cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

درد و بی حسی دست چپ

فهرست مطالب

درد و بی حسی دست چپ؛ یکی از شایع ترین و رایج ترین علائم در بروز سکته قلبی

درد و بی حسی دست چپ از مشکلاتی است که ممکن است خیلی از مبتلایان به این عارضه را دچار نگرانی و استرس کند؛ زیرا این نشانه درد و بی حسی دست چپ قلبی است که اکثر مبتلایان نگران می شوند که مبادا دچار سکته یا حمله قلبی شده باشند. در این مقاله ما در مورد علت درد و بی حسی دست چپ، تپش قلب و بی حسی دست چپ، درمان خانگی بی حسی دست چپ و چند نمونه قرص برای درد دست چپ با تجویز پزشک متخصص در اختیار شما عزیزان قرار داده‌ایم. با ما همراه باشید.

درد و بی حسی دست چپ

منظور از درد و بی حسی دست چپ چیست؟

عوامل گوناگونی می‌تواند سبب درد و بی حسی دست چپ شوند، اما یکی از مهم ترین مشکلات در صورتی که ممکن است مشکلات قلبی و عروقی در میان نباشد، می تواند آسیب عصبی برگرفته از برآمدگی دیسک، تنگی نخاع، فشردگی عصب و حتی نوروپاتی باشد.

همچنین مور مور شدن، بی حس شدن یا احساس داغی در ناحیه دست و پاها و می تواند یک عارضه موقت هنگام نشستن، افتادن سنگینی بر روی این ناحیه ها و… باشد که به طور معمول به نام خواب رفتگی شناخته شده است، اما در برخی شرایط درد و بی حسی دست چپ یا تپش قلب و بی حسی دست چپ می تواند یک علامت و نشان دهنده مبتلا بودن به یک بیماری یا آسیب دیدگی دائم و جدی باشد.

حال برای برخی از افراد این سوال پیش می‌آید که برای درد دست به چه دکتری مراجعه کنیم؟ پیشنهاد ما به شما این است که حتما برای تشخیص علت و درمان بی حس شدن دست چپ و راست یا حتی در ناحیه پاهای خود به متخصص عصب دست یا پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید تا از بی حرکتی( عدم تحرک)، آسیب دائمی عصبی و … پیشگیری نمایید.

بیماری های مختلفی می توانند منجر به درد و بی حسی دست چپ شود. این حالت به طور معمول بر روی شبکه ای از عصب ها به نام شبکه بازویی تأثیرگذار است. شبکه بازویی از قسمت بالایی ستون مهره ها(فقرات) نشات گرفته، سپس از کتف گذر کرده و به دست و بازوها پخش می شود.

از طرفی عصب های آسیب دیده یا عصب هایی که تحت فشار هستند، امکان دارد با بروز درد در ناحیه کتف و همچنین بی حسی شدن دست راست و چپ مانند انگشتان دست با دیکدیگر ارتباط داشته باشند. اگر شما عزیزان این نشانه های ذکر شده را تجربه نموده باشید، ممکن است تلاش نموده باشید که برای بازیابی حس طبیعی در دستان خود آن ها را تکان یا مالش داده باشید.

همچنین امکان دارد شما متوجه این موضوع شده باشید که دستی که دچار آسیب‌ شده است، نسبت به دست سالم خود ضعیف‌تر می باشد و انجام برخی از امور مانند گرفتن اشیاء و چنگ زدن را مختل می کند. در ادامه با ما همراه باشید که درباره علت ها و راهکارهای درمان این بیماری با شما بیشتر صحبت کنیم.

لازم به ذکر است که مقاله‌ ای که ما در اختیار شما عزیزان در اختیارتان قرار می دهیم، تنها برای کسب اطلاعات و آگاهی بیشتر شما عزیزان می باشد؛ بنابراین از روش های سنتی و درمان های خانگی و خودسرانه پرهیز نمایید تا دچار عوارض و خطرات احتمالی که ممکن است گاهی جبران ناپذیر نیز باشد، نشوید.

در صورت بروز درد و بی حسی دست‌ چپ حتما به بهترین پزشک متخصص ارتوپدی در تهران و یا دیگر شهرها  مراجعه نمایید و پس از تشخیص علت این عارضه تحت درمان قرار بگیرید.

آنچه از علائم اورژانسی درد و بی حسی دست چپ باید بدانید

همانطور که گفته شد سر شدگی دست چپ به طور موقت جدی نیست و در اکثر اوقات به مشکلات اسکلتی یا عضلانی مرتبط است که در برخی موارد این مشکل با گذشت مدت زمان نسبتا کوتاهی رفع و خوب می شود.

همچنین درد و بی‌حسی دست چپ علائمی نیست که نسبت به آن بی توجه بود مخصوصا در مواقعی که شدت یا مدت زمان درد طولانی شود باید سریعا به متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید تا برای تشخیص و درمان زودهنگام این عارضه، پزشک شما اقدام نماید.

خصوصا اگر ناحیه درد و بی حسی در دست چپ بیمار با گذشت زمان بیشتر شود، مراجعه به متخصص ارتوپدی باید هر چه سریع تر برای تشخیص و ریشه یابی دلیل درد و  بی حسی دست چپ و درمان آن صورت بگیرد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید؛ زیرا به چند نمونه از علائم اورژانسی درد و بی حسی دست چپ اشاره نموده ایم.

برخی از علائم اورژانسی و هشداردهنده درد و بی حسی دست چپ یا تپش قلب و بی حسی دست چپ به شرح زیر است:

  • احساس درد و فشار در ناحیه جناغ (قفسه) سینه
  • احساس درد در قسمت پشت
  • احساس درد در بخش های فک و شانه
  • تغییر در رنگ پوست
  • بالا رفتن ضربان قلب
  • ایجاد مشکل در تنفس یا بلعیدن مواد غذایی
  • سر گیجه
  • سردردهای ناگهانی
  • فلج شدن ماهیچه های صورت
  • داشتن حالت تهوع یا استفراغ
  • مشکل در حفظ تعادل یا عدم تعادل به طور غیر منتظره

 

در صورت بروز این علائم و نشانه های هشدار دهنده حتما برای انجام معاینات لازم به اورژانس مراجعه نمایید یا بدون اتلاف وقت با اورژانس تماس بگیرید و پس از بیان شرایط خود و یا بیمار توصیه ها و نکات مهم را به خوبی رعایت کنید و انجام دهید.

علت درد و بی حسی دست چپ چیست؟

همانطور که در مطالب فوق نیز اشاره نمودیم درد و بی حسی دست چپ و راست می تواند متفاوت باشد و برخی به دلایل مختلفی ایجاد شود که سریعا هم با تکان دادن و مالش دست، احساس بی حسی یا مور مور شدن در ناحیه ذکر شده از بین می رود.

اما در این مطالب به چند علت درد و بی حسی دست چپ اشاره نمودیم، با ما همراه باشید.

علل مربوط به ستون فقرات گردنی (فتق دیسک):

  • دیسک بین ستون فقرات گردنی: بیرون زدگی یا فتق دیسک، سبب تحت فشار قرار گیری اعصاب ستون مهره ها (فقرات) می شود که این امر امکان دارد علاوه بر بی حس شدن در ناحیه دست، منجر به ضعف و درد در ناحیه هایی مانند بازو و دست نیز شود.
  • آرتروز ستون فقرات گردنی: آرتروز ستون فقرات گردنی یک بیماری غیر قابل کنترل است که معمولاً با فرسایش توده استخوانی مرتبط است. در این بیماری، بافت‌های مفصلی در استخوان‌های گردنی به شکل نامنظم و ناهموار تغییر می‌کنند، که باعث درد، سفتی و محدودیت در حرکت گردن می‌شود. از عوامل بروز این عارضه می توان به صدمات تکراری به استخوان‌های گردنی، بیماری‌های التهابی مانند روماتوئید آرتریت، عوامل ژنتیکی و موروثی و… نیز اشاره کرد.
  • تنگی کانال نخاع گردنی: تنگی کانال نخاعی گردنی یک بیماری است که در آن فضایی که نخاع درون آن قرار دارد، به دلیل تغییرات ساختاری تنگ می‌شود. این بیماری معمولاً در افراد بالای ۵۰ سال و با سابقه درد و سفتی گردن، فشار بر نخاع، سردرد و درد شانه و بازوها شروع می‌شود. این بیماری می‌تواند به دلیل بیماری‌های مختلفی مانند آرتروز ستون فقرات، سندرم دیسکی، شکستگی استخوان‌های گردن و یا تومورهای نخاعی ایجاد شود.
  • میلوپاتی‌های نخاع گردنی: میلوپاتی‌های نخاع به معنی این است که طناب نخاعی و رشته های عصبی که داخل کانال نخاعی هستند آسیب ببینند. میلوپاتی‌های نخاع گردنی می توانند بر اثر فشار دیسک بیرون زده، زوائد استخوانی نا به جا آرتروز، تومورها، آبسه، عفونت و… ایجاد شوند.
  • بیماری خود ایمنی: همچنین در مورد ستون فقرات گردنی لازم است بدانید که یکی از عواملی که در ایجاد این عارضه نقش دارد، بیماری خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید است.
  • التهاب‌ها و آسیب‌های مفصل آرنج (اپی کوندیلیت ها):

اپی کوندیلیت یک اصطلاحی آرنج تنیس بازان و یا آرنج گلف بازان می باشد که در اثر انجام حرکات مکرر در ناحیه دست مانند استفاده از راکت تنیس ایجاد می شود که ما در این بخش به طور مختصر به این دو عامل میپردازیم.

  • آرنج تنیس بازان: آرنج تنیس بازان یا “tennis elbow” در واقع یک نوع اختلال است که معمولاً در اثر تکراری کار کردن با دست و پشت دست (مانند بازی تنیس) رخ می‌دهد. در این بیماری، بافت‌هایی که به استخوان بازو متصل هستند، به ویژه در نقطه اتصال به آرنج، آسیب می‌بینند و درد، سفتی و محدودیت در حرکت آرنج ایجاد می‌شود.
  • آرنج گلف بازان: بیماری آرنج گلف بازان شرایطی است که در آن ناحیه آرنج، جایی که تاندون عضلات خم کننده انگشتان در ناحیه ساعد به برآمدگی استخوان داخل آرنج وصل می‌شود، منجر به درد می‌شود. همچنین امکان دارد که درد به ساعد و مچ دست نیز انتقال بیابد. آرنج گلف بازان همانند بیماری آرنج تنیس بازان است، اما آرنج تنیس بازان در بخش خارجی آرنج اتفاق می افتد.
  • لوپوس:

یکی از انواع بیماری های خود ایمنی است که بدن به اندام و بافت های خود مانند کلیه، ریه، قلب، مفاصل و… حمله می کند. نشانه های لوپوس امکان دارد دوره ای باشد و بسته به این که کدام ناحیه بدن تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته ، علائم و نشانه های آن هم گوناگون است.

این علائم شامل خستگی، درد یا تورم مفاصل، سرگیجه، نفس نفس زدن، سردرد و … می باشد؛ بنابراین می توان گفت در زمان التهاب فشاری بر روی ناحیه های ذکر شده وارد می شود که سبب آسیب به عصب ها یا گزگز و مور مور شدن کف دست می شود. از دیگر بیماری های خود ایمنی که منجر به بروز این نوع بیماری (بیماری های اتو ایمینیوم یا بیماری های خود ایمنی) مانند آرتریت روماتوئید، روماتیسم و… می‌توان اشاره کرد.

  • زونا:

یکی از عواملی که باعث می شود بر روی عصب ها تاثیر گذار باشد، زونا است که فرد در گذشته دچار آبله مرغان شده است و این ویروس در بدن فرد خاموش بوده که بعد از مدتی در بدن به صورت زونا رخ می دهد. فشار بر روی اعصاب سبب گزگز و بی حسی در دستان فرد می شود.

  • فیبرومیالژیا:

شرایطی است که سبب درد عضله و به ویژه خستگی می شود. برخی اوقات فیبرومیالژیا با سندرم خستگی مزمن اشتباه تشخیص داده می شود؛ زیرا نشانه های آن، بسیار به یکدیگر مشابه هستند. گاهی میزان خستگی در فیبرومیالژیا امکان دارد بسیار شدید باشد و از طرفی درد در تمام ناحیه های حساس در سرتاسر بدن ایجاد می شود.

افرادی که دچار فیبرومیالژیا هستند بی حسی و مور مور شدن در ناحیه های پا، صورت و دست را نیز امکان دارد تجربه کنند. از دیگر این عارضه می توان به مشکل در تمرکز، افسردگی، سردرد، مشکلات خواب، یبوست و اسهال، دل درد و… نیز اشاره نمود.

  • سندرم تونل کارپال:

این شرایط اکثرا در افرادی رخ می دهد که از ناحیه مچ دست خود برای انجام فعالیت های خود زیاد به کار  می گیرند، مانند افرادی که تایپیست هستند؛ زیرا این شرایط بر روی اعصاب مچ دست فشار زیادی وارد می کند و در نتیجه سبب بی حسی و گزگز دست می شود.

  • گرفتگی عروق:

گرفتگی عروق سبب تضعیف خونرسانی به ناحیه دست می شود که همین امر یکی از علت های بی حسی دست چپ یا راست می باشد.

  • گردش خون ضعیف برگرفته از دیابت:

بالا بودن میزان قند خون به مدت زمان طولانی، منجربه آسیب به عصب ها می شود که به آن نیز نوروپاتی دیابتی هم می گویند.

 

  • اختلالات دستگاه عصبی یا مغز:

برخی از این اختلالات می توان به نوروپاتی محیطی، سندرم گیلن- باره، جراحت طناب نخاعی، سندرم های پارانئوپلازی دستگاه عصبی نیز اشاره کرد.

  • نوروپاتی های محیطی:

در صورت ابتلا به کم کاری تیروئید و عدم درمان آن منجر به آسیب به اعصابی می شود که مسئولیت حس در پاها و دست ها را به عهده دارند. به این شرایط نوروپاتی محیطی می گویند که یکی از شایع ترین و رایج ترین نشانه های آن، بی حسی، گزگز کردن یا ضعف در ناحیه دست و پا می باشد.

نوروپاتی محیطی بر اثر دیابت، مصرف بلند مدت الکل، کمبودهای تغذیه ای مانند کمبود ویتامین B12 ، مسمویت فلزات سنگین (جیوه، طلا، آرسِنیک) بیماری‌های عفونی (مانند بیماری لایم) و برخی داروها مانند داروهای شیمی درمانی و… به وجود می‌آیند.

  • میگرن:

میگرن منجربه بی حسی و گزگز در دست ها می شود. اگر علاوه بر سردرد، دچار بی حسی در ناحیه دست خود شده‌اید، ممکن است دلیل اصلی آن میگرن باشد. با این حال پیشنهاد ما به شما این است که برای تشخیص قطعی و دقیق تر به متخصص مربوطه مراجعه نمایید تا از خطرات و عوارض احتمالی و مشکلات جدی تر پیشگیری کنید.

  • عوارض جانبی برخی از داروها:

داروهایی که برای درمان بمیاری های ایدز یا سرطان مصرف می شود یا آنتی بیوتیک ها مانند مترانیدازول، نیتروفورانتوئین، داروهای ضد صرع و داروهای فشار خون نیز امکان دارد علائمی مانند بی حسی و درد در ناحیه دست ایجاد نمایند.

از دیگر علل درد و بی حسی دست چپ و راست می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پایین بودن میزان ویتامین B12
  • گزش توسط حیوانات و حشرات
  • سندرم رینود
  • مصرف بیش از حد مشروبات الکلی
  • بیماری ام اس
  • سندرم شوگرن
  • آمیلوئیدوز
  • بیماری های عفونتی
  • واسکولیت
  • آسیب های برگرفته از زخم های عمیق
  • تحت فشار قرارگیری اعصاب به دلیل پوستجر نامناسب در خواب
  • عفونت هرپس
  • آسیب دیدگی اعصاب ناحیه بازو، گردن یا کف دست

آیا تپش قلب و بی حسی دست چپ با یکدیگر مرتبط هستند؟

بیماری عروق کرونری اکثرا یکی از علت های تپش قلب و بی حسی دست چپ می باشد که حتی می‌تواند خود را در یکی یا هر دو دست فرد  نشان دهد.

تپش قلب و بی حسی دست چپ می‌تواند بنا به دلایل مختلفی رخ دهد که شامل مشکلات جدی‌ مانند اختلالات ریوی، بیماری‌‌های قلبی و عروقی و … می باشد. لازم به ذکر است که بین تپش قلب و بی حسی دست چپ رابطه نزدیکی وجود دارد و برای از بین بردن دلایل قلبی این درد که امکان دارد منجر به حمله قلبی، حمله قلبی یا نارسایی قلبی شود؛ بنابراین اگر تجربه چنین حالت و شرایطی را داشتید  باید سریعا با متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید تا علت و راهکار درمان این عارضه تعیین شود.

در صورتی که تپش قلب و بی حسی دست چپ به دفعات و به طور مکرر اتفاق بیافتد، می‌توانند ابتدایی‌ترین و شایع ترین علائم و نشان دهنده وجود بیماری‌های قلبی باشند. هرچند اکثر مردم، علائم تپش قلب و بی ‌حسی دست چپ را به هر شکلی که باشد، با حملات و یا مشکلات حاد قلبی مرتبط می‌دانند، اما این عارضه گاهی امکان دارد که برای اشخاص سالم، به دلایل گوناگون، اما به تعداد دفعات کمتر رخ دهد.

به هر حال به این نکته توجه داشته باشید که تپش قلب و بی‌ حس شدن دست چپ، همیشه نشان دهنده شرایط خطرناک نیست و این امکان وجود دارد که به علت مشکلات و اختلالات معمول و پیش پا افتاده اتفاق افتاده باشد، اما بهترین راهکار این است که در صورت بروز این شرایط و برخی از علائم ذکر شده زیر به متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید تا پس از تشخیص، بهترین روش درمان بسته به شرایط جسمی شما تجویز گردد.

برخی علائم خطرساز هنگام وقوع تپش قلب و بی‌ حس شدن دست چپ:

  • تنگی نفس
  • تنفس تند و سطحی
  • تعریق بیش از حد
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • سرگیجه
  • اختلال در تمرکز
  • احساس ضعف
  • کاهش هوشیاری فرد
  • فلج شدن یک سمت بدن
  • انرژی در فرد کاهش می یابد.
  • اختلال ناگهانی در تکلم
  • سرفه‌
  • عدم تحرک در ناحیه دست‌ها یا پاها
  • بعضی از ماهیچه های صورت فرد فلج می شوند.
  • اختلال ناگهانی در بینایی
  • داشتن لرز
  • سردردی که به مرور زمان به میزان شدت آن افزایش می یابد.
  • احساس ضربان در ناحیه گردن
  • عدم توانایی ایستادن

 

تجویز قرص برای درد دست چپ پس از تشخیص بی حسی و درد دست چپ

پزشک متخصص پس از معاینات لازم، قرص برای درد دست چپ تجویز می نماید. داروهایی که تجویز می شود همگی به عوامل مختلفی مانند سن، شرایط بیمار، میزان آسیب دیدگی در ناحیه دست و… بستگی دارد، اما به طور کلی در اکثر مواقع متخصص ارتوپدی داروهای استروئیدی و غیر استروئیدی را برای تسکین درد بیمار تجویز می کند. در ادامه ما به برخی از داروهای ضد التهابی استروئیدی و غیر استروئیدی نیز اشاره کردیم.

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی:

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی با نوع های گوناگونی و بسیار زیاد و قوی مورد تجویز در دسترس عموم هستند و پزشک بر اساس سابقه پزشکی و وضعیت و شرایط دستان بیمار، نوع داروی مناسب را تجویز می نماید. در ادامه چند نمونه‌ از دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی مناسب برای درمان درد مفاصل و درد دست چپ را مطالعه می‌ نمایید:

  • ناپروکسن سدیم (آناپروکس)
  • اکساپروزین (Daypro)
  • فنیل بوتازون (Butazolidin)
  • پیروکسیکام (Feldene)
  • سولینداک (کلینوریل)
  • تولمتین (تولکتین)
  • سالیسیلات (Trilisate Disalcid)
  • ایندومتاسین (ایندوسین)
  • کتوپروفن (Orudis)
  • کتورولاک ترومتامین (تورادول)
  • مکلوفنامات سدیم (Meclomen،(Ponstel)
  • مفنامیک اسید ملوکسیکام (Mobic)
  • نابومتون (Relafen)
  • سلکوکسیب (Celebrex)
  • دیکلوفناک (ولتارن)
  • دیفلونیزال (دولوبید)
  • اتودولاک (لودین)
  • فنوپروفن (نالفون)
  • فلوربی‌پروفن (Ansaid)
  • ایبوپروفن (موترین)

داروهای استروئیدی به روش های مختلفی مانند خوراکی، استنشاقی و تزریق عضلانی برای بیمار توسط متخصص تجویز می شود. در این مقاله برخی از داروهای استروئیدی خوراکی نیز به شما معرفی می کنیم.

  • میبولرون
  • اوکساندرولون
  • اوکسی متولون
  • استانازول (استانزولول
  • فلوکسی مسترون
  • متان دیتون
  • متیل تستسترون

همچنین در برخی شرایط و با توجه به تشخیص پزشک متخصص ارتوپدی ممکن است داروهایی مانند گاباپنتین یا پرگابالین نیز برای بیمار تجویز نماید.

4 روش برای درمان خانگی بی حسی دست چپ

قبل از بیان روش های درمان خانگی بی حسی دست چپ، لازم به ذکر است که از روش های خانگی و درمان های سنتی به صورت خودسرانه و بدون مشورت با پزشک پرهیز نمایید تا از خطرات و عوارض احتمالی نیز پیشگیری کنید.

  1. کمپرس آب گرم: این روش سبب خون رسانی در ناحیه دست را افزایش می دهد و از طرفی عضلات و اعصاب  دست را شل می نماید.
  2. ماساژ: این روش سبب افزایش گردش در ناحیه دست شده که در نتیجه سبب کاهش بی حسی دست می شود. همچنین ماساژ به تحریک عضلات و عصب های دست کمک می کند که در عملکرد آن تاثیر بسزایی دارد.
  3. زردچوبه: زردچوبه حاوی ترکیباتی به نام کورکومین است که به افزایش جریان خون در بدن کمک بسیاری می کند. همچنین ضد التهاب است که منجر به کاهش درد پا یا ناراحتی می شود.
  4. مصرف نمودن غذاهای حاوی ویتامین: B مصرف غذاهایی که در آن ویتامین هایی مانندB6  یا B12 می باشد مانند لوبیا، آجیل، تخم مرغ، ماهی، جو دوسر، بلغور، شیر، ماست و… در بهبود درد و بی حسی دست تاثیر بسیاری دارد.

سخن پایانی

ما در این مقاله تمام تلاشمان را کردیم تا اطلاعات کافی در رابطه با درد و بی حسی دست چپ و راست در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. درد و بی حس شدن دست چپ، مشکلی است که شاید بسیاری از ما در طول زندگی خود آن را تجربه کرده باشیم.

همه ما به خوبی می‌دانیم که این درد تا چه میزان می تواند آزار دهنده باشد و حتی می تواند ما را از انجام فعالیت های عادی و روزانه محروم کند.‌ درد و بی حسی دست چپ و راست علت‌های مختلفی دارد که بعضی از آن‌ها به دلیل افزایش سن و برخی دیگر به دلیل آسیب‌هایی که به آن وارد می‌شود، بروز می کند که ما در این مقاله به چندین علت این بیماری نیز اشاره نمودیم.

همانطور که در مطالب فوق ذکر شد، از روش های خانگی و درمان های سنتی به صورت خودسرانه پرهیز نمایید و در صورت بکارگیری این روش ها حتما با پزشک متخصص خود مشورت نمایید تا از خطرات و عوارض احتمالی نیز پیشگیری کنید.