فهرست مطالب
- درمان ورم پا در اثر ضربه؛ با استفاده از تکنیکهای متعدد و علم نوین توسط متخصص ارتوپدی
- چرا درمان ورم پا در اثر ضربه مهم است؟
- چگونه میتوان به درمان ورم پا در اثر ضربه کمک کرد؟
- برای درمان ورم پا ناشی از ضربه، چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
- بهترین شیوههای درمان ورم ساق پا بر اثر ضربه
- آشنایی با بهترین روشهای درمان ورم شصت پا در اثر ضربه
- شایعترین شیوههای درمان ورم پا در اثر ضربه به خصوص قوزک پا
- سخن پایانی
درمان ورم پا در اثر ضربه؛ با استفاده از تکنیکهای متعدد و علم نوین توسط متخصص ارتوپدی
از جمله بخش های حساس بدن که اغلب در معرض آسیب و ضربه قرار دارد، پا است. ورم پا در اثر ضربه در بین افراد مختلف به خصوص نوجوانان، کودکان، جوانان و حتی افراد میانسال و سالمند بسیار رایج است و دلایل بسیاری موجب بروز چنین عارضهای میشود.
برای درمان ورم پا در اثر ضربه، تکنیکهای متعددی از طرف پزشکان طب نوین و طب سنتی بیان شده است که قصد داریم در این مطلب مطالبی را در رابطه با روشهای درمان ورم پا در اثر ضربه، درمان ورم کف پا در اثر ضربه، درمان ورم روی پا در اثر ضربه، درمان ورم شصت و… بیان کنیم.
چرا درمان ورم پا در اثر ضربه مهم است؟
دلیل مهم بودن درمان ورم پا در اثر ضربه، بازگشت فرد به حالت سابق جهت انجام فعالیتهای روزمره و رفع حس ناراحت کننده آن است. بدانید هنگامی که بدن انسان با آسیب مواجه میشود و تورم پا به علت ضربه رخ میدهد، حال فرقی نمیکند که این تورم به دلیل انجام حرکتهای ورزشی یا فشار بسیار زیاد ایجاد شده باشد، به هر حال سیستم ایمنی بدن عکس العمل خود را با ورم کردن و التهاب نشان میدهد.
زمانی که سیستم ایمنی بدن واکنش التهابی از خود نشان میدهد، انواع گلبول سفید خون، مواد پروتئینی، برخی از آنتی بادیها و مواد مایع گوناگون از ناحیه صدمه دیده به نحو خاصی حمایت میکنند که این امر موجب ایجاد ورم و التهاب خفیف و شدید میگردد.
انواع مواد مایع زیادی که به واسطه بدن تولید شده، از این بافتهای صدمه دیده در مقابل صدمه بیشتر، مراقبت میکنند. با وجود اینکه نمیتوان از مقدار ورم ایجاد شده، جلوگیری کرد، اما حتما باید بعد از مدتی، نسبت به درمان آن اقدام کرد؛ چرا که ورم بسیار زیاد امکان دارد که موجب کاهش سرعت بهبودی گردد.
علاوه بر این تجربه تورم برای فرد بسیار سخت و ناراحت کننده است و ممکن است در برخی مواقع وسعت حرکت فرد را با محدودیت روبرو کند. ممکن است این سول را از خود بپرسید که برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟ در ادامه بت ما همراه باشید تا به این سوال نیز پاسخ دهیم.
چگونه میتوان به درمان ورم پا در اثر ضربه کمک کرد؟
امروزه شیوههای متعددی توسط پزشکان مکشف و مطرح شده است که با کمک آنها میتوان عکس العمل التهابی عادی بدن و البته درمان ورم پا در اثر ضربه را مدیریت کرد. شایعترین روشهای درمان ورم پا در اثر ضربه عبارت است از:
1-استراحت کردن:
حرکت دادن پای صدمه دیده امکان دارد که ورم پا بیشتر شود؛ زیرا در زمان حرکت پا، میزان گردش خون زیاد شده و سلولهای صدمه دیده نیز به حرکت در میآیند. برای مثال میتوان گفت که هنگامی که شما پس از پیچ خوردگی در قسمت مچ پای خود راه میروید، امکان دارد که انواع مواد مایع اضافی در آن ناحیه انباشته شود؛
چرا که بدن انسان از بافتهایی که صدمه دیده اند، به این شکل مراقبت میکند. با وجود اینکه احتمال دارد تلاش جهت انجام فعالیت طبیعی بعد از صدمه دیدگی ترغیب کننده باشد، اما بهتر است به مدت چند روز برای بهبودی قسمت صدمه دیده، استراحت کنید.
2.کیسه آب سرد:
در صورتی که در اولین فرصت بعد از صدمه دیدگی از کیسه آب سرد استفاده کنید، به کاهش و درمان ورم پا در اثر ضربه کمک فراوانی میکنید؛ زیرا با انجام این کار گردش خون در محل صدمه دیده با محدودیت روبرو شده و همچنین میزان سرعت متابولیسم سلولها نیز کمتر میشود.
جهت سرد کردن ناحیه صدمه دیده فقط کافی است از کیسه آب سرد یا یخ استفاده نمایید. چندین مرتبه در طول روز و هر مرتبه به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه از کمپرس آب سرد یا یخ استفاده کنید تا در نهایت تورم ایجاد شده پا بر اثر ضربه کاسته شود. بهتر است این اقدام در روزهای نخست بعد از صدمه و تورم پا به دلیل ضربه انجام شود.
3-بستن محکم پا با باند کشی:
از دیگر روشهای رایج برای درمان ورم پا در اثر ضربه، بستن آن با استفاده از یک باند کشی است. زمانی که شما پا را با کمک باند کشی میبندید، فشار زیادی را به ناحیه مورد نظر وارد میکنید و در نهایت از میزان گردش خون و سایر مواد مایع کاسته شده و میزان تورم نیز کمتر میشود. همچنین میتوان برای انجام عمل فشرده کردن از باند استاتیک نیز استفاده کنید.
توجه داشته باشید که در زمان استفاده از بانداژهای مخصوص و مناسب مانند استاتیک و الاستیک، اگر نیاز است فشار را کنترل و تنظیم نمایید تا از بابت فشردهسازی لازم بدون آنکه انقباضی صورت گرفته باشد، اطمینان حاصل کنید. هنگامی که شدت ورم زیاد و کم میشود، شما نیز باید بانداژها را نیز با توجه به میزان تورم، تنظیم نمایید. حتما به این نکته توجه کنید که فرایند فشرده کردن را به اندازهای انجام دهید که گردش خون به ناحیه صدمه دیده، قطع نشود.
4-قرار دادن پا بر روی ارتفاع بلند:
قرار دادن پای صدمه دیده بر روی یک سطح مرتفع که از سطح قبل بالاتر است، موجب کم شدن گردش خون شده که در نهایت قادر است باعث کمتر شدن میزان تورم و همچنین درمان ورم پا در اثر ضربه گردد.
5-استفاده از زرده تخم مرغ و زردچوبه:
به منظور درمان ورم ساق پا در اثر ضربه و حتی دیگر قسمتهای پا میتوانید از زرده تخم مرغ با زردچوبه استفاده نمایید. برای درمان ورم شصت پا در اثر ضربه یا دیگر قسمتها مانند مچ، ساق و… ابتدا زرده تخم را با زردچوبه کاملا ترکیب کنید تا یکدست شود و سپس آن را بر روی قسمت صدمه دیده بمالید و ماساژ دهید و یک پارچه یا پد ضدعفونی شده و کاملا تمیز را روی آن قرار دهید و محکم ببندید. بهتر است از این شیوه در شب که کمتر راه میروید، استفاده نمایید.
6-استفاده از داروها طبق تجویز پزشک ارتوپد:
از جمله داروهایی که برای درمان ورم شست پا در اثر ضربه استفاده میشود، انواع قرصهای ضد تورم استروئیدی است. استفاده از این قبیل داروها مانند ایبوپروفن تاثیر قابل توجهی در کمتر شدن ورم و التهاب در بدن و ساکت کردن درد دارد. به هیچ عنوان داروهای ضدالتهابی را خودسرانه مصرف نکنید و حتما با پزشک ارتوپد مشورت کرده و طبق تجویز او از این داروها با دوز تعیین شده، استفاده نمایید.
برای درمان ورم پا ناشی از ضربه، چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که از روشهای ذکر شده در قسمت قبل برای درمان ورم روی پا در اثر ضربه و یا قسمت صدمه دیده استفاده کردید و نتیجه مثبت را دریافت کردید، دیگر لازم نیست به نزد پزشک بروید.
اما اگر از ۶ روش درمانی ذکر شده، نتیجه مطلوبی دریافت نکردید، حتما در اولین فرصت برای معاینه و ویزیت دقیق به نزد متخصص ارتوپد رفته تا علت را تشخیص دهد و درمان را آغاز نماید. علاوه بر این در صورتی که محل آسیب دیده به غیر از ورم، با درد شدید و کبودی یا قرمز شدن پوست همراه بود، بدانید که باید هر چه سریعتر به متخصص مراجعه نمایید.
بهترین شیوههای درمان ورم ساق پا بر اثر ضربه
از دیگر آسیبهای رایج در بین افراد، ضرب دیدگی در ناحیه ساق پا است که حوادث متعددی مانند تصادف، انجام برخی از تمرینهای ورزشی به شکل نادرست، برخورد با انواع وسایل و… سبب ایجاد آن میشود. به منظور درمان ساق پا بر اثر ضربه، در مرحله اول ازعدم شکستگی ساق اطمینان حاصل کرده و به هیچ عنوان پای خود را تکان ندهید. مراحل بعدی برای درمان تورم ایجاد شده در ساق پا عبارتاند از:
- ماساژ دادن ناحیه صدمه دیده با استفاده از آب ولرم یا گرم
- مصرف انواع داروهای ضد تورم و التهاب
- انجام برخی از تمرینهای ورزشی جهت کمتر شدن درد و البته قوی کردن عضلههای قسمت صدمه دیده به ویژه در ساق پا
- دریافت کمک از متخصص فیزیوتراپ به منظور انجام دادن تمرینهای مرتبط
آشنایی با بهترین روشهای درمان ورم شصت پا در اثر ضربه
شست پا از جمله قسمتهای حساس پا به شمار میرود که نسبت به سایر نواحی بیشتر در معرض ضربه قرار دارد. از این رو راهکارهای بسیاری برای درمان ورم شست پا در اثر ضربه وجود دارد که از جمله آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
- استفاده از کفشهای مناسب:
هنگامی که شما از کفش خوب و مناسب با اندازه پای خود انتخاب میکنید، مقدار تغییر به وجود آمده نسبت به کسانی که کفش نامناسب استفاده میکنند، بسیار زیاد است؛ چرا یک کفش مناسب، تکیه گاه مناسبی برای پاها فراهم میکند و در نهایت مانع از به وجود آمدن بعضی از عارضههای مربوط به مفصل شست و البته درد شصت پا میگردد.
این امر بیشتر برای کفشهای مخصوص ورزش صدق میکند؛ زیرا به دلیل آن که اکثر ضربههای وارد شده به شست پا در اثر حرکات ورزشی رخ میدهد، پوشیدن کفش مناسب ورزشی تا حدودی شدت درد و تورم شست پا را کاهش میدهد.
- استفاده از کیسه آب گرم و یخ:
از جمله روشهایی که برای کاهش تورم و درد در نواحی مختلف بدن از جمله درد شصت پا کاربرد گستردهای دارد، استفاده از یخ برای کمتر شدن ورم و آب یا حوله گرم جهت بهتر شدن جریان خون و تحریک مفاصل میباشد. انجام این کارها اغلب جهت درد مفصل شست پا که در اثر انگشت چمنی و سزاموئیدیت ایجاد میشود، تاثیر فوق العادهای دارد.
- ماساژ با پماد و مصرف دارو:
امروزه پزشکان بعضی از پماد و داروها را جهت برطرف شدن عارضه مفصل شست پا برای بیماران خود تجویز میکنند. برای نمونه داروهای ضد ورم به نام استروئیدها تاثیر فراوانی در کمتر شدن تورم و درد شست پا دارند. برای سایر مشکلات اعم از نقرس، حتما با پزشک مشورت کنید؛ چرا که میبایست مشکل انگشت پا را با کمک مصرف برخی از داروها و همچنین با مدیریت کردن مقدار اسید اوره را رفع و درمان کرد.
- استفاده از روش اولتراسوند:
درمان تورم شست پا با کمک اولتراسوند یک روش درمانی بسیار تاثیر گذار جهت درمان درد و تورم شصت پا میباشد. در این شیوه درمانی از طریق انتقال امواج صوتی به قسمت صدمه دیده که با درد شدید همراه است، مشکل برطرف میشود.
در واقع این موجها میتواند با فرکانس تقریبا یک میلیون لرزش در هر ثانیه، به حرکت درآیند. همچنین این امواج قادر هستند تا اندازه ۵ سانتی متر در بدن انسان وارد شوند و از این طریق سبب ساکت کردن درد در قسمت آسیب دیده شوند.
5.استفاده از فیزیوتراپی:
اگر که شست پا بیشتر از دو الی سه هفته درد و تورم داشت، بعضی از بیماران جهت بازگشت دامنه تحرک خود و برگرداندن توان و قدرت انگشت صدمه دیده و بهبودی به فیزیوتراپی احتیاج دارند. متخصص فیزیوتراپیست در روشهای درمانی دستی بسیار زیادی مهارت و تخصص دارد که اغلب از این درمان به منظور کمتر شدن درد شصت پا و زیاد شدن حرکت استفاده میگردد.
6-روش لیزر درمانی:
لیزر درمانی از جمله شیوههای کاربردی برای درمان درد و ورم شست پا میباشد. در این روش از طول امواج تعیین شده نور جهت تاثیرگذاری بر روی بافتها استفاده میگردد و پزشکان معتقد هستند که این امر تاثیر فراوانی بر سرعت بهبودی دارد. از این شیوه درمان میتوان برای بیمارانی که درد شست پا دچار شده اند، جهت رفع درد در قسمت شصت پا، ورم و همچنین بیشتر شدن عملکرد آنها استفاده نمود.
شایعترین شیوههای درمان ورم پا در اثر ضربه به خصوص قوزک پا
جهت درمان ورم روی پا در اثر ضربه و نواحی دیگر اعم از قوزک شیوههای دیگری علاوه بر موارد ذکر شده در قسمت قبل وجود دارد که رایجترین آنها به شرح زیر است:
- استفاده از قرصهای مکمل منیزیم:
کاهش برخی از املاح معدنی و ویتامینهای ضروری برای بدن اعم از منیزیم ممکن است سبب انباشته شدن مواد مایع میان بافتی شود و از این رو استفاده از این قبیل مکملها تاثیر قابل توجهی در رفع این مشکل دارد. حتما جهت مصرف منظم و دقیق تمامی مکملهای مورد نیاز بدن با پزشک خود صحبت کنید. به صورت تقریبی مقدار دوز توصیه شده برای مصرف مکمل منیزیم حدودا ۳۵۰ میلی گرم در یک روز میباشد.
- گذاشتن پای ورم کرده خود در آب:
زمانی که شما پای ورم کرده خود را در آب گرم یا ولرم قرار میدهید، به کمتر شدن مقدار تورم کمک فراوانی میکنید و علاوه بر این انجام این کار ممکن است سبب رفع التهاب در قسمت مچ پا که به دلیل ضربه رخ داده، شود.
- گذاشتن قوزک ورم کرده در محلول آب نمک:
از دیگر شیوههای رایج برای درمان ورم پا در اثر ضربه به ویژه قوزک و مچ پا، استفاده از محلول آب نمک است که سرعت بهبودی را افزایش میدهد. در صورتی که ناحیه ساق پاهایتان بسیار ورم کرده، بهتر است از وان آب گرم و نمک استفاده کنید.
- پوشیدن جورابهای مخصوص و محافظ کننده:
پوشیدن برخی از جورابهای طبی مخصوص و همچنین استفاده از مچ بندهای طبی که نقش محافظ را دارند، ممکن است باعث رفع و درمان تورم ایجاد شده در ناحیه قوزک پا شود. علاوه بر این افراد دچار شده به این عارضه میتوانند با پوشیدن این مدل جوراب ها، تا حدودی به روند درمان تورم در قسمت قوزک پا که در اثر وارد شدن ضربه ایجاد شده، سرعت ببخشند و پای صدمه دیده خود را درمان کنند.
- قرار دادن مچ پای خود در سطحی بالاتر از بدن:
زمانی که ورم در ناحیه مچ پا و قوزک ایجاد شود، میتوان با قرار دادن پای صدمه دیده در سطحی بالاتر از بدن، مقدار ورم را کم کرد. برای انجام این روش میتوانید از چند بالش یا یک میز استفاده نمایید و در روز چندین مرتبه و در هر مرتبه چند ساعت پاهای خود را بالا قرار دهید و در همین وضعیت استراحت نمایید. تجربه نشان داده که استفاده از این شیوه درمانی تاثیر بسیاری در درمان قسمتهای مختلف پا به دلیل ضربه دارد.
- راه رفتن در آب و شنا:
انواع برخی از فعالیتهای ورزشی اعم از شنا و همچنین شناور بودن بر روی آب تاثیر بسیاری در کمتر شدن ورم ایجاد شده در قسمت مچ و قوزک پا دارد. بد نیست بدانید که زمانی که در آب شناور هستید، سیستم جریان خون بدن از مقدار کشش دائمی که بر اثر جاذبه زمین داشته برای مدتی استراحت میکند
سخن پایانی
مشکل ورم پا به دلیل وارد شدن ضربه در میان افراد مختلف رایج است. این مشکل قسمتهای مختلفی از پا مانند، انگشت شست و سایر انگشتان، قوزک و مچ، ساق و روی پا را درگیر میکند که برای کاهش و درمان تورم ایجاد شده در هر یک از قسمتهای ذکر شده میتوان از روشهای بیان شده در این مطلب استفاده کنید.
ما در این مطلب سعی کردیم شما را با بهترین روشهای درمان تورم ایجاد شده در نواحی مختلف پا آشنا کنیم. امیداوریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی را کسب کرده باشید و توضیحات بیان شده برای شما مفید باشد. توصیه مهم ما به شما این است که در صورت ورم کردن پای خود که به دلیل ضربه ایجاد شده و با درد و کبودی همراه است، به نزد متخصص جهت معاینه و تشخیص بروید.