cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

درد دست چپ و قفسه سینه

درد دست چپ و قفسه سینه؛ مشکلات گوارشی، ریوی، آسیب به ساختار اسکلتی- عضلانی تا مشکلات حاد قلبی

درد دست چپ و قفسه سینه می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله آسیب دیدگی جناغ سینه یا کشیدگی عضلانی، مشکلات ریوی و بیماری‌های قلبی و گوارشی تا آسیب به ساختار اسکلتی و عضلانی بروز کند.

بی‌شک به دلیل ریسک بالای حملات قلبی که شامل بروز درد در جناغ سینه و دست چپ خواهد شد و جان بیمار را به خطر می‌اندازد در صورت مواجه با چنین شرایطی باید در اسرع وقت به یک مرکز تخصصی و پزشک متخصص مراجعه نمایید تا علت اصلی درد مشخص گردد.

درد دست چپ و قفسه سینه

علت درد دست چپ و قفسه سینه چه مواردی می‌تواند باشد؟

علت درد در دست چپ و جناغ سینه می تواند دلایل متعددی از جمله مشکلات و عارضه قلبی، مشکلات ریوی، آسیب‌ها و شرایط استخوانی و عضلانی یا مشکلات گوراشی و معده داشته باشد. علائم و ماهیت درد جناغ سینه بر اساس علل زمینه ای آن تعیین می شود و برای بهبودی آن ضروری به طور کامل علت زمینه‌ای بررسی شده و تحت درمان قرار گیرد. در ادامه به شما خواهیم گفت که برای درد دست به چه دکتری مراجعه کنیم:

  • کشیدگی عضلات و آسیب‌دیدگی دیواره جناغ سینه

گاهی ممکن است درد در دست چپ و جناغ سینه در پی کشیده شدن، کشیدگی یا رگ به رگ شدن ماهیچه های جناغ سینه یا ماهیچه‌های مابین دنده ها ایجاد شود. هر گونه آسیب‌دیدگی وارده به جناغ سینه قادر به ایجاد درد جناغ سینه است. این آسیب‌ها شامل موارد ذیل است:

  • کبود شدن دیواره سینه
  • شکستگی استرنوم یا استخوان سینه
  • شکستگی دنده ها

به علاوه چنین آسیبی احتمالاً حین تنفس عمیق یا سرفه می‌تواند باعث بروز درد شود.

اگر فکر می کنید استخوان شکسته اید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. ممکن است حدود 10 هفته طول بکشد تا وضعیت تغییر کند و حتی بیشتر طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد. در این بین، باید از فعالیت های شدید خودداری کنید.

  • علت درد دست چپ و قفسه سینه با منشاء مشکلات قلب
  • یکی از علل شایع بروز درد در دست چپ و جناغ سینه انفارکتوس میوکارد یا همان حمله قلبی است که در پی کاهش جریان خون به قلب بروز کرده و می‌تواند عامل آسیب دائمی و مرگ برخی از سلول های عضله قلب باشد. درد شدید ایجاد شده در جناغ سینه می تواند به این بروز این بیماری منتهی شود.
  • عامل دیگر این درد ابتلا به آنژین است. آنژین دردی است که در پی مسدود شدن شریان در قفسه سینه بروز می‌کند و موجب کاهش جریان خونرسانی به قلب می‌شود. علائم ابتلا به آنژین بسیار مشابه حمله قلبی است. آنژین موجب بروز آسیب دائمی نمی‌شود، با این حال می‌تواند بیانگر افزایش ریسک حمله قلبی باشد.
  • دیگر علت قلبی درد دست چپ و قفسه سینه بیماری پریکاردیت است. در صورت التهاب غشای احاطه کننده قلب، احتمال بروز این بیماری به شکل حاد یا مزمن وجود دارد. پریکاردیت درد شدید و کوبنده‌ای را در سمت چپ جناغ سینه ایجاد می‌کند.
  • کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک که در پی ضخامت غیرعادی ماهیچه قلب بروز می‌کند، عامل دیگر درد سمت چپ قفسه سینه است.
  • از سوی دیگر در صورت افتادگی دریچه میترال، دریچه قلب به شکلی غیرعادی موجب بسته شدن دریچه قلب شده و عامل درد جناغ سینه و تپش قلب خواهد بود.
  • علل درد سمت چپ قفسه سینه با منشاء ریوی

برخی مشکلات و ناهنجاری‌های ریوی نیز می‌تواند عامل اصلی درد قفسه سینه سمت چپ باشد.

  • آسم یا نوعی بیماری مزمن انسدادی ریوی (COPD)، قادر به ایجاد درد جناغ سینه و علائم دیگری چون خس‌خس در سینه، سرفه کردن و مشکلات تنفسی خواهد بود.
  • از سوی دیگر داشتن علائمی چون درد شدید قفسه سینه، تب بالا، لرز کردن، و داشتن خلط همگی می تواند علامتی دال بر ابتلا به عفونت جناغ سینه، آبسه ریه، و ذات الریه باشد.
  • پلوریسی: در شرایطی بروز می‌کند که پلور یا همان پوشش داخلی ریه ملتهب می‌شود. این بیماری می تواند باعث درد دست چپ و قفسه سینه در حین سرفه یا تنفس گردد.
  • آمبولی ریه: این بیماری در پی گیر افتادن لخته خون داخل ریه بروز می‌کند. در پی این بیماری و ایجاد لخته خون در ریه احتمال بروز درد جناغ سینه و مشکلات تنفسی مشهود است.
  • مسئله دیگری که می‌تواند عامل درد قفسه سینه شود، فشار خون ریوی یا داشتن فشار بالا در شریان ریه است.
  • میوکاردیت یا التهاب عضله قلب، قادر به ایجاد درد در دست چپ و جناغ سینه و مشکل تنفسی است.
  • پارگی شریان کرونر، که در پی پاره شدن شریان منتهی به قلب برز می‌کند می تواند باعث درد شدید جناغ سینه شود که به پشت، گردن و شکم انتشار می یابد.
  • سایر عوامل موثر در درد دست چپ و قفسه سینه
  • عواملی دیگری که می توانند در بروز درد در دست چپ و جناغ سینه نقش داشته باشند. مشکلات گوارشی چون نفخ‌های شکمی و سوء هاضمه می‌توانند عامل تجمع بیش از حد گاز در روده‌ها شود. مشکلات مرتبط با کیسه صفرا، ملتهب شدن مخاط داخلی، زخم معده و پانکراس همگی قادر به ایجاد بروز درد سمت چپ جناغ سینه خواهد بود.

در چنین شرایطی، احتمالاً سمت چپ قفسه سینه بیمار پس از خوردن غذا یا با دراز کشیدن فرد دچار درد خواهد شد.

  • ممکن است چنین دردی در پی آسیب های استخوانی و عضلانی در جناغ سینه، گرفتگی و اسپاسم ماهیچه‌های سمت چپ و شکسته شدن استخوان دنده چپ بروز کند که در حین حرکت، ورزش یا فعالیت عامل بروز درد بوده و با استراحت تسکین می‌یابد.
  • آسیب های عصبی، فشار ماهیچه‌ها و یا گیرافتادگی عصب همگی عامل درد سمت چپ قفسه سینه خواهد بود.
  • زونا عفونتی ویروسی است که روی پایانه‌های عصبی سمت چپ تاثیر می گذارد.
  • استرس یک مورد دیگر شایع بروز درد در سمت چپ جناغ سینه است. افزایش استرس در فرد قادر است در جناغ سینه سفتی ایجاد کند. حملات پانیک که عامل بروز درد در قفسه سینه است، می‌تواند در پی مشکلات قلبی بروز کند و نیازمند ارزیابی مناسب است.

علت درد دست راست و قفسه سینه چیست؟

انچه در این بخش قرار است بدان بپردازیم علت درد دست راست و قفسه سینه است. این مسئله با
آسیب ریوی و مشکلات مرتبط با ریه ارتباط دارد. در صورتی که فردی به آمبولی ریوی، پلوریسی، آبسه ریه و ذات الریه، آسم و بیماری مزمن ریوی یا فروپاشی ریه مبتلا شود ممکن است درد دست راست و جناغ سینه را تجربه کند.

دیگر علت درد دست راست و قفسه سینه احتمالاً آسیب دیدگی ساختار استخوان سمت راست جناغ سینه از جمله شکستگی استخوان دنده خواهد بود.

موارد دیگری نیز می‌تواند عامل درد دست راست و قسه سینه باشد، برای بررسی علت ضروری است در اسرع وقت به یک متخصص خبره مراجعه نمایید و از انجام هرگونه خوددرمانی جدا اجتناب نمایید.

درد دست به چه مشکلات ارتوپدی مربوط است؟

دست درد انواع مختلفی داشته و به دلایل مختلفی ممکن است بروز کند. بروز درد در قسمت های مختلف ساختار اسکلتی پیچیده دست یک شخص از جمله استخوان ها، مفاصل، بافت همبند، تاندون ها و ریشه‌های عصبی فرد امکان پذیر است.

درد دست چپ و راست ممکن است در پی التهاب، آسیب‌های عصبی، آسیب های حرکتی مکرر، رگ به رگ شدن و شکستگی و برخی بیماری مزمن سلامتی بروز کند.

انواع بیماری‌هایی که می‌تواند عامل درد دست باشد شامل موارد ذیل است:

  1. آرتروز:

به التهاب یک یا چند مفصل به طور همزمان اطلاق می‌شود. با گذر زمان مفاصل دست دچار ساییدگی و پارگی زیادی شده و غضروف یا ضربه گیر میان استخوان‌ها نیز دچار کاهش حجم می‌شود و درد زیادی را در دست ایجاد می‌کند.

آرتریت روماتوئید نیز به عنوان یک بیماری مزمن بسیاری از قسمت های بدن را درگیر می‌کند و عامل التهاب مفاصل بوده و منجر به درد و سفتی دست‌ها می شود.

  1. سندرم تونل کارپال:

سندرم تونل کارپال در شرایطی بروز می‌کند که عصب میانی تحت فشار یک تونل کارپ تنگ قرار می‌گیرد. تنگی تونل کارپال احتمالاً در پی ضخامت تاندون های تحریک شده، التهاب یا هر آنچه عامل تورم است ، بروز می‌کند.

  1. سندرم تنوسینویت دکوروان:

از بیماری‌های بسیار دردناک موثر روی تاندون های دور انگشت شست است. التهاب نواحی اطراف تاندون در پی تورم دو تاندون اطراف قاعده شست است. التهاب ایجاد شده در پی فشار وارده به اعصاب مجاور منجر به ایجاد درد و بی حسی پایه شست بیمار خواهد شد.

  1. کیست گانگولین:

این کیست‌ها در غالب توده‌های کیسه مانند پر از مایع هستند که در بخش زیرین مچ، قاعدذه شست یا مفصل آخر انگشت پدیدار شده و در صورتی که بزرگ شوند می‌توانند روی اعصاب مجاور خود در مچ دست فشار وارد کرده و عامل درد دست، بی حسی و گزگز و غیره شود.

  1. نقرس:

این بیماری در حقیقت نوع پیچیده‌تری از آرتریت است که می‌تواند با حمله به مفاصل مختلف بدن از جمله دست‌ها عامل بروز دردهای شدید و ناگهانی باشد. درد به قدری شدید خواهد بود که بیمار را از خواب بیدار می‌کند.

  1. لوپوس:

نوعی بیماری خود ایمنی است که طی آن بدن به اشتباه برای دفاع از خود به سلول‌های سالم حمله کرده و بافت‌های سالم را تخریب می‌کند، در پی این بیماری فرد دچار درد و سفتی مفاصل خواهد شد. در پی این بیماری بدن دچار التهاب شده و این ملتهب شدن بدن عامل ضخامت پوشش اطراف مفاصل شده و موجب درد و ناراحتی مفاصل دست می‌شود.

  1. نوروپاتی محیطی:

این معضل در پی آسیب دیدگی اعصاب محیطی دست روی می‌دهد و می‌تواند عامل درد و سفتی و ضعف دست باشد. آسیب اعصاب محیطی معمولاً در پی ابتلا به دیابت، عفونت، اختلالات متابولیک و آسیب‌های تروماتیک خواهد بود. با آسیب دیدگی یک یا چند رشته عصبی درد دست نوروپاتی محیطی عامل درد دست خواهد بود.

  1. پدیده رینود:

پدیده رینود باعث می شود که نواحی خاصی (به ویژه انگشتان دست و پا) در حین استرس یا قرارگیری در دمای پایین دچار بی حسی شده و یا سرد می‌شود.

در صورت سرماخوردگی طبیعی است که بدن با کند کردن روند خونرسانی به پوست، در گرما صرفه‌جویی کند. بدن اینکار را با باریک کردن رگ های خونی انجام می‌دهد.

برای مبتلایان به این بیماری، واکنش بدن نسبت به سرما یا استرس تشدید خواهد شد. رگ‌های خونی دست‌ها می‌توانند با سرعت بالاتری باریک شوند.

  1. تنوسینوویت تنگ کننده:

این بیماری که به عنوان انگشت ماشه‌ای نیز شناخته می‌شود، یک بیماری بسیار دردناک است که طی آن انگشت در حالت خمیده باقی مانده و نمی‌تواند صاف شود. با تکان انگشتان دست تاندون‌ها از میان تونل های غلاف تاندون می‌لغزند، با تورم این تونل‌ها، تاندون قادر به گیر کردن در این غلاف‌ها نخواهد بود.

  1. آسیب تروماتیک:

دست از ساختارهای متعددی از جمله استخوان‌هاف ماهیچه‌ها، تاندون، رباط، اعصاب و عروق خونی تشکیل شده و آسیب به هریک از این موارد می‌تواند برای بیماران مشکلات جدی را فراهم کند و عامل درد دست خواهد بود.

تحت چه شرایطی درد دست چپ و قفسه سینه به حمله قلبی مربوط است؟

تمام دردهای قفسه سینه جدی نخواهند بود. آگاهی از علائم هشدارآمیز حمله قلبی برای تمایز بین درد در دست چپ و جناغ سینه با منشاء دیگر و درد به عنوان حمله قلبی بسیار حائز اهمیت است.

بروز سفته در جناغ سینه، درد منتشره قفسه سینه به بازوی چپ، گردن یا فک، مشکلات تنفسی، تنگ شدن نفس و تعرق، احساس ناراحتی، حالت تهوع یا سرگیجه خواهد بود.

تشخیص عامل درد دست چپ و قفسه سینه چگونه است؟

دلایل متعددی برای درد دست چپ و قفسه سینه وجود دارد. برای تشخیص علت این درد، پزشک با بررسی سوابق پزشکی بیمار و مشاهده علائم آن را در نظر می‌گیرد. در مرحله بعد پزشک با انجام معاینه فیزیکی قفسه سینه، قلب، ریه ها، گردن و شکم اقدام به تشخیص تصورات احتمالی خود در خصوص بیماری‌ها می‌کند.

پس از انجام معاینات فیزیکی، پزشک ممکن است برای تائید تشخیص خود انجام آزمایشات الکتروکاردیوگرام، رادیوگرافی، شمارش کامل خون (CBC)، آنژیوگرافی ریه با استفاده از توموگرافی کامپیوتری و اولتراسونیک را توصیه نماید.

درمان درد دست چپ و قفسه سینه چگونه صورت می‌گیرد؟

نحوه درمان درد سمت چپ و قفسه سینه به علت اصلی بروز درد بستگی دارد. ممکن است پزشک برای کنترل وضعیت بیمار و کمک به التیام درد داروهایی را تجویز خواهد کرد.

درد قفسه سینه سمت چپ ممکن است در پی عوامل مختلفی بروز کند. بررسی های مناسب باید بر اساس علائم، شرح حال و معاینه بالینی بیمار انجام شود. بسته به علت زمینه ای که عامل درد است، احتمالاً برای درمان از دارو‌های خاصی استفاده شود.

حفظ وزن در حالت ایده آل، داشتن یک رژیم غذایی متعادل، نوشیدن مایعات فراوان، انجام تمرینات ورزشی منظم و اجرای فعالیت بدنی مناسب به عنوان تغییر در سبک زندگی می‌تواند به بیماران کمک کند. درک عوامل خطر برای بیماری‌های قلبی بسیار مهم است. مدیریت استرس و درمان پزشکی برای فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت و چاقی می تواند بسیار مفید باشد.

درمان درد عصبی دست چپ

درمان درد عصبی دست چپ شامل دو رویکرد غیرجراحی و روش‌های جراحی خواهد بود. همانطور که قبلا ذکر شد، در صورت دست نخورده باقی ماندن غلاف پوشاننده عصب، پایانه‌های عصبی دورتر از مغز می میرند، با این حال می‌توانند دوباره رشد کنند.

در چنین شرایطی، نیازی به جراحی نیست، با این حال می‌توان با درمان‌های غیرجراحی روند بهبودی را تسریع کرد. پس از بروز بی حس یا مرگ عصبی، اغلب مسیر عصبی نحوه اطلاع رسانی به مغز را فراموش می‌کند.

 

درمان درد عصبی دست چپ به روش جراحی، برای ترمیم عصب آسیب دیده می توان روش های مختلفی را بکار برد. ابتدایی‌ترین راه برای ترمیم عصب آسیب دیده چسباندن مجدد پایانه‌های بریده‌شده غلاف عصبی به یکدیگر است. با این کار عصب آسیب‌دیده می‌میرد و دوباره به‌عنوان فیبر عصبی سالم داخل غلاف رشد می‌کند.

در صورتی که عصب در پی ترومای له شده باشد، فرآیند بهبودی عصب ممکن است به تعویق بیفتد، چرا که آسیب پوست/بافت ها باید پیش از انجام جراحی بهبود یابد.

در صورت از بین رفتن بخشی از عصب و وجود فاصله بین دو قسمت عصب، برای درمان درد عصبی دست چپ به جراحی تهاجمی بیشتری نیاز باشد.

معمولاً انجام پیوند عصبی از بخش دیگر بدن امری ضروری است، با این حال آسیب دیدگی عصب در آن قسمت اغلب منجر به بی حسی دائمی می شود، بنابراین مهم است بخشی از عصب را بردارید که مسئول عملکرد بدن نیست. در برخی موارد، یک شکاف کوچک را می توان با یک مجرای عصبی مصنوعی مرتبط ساخت.

سخن پایانی

بروز درد در سمت چپ قفسه سینه می تواند در پی آسیب دیدگی استخوان یا عضلات، اسپاسم عضلانی یا مایهچه‌های سمت چپ، شکسته شدن دنده سمت چپ و مواردی از این دست بروز کند. از سوی دیگر باید بگوییم چنین مواردی باعث می‌شود فرد در حین حرکت، ورزش یا فعالیت درد قفسه سینه را تجربه کند و درد تنها با استراحت آرام می‌گیرد. آسیب‌های عصبی، فشار عضلانی و عصبی همگی قادرند درد قفسه سینه سمت چپ ایجاد کنند.

با این حال در صورت همراهی درد دست چپ و قفسه سینه با یکدیگر باید احتمال بروز مشکلات قلبی را در نظر بگیرد و برای جلوگیری از بروز حمله قلبی در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نمایید.