و پایین آمدن ضربان قلب سنکوپ وازوواگال رخ می‌دهد.

مزایای بالقوه حجامت برای ورم پا

از مزایای بالقوه حجامت صحبت بسیاری نشده است. بسیاری از بیماری‌هایی که منجر به ورم پا می‌شوند از تجمع مایعات در پا نشأت می‌گیرند. حجامت با خارج‌کردن این مایعات از پاها دقیقاً علت اصلی را نشانه می‌گیرد و به درمان آن می‌پردازد. از مزایای دیگر حجامت به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  • کاهش درد و التهاب عضلات پا
  • کاهش سفتی عضلات پا
  • بهبود جریان خون پاها
  • افزایش دامنه حرکت بافت‌های تشکیل‌دهنده پا
  • افزایش گلبول‌های قرمز در رگ‌های پا
  • کاهش کلسترول و لیپوپروتئین‌ها در بافت‌های عضلات پا
  • تحریک سیستم عصبی پاها

چند وقت یکبار باید حجامت درمانی انجام دهیم؟

تعداد دفعات حجامت بسته به نوع درمان انتخابی و پیشنهادهای پزشک متخصص می‌تواند کم یا زیاد شود. برای اکثر افراد حجامت یک‌بار در هفته انجام ‌می‌شود. علت آن این است که بدن زمان لازم برای جایگزین‌کردن حجم مایعات و خون ازدست‌رفته را داشته باشد.

بااین‌حال اگر برای تسکین درد پا به درمان حجامت روی آورده‌اید ممکن است به انجام بیشتر آن در هفته نیاز داشته‌ باشید. به برخی افراد برای تسکین درد به دو تا سه بار حجامت در هفته توصیه می‌شود. به این دلیل که حجامت بی‌خطر با عوارض جانبی کم و نسبتاً ارزان است.

نگاه کلی به درمان حجامت برای ورم پا

حجامت برای ورم پا درمانی مؤثر به‌حساب می‌آید. پیشرفت علم از گذشته تا به امروز باعث تغییرات زیادی در علم حجامت درمانی شده است. برای درمان و حتی کاهش درد ورم پا می‌توانید از انواع حجامت درمانی استفاده‌ کنید. لازم به ذکر است که بررسی علت ورم پا و مشورت با یک متخصص پیش از انجام حجامت به شما کمک خواهد کرد.

امروزه مزایای حجامت درمانی برای مشکلات وریدی بدن مانند ورم پا بر کسی پوشیده نیست. در این مقاله سعی شد اطلاعات کافی درباره حجامت و راهنمایی‌هایی لازم برای انتخاب این نوع درمان داده شود. برای اطلاعات بیشتر و مشورت با متخصص در زمینه درمان ورم پا با حجامت می‌توانید با متخصصان ما در تماس باشید.

سخن پایانی

برخی از تأثیر شگفت‌آور حجامت برای ورم پا آگاه‌اند، بااین‌حال نمی‌توان آن را درمان قطعی ورم دانست. به دلیل ارتباط ورم پا با برخی مشکلات بسیار جدی مثل ترمبوز ورید عمقی، بیماری‌های قلبی بسیار حائز اهمیت است و بیمار باید دراسرع‌وقت برای درمان به پزشک متخصص مراجعه نماید.