cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

تیروئید و ورم پا

تیروئید و ورم پا، سبب عدم تنظیم عملکرد اکثر اعضای بدن از مانند تنظیم حجم نرمال مایعات بدن

افرادی که کم کاری تیروئید و ورم پا یا به اصطلاح پزشکی هیپوتیروئیدی را تجربه می‌کنند؛ احتمال این را دارد که برخی مشکلات مفاصل و عضلات را نیز که ناشی از احتباس مایعات است را هم تجربه کنند.

البته افراد با پرکاری تیروئید و ورم‌پا یا هایپر تیروئیدی هم اگر دچار نارسایی قلب شوند، دچار ورم پا خواهند شد. این که چه ارتباطی بین مشکلات تیروئید و ورم پا و ورم پا و کم کاری تیروئید وجود دارد و قاتل تیروئید چیست؛ موضوع مقاله‌ایست که در ادامه خواهید خواند.

تیروئید و ورم پا

ارتباط تیروئید و ورم پا

غده‌ی تیروئید از اعضای بسیار مهم در تنظیم فعالیت‌های قسمت‌های مختلف بدن به شمار می‌آید. یکی از اثرات سودمند تیروئیدی که به طور نرمال فعالیت کند، این است که شما دچار احتباس مایعات اضافی و تورم در قسمت‌های مختلف بدن از جمله دست و پای خود نخواهید شد.

به هر دلیل که فعالیت تیروئید از محدوده‌ی نرمال خارج شود؛ تنظیم عملکرد خیلی از اعضای بدن از جمله تنظیم حجم نرمال مایعات بدن به هم می‌خورد ورم پا و کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید و ورم‌پا به وجود میآید که در این صورت باید بدانید برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم.

در ورم پا و کم کاری تیروئید یا به اصطلاح هایپوتیروئیدی؛ انباشته شدن بیش از حد مایعات در بدن باعث ادم پاها می‌شود. تورم در بافت‌های مختلف بدن شایع است، اما از آنجا که ما اغلب اوقات در حال نشسته یا سر پا هستیم؛ مایعات تحت تاثیر جاذبه به سمت پاها جابه‌جا می‌شود. لذا بیشترین تظاهر تجمع مایعات زیاد، در ورم پا و کم کاری تیروئید و یا مشکلات دیگر در پایین زانو به خصوص مچ و اطراف مچ پا مشهود است.

در افراد با پرکاری تیروئید و ورم‌پا احتمال مشکلات قلبی مانند آریتمی‌هایی که با ضربان بالای قلب همراه هستند، زیاد است. این افراد اگر به دنبال آریتمی دچار نارسایی قلب شوند،ممکن است مشکل تیروئید و ورم پارا تجربه کنند.

علائم پرکاری تیروئید و ورم‌پا

اگر فردی دچار پرکاری تیروئید و ورم‌پا یا به اصطلاح هایپر تیروئیدی باشد؛ علاوه بر اینکه متابولیسم یا سوخت و ساز بدناش به شدت دچار اختلال است؛ علائم زیر نیز ممکن است در او بروز کند.

علائم پرکاری تیروئید و ورم پا عبارتند از: کاهش وزن غیرعادی علی‌رغم تغذیه‌ی کافی، بروز تپش قلب، آریتمی‌های قلبی به خصوص آریتمی AF که با تعداد ضربان قلب بالا حدود 180 عدد در دقیقه نمایان می‌شود و این مشکل به خصوص در افراد سالمند تنها علامت پرکاری تیروئید و ورم‌پا است، مشکلات تنفسی، نارسایی قلبی و تادم پاهای ثانویه به نارسایی قلبی، افزایش اضطراب و استرس، تغییر خلق و خو، زودرنج شدن، پرخاشگر شدن، بی‌قراری، احساس ضعف و خستگی، تعریق فراوان، ریزش موها و تغییر حالت چشم‌ها به خصوص بیرون زدگی چشم‌هام.
بطور معمول پرکاری تیروئید به طور مستقیم باعث ادم پا نمی‌شود، اما اگر به علت پرکاری تیروئید و ورم‌پا، فرد دچار نارسایی قلبی شود؛ احتمال بروز پرکاری تیروئید و ورم پا افزایش می‌یابد.

علت ورم پا و کم کاری تیروئید

در افرادی که دچار ورم پا و کم کاری تیروئید یا به اصطلاح هایپوتیروئیدی هستند؛ کنترل تعادل مایعات داخل بدن به هم می‌خورد. عدم تعادل و عدم کنترل حجم مایعات، باعث انباشته شدن آب اضافه در بدن می‌شود. این افراد چهره‌های ورم کرده و پف‌آلود دارند. مایعات انباشته شده در بدن مزید بر علت می‌شود که این افراد متوجه اضافه وزنشان شوند.

در طول روز به علت ایستادن یا نشستن، مایعات تجمع پیدا کرده به سمت پایین زانو، به خصوص اطراف مچ پا و روی پا می‌روند. ادم گوده گذار در هایپوتیروئیدی عبارت است از: فرو رفتن پوست ناحیه‌ی متورم روی پا یا مچ پا یا پایین ساق به دنبال فشرده شدن با نوک انگشت؛ این تورم چند دلیل دارد. دلیل اول، افزایش نفوذپذیری جداره عروق در ورم پا و کم کاری تیروئید است.

با افزایش نفوذپذیری عروق، مایعات از داخل عروق به بافت‌های اطراف منتقل می‌شود. علت دوم، ورم پا و کم کاری تیروئید، کاهش تن و یکپارچگی نرمال جداره‌ی عروق است. همچنین علت سوم کم کاری تیروئید و ورم پا افزایش اتصال عروق به علت افزایش سروتونین میباشد.

جلوگیری از تیروئید و ورم پا

اگر دچار کم کاری تیروئید و ورم‌پا هستید؛ در ادامه نکاتی را برای شما آورده‌ایم که با رعایت آنها قاتل تیروئيد و کمتر دچار ورم یا ادم پا می‌شوید. این نکات عبارتند از:

-سعی کنید تحرک بدنی داشته باشید.

-وزنتان را روی پای دچار تورم نیندازید

-هنگام نشستن یا دراز کشیدن حتما زیر پاهایتان چند عدد بالش قرار دهید تا مایعات اضافی طبق نیروی جاذبه جابه‌جا شوند و در پاها جمع نشوند

-رژیم غذایی سالم انتخاب کنید. مصرف نمک سدیم را به حداقل برسانید و غذاهای چرب، فست‌فودها و کنسروهای آماده به علت نمک سدیم زیاد به شدت و رم پاها را تشدید می‌کنند

-حتما روزانه 7 الی 8 لیوان آب بنوشید و اجازه ندهید که بدنتان دچار کمبود آب شود؛ زیرا بدن دهیدراته انباشت مایعات را افزایش می‌دهد

-از نشستن‌های طولانی‌تر از 1 ساعت پرهیز کنید و سعی کنید هر 1 ساعت بلند شوید و چند قدم راه بروید

-پیاده‌روی منظم به تنظیم گردش خون کمک می‌کند. یوگا، شنا و ورزش‌های هوازی را به شرط تکرار منظم در برنامه‌ی روزانه خود بگنجانید.

-پاها را در آب سرد قرار دهید. از کمپرس سرد یا بانداژ های فشاری استاندارد برای کنترل ادم پاها استفاده کنید.

-با تایید پزشک خود، جوراب‌های طبی فشاری و ساقدار بپوشید تا ادم پا کاهش یابد.

-از پوشیدن کفش غیر استاندارد پرهیز کنید. از کفیهای طبی مناسب که بعد از قالب گیری توسط کلینیک‌های تخصصی ارتوپدی در اختیارتان قرار خواهد گرفت، استفاده کنید تا از تیروئید و ورم‌پا جلوگیری نمایید.

قاتل تیروئید در بین مواد غذایی

اگر دچار ورم پا و کم کاری تیروئید شده‌اید؛ مواد زیر را در لیست غذایی خود بگنجانید تا قاتل تیروئید شوند.

این موارد قاتل تیروئید کم کار هستند.شیر و پنیر و کشک پاستوریزه، تخم مرغ کامل، انواع ماهی‌های دریایی و آب شور مانند(شیر-حلوا-سفید-سالمون-شوریده)، میگو، دانه‌های آجیلی، گوشت گاو، گوشت بوقلمون، گوشت مرغ، بلغور جو دو سر، حبوبات، دانه کدو تنبل و غلات غنی شده و توجه داشته باشید از مصرف ماهی پرورشی و قزلآلا خودداری کنید.

این ترکیبات کمک می‌کند که سلنیوم و زینک به میزان کافی در اختیار بدن قرار گیرد و قاتل تیروئید کم کار شوند. از بین میوه‌ها، سیب، انواع توت مانند زغال اخته و توت فرنگی را در برنامه غذایی خود بگنجانید. نوشیدنی‌های بدون کافئین مصرف کنید و اگر امکان دارد هر چند روز یکبار آووکادو مصرف کنید.
اگر دچار پرکاری تیروئید و ورم‌پا هستید؛ از خوراکی‌های قاتل تیروئید زیر بیشتر استفاده کنید.

کره بادام زمینی، سفیده‌ی تخم مرغ، قهوه و چای البته به میزان متعادل، آجیل خام و بدون نمک البته به میزان متعادل و خوراکی‌هایی که در آن‌ها لبنیات و تخم مرغ کامل به کار نرفته و نمک سدیم ندارند استفاده کنید. انواع کلم، شلغم، کاهو و ترب برای افراد دچار پرکاری تیروئید و ورم‌پا و قاتل تیروئید مفید است.

درمان ها برای تیروئید و ورم پا

اگر کم کاری تیروئید و ورم‌پا دارید؛ درمان‌ها عبارتند از:

کنترل ورم پا و کم کاری تیروئید توسط داروی خوراکی طبق نسخه‌ی پزشک متخصص، لووتیروکسین برای افراد دچار کم کاری تیروئید جهت نرمال شدن فعالیت تیروئید الزامی است. محدودیت مصرف نمک‌های حاوی سدیم، استفاده از جوراب‌های فشاری ساقدار، کفی طبی کفش، اُرتُزهای طبی تخصصی ارتوپدی و کفش‌های طبی استاندارد توصیه می‌شود.

اگر پرکاری تیروئید و نارسایی قلبی دارید که منجر به ادم پا شده است؛ درمان تخصصی تیروئید و نارسایی قلب باید طبق نسخه‌ی دارویی متخصص انجام شود. در کنار کنترل فعالیت تیروئید و ورم‌پا، استفاده از جوراب‌های فشاری آلاستیک ساقدار هم طبق نظر ارتوپد مفید است.

سخن پایانی

غده تیروئید از اعضای مهم در تنظیم و تعدیل فعالیت اعضای مختلف بدن از جمله قلب و عروق می‌باشد. عدم فعالیت نرمال تیروئید در افراد مبتلا به هایپوتیروئید، باعث جمع شدن مایعات اضافه در بدن و ورم بافت‌ها و ورم پا و کم کاری تیروئید می‌شود.

پاها شایع‌ترین محل تورم هستند. در پر کاری تیروئید و ورم پا که با نارسایی قلبی همراه شده هم، فرد دچار ادم پا می‌شود. درمان‌های دارویی و تخصصی جهت نرمال کردن فعالیت تیروئید در کنار محدودیت مصرف نمک‌های حاوی سدیم و استفاده از کفی طبی و جوراب‌های فشاری از راه‌های درمان، قاتل تیروئید و کنترل تیروئید و ورم‌پا می‌باشد.