cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

درمان دست درد عصبی

درمان دست درد عصبی، آتل زدن و انجام برخی ورزش‌ها و کشش‌ها

دست‌ها شامل استخوان‌های بزرگ و کوچک متعدد، تاندون‌ها و همچنین رشته‌های عصبی است که پیام‌هایی را به مغز انتقال می‌دهند و سبب حس‌های مختلف در دست مانند حس لامسه، حرکت و … قدرت انجام فعالیت‌های مختلف را ایجاد می‌کنند.

هر عاملی که عصب‌ها را دچار فشردگی کند مانند کار بیش‌ازحد،پارگی رشته‌های عصب، وجود مشکلات ستون فقرات گردنی و … می‌تواند منجر به دست دردعصبی شود. فشار و استرس نیز می‌تواند دست دردعصبی را بدتر کند و حس درد یا سایر علائم مانند بی‌حسی، سوزن‌سوزن شدن را بدتر نماید؛پس مهم‌ترین روش برای درمان دست درد عصبی کاهش و مدیریت هرچه بیشتر استرس است.

درمان دست درد عصبی

آنچه در این مقاله می خوانید :

نگاهی کلی به درد عصبی دست قبل از درمان دست درد عصبی

دست ها از ابزارهای مهم فعالیتهای روزانه ما هستند و کمتر کاری را میتوان پیدا کرد که بدون دخالت صد در صد دست بتوان آن را به درستی و به راحتی انجام داد. اعصاب در دستان شما نقش‌های مهمی را برایتان ایفا می‌کنند. مثلاً علاوه بر تنظیم حرکت‌های عضلانی، بخشی از شبکه‌ای هستند که می‌توانند احساساتی مانند درد، فشار، دما و حس لامسه را به مغز انتقال دهند

باید بدانید برای درد دست به چه دکتری مراجعه کنیم زیرا‌ که این عصب‌ها به هر دلیلی دچار آسیب شوند که می‌تواند به دلایلی مثل استفاده بیش‌ازحد، فشار، آسیب یا درنتیجه اختلالات خودایمنی، دیابت یا سایر شرایط سلامتی اتفاق بیفتد علائم دست دردعصبی مانند درد شدید، گزگز و بی‌حسی ممکن است رخ دهد. درمان دست درد عصبی بخصوص وقتی با علائم شدید همراه است بسیار مهم می‌باشد؛ زیرا به‌طور قابل‌توجهی می‌تواند حرکت و عملکرد دست را محدود کند و یا به‌ بیان‌دیگر می‌تواند زندگی روزمره بیمار را به‌طورجدی مختل کند

آناتومی دست‌های ما بسیار پیچیده است. این قسمت از بدن ترکیبی از انواع استخوان، ماهیچه‌ها و رباط است که دارای سه عصب اصلی با نام‌های رادیال، اولنار و میانی همراه با شاخه‌های عصبی ریز بسیاری است که حس و حرکت را برای دستان ما تنظیم می‌کنند.

به دلیل پیچیدگی موجود در دست، در مورد درد عصبی و همچنین شرایط متعددی که می‌تواند منجر به آن شود نیز تنوع زیادی وجود دارد. درمان دست درد عصبی به‌طور خاص به علت آن بستگی دارد. بااین‌حال، همه چیز از مدیریت خانگی گرفته تا جراحی بسته به شرایط بیمار ممکن است برای بهبود دست دردعصبی ضروری باشد. در این رابطه علاوه بر متخصصان ارتوپدی با مشاوران نیز صحبت کنید تا راهکارهای بهتری بر اساس شرایط شما جهت مدیریت استرس به شما ارائه دهند. اگر میخواهید بیشتر با علل درد عصبی در دست و درمانهای قطعی و مؤثر آن آشنا شوید، در ادامه با ما همراه باشید.

شناخت علل احتمالی مشکلات عصبی دست برای کمک به درمان دست درد عصبی

هرچه شما دلیل ایجاد یک آسیب یا بیماری را بهتر درک کنید، بیشتر می‌توانید به درمان آن با توجه به شرایط خود کمک نمایید.

به‌طورکلی، درد عصبی در دست‌ها ناشی از سه نوع بیماری اصلی است که عبارت‌اند از:

  • آسیب‌های ناشی از استفاده بیش‌ازحد
  • آسیب‌های ناشی از مشکلات عضلانی یا اسکلتی
  • آسیب درنتیجه سایر شرایط پزشکی

در کنار صدمات ناشی از سقوط یا تصادفات رانندگی نیز شرایط متعددی می‌تواند علائم دست دردعصبی را ایجاد کند. این شرایط می‌توانند با فشرده کردن بیش‌ازحد اعصاب، کشش بیش‌ازحد آن‌ها یا آسیب رساندن به آن‌ها دست دردعصبی را ایجاد کنند. اگر بدانید کدام یک از این شرایط عامل علائم دست دردعصبی شما شده است بهتر می‌توانید شرایطی را فراهم کنید که به درمان دست درد عصبی کمک نماید. اگر بخواهیم به‌طور دقیق‌تر این دلایل را توضیح دهیم، عبارت‌اند از:

فشرده شده اعصاب دست

برخورد هر چیزی به اعصاب دست می‌تواند منجر به علائمی مانند درد، بی‌حسی و گزگز گردد. شرایط مختلفی می‌تواند باعث گیرکردن یا درگیرشدن عصب شود که ازجمله می‌توان به آسیب‌های محیطی مانند سقوط کردن یا ضربه‌های سخت یا آرتریت اشاره کرد. اگرچه اغلب فشردگی اعصاب دست با سندرم تونل کارپال مرتبط است که به دلیل استفاده بیش‌ازحد از مچ دست مثلاً در تایپیست‌ها رخ می‌دهد. این بیماری در افراد بالای 50 سال شایع‌تر است، اما می‌تواند افراد در هر سنی را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

سندرم تونل کارپال

متداول‌ترین اختلال عصبی مربوط با فشار عصب‌های دست، این بیماری است که یک بیماری پیش‌رونده می‌باشد و حدود 5 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. معمولاً افراد مسن و زنان، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند که ناشی از التهاب مداوم اعصاب است و منجر به درد، گزگز و بی‌حسی در دست‌ها می‌شود. در جوانانی که بیش‌ازحد از مچ دست استفاده می‌کنند نیز این بیماری مشاهده می‌شود.

این سندرم می‌تواند به دلیل استفاده بیش‌ازحد از دست، در دوران بارداری یا درنتیجه بیماری‌های مزمن مانند دیابت نیز ایجاد شود.

درمان دست درد عصبی

نوروپاتی محیطی

نوروپاتی محیطی به آسیب‌های مربوط به اعصاب خارج از مغز و نخاع اشاره دارد. در دست‌ها، این وضعیت علاوه بر درد می‌تواند منجر به ضعف عضلانی، بی‌حسی در دست، درد دست ناشی از فشار عصبی و از دست دادن هماهنگی و تعادل شود. علل نوروپاتی محیطی متفاوت است و از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به شرایط خودایمنی مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید و عفونت اشاره نمود.

بیماری دی کوروین

مشکل دیگری که ممکن است پزشک برای بهبود دست درد عصبی تشخیص دهد، بیماری دی کوروین است که همچنین به‌عنوان تنوسینوویت دو کوئروین یا تنگی تنوسینوویت شناخته می‌شود. این آسیب عصبی به دلیل التهاب تاندون‌های دست و شست به وجود می‌آید. به‌طور خاص، زمانی این مشکل اتفاق می‌افتد که غلاف تاندون اتصال شست و مچ دست دچار التهاب گردد و منجر به درد، ضعف و تورم در مچ بیمار می‌شود.

دلایل ایجاد این بیماری در اصل آسیب‌دیدگی یا حرکات مکرر دست است که به انگشت شست فشار می‌آورد و از آن جمله می‌توان به بافتن، بلند کردن اجسام سنگین، یا فعالیت‌هایی که شامل فشار دادن است، اشاره نمود.

انگشت ماشه‌ای

انگشت ماشه‌ای یکی از اشکال تاندونیت است که ممکن است برای انگشت اشاره و شست رخ دهد. علامت اولیه این عارضه گرفتن یا قفل شدن انگشت آسیب‌دیده هنگام صاف یا خم شدن آن و ماندن در یک حالت ثابت است. ممکن است به دلیل شرایط بومی مانند آرتریت یا دیابت یا استفاده بیش‌ازحد از دست این مشکل در هر سنی برایتان رخ دهد و نیاز به درمان دست درد عصبی داشته باشد.

بیماری دوپویترن (Dupuytren)

این بیماری به ضخیم شدن و سخت شدن غیرطبیعی بافت‌های نرم در دست اشاره دارد که می‌تواند منجر به درد عصبی شود و عملکرد دست را به‌شدت محدود کند. هنگامی‌که تاندون‌های دست و کف دست تحت تأثیر این بیماری قرار می‌گیرند (عارضه‌ای به نام فاسییت کف دست)، این امر باعث خم شدن انگشتان و ناتوانی در صاف کردن آن‌ها خواهد شد.

سندرم تونل کوبیتال

این سندرم که معمولا هنگام عصبانیت فرد بدتر خواهد شد و علت درد دست راست هنگام عصبانیت یا درد دست چپ نیز می‌باشد، به دلیل فشرده شدن عصب اولنار رخ می‌دهد که این عصب در ناحیه آرنج قرار دارد. فشرده شدن آن به هر دلیل می‌تواند علائمی مانند گزگز، بی‌حسی و درد در ساعد و انگشتان و همچنین ناتوانی دست در گرفتن اشیا را ایجاد کند. اغلب علائم این بیماری با شرایط دیگر مانند وجود خار استخوان، آرتریت یا عوارض شکستگی‌های قبلی اشتباه گرفته می‌شود که اگر تشخیص توسط یک متخصص ارتوپد باتجربه انجام نشود درمان دست درد عصبی را می‌تواند سخت کند؛ زیرا پزشک دیر متوجه آن خواهد شد و ممکن است آسیب عصبی پیشرفت کرده باشد.

کیست‌های گانگلیونی در دست‌ها

این کیسه‌های پر از مایع که معمولاً روی دست و مچ در اندازه‌های مختلف تشکیل می‌شوند، اگر بیش‌ازحد بزرگ شوند می‌تواند منجر به فشردگی عصب بخصوص عصب مدیان در تونل کارپال شده و علائم دست دردعصبی را ایجاد کند. معمولاً این کیست‌ها خوش‌خیم هستند و خودبه‌خود از بین خواهند رفت اما در صورت رشد کردن و از بین نرفتن، احتمالاً متخصص ارتوپد آن‌ها را از طریق یک جراحی ساده برمی‌دارد تا فشار از روی اعصاب برداشته شود و بهبود دست درد عصبی صورت گیرد.

بیماری مزمن آرتروز

آرتروز یکی از انواع شایع آرتریت است که منجر به شکسته شدن تدریجی غضروف در اطراف مفاصل می‌شود و معمولاً به دلیل افزایش سن و ساییدگی طبیعی رخ می‌دهد. این بیماری باعث التهاب، تأثیر بر اعصاب مختلف دست و همچنین اختلال در عملکرد آن‌ها خواهد شد. ایجاد سفتی در مفاصل، ناراحتی، درد هنگام حرکت یا عدم توانایی حرکت از عوارض این بیماری در صورت عدم درمان دست درد عصبی مربوط به آرتروز است.

روماتیسم مفصلی

روماتیسم نیز یک بیماری خودایمنی است و زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن اشتباها به مفاصل سالم خود حمله کند و می‌تواند عامل دست دردعصبی باشد. این بیماری منجر به درد، سفتی و تورم در دست‌ها خواهد شد که گاهی اوقات انگشتان را نیز دچار تغییر شکل بسیار شدید می‌کند. در صورت عدم درمان دست درد عصبی ناشی از روماتیسم، این بیماری می‌تواند باعث نوروپاتی محیطی و سندرم تونل کارپال نیز بشود.

بیماری زمینه‌ای دیابت

ازجمله اثرات متعدد دیابت نوع 2 در صورت عدم کنترل مناسب می‌توان به درد عصبی در دست اشاره کرد. آسیب عصبی درنتیجه افزایش سطح قند خون در مدت طولانی رخ می‌دهد. علائم این آسیب‌ها شامل درد، سوزن‌سوزن شدن و بی‌حسی در دست‌ها است.

علائم دست درد عصبی چه مواردی هستند؟

علائم دست دردعصبی در افراد مختلف می‌تواند بسته به علت ایجاد آن و میزان پیشروی بیماری کاملاً متفاوت باشد و اینکه درد عصبی دست به کجا می‌زند نیز به این بستگی دارد که کدام عصب و تا چه اندازه درگیر شده باشد. اگر بخواهیم بگوییم علائم دست دردعصبی دقیقاً چیست یا درد عصبی دست چگونه است مهم‌ترین علائم آن عبارت‌اند از:

  • احساس درد تیرکشیده یا شدید
  • سوزن‌سوزن شدن
  • گزگز
  • مورمور شدن
  • حساسیت نسبت به لمس
  • کاهش دامنه حرکتی در موارد آسیب‌های عصبی شدید
  • افزایش علائم هنگام قرار گرفتن در شرایط استرس‌زا

چه زمانی باید برای درمان دست درد عصبی به یک متخصص مراجعه کرد؟

اگر در دستان خود احساس درد عصبی، سوزن‌سوزن شدن یا سایر علائم گفته شده در قسمت‌های قبلی به‌عنوان علائم دست دردعصبی را دارید، بهتر است در اسرع وقت به یک متخصص ارتوپد خوب مراجعه کنید. اگر احساس می‌کنید که زندگی روزمره و عملکرد شما به دلیل مشکلات ایجاد شده در دستانتان مختل شده است، به‌ویژه اگر نمی‌دانید چه چیزی باعث ناراحتی شما شده است، به دنبال کمک پزشکی باشید. در بیشتر موارد، هر چه زودتر یک بیماری را پیگیری کنید، درمان دست درد عصبی بهتر انجام شده و وضعیت بهتری در آینده خواهید داشت.

علائمی که نشان می‌دهد زمان مراجعه به متخصص برای درمان دست درد عصبی برای شما فرا رسیده است عبارت‌اند از:

  • علائم شما زندگی روزانه عادی شما را مختل می‌کند.
  • درد مداوم است، به‌خصوص اگر بعد از چند روز همچنان ادامه داشته باشد یا بهبود پیدا نکند.
  • شما نمی‌توانید کار‌های منظم قبلی را با دستان خود انجام دهید.
  • مدیریت علائم در خانه مانند کاهش فعالیت‌های تأثیرگذار در افزایش علائم به کاهش آن‌ها کمک نمی‌کند.
  • از دست دادن حس و یا بی‌حسی در دست تجربه می‌شود.

تشخیص علت درد عصبی دست جهت درمان دست درد عصبی

با توجه به طیف گسترده‌ای از شرایط مرتبط که می‌توانند عامل دست درد عصبی باشند، تشخیص می‌تواند پیچیده و چندوجهی باشد. معمولاً متخصص شما برای تشخیص علت این موضوع و درمان دست درد عصبی به روشی بهتر ابتدا یک سابقه پزشکی از شما می‌گیرد و یک معاینه فیزیکی کامل نیز انجام می‌دهد. همچنین ممکن است برای ارزیابی کامل نتایج به رویکرد‌های تصویربرداری مانند تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) یا اشعه ایکس هم نیاز باشد. سپس علائم دست دردعصبی بررسی خواهند شد که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها احساس سوزن‌سوزن شدن، درد، بی‌حسی و … است.

ممکن است پزشک قسمت‌های مختلف دست و مچ را لمس (فشرده) کند تا منبع درد را دقیق‌تر مشخص کند و علائم تشکیل کیست یا تغییر شکل ناشی از آرتریت را جستجو نماید. همچنین مواردی مانند تحمل وزن، قدرت گرفتن اشیا و … بررسی می‌شوند.

علاوه بر بررسی عملکردی، توانایی حرکت دست و مچ نیز ارزیابی خواهد شد. روش‌های تخصصی می‌توانند شرایط خاصی مانند آزمایش فینکلشتاین را که به متخصصان در تشخیص بیماری دو کوئروین کمک می‌کند و آزمایش دورکان که موارد سندرم تونل کارپ را بررسی می‌کنند را نیز در بر بگیرند.

درمان دست درد عصبی

تشخیص‌های افتراقی مربوط به درد‌های عصبی دست

علاوه بر شرایطی که باعث آسیب مستقیم به اعصاب محیطی در دست‌ها می‌شود، چند مورد دیگر نیز ممکن است این علائم را ایجاد کنند که باید حتماً بررسی شوند، ازجمله:

  • حمله قلبی
  • لوپوس
  • بارداری
  • نقرس
  • شیمی‌درمانی
  • زونا
  • عفونت

در صورت مشکوک بودن به این موارد ممکن است آزمایشات تکمیلی مانند آزمایش خون لازم باشد و البته حمله قلبی یک اورژانس پزشکی است که در صورت بروز علائمی همراه با آن مانند احساس گیجی، درد قفسه سینه، عدم هوشیاری، تعریق سرد یا بیش‌ازحد، درد در ناحیه فک، درد در شانه و … باید سریعاً با اورژانس تماس گرفته شود.

درمان دست درد عصبی چگونه انجام می‌شود؟

درمان دست درد عصبی بسته به مورد خاص و شرایط زمینه‌ای بیمار بسیار متفاوت است. در بسیاری از موارد، اولین روش‌های درمان دست درد عصبی شامل مدیریت در خانه است. بااین‌حال، ممکن است برای اصلاح این مشکل به دارو‌هایی مانند قرص مسکن برای درد عصب دست یا حتی جراحی نیاز باشد.

گزینه‌های درمان دست درد عصبی ازنظر سبک زندگی

روش‌های زیادی وجود دارد که می‌توانید در خانه برای کمک به درمان دست درد عصبی امتحان کنید. این روش‌ها شامل موارد زیر هستند:

آتل زدن

استفاده از آتل یا بی‌حرکت کردن ناحیه دردناک به کمک ابزار ساده در خانه به مخصوص برای انگشت شست یا انگشت آسیب دیده می‌تواند در موارد خاص کمک کند. همچنین ممکن است متخصص شما به شما توصیه کند یک آتل را برای چند هفته بپوشید تا ببینید آیا علائم بهبود می‌یابند یا خیر.

استراحت

بسیاری از شرایط درد عصبی با کمی استراحت خودبه‌خود برطرف می‌شوند. برای این کار مهم است که فعالیت‌هایی که با دست آسیب دیده انجام می‌دهید مانند تایپ را تا چند روز کاهش دهید.

گرما و سرما

گرم کردن متناوب و قرار دادن کیسه یخ در ناحیه آسیب دیده جریان خون را افزایش می‌دهد و می‌تواند به مدیریت التهاب و سایر علائم دست درد عصبی کمک کند. گرما همچنین با نرم کردن عضلات به مشکلات مربوط به سفتی دست کمک می‌کند، درحالی‌که خنک کردن ناراحتی‌های مربوط به حرکت را کاهش می‌دهد.

انجام برخی ورزش‌ها و کشش‌ها

اگر با یک فیزیوتراپیست یا کاردرمانگر کار می‌کنید، ممکن است ورزش‌ها و کشش‌های خاصی را برای کمک به درمان دست درد عصبی به شما توصیه کند که می‌توانید بسیاری از آن‌ها را به‌راحتی در خانه به‌صورت روزانه انجام دهید.

بهترین قرص مسکن برای درد عصب دست یا دارو چیست؟

بهترین دارو یا قرص مسکن برای درد عصب دست به علت ایجاد آن و شدت بیماری بستگی دارد که برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • مسکن‌های اپیوئیدی، مانند اکسی کانتین، پرکوست و … می‌توانند بهترین قرص مسکن برای درد عصب دست باشند، اگرچه این‌ها برای درد‌های مزمن مانند درد‌های مربوط به آرتروز در نظر گرفته نمی‌شوند.
  • چسب‌های لیدوکائین، یک درمان تسکین‌دهنده موضعی است که همچنین ممکن است به کاهش علائم نوروپاتی محیطی کمک کند.
  • دارو‌های ضد تشنج مانند کاربامازپین،‌تری لپتال (اکسکاربازپین) و لامیکتال (لاموتریژین) که در اصل برای مقابله با تشنج طراحی شده بودند ولی برای برخی از مشکلات عصبی هم مفید هستند.
  • دارو‌های ضدافسردگی سه حلقه‌ای مانند Elavil (آمی تریپتیلین)، Sinequan (دوکسپین) و Pamelor (نورتریپتیلین)
  • مهارکننده‌های باز جذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRIs)، مانند سیمبالتا (دولوکستین) و افکسور (ونلافاکسین)، مهارکننده‌های انتخابی باز جذب سروتونین (SSRIs) مانند پروزاک (فلوکستین)
  • دارو‌های کورتیکواستروئیدی، به‌ویژه پردنیزون، برای کاهش التهاب و درد

بهترین دمنوش گیاهی برای درد‌های عصبی چیست؟

معمولاً اگر عصب‌های دست آسیب دیده باشند و درد‌های عصبی را ایجاد نمایند باید حتماً درمان‌های تخصصی تحت نظر متخصص ارتوپدی انجام شود؛ زیرا آسیب‌های عصبی کاملاً پیش‌رونده هستند و اگر پیگیری لازم انجام نشود درمان دست درد عصبی به درستی صورت نمی‌گیرد و با پیشرفت علائم حتی ممکن است بی‌حرکتی کامل دست یا فلج اندام رخ دهد؛ اما استفاده از دمنوش گیاهی برای درد‌های عصبی می‌تواند با ایجاد تمدد اعصاب و آرامش روحی کلی میزان استرس شما را کاهش دهد و درنتیجه احساس درد عصبی دست را نیز کم کند. برخی از رایج‌ترین انواع دمنوش گیاهی برای درد‌های عصبی نیز عبارت‌اند از:

  • دمنوش نعناع
  • اسطوخدوس
  • بابونه
  • مرزنجویه
  • چای سبز
  • گل‌گاوزبان
  • گل محمدی
  • و …

سخن آخر

دست دردعصبی ممکن است در شرایط استرس‌زا بدتر شود و حتی در حالت عادی نیز ممکن است به دلایل علائمی مانند بی‌حسی دست به‌صورت موقت، کاهش توانایی حرکت و … نگران‌کننده باشد. این نگرانی کاملاً به‌جاست و به دلیل پیش‌رونده بودن آسیب‌های عصبی مهم است که در اسرع وقت علت این موضوع را بررسی کنید تا درمان دست درد عصبی به درستی و در زمان مناسب انجام شود. البته درمان قطعی برای آسیب‌های عصبی بعد از شروعشان وجود ندارد و اکثر درمان‌ها بر مدیریت این موضوع و پیشگیری از پیشروی سریع آسیب‌های عصبی تمرکز دارند.

سهل‌انگاری در پیگیری علت دست درد عصبی می‌تواند عواقب بسیار ناگواری مانند ازکارافتادن دست، فلج اندام و … را به دنبال داشته باشد و حتی تهدیدکننده زندگی باشد. تشخیص اشتباه یا دیرهنگام به دلیل مراجعه به متخصصانی باتجربه پایین یا بدون دانش کافی نیز می‌تواند درمان دست درد عصبی را سخت و یا ناممکن سازد.

شما می‌توانید جهت پیگیری علت درد دست عصبی توسط متخصصانی بسیار حاذق و کار بلد در یک مرکز تخصصی معتبر و مجهز به دستگاه‌های تشخیصی و درمانی بروز دنیا به مرکز ما مراجعه نمایید. همکاران ما از طریق شماره تماس‌های موجود در بخش تماس با ما همه‌روزه پاسخگوی شما عزیزان هستند.