cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

فوق تخصص عصب سیاتیک

 درمان ناتوانی جنسی و عدم توانایی در کنترل ادرار و مدفوع

برای درمان مشکلات عصب سیاتیک به عنوان طولانی‌ترین عصب بدن که از ناحیه انتهایی کمر تا لگن، باسن، پشت زانو و پاها امتداد می‌یابد، ضروری است در اسرع وقت به فوق تخصص عصب سیاتیک مراجعه نمایید. متخصص ستون فقرات نیز قادر به درمان مشکلات ایجاد شده توسط سیاتیک از جمله درد و ناتوانی در تحرک، ناتوانی جنسی و دفع ادرار و مدفوع می‌باشد.

سیاتیک به دردی گفته می‌شود که در طول مسیر عصب سیاتیک از ناحیه پایین کمر منتشر شده و به لگن و پاها نیز کشیده می‌شود. عصب سیاتیک دارای دو انشعاب بزرگ است که از قسمت پایین کمر از میان باسن و انتهای کمر شما منشعب می‌شود و از هر پا به سمت پایین حرکت می‌کند.

به همین دلیل بسته به اینکه آسیب‌هایی مانند فشار و کار بیش‌ازحد، بلند کردن اجسام سنگین به‌طور ناصحیح، بیماری‌های دیسکی، تنگی کانال نخاع و … بر کدام قسمت آن فشار وارد کرده‌اند، تنها یک‌طرف بدن شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد. البته ممکن است هر دو طرف نیز تحت تأثیر قرار بگیرند.

فوق تخصص عصب سیاتیک متخصصی است که علاوه بر داشتن دانش ارتوپدی و شناسایی بیماری‌های اسکلتی و عضلانی ستون فقرات که می‌توانند عصب سیاتیک را درگیر کنند، به‌طور خاص به تشخیص و درمان سیاتیک می‌پردازد.

در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با خدمات بهترین فوق تخصص عصب سیاتیک بیشتر آشنا کرده و اطلاعات کاملی در مورد این بیماری در اختیار شما قرار دهیم.

فوق تخصص عصب سیاتیک

آنچه در این مقاله می خوانید :

فوق تخصص عصب سیاتیک کیست؟

vشاید در ابتدا وقتی علائمی ‌مانند درد در قسمت پایین کمر، لگن و باسن یا علائم مبهم مانند بی‌حسی و گزگز در پا را تجربه می‌کنید متوجه نشوید که سیاتیک است؛ زیرا این یک تشخیص کاملاً تخصصی است و باید توسط یک فوق تخصص سیاتیک در تهران یا شهرستان خودتان مورد بررسی و تشخیص قرار بگیرد.

آنچه مشهود است این است که در بسیاری از مواقع علت ایجاد این دردها وجود آسیبی در ستون فقرات مانند فتق دیسک است که باعث ایجاد فشار زیاد بر عصب سیاتیک شده و علائم آن را به وجود آورده است.

بااین‌حال به دلیل اینکه علائم می‌توانند برای بیماری‌های مختلف مشابه باشند، شما نباید خودتان به تشخیص سیاتیک برسید و شروع به درمان‌های خودسرانه نمایید؛ زیرا برخی از این بیماری‌ها به سرعت پیشروی کرده و حتی می‌توانند آسیب‌های عصبی دائمی‌مانند فلج پا را ایجاد کنند.

بنابراین شما باید در صورت مشاهده این علائم اگر بعد از چند روز با استراحت و مراقبت‌های محافظه‌کارانه مانند استفاده از یخ، گرما، داروهای مسکن بدون نسخه و … بهبود پیدا نکردید در اسرع وقت به یک متخصص ارتوپد خوب مراجعه کنید.

متخصص ارتوپد درصورتی‌که تشخیص دهد شما دچار فشردگی عصب سیاتیک شده‌اید و آسیب شدید است برای تشخیص و درمان دقیق‌تر شما را به یک فوق تخصص سیاتیک در تهران یا شهرستان ارجاع می‌دهد.

سیاتیک بیشتر زمانی رخ می‌دهد که فتق دیسک، خار استخوان روی ستون فقرات یا باریک شدن نخاع (تنگی کانال نخاعی) بخشی از عصب سیاتیک را فشرده می‌کند. این فشار زیاد باعث التهاب، درد و اغلب کمی بی‌حسی در پای آسیب دیده می‌شود.

اگرچه درد همراه با سیاتیک می‌تواند شدید باشد، اما بیشتر موارد با درمان‌های غیرجراحی در عرض چند هفته برطرف می‌شوند. افرادی که سیاتیک شدید دارند که با ضعف قابل‌توجه پا یا تغییرات روده یا مثانه همراه است، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند تا از آسیب‌های عصبی دائمی جلوگیری شود.

اگر شما نیز تاکنون تجربه دردهای سیاتیکی را داشته‌اید می‌دانید که این نوع درد با درد معمولی پا و کمر متفاوت است. برای بسیاری از بیماران، درد سیاتیک می‌تواند طاقت‌فرسا باشد و مانع از مشارکت آن‌ها در زندگی روزمره شود.

درحالی‌که درد خفیف ممکن است در خانه مدیریت شود، اکثر افراد به‌اندازه‌ای دچار درد می‌شوند که حتماً باید به فوق تخصص عصب سیاتیک مراجعه کنند.

درد سیاتیک روی کمر و پاهای شما تأثیر می‌گذارد، اما درواقع به دلیل مشکلات عصبی ایجاد می‌شود؛ بنابراین بهتر است برای تشخیص و درمان به دنبال متخصص ستون فقرات، پزشک فوق تخصص عصب سیاتیک یا بهترین فوق تخصص عصب سیاتیک باشید که بتواند تمام جنبه‌های سیاتیک را درمان کند.

بهترین فوق تخصص عصب سیاتیک چه ویژگی‌هایی دارد؟

متخصصان ارتوپدی و ستون فقرات زیادی در مراکز مختلف مشغول به کارند. به همین دلیل انتخاب بهترین متخصص سیاتیک کار آسانی نیست؛ اما شما می‌توانید با توجه به ارزیابی برخی از ویژگی‌ها بهترین فوق تخصص عصب سیاتیک در تهران و شهر خودتان را پیدا کنید. این ویژگی‌ها عبارت‌اند از:

  1. دارای بورد تخصصی و گذراندن دوره‌های فوق تخصصی مربوط به سیاتیک
  2. تجربه کافی در تشخیص و درمان بیماران مبتلا به سیاتیک
  3. تجربه کافی در انجام جراحی برای ستون فقرات در صورت لزوم
  4. آشنایی با تمامی متدهای روز دنیا برای ارائه بهترین روش‌های درمانی
  5. دلسوز و مهربان بودن با بیمار
  6. داشتن گوش شنوا و مشارکت دادن بیمار در روند درمان
  7. تلاش برای درمان و مدیریت علائم ایجاد شده با روش‌های غیرتهاجمی تا حد ممکن
  8. تشخیص صحیح نیاز به جراحی در صورت لزوم
  9. تأییدشده توسط دوستان با علائم مشابه و یا پزشکان مورد اعتماد خانواده
  10. در دسترس بودن
  11. فعالیت در یک مرکز تخصصی مجهز

عواقب عدم مراجعه به پزشک فوق تخصص عصب سیاتیک

اگر علائم سیاتیک بعد از چند روز مراقبت در خانه بهبود پیدا نکردند، هشداری است که به شما می‌گوید احتمالاً مشکل جدی‌تری وجود دارد و حتماً باید توسط یک متخصص ارتوپد یا فوق تخصص عصب سیاتیک معاینه شوید.

درصورتی‌که به یک متخصص خوب و یک مرکز تخصصی معتبر برای این معاینه مراجعه نکنید، ممکن است پزشکان کم تجربه و با قدرت تشخیص پایین نتوانند نتایج تست‌ها را به‌درستی تفسیر کنند و یا اصلاً نتوانند علت بروز علائم را تشخیص دهند.

درنتیجه با تجویز روش‌های درمانی نامناسب نه‌تنها علائم شما را بهبود نمی‌دهند، بلکه به دلیل عدم‌تشخیص علت اصلی و پیشروی آن ممکن است علائم بدتر شوند.

این وضعیت درصورتی‌که علت ایجاد علائم سیاتیک با پیشروی منجر به آسیب‌های عصبی مانند بی‌حسی در پا شود می‌تواند بسیار خطرناک باشد و به‌علاوه وقت و هزینه شما را از بین ببرد. پس لطفاً از همان ابتدا برای انتخاب فوق تخصص عصب سیاتیک در تهران و یا شهر خود در یک مرکز تخصصی معتبر وقت بگذارید و تصمیم درستی بگیرید.

دلایل ایجاد علائم سیاتیک چیست؟

این عارضه زمانی ایجاد می‌شود که عصب سیاتیک که از قسمت پایین کمر تا پشت پاها می‌گذرد، آسیب ببیند یا ملتهب شود. ازجمله مهم‌ترین دلایل ایجاد این بیماری عبارت‌اند از:

  • تنگی کانال نخاعی

در موارد نادر، این امر می‌تواند نتیجه شرایط جدی مانند تنگی کانال نخاعی باشد که در آن کانال نخاعی باریک شده و اعصاب عبوری از آن مانند سیاتیک را فشرده می‌کند.

  • تومورهای خوش‌خیم یا سرطانی

تومورهای خوش‌خیم و سرطانی در ستون فقرات و آسیب عصبی درنتیجه سایر شرایط نیز از علل کمتر رایج فشردگی عصب سیاتیک هستند.

  • فتق یا برآمدگی دیسک

فتق یا برآمدگی دیسک که در آن دیسک‌هایی که معمولاً یک حالت ضربه‌گیر بین مهره‌ها را دارند و حرکت به جهات مختلف را آسان می‌کنند، از جای خود خارج می‌شوند و دچار آسیب خواهند شد، می‌توانند به عصب سیاتیک فشار وارد کرده و این درد را ایجاد کنند. بیماری دژنراتیو دیسک می‌تواند به نتایج مشابه و همچنین آرتروز منجر شود.

  • صدمات محیطی و بارداری

سیاتیک همچنین می‌تواند به دلیل صدمات یک‌باره یا درنتیجه بارداری مشکل‌ساز شود. در بارداری، مرکز ثقل شما جابه‌جا می‌شود و مفاصل الاستیک‌تر می‌شوند که منجر به درد سیاتیک می‌شود. این درد تا زمانی که نوزاد متولد شود یا وضعیت خود را تغییر دهد، ادامه دارد.

سیاتیک اغلب با ضعف یا بی‌حسی در قسمت پایین کمر، لگن و پاها مشخص می‌شود و حتی ممکن است علائم تا انتهای انگشتان پا نیز کشیده شوند. برخی از افراد درد مبهم را تجربه می‌کنند درحالی‌که برخی دیگر دردهای شدیدی را تجربه می‌کنند که به پایین عصب تابش می‌کند. علائم اغلب با حرکت تشدید می‌شود.

چه زمانی برای سیاتیک به فوق تخصص عصب سیاتیک در تهران مراجعه کنیم؟

در بسیاری از موارد خفیف، سیاتیک پس از چند روز مراقبت ساده در منزل برطرف می‌شود. در این شرایط باید سطح فعالیت خود را کاهش دهید، به‌ویژه هر چیزی که درد را بدتر می‌کند را انجام ندهید.

بااین‌حال، استراحت کامل توصیه نمی‌شود، در عوض از حرکات ملایم و کشش برای تسکین فشار عصبی استفاده کنید؛ زیرا استراحت کامل عضلات را ضعیف کرده و درد بیشتر می‌شود.

هنگامی‌که درد را تجربه می‌کنید، استفاده از کیسه یخ تا 20 دقیقه در یک زمان می‌تواند علائم اولیه را تسکین دهد و بعد از 72 ساعت می‌توانید همین کار را با پدهای گرمایشی انجام دهید. داروهای مسکن بدون نسخه نیز ممکن است در صورت نیاز کمک کنند.

اما اگر علائم به سرعت بهبود نیافتند یا برطرف نشدند، مراجعه به یک متخصص ارتوپد در درجه اول و در صورت لزوم یا امکان به یک فوق تخصص سیاتیک در تهران یا شهرستان مهم می‌شود.

پس از چند روز روش‌های خود مراقبتی، درد باقی‌مانده نشان‌دهنده این است که باید به دنبال تشخیص دقیق علت بروز علائم سیاتیک و مراقبت‌های تخصصی برای مسائل ستون فقرات باشید.

علاوه بر این، در صورت از دست دادن کامل حرکت یا احساس پا یا از دست دادن کنترل روده و مثانه، باید فوراً به دنبال مراقبت‌های پزشکی توسط یک فوق تخصص سیاتیک در تهران یا شهرستان خود باشید.

6 نکته برای داشتن یک ملاقات موثر با بهترین فوق تخصص عصب سیاتیک

یک قرار ملاقات با پزشک برای بحث در مورد علائم سیاتیک و گزینه‌های درمانی شما بسیار مهم است؛ بنابراین باید از قبل برای آن آمادگی داشته باشید و به تمامی جزئیات به‌طور دقیق توجه کنید.

درمان سیاتیک معمولاً با روش‌های غیرجراحی شروع می‌شود و شامل ترکیبی از روش‌های فیزیوتراپی، داروها، تزریق‌های درمانی مانند اوزون‌تراپی و تزریق کورتون و درمان‌های جایگزین می‌باشد. برای ملاقات با یک فوق تخصص عصب سیاتیک بهتر است شما از قبل خودتان را برای موارد زیر آماده کرده باشید:

  1. تاریخچه علائم خود را بنویسید تا در وقت ملاقات صرفه‌جویی کنید.

فوق تخصص سیاتیک در تهران چندین سؤال در مورد تاریخچه علائم از شما می‌پرسد، بنابراین یادداشت کردن آن از قبل باعث صرفه‌جویی در وقت شما می‌شود و اطمینان حاصل می‌کند که هیچ اطلاعات مهمی را نادیده نمی‌گیرید.

در این صورت احتمالاً اطلاعات دقیق و کامل‌تری ارائه می‌دهید و از نادیده گرفتن علائم یا عوامل مهمی که می‌توانند در تشخیص شما حیاتی باشند جلوگیری می‌کنید.

سؤالات مرتبط با علائم که فوق تخصص سیاتیک احتمالاً از شما می‌پرسد، عبارت‌اند از:

  • علائم خود را چگونه توصیف می‌کنید، مثلاً آیا درد ضربان‌دار، سوزش‌ یا شبیه برق است یا کسل‌کننده و موضعی؟
  • آیا علائم شما تا زیر زانو کشیده می‌شود؟
  • چه مدت است که دچار این علائم شده‌اید؟
  • آیا آن‌ها بدتر می‌شوند یا در همان حالت باقی می‌مانند؟
  • چه چیزی باعث تشدید علائم شما می‌شود (فعالیت، ورزش، عدم تحرک، نشستن طولانی‌مدت و غیره)؟
  • آیا علائم عصبی مانند مشکل در بلند کردن پای خود (افتادگی پا)، بی‌حسی یا ضعف دارید؟
  • آیا یک موقعیت خاص باعث تسکین موقت یا تشدید بیشتر درد می‌شود؟ به‌عنوان‌مثال، آیا خم شدن به جلو علائم شما را بهتر می‌کند یا بدتر؟

در صورت ابتلا به سیاتیک، داشتن چنین دفترچه‌ای می‌تواند کمک بزرگی به پزشک و شما نماید و بسیار مفید باشد. هر بار که علائم سیاتیک را تجربه می‌کنید نوع، شدت و مدت علائم را یادداشت کنید.

  1. سعی کنید برخی واژگان پزشکی مرتبط را از قبل درک کنید.

البته شما همین الان هم با خواندن این مقاله برای این مرحله اقدام کرده‌اید. سیاتیک یک اصطلاح عمومی است که مجموعه‌ای از علائم را توصیف می‌کند که از قسمت پایین کمر شما منشأ می‌گیرد و به سمت عصب سیاتیک شما حرکت می‌کند.

اصطلاحات خاصی در رابطه با سیاتیک وجود دارد و یادگیری واژگان پیش از موعد، می‌تواند به شما در صرفه‌جویی در زمان و جلوگیری از سردرگمی در طول مشاوره کمک کند.

اصطلاحات پزشکی رایج عبارت‌اند از:

  • ریشه عصبی

چندین عصب نخاعی در سطوح مختلف از نخاع شما منشعب می‌شوند. ریشه عصبی بخشی از عصب نخاعی است که نخاع را ترک می‌کند، از دهانه استخوانی عبور می‌کند و از کانال نخاعی خارج می‌شود.

  • درد رادیکولار

این درد از ریشه‌های عصبی نخاعی سرچشمه می‌گیرد. در سیاتیک، درد رادیکولار ممکن است زمانی رخ دهد که یک یا چند ریشه عصبی عبوری از مجاورت از مهره‌های ستون فقرات L4 تا S3 2 ملتهب، تحریک‌شده یا فشرده شده باشند. به این دردها رادیکولوپاتی نیز گفته می‌شود.

  • رادیکولوپاتی کمری یا لومبوساکرال

این اصطلاح به نقایص عصبی، مانند بی‌حسی یا ضعف که معمولاً همراه با درد رادیکولار در سیاتیک است، اشاره دارد. پزشک شما ممکن است از این اصطلاحات برای توصیف علت اصلی سیاتیک شما استفاده کند؛ بنابراین اگر از قبل با آن‌ها آشنا باشید بهتر می‌توانید آسیب ایجاد شده را درک کنید و روند درمان را شروع نمایید.

  1. پزشکی را انتخاب کنید که برای شما وقت کافی بگذارد.

برخی از پزشکان زمان‌های ویژه و طولانی‌تری را برای هر بیمار ارائه می‌دهند که گاهی اوقات به مدت یک ساعت هم می‌رسد. این ویژگی نیز یکی از ویژگی‌های پزشک فوق تخصص عصب سیاتیک می‌باشد که هر پزشکی آن را ارائه نمی‌دهد.

برای اطلاع از اینکه آیا متخصص مورد نظر شما چنین مزایایی را در منطقه شما ارائه می‌دهد یا خیر، وب‌سایت‌های اقدامات پزشکی مختلف را مطالعه کنید یا با پزشک مراقبت‌های اولیه خود صحبت کنید.

  1. همراه با یک دوست برای قرار ملاقات بروید.

اگر درد سیاتیک شما شدید باشد، ممکن است تمرکز و انجام کارهای مورد نیاز یا صحبت‌های لازم در روز ملاقات پزشک سخت باشد.

آوردن یک دوست یا یکی از اعضای خانواده در قرار ملاقات خود برای یادداشت‌برداری صحبت‌های پزشک و یا پاسخ به برخی از سؤالات به شما این امکان را می‌دهد که بدون نگرانی در مورد فراموش کردن چیزی، روی مکالمه با پزشک خود تمرکز کنید.

یک دوست همچنین می‌تواند به شما کمک کند تا موضوعات بحث خود را اولویت‌بندی کنید و مطمئن شوید که صحبت با پزشک خود را در مورد یک موضوع مهم فراموش نکنید. به‌علاوه به شما کمک می‌کند تا بهتر حرکت کنید یا کارهای مورد نیاز برای ورود به اتاق پزشک مانند هماهنگی با منشی و … را انجام می‌دهد.

  1. در مورد علائم خاص و هشداردهنده حتماً با پزشک صحبت کنید.

درحالی‌که نادر است، انواع خاصی از درد عصب سیاتیک ممکن است نشان‌دهنده یک اورژانس پزشکی باشد و نیاز به درمان فوری داشته باشد.

از پزشک خود بپرسید که آیا علائم خاصی وجود دارد که باید به آن‌ها توجه کنید. درک این علائم می‌تواند به شما کمک کند تا به‌موقع به پزشک مراجعه کنید و از عوارض جدی بخصوص آسیب‌های عصبی دائمی جلوگیری کنید.

به‌عنوان یک قاعده کلی، اگر علائم و نشانه‌های عصبی بدتر شده، اگر نقص عصبی در هر دو پا رخ دهد، اگر بی‌اختیاری مثانه یا روده دارید یا اگر علائم پس از تصادف یا ضربه رخ دهد، باید فوراً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

این علائم ممکن است نشان‌دهنده بیماری‌های جدی مانند سندرم دم‌اسبی باشد که برای حفظ عملکرد پا باید به‌صورت فوری توسط فوق تخصص عصب سیاتیک درمان شود.

  1. لیست داروها و سوابق پزشکی قبلی خود را همراه داشته باشید.

تاریخچه دقیقی از درمان‌های پزشکی و جراحی خود ارائه دهید و تمام نتایج آزمایش یا مدارک مربوطه را که ممکن است از پزشکان قبلی دریافت کرده باشید، بیاورید. این جزئیات در تصمیم‌گیری بهتر و دقیق‌تر برای درمان شما بسیار مهم است و همچنین در زمان و تلاش برای انجام آزمایش‌های جدید صرفه‌جویی می‌کند.

اگر به‌خوبی آمادگی داشته باشید، مشورت با فوق تخصص عصب سیاتیک مزایای بیشتری برای شما به همراه خواهد داشت. با استفاده از این نکات، می‌توانید فعال‌تر در فرآیند تشخیص و درمان شرکت کنید و احتمال بیشتری برای یافتن درمان و تسکین درست و دقیق درد خواهید داشت.

تشخیص سیاتیک توسط فوق تخصص عصب سیاتیک چگونه انجام می‌شود؟

عصب سیاتیک در نزدیکی پایه ستون فقرات در قسمت پایین کمر قرار دارد. ممکن است این عصب به هر دلیلی مانند کار بیش‌ازحد تحریک شود یا چیزی مانند فتق دیسک کمر نزدیک به عصب فشار بیاورد که هر دو می‌تواند منجر به درد و ناراحتی شود که به‌عنوان سیاتیک شناخته می‌شود.

احساس درد در سیاتیک ممکن است نسبت به سایر دردهای اسکلتی کمی متفاوت باشد، زیرا اغلب تنها یک‌طرف پایین‌تنه شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

هنگامی‌که عصب سیاتیک شما فشرده یا تشدید می‌شود، می‌تواند درد را از طریق کمر و پایین به لگن، باسن و یکی از پاهای شما بفرستد. برخی سیاتیک را به‌عنوان یک دردی تیز و کوبنده که به سمت پایین تابش می‌کند تجربه می‌کنند، درحالی‌که برخی دیگر آن را به‌صورت بی‌حسی کسل‌کننده و گزگز تجربه خواهند کرد.

هنگامی‌که با پزشک خود در مورد درد سیاتیک صحبت می‌کنید، توجه داشته باشید که چه فعالیت‌های خاصی ممکن است درد را بدتر کند یا چه داروهای خانگی را ممکن است امتحان کرده باشید و اینکه آیا آن‌ها در کاهش موقت درد شما مؤثر بوده‌اند یا خیر؟

پزشک بعد از پرسیدن سؤالاتی برای اطلاع یافتن از شرایط و علائم شما به‌طور کامل یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد. در این معاینه به‌طور کامل ناحیه پایین کمر و قسمت‌های دارای علائم بررسی شده و ممکن است پزشک فشاری به این نواحی وارد کند تا بهتر بتواند میزان علائم را بسنجد.

سپس بر اساس نوع و شدت علائم ممکن است برای تشخیص دقیق‌تر علت ایجاد این نشانه‌ها از برخی تست‌ها مانند تصویربرداری با اشعه ایکس، سی‌تی‌اسکن و یا ام آر آی نیز استفاده کند.

اگر مشخص شود که علت سیاتیک شما آسیب‌های خاصی مانند تنگی کانال نخاعی یا فتق دیسک است پزشک سعی می‌کند با روش‌هایی مانند دارو و یا تزریق علائم شما را کاهش دهد، اما به درمان علت اصلی نیز می‌پردازد.

درصورتی‌که مشکلی نباشد ممکن است تنها برخی مراقبت‌های محافظه‌کارانه مانند استفاده از صندلی‌های مناسب، ورزش، استفاده از کفش‌ها و کفی‌های طبی و … را برایتان تجویز کند.

گزینه‌های درمانی برای سیاتیک

روش‌های درمانی مختلفی برای درمان علائم سیاتیک وجود دارد که انتخاب بهترین روش به علت اصلی ایجاد علائم سیاتیک و شدت آن بستگی خواهد داشت. فوق تخصص سیاتیک در تهران بعد از معاینات کامل و تشخیص دقیق با توجه به موارد گفته‌شده بهترین روش را به شما ارائه می‌دهد.

ممکن است درد سیاتیک در عرض چند ساعت یا چند روز به‌خودی‌خود و با مراقبت‌های محافظه‌کارانه از بین برود، اما اگر بیش از یک هفته طول بکشد، باید به پزشک مراجعه کنید. شما نباید با این نوع درد زندگی کنید و پزشک فوق تخصص عصب سیاتیک می‌تواند علت اصلی را پیدا کند و قبل از اینکه درد شما بدتر شود یا مشکلات جدی آسیب‌های عصبی را ایجاد کند، آن را برطرف کند. درمان‌های محافظه‌کارانه عبارت‌اند از:

  • استفاده از کمپرس یخ تا 72 ساعت بعد از شروع درد به‌صورت متناوب، 4 یا 5 بار در روز و هر بار 20 دقیقه
  • استفاده از کمپرس گرم بعد از 72 ساعت بعد از شروع درد مانند مورد بالا
  • استفاده از داروهای ضدالتهاب بدون نسخه مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن
  • انجام حمام آب گرم
  • انجام برخی از ورزش‌ها و حرکات کششی
  • کاهش فعالیت‌هایی که درد و علائم را تشدید می‌کند.

درمان‌های پزشکی سیاتیک نیز عبارت‌اند از:

  • داروهای مسکن قوی که گاهاً به‌صورت تزریقی تجویز می‌شود.
  • انجام فیزیوتراپی توسط متخصص
  • تزریق اوزون یا کورتون
  • استفاده از ارتزهای ارتوپدی مانند کفش‌ها، کفی‌ها و کمربندهای طبی
  • جراحی در صورت وجود آسیب‌های عصبی مانند عدم توانایی کنترل مثانه و روده یا شدید بودن علائم پاراستزی مثل بی‌حسی پا

چه مواردی احتمال بروز سیاتیک را افزایش می‌دهند؟

به‌طورکلی برخی از فعالیت‌ها و یا بیماری‌ها می‌توانند احتمال بروز گاه و بی گاه علائم سیاتیک را افزایش دهند. مهم‌ترین این عوامل عبارت‌اند از:

  • سن

تغییرات مرتبط با افزایش سن در ستون فقرات، مانند فتق دیسک و خار استخوان، شایع‌ترین علل سیاتیک هستند.

  • چاقی

با افزایش فشار بر ستون فقرات در افراد چاق، وزن اضافی بدن می‌تواند به تغییرات ستون فقرات که باعث سیاتیک می‌شود کمک کند.

  • شغل‌های خاص

شغلی که شما را ملزم به انجام مکرر پیچاندن کمر، حمل بارهای سنگین یا رانندگی طولانی‌مدت با وسیله نقلیه موتوری می‌کند، ممکن است در بروز سیاتیک نقش داشته باشد.

  • نشستن طولانی‌مدت

افرادی که برای مدت طولانی می‌نشینند یا سبک زندگی کم‌تحرکی دارند بیشتر از افراد فعال در معرض ابتلا به سیاتیک هستند.

  • دیابت

این وضعیت که بر نحوه استفاده بدن از قند خون تأثیر می‌گذارد، خطر آسیب عصبی مانند سیاتیک را افزایش می‌دهد.

عوارض آسیب سیاتیک درمان نشده

اگرچه اکثر افراد به‌طور کامل از سیاتیک بهبود می‌یابند، اما اغلب بدون درمان، سیاتیک می‌تواند به‌طور بالقوه باعث آسیب دائمی عصبی شود. در صورت داشتن موارد زیر فوراً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید:

  • از دست دادن احساس در پای آسیب دیده
  • ضعف در پای آسیب دیده
  • کاهش توانایی کنترل عملکرد روده یا مثانه

روش‌های پیشگیری از ابتلا به سیاتیک

همیشه نمی‌توان از سیاتیک جلوگیری کرد و این وضعیت ممکن است عود کند؛ اما توجه به موارد زیر می‌تواند نقش کلیدی در محافظت از کمر شما و کاهش خطر ابتلا به سیاتیک داشته باشند:

  • به‌طور منظم ورزش کنید.

برای قوی نگه‌داشتن پشت خود، توجه ویژه‌ای به عضلات مرکزی بدن خود داشته باشید. حرکات تقویت ماهیچه‌های شکم و کمر برای وضعیت و تراز مناسب ضروری هستند. از پزشک خود بخواهید فعالیت‌های مناسب را به شما توصیه کند.

  • هنگام نشستن حالت مناسب و استاندارد بدن خود را حفظ کنید.

صندلی‌ای را انتخاب کنید که پشتی مناسبی داشته باشد، تکیه‌گاه دست و پایه‌های چرخان نیز داشته باشد. برای حفظ انحنای طبیعی ستون فقرات خود، یک بالش یا حوله غلتان را در قسمت کوچک پشت خود قرار دهید. زانوها و باسن خود را نیز در یک سطح نگه دارید.

  • از مکانیک خوب بدن محافظت کنید.

اگر برای مدت طولانی می‌ایستید، هرازگاهی یک پا را روی چهارپایه یا جعبه کوچک استراحت دهید. وقتی چیزی سنگین بلند می‌کنید، اجازه دهید اندام تحتانی شما کار را انجام دهد. مستقیم به بالا و پایین حرکت کنید. پشت خود را کاملا صاف نگه داشته و فقط از طریق زانو خم شوید.

بار را نزدیک بدن خود نگه دارید. از بلند کردن جسم سنگین و چرخاندن هم‌زمان کمر خودداری کنید. اگر جسم سنگین یا نامناسب است، از فردی برای بلند کردن جسم مورد نظر کمک بگیرید.

سخن آخر

همان‌طورکه گفتیم سیاتیک ممکن است برای هر فردی ایجاد شود؛ اما معمولاً در افراد با مشاغل سخت و دارای ساعات طولانی که مدت زیادی در یک وضعیت می‌نشینند یا می‌ایستند بیشتر دیده می‌شود. مهم‌ترین علائم سیاتیک درد و احساس بی‌حسی، مورمور، گزگز و شوک در یک پا می‌باشد؛ اما ممکن است هر دو پا را نیز درگیر کند.

دردهای سیاتیک معمولاً دردهای ارجاعی هستند؛ یعنی علت اصلی در نقطه دیگری مانند دیسک است که باعث ایجاد فشار بر عصب سیاتیک شده است.

بسیار مهم است که در صورت عدم بهبود علائم بعد از یک هفته به یک پزشک فوق تخصص عصب سیاتیک خوب در یک مرکز تخصصی مجهز ارتوپدی مانند مرکز ما مراجعه کنید تا هرچه زودتر علت تشخیص داده شده و درمان صورت پذیرد.

در صورت نیاز متخصص ارتوپد برای تشخیص و درمان دقیق‌تر شما را به یک فوق تخصص عصب سیاتیک ارجاع می‌دهد.