درد سیاتیک بعد از زایمان

درد سیاتیک بعد از زایمان، به دلیل تغییرات هورمونی، زایمان سخت و قرار گرفتن در معرض وضعیت نامناسب

همان گونه که می‌دانید، سیاتیک بزرگ‌ترین رگ عصبی بدن ما انسان‌هاست که از ستون فقرات آغاز شده و تا قسمت انتهایی پاها امتداد دارد. برخی از خانم‌ها در دوران بارداری، با درد سیاتیک مواجه می‌شوند و این موضوع به سبب فشار مضاعفی است که جنین بر روی آن وارد می‌کند.

در بسیاری از مواقع این درد پس از زایمان از بین می‌رود. اما برخی دیگر از مادران، حتی پس از زایمان نیز با این درد ناخوشایند مواجه هستند. ما امروز می‌خواهیم در مورد درد سیاتیک بعد از زایمان برای شما بگوییم و به راهکارهای درمان سیاتیک اشاره کنیم؛ خوشحال می‌شویم اگر همچنان با ما همراه باشید.

درد سیاتیک بعد از زایمان

درد سیاتیک بعد از زایمان به چه علتی رخ می‌ دهد؟

در دنیای پزشک سیاتیک را به عنوان بزرگ‌ترین رگ عصبی بدن انسان می‌شناسند؛ این رگ معمولاً از لگن آغاز شده و تا پاشنه پا امتداد پیدا می‌کند. به همین سبب است که با آسیب دیدن رگ سیاتیک، ممکن است درد ناخوشایندی را در یکی از پاهای خود احساس کنید.‌

تحقیقات و بررسی‌ها نشان دهنده آن است که سیاتیک و زایمان طبیعی به همدیگر مربوط هستند. بسیاری از زنان تا قبل از بارداری و زایمان، هیچ دردی در این قسمت از بدن خود نداشتند، اما در حال حاضر با درد سیاتیک بعد از زایمان مواجه شده‌اند.

با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا شما را با مهم‌ترین علت‌های درد سیاتیک بعد از زایمان آشنا کنیم:

  1. تغییرات هورمونی

همان گونه که می‌دانید هورمون‌های بدن زنان در دوران بارداری، با تغییرات زیادی روبرو می‌شوند.‌ این هورمون‌ها باعث می‌شوند مادر بتواند به راحتی بار جنین را در جسم خود تحمل کند.

همچنین در هنگام زایمان به باز شدن لگن و رحم کمک می‌کنند تا مادر بتواند به خوبی زایمان کند. تحقیقات نشان دهنده آن است که اثرات برخی از این هورمون‌ها، تا 3 ماه پس از زایمان نیز، همچنان در جسم مادر باقی می‌ماند. این تغییرات هورمونی، از جمله اصلی‌ترین علت درد سیاتیک بعد از زایمان به شمار می‌روند.

  1. زایمان سخت

گاهی اوقات یک مادر، در هنگام زایمان طبیعی با سختی و دشواری‌های زیادی مواجه می‌شود. ممکن است زمان زایمان او بیش از اندازه طول کشیده و بسیار سخت انجام شود. در چنین شرایطی ممکن است فشار مضاعفی به عضلات و رگ‌های عصبی بدن و به خصوص سیاتیک وارد شود.

به همین سبب است که برخی از مادران، پس از زایمان درد شدیدی در رگ سیاتیک خود احساس می‌کنند و این موضوع به علت فشاری است که در هنگام زایمان به آن وارد شده و هنوز به حالت تعادل برنگشته است.

  1. قرار گرفتن در معرض وضعیت نامناسب

برخی از مادران پس از زایمان، در هنگام خواب یا زمان شیر دادن به نوزاد، به وضعیت بدنی خود توجه نمی‌کنند. این موضوع به مرور زمان باعث ایجاد درد شدید برای رگ سیاتیک می‌گردد. گاهی اوقات مادران پس از زایمان، مجبور هستند برای 12 بار و هر بار به مدت 10 دقیقه به نوزاد خود شیر دهند. بدون شک نگه داشتن نوزاد در آغوش، آن هم در یک وضعیت بدنی نامناسب، یکی از مهم‌ترین دلایل درد سیاتیک بعد از زایمان به شمار می‌رود.

  1. چاقی

برخی از خانم‌ها در دوران بارداری و پس از آن، با چاقی و اضافه وزن مواجه می‌شوند. در صورتی که طبق یک برنامه اصولی و کامل اقدام به کاهش وزن خود نکنند، ممکن است با درد فراوان سیاتیک در جسم خود مواجه شوند.

  1. ضعف عضلات شکم

همان گونه که می‌دانید در دوران بارداری، رحم رشد کرده و باعث ایجاد فشار به عضلات شکم می‌شود. این موضوع به مرور زمان باعث ضعیف شدن عضلات شده و این ضعف حتی پس از زایمان نیز ادامه پیدا می‌کند. بسیاری از زنانی که با درد سیاتیک بعد از زایمان مواجه می‌شوند، عضلات شکم آن‌ها در اثر بارداری ضعیف شده است.

  1. خم شدن

پس از آن که نوزاد به دنیا آمد، زندگی مادر با تغییرات فراوانی مواجه می‌شود. او از حالا به بعد باید بارها و بارها در طول شبانه روز به نوزاد خود شیر داده، پوشک او را عوض کرده و هر لحظه از نوزاد خود مراقبت نماید. برای انجام بسیاری از این کارها، باید برای دفعات زیاد خم و راست شود و این موضوع درد سیاتیک شدیدی را پس از زایمان به وجود می‌آورد.

 

ورزش برای سیاتیک در بارداری و نقش آن برای التیام این درد

خوشبختانه تمرینات بسیار خوبی وجود دارند که به عنوان ورزش برای سیاتیک در بارداری شناخته شده‌اند. شما با انجام این تمرینات نه تنها از سیاتیک و درد ناخوشایند آن در دوران بارداری در امان خواهید ماند، بلکه این درد را پس از زایمان نیز تجربه نخواهید کرد.

ما در این قسمت، به برخی از این تمرینات اشاره می‌کنیم؛ اما قبل از آن باید تاکید کنیم که هرگز بدون مشورت با پزشک خود، اقدام به انجام ورزش برای سیاتیک در بارداری نکنید. مطالبی که ما در ادامه ذکر می‌کنیم، صرفاً جنبه اطلاع رسانی دارند و در مورد انجام دادن یا ندادن آن‌ها، باید پزشک متخصص با توجه به شرایط جسمی شما تصمیم بگیرد.

در ادامه مطلب همراه باشید تا شما را با دو حرکت ورزشی برای تسکین درد سیاتیک در بارداری آشنا کنیم:

 تمرین گربه گاو

انجام چنین تمرینی باعث تقویت قسمت تحتانی کمر و عضلات آن می‌گردد. علاوه بر این، شما با انجام حرکت گربه گاو، می‌توانید درد رباط و ستون فقرات خود را تسکین دهید. برای انجام این حرکت، ابتدا چهار دست و پا نشسته و شروع به دم و بازدم کنید. در هنگام دم عضلات شکم خود را رها کره و سعی کنید به کمر خود حالت قوس بدهید. در هنگام باز دم نیز دستان خود را فشار داده و کمر خود را به سمت بیرون حرکت دهید.

حرکت اصلاحی نیمه کبوتر

برای انجام این حرکت بر روی یک صندلی نشسته و کف پاهای خود را بر روی زمین قرار دهید. برای شروع کار، یکی از پاهای خود را مانند عدد انگلیسی 4 بر روی زانو قرار دهید. در ادامه شروع به دم و بازدم کنید. فراموش نکنید که کمر شما باید در هنگام بازدم حالت صاف و کشیده‌ای داشته باشد. برای چند ثانیه در این حالت بمانید و سپس این تمرین را با سمت دیگر بدن خود نیز انجام دهید.

با مهم ترین فواید ماساژ سیاتیک در بارداری آشنا شوید

بدون شک انجام ماساژ سیاتیک در بارداری، تاثیرات شگفت انگیزی در التیام و تسکین این درد دارد. پزشکان عقیده دارند رباط‌های بدن یک زن در دوران بارداری، قدرت انعطاف پذیری بالایی پیدا کرده و کشیده‌تر از همیشه می‌شوند. این موضوع به آن سبب است که جسم بتواند به خوبی دوران بارداری را سپری کرده و زایمان راحتی را تجربه کند.

این موضوع علاوه بر فوایدی که دارد، باعث ایجاد فشار بسیار زیادی به مفاصل پایین کمر و لگن می‌شود. ماساژ درمانی این عضلات را شل کرده و با ایجاد جریان خون در رگ‌ها، باعث التیام و بهبودی درد سیاتیک در بارداری می‌گردد. در ادامه مطلب، به نکات بیشتری پیرامون فواید ماساژ سیاتیک در بارداری اشاره خواهیم گرد:

  • ماساژ درمانی علاوه بر تسکین درد سیاتیک، موجب بهبود هر چه بهتر خون در رگ‌ها شده و این موضوع سبب می‌شود جنین بتواند اکسیژن و مواد مغذی بیشتری برای رشد خود به دست آورد.
  • مادرانی که با مشورت پزشک خویش از ماساژ درمانی در دوران بارداری استفاده می‌کنند، سیستم ایمنی قوی‌تری نسبت به دیگر افراد پیدا می‌کنند.
  • ماساژ در دوران بارداری، قدرت انعطاف پذیری ماهیچه‌ها را افزایش داده و باعث ایجاد حالت نرم و انعطاف پذیر برای آن‌ها می‌گردد. به این صورت ماهیچه‌ها می‌توانند به خوبی به کار خود ادامه داده و هیچ نوع درد و آسیبی در این قسمت از بدن به وجود نیاید.
  • گاهی اوقات درد سیاتیک، می‌تواند به سبب استرس و اضطرابی باشد که یک مادر در طول بارداری خود تجربه می‌کند. ماساژ درمانی آرامش بسیار خوبی را با خود به ارمغان می‌آورد. بدون شک این آرامش، استرس را برطرف کرده و با رفع استرس، درد سیاتیک نیز بهبود پیدا می‌کند.

 

با مشاهده چه علائمی برای درد سیاتیک بعد از زایمان به پزشک مراجعه کنیم؟

درد سیاتیک و زایمان طبیعی بر روی همدیگر تاثیر گذار هستند و این عارضه، در زنانی که نوزاد خود را به روش طبیعی به دنیا می‌آورند، بیشتر مشاهده می‌شود. علائم درد سیاتیک بعد از زایمان برای هر فردی با فرد دیگر متفاوت است.‌

اما با این وجود علائمی هستند که نسبت به سایر نشانه‌ها، عمومیت بیشتری دارند. با مشاهده هر کدام از این علائم، باید به سرعت پزشک خود را در جریان قرار دهید:

  • اگر درد سیاتیک شما به اندازه‌ای زیاد است که نشستن و برخاستن برای شما سخت شده است.
  • اگر به همراه درد سیاتیک بعد از زایمان، علائمی مانند بی حسی و ضعف را نیز تجربه می‌کنید.
  • اگر دردهای گاه و بیگاه در قسمت باسن یا کشاله ران، باعث اذیت شدن شما می‌شود.
  • اگر درد سیاتیک شما با انجام حرکات ساده‌ای مانند سرفه یا عطسه نیز تشدید می‌شود.
  • اگر در قسمت پا و کمر خود، احساس سوزن سوزن شدن دارید.
  • اگر مدام با گرفتگی عضلات مواجه می‌شوید.

 

مهم ترین روش های درمان درد سیاتیک بعد از زایمان

هر چند عصب سیاتیک و زایمان طبیعی بر روی همدیگر تاثیر گذار هستند و درد بسیار زیادی با خود به همراه می‌آورند، اما خوشبختانه روش‌های درمانی بسیار زیادی برای رفع این درد وجود دارد. ما در ادامه مطلب، برخی از مهم‌ترین شیوه‌هایی که متخصصان از آن برای درمان درد سیاتیک بعد از زایمان استفاده می‌کنند اشاره می‌کنیم:

  1. دارو درمانی

در شرایطی که درد عصب سیاتیک پس از زایمان طبیعی چندان جدی نباشد، پزشکان با تجویز دارو به تسکین درد بیمار خود کمک می‌کنند. برخی از این داروها، نه تنها درد سیاتیک را تسکین می‌دهند، بلکه هر نوع التهابی در این قسمت از جسم وجود داشته باشد را از بین می‌برند. از جمله بهترین نوع این داروها می‌توان به ایبوپروفن و ناپروکسن اشاره نمود.

  1. فیزیوتراپی

تمرینات فیزیوتراپی، تاثیر شگفت انگیزی در کاهش درد سیاتیک بعد از زایمان دارند. اگر شما این تمرینات را به صورت مستمر و تحت نظر یک فیزیوتراپیست حرفه‌ای انجام دهید، پس از گذشت مدتی مشاهده خواهید کرد که درد سیاتیک شما کاهش پیدا کرده و شما راحت‌تر از قبل می‌توانید به انجام امور روزانه خود بپردازید.

  1. درمان کایروپراکتیک

در این روش درمانی، برخی از تمرینات ورزشی برای بیمار در نظر گرفته می‌شود تا از طریق انجام آن‌ها، بتواند درد سیاتیک خود را که پس از بارداری و زایمان به وجود آمده تسکین دهد.

  1. عمل جراحی

در صورتی که هیچ کدام از روش‌های بالا پاسخگو نبودند، ممکن است متخصص شما عمل جراحی را برای رفع درد سیاتیک پیشنهاد نماید. البته این موضوع به ریشه اصلی این درد نیز بستگی دارد. به عنوان مثال گاهی اوقات این درد، در اثر دیسک کمر به وجود آمده و آزمایشات نشان دهنده آن هستند که هیچ راه دیگری به جز عمل جراحی برای درمان و تسکین آن وجود ندارد.

 

درمان کمر درد بعد از زایمان طبیعی در طب سنتی چگونه است؟

ما در قسمت‌های قبل در مورد عصب سیاتیک و زایمان طبیعی، به نکات مهمی اشاره کردیم. مشاهده شده است بعضی از مادران، پس از زایمان طبیعی، علاوه بر درد سیاتیک، با مشکل کمردرد نیز مواجه شده‌اند. خوشبختانه روش‌های مختلفی برای درمان کمر درد بعد از زایمان طبیعی در طب سنتی وجود دارد و ما در این قسمت، شما را با چند نوع از این روش‌ها آشنا می‌کنیم:

1) استفاده از زنجبیل

تجربه نشان دهنده آن است که زنجبیل، تاثیر بسیار خوبی برای تسکین درد کمر بعد از زایمان به همراه دارد. چرا که در ترکیبات زنجبیل مقادیر فراوانی از انواع مواد ضد التهاب وجود دارد که به تسکین درد کمر کمک فراوانی می‌نمایند. شما می‌توانید در طول روز 2 الی 3 بار از چای زنجبیل استفاده کرده و شاهد اثرات درمانی شگفت انگیز آن باشید.

2) زردچوبه

همه ما به خوبی می‌دانیم که زردچوبه دارای ترکیبات موثری مانند کورکومین است که به عنوان یک ماده ضد التهاب قدرتمند شناخته شده است. خوشبختانه ما ایرانیان، در هنگام پخت غذاهای خود از این ادویه ارزشمند استفاده می‌کنیم. مصرف منظم و همیشگی زردچوبه، به رفع التهاب و تسکین درد کمر شما کمک فراوانی خواهد نمود.

3) برگ ریحان

برای درمان کمر درد بعد از زایمان با طب سنتی، برگ ریحان را فراموش نکنید. برای برخورداری از خواص شگفت انگیز این گیاه خوش عطر و بو، چند برگ آن را به یک فنجان آب اضافه کرده و با حرارت ملایم اقدام به جوشاندن آن نمایید. پس از آن که این مخلوط به خوبی خنک شد، مقدار کمی نمک به آن اضافه کرده و آن را میل کنید.

4) چای بابونه

چای بابونه علاوه بر طعم دلنشینی که دارد، یکی از بهترین گزینه‌ها برای تسکین درد کمر است. به خصوص اگر درد کمر شما به سبب گرفتگی عضلات به وجود آمده باشد، چای بابونه یکی از بهترین گزینه‌ها برای درمان آن به شمار می‌رود. برای برخورداری از خواص این دمنوش بی نظیر، یک قاشق غذا خوری از گل بابونه را درون یک فنجان آب ریخته و آن را با حرارت ملایم بجوشانید. شما می‌توانید در طول روز، 3 فنجان از این دمنوش را میل کرده و از اثرات درمانی آن برخوردار شوید.

5) مصرف غذاهای سالم

شاید ساده‌ترین روش درمان کمر درد بعد از زایمان طبیعی در طب سنتی، توجه به مواد غذایی است که در طول روز مصرف می‌کنیم. شما باید این مواد غذایی را از نوع سالم آن انتخاب کنید. این موضوع نه تنها سلامتی جسمی را برای شما به همراه دارد، بلکه به کاهش وزن و برقراری تعادل در جسم شما نیز کمک فراوانی می‌نماید.

 

سخن پایانی

دوران بارداری و زایمان، با وجود همه سختی‌هایی که دارند، اما برای یک مادر قابل تحمل هستند. چرا که پس از این دوران، می‌تواند نوزاد خود را در آغوش گرفته، به او عشق ورزیده و او را بزرگ کند. اما گاهی اوقات بارداری و زایمان، عوارضی با خود به همراه می‌آورند که ممکن است ماه‌ها و حتی سال‌ها باقی بمانند. درد سیاتیک بعد از زایمان یکی از همین مشکلات به شمار می‌رود که ممکن است بسیاری از افراد را با خود درگیر نماید.

ما با ارائه این مقاله، تلاش کردیم شما را با علت‌ها، علائم و روش‌های درمان درد سیاتیک بعد از زایمان آشنا کنیم. در نهایت نیز به برخی از درمان‌هایی که طب سنتی برای رفع کمردرد ارائه نموده است، اشاره کوتاهی کردیم.

امیدواریم این مطالب، آگاهی شما را در مورد مشکلاتی که پس از زایمان تجربه می‌کنید افزایش داده باشد. فراموش نکنید بهترین کسی که می‌تواند برای تسکین و درمان این درد به شما کمک کند، یک پزشک حاذق و با تجربه است.