قطعیترین درمان ورم مچ پا بعد از پیچ خوردگی چیست؟

برای همه کا اتفاق افتاده است که در برخی از اوقات در هنگام دویدن و یا زمین خوردن، دچار پیچ خوردگی و ورم پا شده­ایم. ورم در مچ پا، شایع‌ترین آسیبی است که در اثر چرخش ناگهانی یا ضربه به مفصل مچ پا ایجاد می‌شود. این آسیب ممکن است باعث کشیدگی یا پارگی رباط‌های مچ پا هم شود که وظیفه نگه داشتن استخوان‌های مچ پا را در کنار یکدیگر را دارند.

به همین خاطر است که مچ پا فرد می­تواند دچار التهاب و درد شدید شود. حال شاید به خود بگویید برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟ باید بگویم که برای درمان این عارضه باید به یک پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید. ما در این مقاله می­خواهیم در مورد علت و روش‌های درمان ورم مچ پا بعد از پیچ خوردگی صحبت کنیم. تا انتهای این مطلب که شامل تضمینی‌ترین روش‌های درمان است، ما را همراهی کنید.

قطعیترین درمان ورم مچ پا بعد از پیچ خوردگی چیست؟

علت ورم پا بعد از پیچ خوردگی

ورم مچ پا یکی از رایج‌ترین علائم در پی پیچ خوردگی مچ پا است. به طور معمول علت­های ورم پا بعد از پیچ خوردگی، می­تواند به خاطر چرخش ناگهانی پا و یا آسیب به مچ پا ایجاد شود. این ورم ناشی از تجمع مایع در اطراف مفصل آسیب دیده است.

ورم می‌تواند باعث درد، سفتی و محدودیت حرکتی شود؛ به همین درمان علت ورم مچ پا بعد از پیچ خوردن بسیار مهم و حیاتی شمرده می­شود. قبل از آشنایی با روش‌ها و راهکار‌های درمان، بهتر است در ابتدا دلیل ورم پا بعد از پیچ خوردگی را بشناسیم؛ از مهم­ترین این علت که سبب ورم پا می­شوند، می­توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • آسیب به رباط‌ها: رباط‌ها ساختارهای نرم درون مفصل هستند که به استحکام و پشتیبانی مفصل کمک می‌کنند؛ همچنین باندهای محکمی هستند که استخوان‌های مچ پا را به هم متصل می‌کنند. این رباط‌ها در مچ پا نقش مهمی در حفظ استحکام مفصل دارند؛ در صورت پیچ خوردگی مچ پا، رباط‌ها می‌توانند کشیده یا پاره شوند. این آسیب ممکن است به التهاب و تورم در اطراف مفصل منجر شود.
  • آسیب به عضلات و تاندون‌ها: عضلات و تاندون‌ها نیز می‌توانند در اثر پیچ خوردگی مچ پا، آسیب یا صدمه ببینند. این آسیب­ها نیز می‌تواند باعث التهاب و تورم شود. علائم مشترک آسیب تاندونی و عضلانی می‌تواند شامل ورم، درد، تورم، محدودیت در حرکت و حساسیت در منطقه آسیب ‌دیده باشد. برای درمان این نوع آسیب‌ها، ممکن است پزشک شما توصیه به استراحت، استفاده از یخ و داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی داشته باشد. همچنین، فیزیوتراپی برای تقویت عضلات و بهبود حرکت مفاصل نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • خونریزی زیر پوست: در برخی موارد ممکن است خونریزی زیر پوست در اطراف مفصل آسیب دیده رخ دهد. این خونریزی نیز می‌تواند باعث ورم و تورم شود.
  • التهاب: پیچ خوردگی ممکن است به التهاب در منطقه آسیب دیده، منجر شود. در اثر التهاب، سیستم ایمنی بدن به منطقه آسیب دیده حمله کرده و سعی در ترمیم بافت‌های آسیب دیده دارد. این فرآیند همراه با ترشح مایعات و خون رسانی افزایش یافته، که به ورم منطقه آسیب دیده منجر می‌شود.
  • همچنین عللی مانند ورزش کردن در سطح‌های شیب­دار، انجام دادن تمرین‌های ورزشی سنگین و… می­تواند از دیگر علت ورم مچ پا به دلیل پیچ خوردگی باشد.

ورم پا پس از پیچ خوردگی به طور معمول نتیجه‌ای از فرآیند ترمیم طبیعی بدن است و نباید نگران‌کننده باشد. با این حال، اگر ورم به مرور زمان بیشتر شود یا با علائم دیگری همراه باشد (مانند درد شدید، تغییرات رنگ پوست و…)، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

پزشک با تشخیص و بررسی علت‌ها میتواند موارد خطرناک تری مانند شکستگی یا آسیب به بافت‌ها جلوگیری کند. به همین علت بهتر است در صورت پیچ خوردگی و ورم در پا، در اسرع وقت نزد پزشک بروید.

درمان ورم در مچ پا بعد از پیچ خوردگی

درمان ورم مچ پا در پی پیچ خوردگی، به واسطه متخصص با تجربه و فیزیوتراپیست انجام می­شود. هدف متخصص مربوطه، کاهش علامت‌های تورم، درد و بهبودی رباط‌ها است. پزشک برای هر فرد، بسته به میزان آسیب، روش‌ها و راهکار‌های درمانی گوناگونی (درمان‌های خانگی تا مصرف دارو‌های گوناگون و یا جراحی) را توصیه می­کند. به همین خاطر است که می­خواهیم بعضی از روش‌های درمان این عارضه را برای شما بازگو کنیم.

  • استراحت: مهم­ترین درمان ورم بعد از پیچ خوردگی، داشتن استراحت و انجام ندادن فعالیت‌های سنگین است. شما با داشتن استراحت کافی می­توانید به روند بهبودی خود کمک شایانی کنید.
  • کمپرس یخ: بعد از پیچ خوردن مچ پا، بکار بردن کمپرس یخ بسیار مفید و سودمند است. شما با بکار گیری کمپرس یخ می­توانید باعث کاهش ورم و درد مچ پا خود شوید. افرادی که دچار بیماری‌هایی مانند دیابت، بیماری عروقی و… هستند، بهتر است قبل از استفاده از این راه حل، با پزشک خود در این باره صحبت کنند.
  • بالا نگه داشتن مچ پا از سطح بدن: از روش‌ها و راه حل‌های درمانی دیگر می­توان به انجام دادن این روش اشاره کرد. شما با قرار دادن پای خود در سطحی بالاتر از بدن خود، می­توانید باعث کاهش ورم و درد مچ پای خود شوید.
  • بانداژ فشار: شما می­توانید برای حفاظت از مچ پای آسیب دیده خود بانداژ فشار بکار بگیرید. باید به این نکته نیز توجه کنید که این بانداژ‌ها را بسیار محکم بر روی مچ پایتان نبندید، زیرا این کار باعث کاهش خون رسانی به آن قسمت می­شود.
  • وسایل کمکی: راه رفتن بعد از رخ دادن این مشکل، ممکن است دشوار باشد. به همین دلیل شما می­توانید برای کاهش دادن درد پای خود، از لوازمی مانند عصای زیر بغل، استفاده نمایید. در بعضی موارد نیز پزشک بر حسب نیاز، می­تواند باند الاستیک، نوارهای ورزشی و بریس پا را به شما توصیه نماید. حتی در مواردی که پیچ خوردگی بسیار شدید باشد، ممکن است به گچ گیری نیز احتیاج داشته باشید.
  • مصرف داروهای ضد التهاب: شما می­توانید از داروهایی نظیر ایبوپروفن، ناپروکسن استفاده نمایید. مصرف این داروها می­توانند درد حاصل از پیچ خوردگی و ورم پا را تا حدی کاهش دهد. در بعضی موارد دیگر نیز می­توانید برای کاهش درد و التهاب خود، نزد پزشک متخصص بروید؛ پزشک می­تواند با انجام بررسی‌ها، داروهایی را برای شما تجویز نماید.
  • حمام نمک: یکی دیگر از روش‌های درمان ورم در مچ پا بعد از پیچ خوردن، استفاده از نمک اپسوم است. تحقیقات بی‌شماری نشان می­دهد که برای کاهش ورم و درد پا می­توانید از این نمک استفاده نمایید؛ نمک اپسوم به علت دارا بودن منیزیم، می­تواند به کاهش التهاب شما کمک شایانی کند.
  • فیزیوتراپی: متخصص می­تواند با انجام فیزیوتراپی، باعث شود سرعت بهبودی و دامنه حرکتی فرد افزایش یابد. این کار بر حسب درد و ورم فرد، می­تواند گوناگون باشد، شما باید در اسرع وقت برای افزایش بهبودی خود نزد یک متخصص بروید.

شما می­توانید با انجام دادن نکات بالا نسبت به درمان ورم مچ پا در پی پیچ خوردگی اقدام نمایید. منتهی باید به این نکته نیز توجه کنید که در صورت بروز این اتفاق، در ابتدا و در اسرع وقت باید نزد یک پزشک متخصص بروید.

پزشک متخصص با بررسی‌های لازم، بهترین درمان برای ورم کردگی بعد از پیچ خوردن را به شما توصیه می­کند. به همین دلیل مشورت شما با با یک متخصص باتجربه و حرفه‌ای، بسیار مهم و حیاتی تلقی می­شود.

درمان ورم پا در اثر پیچ خوردگی بعد تمرین‌های ورزشی

شما می­توانید به واسطه تمرینات ورزشی نسبت به درمان ورم پا بعد از پیچ خوردگی اقدام نمایید؛ البته باید دقت داشته باشید که فقط و فقط زمانی که احساس درد نداشتید، می­توانید این تمرینات را انجام دهید. فعالیت‌های ورزشی در زمانی که پیچ خوردگی خفیف باشد، توصیه می­شود. شما می­توانید با مشورت کردن با فیزیوتراپیست، شروع به انجام این حرکات کنید. از بهترین تمرین‌های ورزشی برای درمان ورم مچ پا در اثر پیچ خوردگی، می­توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  1. حرکت پلانتار فلکسیون

این تمرین برای پیچ خوردگی خفیف و یا متوسط، توصیه می­شود. این تمرین برای کشیدن بهتر عضلات و افزایش دامنه حرکت مفصل‌ها صورت می­گیرد. برای انجام این فعالیت، موارد زیر دنبال کنید.

  • بر روی یک مبل و یا صندلی نشسته و پای خود را به صورت کامل، صاف کنید.
  • تا موقعی که احساس راحتی دارید، پایتان را به سمت خود بکشید و به مدت پنج ثانیه نگه دارید.
  • حال همین کار را در خلاف جهت و دور از بدن خود به مدت 5 ثانیه انجام دهید.
  1. حرکت‌های زودهنگام

شما می­توانید حرکاتی را که دارای دامنه حرکتی پا بدون مقاومت هستند، برای پیشگیری از خشکی مفصل، تحت نظر فیزیوتراپیست انجام دهید.

  1. حرکت‌های تقویتی

اگر شما بتوانید بدون زیاد شدن درد و تورم در ناحیه مچ پای خود، وزن گذاری را انجام دهید، حرکات تقویت عضله‌های ساق و مچ پا، به فعالیت‌های شما افزوده می‌شود.

  1. حرکت‌های تعادلی

پیچ خوردن و ورم مچ پا، در صورت عدم تعادل مناسب ایجاد می­شود. بهترین مثال برای حرکت‌های تعادلی این است که در روی پای آسیب دیده بایستید و پای دیگر را از زمین بردارید. به طور معمول فیزیوتراپیست برای انجام این حرکت، از تخته تعادل برای فرد بیمار، استفاده می­کند.

  1. حرکت‌های استقامت

بعد از کاهش درد خود، حرکات دیگری برای بهبودی، افزوده می­شود. برای مثال دویدن در مسیری که به آهستگی مسیر کوچکتر می­شود؛ این حرکت برای تقویت عضله‌های ساق و مچ پا بسیار کارآمد و تاثیر گذار است.

جراحی برای درمان ورم مچ پا بعد از پیچ خوردن

فرد بیمار به ندرت به عمل جراحی برای پیچ خوردن و ورم مچ پا، نیاز پیدا می­کند. جراحی برای درمان ورم مچ پا بر اثر پیچ خوردگی، معمولا آخرین گزینه از طرف متخصص و یا فیزیوتراپیست است. اگر فرد بیمار با انجام تمرینات و روش‌های درمانی گفته شده، بهبودی‌ در پای خود حاصل نکند، به جراحی احتیاج خواهد داشت.

از جراحی برای موارد شدیدتر مانند ترمیم رباط بهبود نیافته، درمان شکستگی، پیوند تاندون و… استفاده می­کنند. جراح بر حسب شدت صدمه و آسیب، سطح فعالیت بیمار و… عمل جراحی  متناسب را برای فرد انتخاب می­کند.

فرد بیمار پس از انجام عمل جراحی، برای دست یافتن به نتایج موفقیت آمیز، باید از تمرینات ورزشی و توان­بخشی استفاده نماید. انجام فعالیت‌ها و حرکت‌های توانبخشی، به صورت ناقص از مهم­ترین دلایل ناپایداری مچ پا به شمار می­رود. اگر بیمار این تمرین‌ها و فعالیت‌ها را ادامه ندهد، رباط‌های صدمه دیده دوباره ضعیف می­شود و فرد دوباره در معرض پیچ خوردگی قرار می­گیرد.

در نهایت عمل جراحی برای بیمارانی صورت می­گیرد که روش‌های درمانی و توانبخشی روی آنها جوابگو نبوده است، به همین علت برای بهبودی پای خود باید به جراحی روی بیاورند. شما پس از عمل جراحی می­توانید برای اطمینان داشتن از شرایط بهبودی خود و بازیابی مچ پای خود، به صورت پیوسته به جراح پا مراجعه فرمایید.

دوره نقاهت پس از درمان ورم پا بعد از پیچ خوردن

مدت زمان بهبودی مچ پا به شدت آسیب دیدگی و پیچ خوردگی مچ پا شما وابسته است. اکثر پیچ خوردگی و ورم در پا، خفیف هستند و با انجام راهکار‌های گفته شده در مطالب قبلی، می­توانند درمان شوند. پیچ خوردگی‌های خفیف به طور معمول از چند روز شروع می­شوند و تا دو ماه برای بهبودی خود، زمان احتیاج دارند.

زمان بهبودی پیچ خوردگی‌های متوسط نیز چیزی بین دو تا سه ماه است. پیچ خوردگی‌های شدیدتر، بیشتر از چند هفته برای بهبودی و تقویت مچ پای خود احتیاج دارند. این پیچ خوردگی‌ها می­تواند با درد و ورم زیادی همراه باشند. انجام فعالیت‌های عادی ممکن است از چند هفته تا چند ماه به طول انجامد. اما ورم مچ پای فرد، با انجام دادن راه حل‌های درمانی می­تواند پس از چند روز و یا چند هفته به طور کامل، التیام و بهبود یابد.

در نهایت شدت آسیب دیدگی، میزان بهبودی آن را مشخص می­کند. بهتر است برای اینکه به فعالیت‌‌های خود بپردازید، نزد یک متخصص در این حوزه بروید. به یاد داشته باشد فردی که دچار پیچ خوردگی و ورم شده است، به مدت شش ماه باید از انجام فعالیت‌های ورزشی خودداری کند؛ با عدم انجام فعالیت‌های ورزشی خود می­توانید باعث التیام یافتن مچ پایتان به صورت کامل شوید.

عارضه عدم درمان ورم پا بعد از پیچ خوردن

اگر درمان شما به صورت ناقص انجام گیرد و قبل از بهبودی کامل شروع به فعالیت‌های خود کنید، ممکن است به مشکلات زیر دچار شوید.

  • درد مزمن در ناحیه مچ پا و قسمت آسیب دیده
  • سست شدن و ناپایداری مفاصل مچ پا
  • آرتروز مفصل در ناحیه مچ پا

همانطور که گفتیم، اگر شما نسبت به درمان به موقع خود و یا درمان خود به صورت ناقص، اقدام نمایید ممکن است به مشکلات بالا دچار شوید. به همین علت است که شما باید درمان خود را به صورت کامل انجام دهید تا بهبودی خود را حاصل نمایید. به یاد داشته باشید که توجه به درمان این عارضه حیاتی و حساس است.

اگر مچ پا شما دچار پیچ خوردگی شود و درست و دقیق تشخیص داده نشود؛ دوره نقاهت کامل طی نشود و یا حتی اگر استخوان آن ناحیه درست و دقیق جا نیافتد و فرد به طور خودسرانه به فعالیت روزانه خود بازگردد؛ در طی طول عمر خود به وفور باز هم دچار در رفتگی مچ پا می­شود. با انجام درمان‌های گفته شده و به صورت کامل می­توانید باعث بهبودی و تقویت مفصل‌های مچ پا خود شوید.

جهت انجام بررسی‌های دقیق و تجویز درمان‌های متناسب با شدت آسیب دیدگی، پیچ خوردگی و ورم مچ پای خود، با متخصصین ارتوپدی صحبت کنید. پزشکان حرفه‌ای برای هر فرد، بستگی به میزان آسیب، روش‌ها و راهکار‌های درمانی گوناگونی را توصیه می­کنند.

سخن پایانی:

این مقاله که در مورد روش‌های درمان ورم مچ پا بعد از پیچ خوردگی است؛ ما در این مطلب تلاش کردیم تا شما را با بهترین و جدیدترین و همچنین تضمین شده ‌ترین روش‌های درمان ورم در مچ پا بعد از پیچ خوردگی آَشنا کنیم. همچنین ما در این مطلب به علت‌های بروز پیچ خوردگی و ورم مچ پا نیز پرداختیم.

امروزه راه حل‌ها و راهکار‌های درمانی گوناگون و زیادی برای کاهش ورم پا و بهبودی حاصل از پیچ خوردگی، وجود دارد. به همین علت شما بهتر است در صورت بروز چنین اتفاقی، در ابتدا نزد یک پزشک متخصص ارتوپدی در این حوزه بروید. پزشک متخصص بر حسب شدت صدمه و التهاب مچ پا شما، به بهترین درمان برای شما اقدام می­کند.

به همین خاطر است که مراجعه به پزشک با تجربه و کارآمد مهم­ترین مرحله برای بهبودی کامل شما به شمار می­رود. کادر درمانی کلینیک ما با داشتن با تجربه­ترین و کاربلدترین پزشکان، مناسب­ترین درمان‌های ممکن را به شما پیشنهاد و توصیه می­کنند. بهتر است هر چه سریع­تر نسبت به درمان این عارضه اقدام نمایید.