درمان گیاهی ورم پا؛ کمک به بازتوانی حرکتی پا و رفع التهابات اولیه تا دریافت مداخلات پزشکی جدی

درمان گیاهی ورم پا نقش تسکین دهنده دارد، اما این تورم باید ریشه‌یابی شود. ورم پا دلایل مختلفی دارد که شامل؛ لخته خون در رگ‌ها، ضرب‌دیدگی و شکستگی، مشکلات قلبی عروقی و… هستند. 

این مشکل تا جایی پیش می‌رود که حتی پوشیدن کفش هم غیرممکن می‌شود، به همین دلیل راه‌کارهای گیاهی را ارائه کرده‌ایم، ولی اگر این تورم، نشانه‌ی مشکل قلبی و عروقی باشد چه؟ درمان‌های گیاهی زمانی که زیر نظر پزشک باشند، مکملی بسیار عالی برای درمان‌های علمی هستند. فرض کنید که از حساسیتتان به ریشه برگ سبز اطلاعی نداشته باشید و با مصرف خودسرانه این گیاه، ورم پایتان بیشتر شود و واکنش‌های آلرژیک دیگری هم ظهور کنند. بنابراین همان‌طور که در حال حاضر، به دنبال راه‌کارهای گیاهی هستید، این سوال را هم در گوشه ذهنتان داشته باشید؛ برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟ 

در ادامه؛ خواص و نحوه مصرف داروهای گیاهی این عارضه را خواهید خواند.



چه گیاهانی ورم پا را درمان می‌کنند و چگونه آن‌ها را مصرف کنیم؟

تمامی گیاهانی که بیان می‌کنیم، خاصیت ضدالتهابی دارند، که موجب کاهش تورم می‌شود. بنابراین در ادامه، خاصیت‌های دیگر و طریقه مصرفشان ذکر می‌شود؛ 

گل سرخ (تسکین دهنده)

برای تهیه چای گل سرخ، یک قاشق چای‌خوری از نوع خشک آن را در یک فنجان آب جوش بریزید و برای چند دقیقه بجوشانید. سپس آن را میل کنید یا اینکه پای متورم را با آن شستشو دهید 

روغن نعنا ( مسکن)

این روغن در ناحیه تورم، به صورت موضعی استفاده می‌شود.

بذر آفتابگردان ( کاهنده درد)

بذر گل آفتابگردان می‌تواند به عنوان یک گزینه گیاهی برای درمان ورم پا استفاده شود. مغز بذر آفتابگردان را به صورت خوراکی مصرف کنید. 

اسطوخودوس (تسکین درد و افزایش آرامش)

چند قطره روغن اسطوخودوس را به آب گرم اضافه کنید و پاهای خود را در آن قرار دهید. همچنین می‌توانید از دمنوش اسطوخودوس استفاده کنید.

بابونه (بهبود خواب، افزایش آرامش)

گل خشک را در آب‌جوش بریزید و مانند دیگر دمنوش‌ها دم کنید. این چای را می‌توانید به صورت روزانه بنوشید یا به صورت موضعی بر روی ناحیه متورم استفاده کنید.

چای ملریان (تسکین درد و بهبود خواب)

ریشه‌های خشک‌شده ملریان را به آب جوش اضافه کنید و آن را دم کنید. 

پونه (ضدعفونی‌کننده) 

از دمنوش این گیاه  به صورت خوراکی و از روغن آن به صورت موضعی استفاده می‌شود. 

ریشه آویشن (ضدعفونی‌کننده)

برای استفاده از ریشه آویشن، یک قاشق چایخوری از آن را به آب‌جوش اضافه کنید و سپس بجوشانید. پس از آن، چای را به دمای ملایم رسانده و ناحیه متورم را با آن، شستشو دهید. 

دارچین (ضدباکتری)

برای بهره‌مندی از خواص دارچین، یک تکه چوب آن را همراه با چایی دم کنید و بنوشید. 

آرنیکا (ضدویروس)

از روغن این گیاه به صورت موضعی و از گل آن برای ساخت دمنوش استفاده می‌شود. 


زنجبیل (تقویت سیستم ایمنی و کاهش سموم بدن)

زنجبیل تازه را رنده کنید و به چای یا غذاهای خود اضافه کنید. همچنین، برای تهیه دمنوش، چند تکه زنجبیل تازه را، در آب‌جوش دم کنید. 

چای سبز (دارای آنتی‌اکسیدان)

یک کیسه چای سبز را در یک فنجان آب جوش قرار دهید و بگذارید به مدت 3-5 دقیقه دم بکشد سپس چای را صاف کنید. در نهایت آن را می‌توانید به صورت گرم یا سرد بنوشید.

ریشه برگ سبز (بهبود گردش خون)

ریشه برگ سبز را در آب جوش بجوشانید و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. در نهایت چای را صاف و مصرف کنید.

چای کرفس (دفع مایعات)

مصرف کرفس مانند برگ سبز است. 


درمان ورم پا با گیاهان دارویی، چقدر طول می‌کشد؟

زمان درمان ورم پا، به شدت تورم، علت اصلی و همچنین پاسخ بدن به درمان‌ بستگی دارد. برای دستیابی به نتایج کامل و پایدار، پس از رفع ورم، درمان را ادامه دهید. 

علائم خفیف تا متوسط

برای موارد خفیف تا متوسط، استفاده مداوم از درمان‌های گیاهی به مدت 2 تا 4 هفته اثرگذار است. 

علائم شدید یا مزمن

در صورتی که ورم پا شدیدتر باشد یا علت آن مزمن باشد (مثل نارسایی‌های وریدی یا مشکلات کلیوی) درمان باید به مدت 4 تا 8 هفته یا بیشتر ادامه پیدا کند. 

توصیه‌های مهم

استمرار در مصرف: برای دستیابی به نتایج بهتر، درمان را به صورت منظم و مداوم انجام بدهید.

ارزیابی وضعیت: بهتر است بعد از 2 تا 4 هفته مصرف مداوم، وضعیت ورم پا را ارزیابی کنید. اگر بهبودی قابل توجهی مشاهده کردید، می‌توانید درمان را ادامه دهید؛ در غیر این صورت، روش درمان باید توسط پزشک تغییر کند. 

پیشگیری: حتی پس از کاهش ورم، مصرف ملایم‌تر این گیاهان برای پیشگیری از برگشت عارضه مفید است. 

هشدار

اگر ورم پا به طور ناگهانی یا به همراه علائم دیگری مانند درد شدید، قرمزی، یا تب ظاهر شود، لازم است فوراً با پزشک مشورت کنید، زیرا این علائم نشان‌دهنده وضعیتی وخیم هستند. 


چه عواملی در مدت درمان تاثیرگذار هستند؟ 

درمان گیاهی در برخی موارد بسیار مؤثر است، اما زمان و میزان اثربخشی آن به عوامل مختلفی بستگی دارد. در ادامه با ذکر مثال‌هایی به بررسی این عوامل می‌پردازیم:

علت اصلی ورم پا

اگر ورم پا به دلیل مشکلات جدی‌تری مانند نارسایی قلبی یا کلیوی باشد، استفاده از گیاهان دارویی مؤثر نیستند. به عنوان مثال، فردی که ورم پایش ناشی از نارسایی قلبی است و از گیاهانی مثل جعفری یا بابونه برای کاهش ورم استفاده کند. وضعیت قلبی او ممکن است وخیم‌تر می‌شود. 

شدت تورم

میزان ورم پا بر مدت درمان نیز تأثیر دارد. برای مثال، با مصرف گیاهی مانند چای سبز، تورم ناشی از ایستادن طولانی، در عرض چند روز کاهش می‌یابد. اما ورمی که ناشی از مشکلات لنفاوی است، به هفته‌ها یا حتی ماه‌ها درمان نیاز دارد.

انتخاب گیاهان دارویی مناسب

استفاده از گیاهان دارویی مناسب نقش مهمی در موفقیت درمان دارد. برای مثال، زردچوبه ورم را کاهش می‌دهد. اما اگر به زردچوبه حساسیت داشته باشید یا آن را بیش از حد مصرف کنید، به جای بهبود، دچار عوارض جانبی مانند تحریک معده می‌شوید.

واکنش بدن به گیاهان دارویی

واکنش بدن هر فرد به گیاهان دارویی متفاوت است. فرض کنید، بدنتان به مصرف زنجبیل به سرعت واکنش نشان دهد، در حالی که فرد دیگری با مصرف همان مقدار، دچار مشکلات گوارشی یا حتی واکنش آلرژیک می‌شود، که این مسئله می‌تواند درمان را پیچیده‌تر کند.

رعایت صحیح دستورات درمانی

پیروی دقیق از دستور مصرف گیاهان دارویی اهمیت بالایی دارد. برای مثال، اگر به شما توصیه شده است که روزانه یک فنجان دمنوش کرفس میل کنید، مصرف بیشتر از آن منجر به کاهش شدید فشار خون می‌شود. رعایت صحیح دوز و زمان‌ مصرف، درمان را تسریع می‌کند، در حالی که مصرف نادرست آن را طولانی‌تر می‌کند.

تداخل دارویی

در بعضی موارد، تداخل بین داروها و گیاهان دارویی  مشکلاتی را ایجاد می‌کند. مثلاً مصرف همزمان داروهای ادرارآور با گیاهانی که خاصیت مشابه دارند، باعث از دست دادن مایعات بدن می‌شود. 

وضعیت سلامتی کلی فرد

وضعیت سلامتی‌تان نیز مؤثر است. فردی که از نظر جسمی در وضعیت خوبی قرار دارد، به درمان گیاهی، سریع‌تر پاسخ می‌دهد. در حالی که، فردی دیگر با سیستم ایمنی ضعیف، نیاز به زمان بیشتری برای بهبودی دارد. 

عوامل محیطی و سبک زندگی

فردی که به دلیل شرایط شغلی‌اش مجبور است مدت زمان زیادی را بایستد. تغییراتی در سبک زندگی مانند انجام ورزش‌های منظم و استراحت کافی، باعث تسریع روند بهبودی‌اش می‌شود. 

همان‌طور که خواندید، مدت زمان طب سنتی، به مجموعه‌ای از عوامل بستگی دارد که باید به دقت بررسی شوند. بنابراین پیش از آغاز درمان گیاهی، با یک پزشک مشورت کنید تا از بی‌خطر بودن آن برای شرایط خاص خودتان مطمئن شوید. 


درمان ورم پا با طب سنتی به چه میزان تاثیرگذار است؟

در نقش مکمل درمان‌های علمی

استفاده از درمان گیاهی برای کاهش ورم پا و بهبود سلامتی، معمولاً به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. حتی با وجود معاینه اصولی، درمان‌های سنتی به تنهایی کافی نیستند. اما در صورتی که در نقش مکمل ظاهر شوند، تاثیر قابل توجهی در رفع ورم پا خواهند داشت.

تقویت سیستم ایمنی و پاکسازی سیستم لنفاوی

برخی از گیاهان با تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن، به تسریع فرآیند بهبودی کمک می‌کنند. همچنین این گیاهان دارای خواص دیورتیک (ادرار آور) و آنتی‌اکسیدانی هستند که به حذف سموم بدن و پاکسازی سیستم لنفاوی کمک می‌کنند.


شکستگی پا با داروی گیاهی، قابل درمان است؟

ورم پس از شکستگی، معمولاً ناشی از التهاب و تجمع مایعات در ناحیه آسیب دیده است و تا زمانی که از پا تصویربرداری نشود، نمی‌توان آن را تشخیص داد. همچنین برای شکستگی پا، تنها درمان اصولی، جا انداختن یا جراحی وگچ‌گیری است. 

در این شرایط، استفاده از درمان‌های گیاهی به کاهش ورم و تسریع فرآیند بهبودی کمک می‌کند. برخی از گیاهانی که در تسریع بهبودی شکستگی پا مفید هستند عبارتند از:

آلوئه ورا

آلوئه ورا به دلیل خواص ضد التهابی و تسکین‌دهنده‌ای که دارد، در کاهش تورم موثر است. 

گوجه سبز

گوجه سبز دارای خاصیت‌های ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی است که می‌تواند به کاهش ورم پا کمک کند. برای تسکین ورم پا، از گوجه سبز به صورت خوراکی و یا به صورت موضعی استفاده کنید.

خیار

خیار نیز به دلیل مقدار زیاد آب و خواص خنک‌کننده، ورم را کاهش می‌دهد. برش‌های خیار را می‌توانید به صورت مستقیم بر روی پا قرار بدهید. 

شاطره

شاطره گیاهی است که در طب سنتی برای کاهش التهاب و ورم استفاده می‌شود. عصاره این گیاه به صورت موضعی استفاده می‌شود. 

شیرین بیان

شیرین بیان نیز دارای خواص ضد التهابی است که می‌تواند در کاهش تورم پا موثر باشد، که به صورت موضعی استفاده می‌شود.

با این‌حال همانطور که گفتیم، تمامی این روش‌ها تسکین‌دهنده هستند و در صورتی که منطقه شکستگی درست جوش نخورد، موجب بدشکلی اسکلت و اختلالات حرکتی می‌شود. 


سخن پایانی

هنگامی که پایتان ورم می‌کند، با هر قدم، انگشت‌هایتان سنگین‌تر می‌شود. حتی زمانی که می‌نشینید، این حس سنگینی رهایتان نمی‌کند. 

برای یافتن دلیل این تورم، افکار مختلفی به سراغتان می‌آیند و در آخر به فکر درمان گیاهی ورم پا می‌افتید. درست است که درمان‌ گیاهی باعث کاهش تورم و التیام درد می‌شود، اما این روش‌ها را نباید جایگزین درمان‌های پزشکی کنید. 

برای مثال، اگر دلیل ورم پا، نارسایی قلبی باشد و از گیاهانی مانند چای سبز یا زنجبیل استفاده کنید، خاصیت دیورتیک (مدر بودن) آن‌ها موجب کاهش حجم خون و فشار بر قلب می‌شود. این مسئله، توانایی پمپاژ قلب را کاهش می‌دهد و باعث افزایش حجم مایعات پا و ورم می‌شود. 

بنابراین قبل از شروع هر نوع درمان گیاهی، مشاوره با پزشک ضروری است. متخصص می‌تواند شما را در انتخاب بهترین روش‌های درمانی راهنمایی کرده و از تداخلات دارویی و یا تشدید علائم جلوگیری کند. 

ما در کلینیک دکتر میر، علاوه بر تجهیزات به‌روز، دانش خود را به روز نگه می‌داریم تا تجربه بهتری را برای شما عزیزان رقم بزنیم. برای رزرو وقت می‌توانید از طریق قسمت تماس با ما اقدام کنید.