معرفی راه‌های برای درمان تنگی کانال کمر

آیا تا به حال احساس کرده‌اید که درد کمر شما به دلیل تنگی کانال کمری باشد؟ این امر می‌تواند انگیزه‌ای در شما برای یافتن راهکارهای درمان تنگی کانال کمر ایجاد کند. معمولاً تنگی مجرای نخاعی را جزو بیماری‌ها و مشکلاتی محسوبی می‌کنند که تا حدی با سن و سال در ارتباط است چرا که این بیماری و عارضة به نسبت مزمن و شایع بیشتر در دوران میان‌سالی و سالخوردگی پدیدار می‌شود.

گاهی به دلایل متعددی فاست‌های میان مفاصل بیش از حد معمول رشد می‌کنند و سبب تنگی سوراخ‌های میان مهره‌ها می‌شوند و به این ترتیب بر نخاع و رشته‌های عصبی فشار زیادی وارد می‌آید که در این صورت باید به بهترین فوق تخصص تنگی کانال نخاع مراجعه کرد.

معرفی راه‌های برای درمان تنگی کانال کمر

علت تنگی کانال کمر چیست و چرا درمان آن اهمیت دارد؟

این موضوع بسیار حائز اهمیت است که شما بدانید که بیماری تنگی مجرای کمر به چه دلایلی اتفاق می‌افتد. دانستن این موضوع به شما کمک می‌کند تا با تغییر سبک زندگی و انجام اقداماتی از بروز آن پیشگیری کنید. به صورت کلی علل ایجاد تنگی مجرای کمر موارد زیر است:

عوامل مادرزادی و ژنتیکی: متأسفانه باید بگوییم که در برخی موارد عوامل مادرزادی و ژنتیکی موجب ایجاد تنگی مجرای کمر می‌شوند که در این حالت دیگر کاری از دست فرد برنمی‌آید. بسیاری از افراد از همان بدو تولد و به صورت مادرزادی کانال نخاعی‌شان تنگ است و این موضوع در بزرگسالی دردسرساز می‌شود.

شغل‌ها و ورزش‌های سنگین: برخی افراد در شغل‌های خود با اجسام سنگین سر و کار دارند. علاوه بر این بسیاری از افراد به ویژه جوانان که در آرزوی تناسب اندام به سر می‌برند ورزش‌های سنگین انجام می‌دهند که همة این موارد به نوبة خود فشار بسیاری بر کمر وارد می‌کند و این عارضه را شکل می‌دهد.

سن: جالب است بدانید که بیماری تنگی مجرای نخاعی کمر با سن مرتبط است و افراد سالخورده بیشتر درگیر این بیماری می‌شوند. در واقع با افزایش سن، عضلات بدن شُل می‌شوند و فشار بیشتری بر فاست‌های مفاصل وارد می‌شود؛ در نتیجه فاست‌های مفصلی شروع به رشد می‌کنند تا بتوانند وزن بدن و فشار آن را تحمل کنند و تنگی مجرای نخاعی را ایجاد می‌کنند.

بیماری روماتیسم: در بیماری روماتیسم مفاصل ستون فقرات درگیر و ملتهب می‌شوند. این احتمال وجود دارد که رشد مفاصل ستون فقرات افزایش یابد و تنگی فضای کانال نخاعی را ایجاد کند و به رشته‌های عصبی و نخاع فشار وارد آید.

درمان گرفتگی کانال کمر با تکنیک‌های جراحی

یکی از راه‌های درمان تنگی مجرای نخاعی کمر جراحی است. البته جراحی معمولاً به این دلیل که روشی پر تهاجمی، پُرریسک و دارای عوارض است کمتر مورد استقبال قرار می‌گیرد.

با این حال اگر بیمار برای درمان کانال نخاعی کمر دیر به پزشک مراجعه کند و بیماری‌اش بسیار پیشرفت کرده باشد چاره‌ای جز استفاده از این روش برای پزشک باقی نمی‌ماند. علاوه بر این ممکن است برخی افراد از طریق روش‌های دیگر موفق به درمان این بیماری نشده باشند که در این صورت هم پزشک از روش جراحی استفاده می‌کند.

جراحی این عارضه چندین روش دارد؛

اولین روش استفاده از آندوسکوپ است که البته این روش در موارد بسیار محدود و جزئی مورد استفاده قرار می‌گیرد و به عنوان روشی کم تهاجمی شناخته می‌شود.

دومین روش جراحی که در آن از لوله‌های خاصی استفاده می‌شود که ظاهری شبیه به آنتن رادیو دارند. این لوله‌ها در قطرها و اندازه‌های مختلف هستند و درست در مقابل کانال نخاعی کمر قرار می‌گیرند؛ سپس کانال نخاعی با کمک وسیله‌ای خاص گشاد می‌شود تا تنگی مرتفع شود.

سومین روش جراحی که به نسبت پر تهاجمی‌تر است پزشک مقداری از فاست‌های فرد بیمار را برمی‌دارد در واقع فاست‌ها رشد کرده‌اند و برای آنکه ستون مهره‌ها لق نشوند و کاملاً پایدار باقی بمانند مقداری از آنها برداشته می‌شود؛ البته ممکن است پس از برداشته شدن فاست‌ها لیزخوردگی ایجاد شود که پزشک برای جلوگیری از این اتفاق تعدادی پیچ و مهره در کمر بیمار جای‌گذاری می‌کند و با پیوند استخوانی آنها را به هم جوش می‌دهد تا از لقی و لیزخوردگی آنها جلوگیری به عمل آورد.

معرفی روش‌های سنتی برای درمان تنگی نخاع کمر

روش‌های سنتی و خانگی از دیرباز تاکنون مورد توجه بسیاری از افراد بوده‌اند. با وجود آنکه علم پزشکی در عصر حاضر با پیشرفت‌های بسیاری مواجه بوده است با این ‌حال روش‌های سنتی هنوز کارایی خود را از دست نداده و مورد استقبال بسیاری از افراد هستند. چند نمونه از درمان خانگی تنگی مجرای نخاعی کمر به شرح زیر است:

استفاده از کمپرس گرم: کمپرس گرم روشی سنتی برای درمان بیماری‌های متعدد و مختلف است. گرما تنش و گرفتگی عضلات کمر را برطرف می‌کند و باعث افزایش جریان خون در این ناحیه و در نتیجه کاهش التهاب می‌شود.

ماساژ کمر: ماساژدرمانی به عنوان یکی از درمان‌های محبوب برای کمردرد است؛ به ویژه زمانی که با درمان‌های دیگری مانند ورزش و کشش ترکیب شود. یکی از علل شایع درد کمر التهاب است که ماساژ به کاهش التهاب کمک زیادی می‌کند. ماساژدرمانی همچنین منجر به افزایش گردش خون در بدن می‌شود و می‌تواند منجر به کاهش درد شود.

ورزش و تمرینات کششی: این تصور که با بی‌تحرکی می‌توان به درمان درد کمر پرداخت تصوری غلط است. ورزش و انجام تمرینات کششی در رفع گرفتگی عضلانی و بهبود دامنه حرکتی کمر بسیار مؤثر و کاراست؛ البته باید در انجام ورزش دقت بسیاری داشت و سراغ ورزش‌هایی که بر کمر فشار زیادی وارد می‌کنند، نرفت. برای انجام بهترین ورزش‌ها می‌توانید با یک متخصص فیزیوتراپ مشورت کنید.

تمرین‌ها و ورزش‌های هوازی: یکی از مؤثرترین ورزش‌های هوازی دوچرخه سواری است. توجه داشته باشید که هنگام دوچرخه سواری بهتر است مقداری به جلو بروید تا ستون فقرات‌تان خم شود. این کار به انعطاف‌پذیری و همچنین بیشتر شدن مقاومت نخاع کمک می‌کند.

ورزش دیگر پیاده‌روی است که اگر در فضای باز انجام شود علاوه بر بهبود مفاصل و ماهیچه‌های بدن به حفظ نشاط و روحیه کمک می‌کند.

تشک سفت هنگام خواب: بسیار مهم است که هنگام خواب و استراحت حتماً یک تشک در زیرتان قرار داشته باشد. به‌هیچ‌عنوان اقدام به خوابیدن بر روی زمین سفت نکنید چرا که این کار بر ستون فقرات‌تان به شدت فشار وارد می‌کند.

درمان تنگی نخاع کمر با استفاده از دارو

شاید خیلی از ساده‌ترین و بی‌دردسرترین راه‌ها برای تسکین درد کمر استفاده از داروهای مُسکن باشد. اغلب این داروها به آسانی و بدون نیاز به نشان دادن نسخه پزشک به متصدی و تکنسین داروخانه قابل تهیه هستند؛ اگرچه نمی‌توان مُنکر کارایی و اثربخشی این دسته از داروها در آرام کردن و کاهش درد کمر شد اما به هر حال این داروها دارای ترکیبات شیمیایی هستند و به همین دلیل استفاده از آنها برای طولانی مدت به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

همین‌طور استفاده از مقادیر بالا نیز می‌تواند خطرناک باشد و عوارض جانبی‌شان گریبان‌گیرتان شود. لازم است بدانید که در ترکیب دارویی این قرص‌های مُسکن از ماده مخدر استفاده می‌شود و استفاده زیاد از آنها ممکن است منجر به این شود که شما به شدت به آنها وابستگی پیدا کنید و دیگر نتوانید مصرف آنها را قطع کنید. توصیه ما این است که حتی اگر تصمیم به استفاده از این روش درمانی گرفتید حتماً با پزشک‌تان صحبت کنید تا به شما بگوید که دقیقاً از چه دارویی و به چه میزان استفاده کنید.

پزشکان معمولاً برای افراد دارای درد کمر ناشی از تنگی مجرای نخاعی داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند پروفن، ناپروکسن، آسپرین و گاهی اوقات حتی استامینوفن را تجویز می‌کنند.

با این حال توصیه اکید آنها این است که به این روش به شکل یک درمان موقتی و کوتاه‌مدت نگاه کنید؛ چرا که مصرف طولانی این قرص‌ها منجر به ایجاد زخم معده و دیگر مشکلات گوارشی می‌شود. گاهی اوقات پزشکان برای تسکین درد کمر ممکن است از داروهای دیگری همچون گاباپنتین یا سیکلوبنزاپرین استفاده کنند. با این حال تجویز این موارد فقط به شکل معدود اتفاق می‌افتد.

معرفی دیگر راههای درمان تنگی کانال نخاعی کمر

روش‌های دیگری علاوه بر موارد گفته شده تا الان وجود دارند که برای درمان تنگی مجاری کمر بسیار مفید و مؤثرند:

آب‌درمانی: آب‌درمانی برای تسکین درد عضلات بسیار مؤثر است و فشار وارده بر رشته‌های عصبی را کاهش می‌دهد؛ اگر در مورد تمرینات آب‌درمانی اطلاع چندانی ندارید بهتر است با یک متخصص فیزیوتراپ در مورد تمرین در آب صحبت کنید.

رژیم غذایی ضد التهابی: اینکه در رژیم غذایی‌تان چه چیزهایی مصرف می‌کنید بسیار مهم است. بهتر است که مصرف مواردی همچون شکر، گوشت پرورده، کافئین و الکل را کاهش دهید و به جای آنها سراغ سبزیجات و میوه‌ها، چربی‌های سالم، غذاهای حاوی پروتئین مانند تخم‌مرغ و مکمل‌های غذایی همچون امگا ۳ بروید.

سرمادرمانی: علاوه بر گرمادرمانی، سرمادرمانی نیز به کاهش درد ناحیه کمر کمک می‌کند. برای این کار می‌توانید یک قطعه یخ را بر روی پشت قرار دهید.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد درمان تنگی کانال کمر صحبت کردیم که امیدواریم برای‌تان مفید بوده باشد. تنگی مجاری نخاعی ناحیه کمر جزو آن دسته از بیماری‌های مُزمنی است که اگر در زمان مناسب به درمان آن پرداخته نشود موجب تشدید علائم و پیشرفته‌تر شدن بیماری می‌شود.

چنانچه در مراحل ابتدایی بیماری متوجه علائم آن شدید می‌توانید با استفاده از روش سنتی یا دارودرمانی به درمان آن بپردازید در غیر این صورت پزشک چاره‌ای ندارد جز اینکه سراغ روش‌های جراحی برود.

روش جراحی در مقایسه با روش‌های دیگر پُرریسک‌تر و دارای عوارض است؛ به همین دلیل رسیدگی و درمان کانال نخاعی کمر در همان روزهای ابتدایی بروز علائم بسیار حائز اهمیت است. تیم متخصص و متعهد ما با بهره‌گیری از تجهیزات پزشکی پیشرفته و آخرین دانش علمی، به همراهی بیماران در تمام مراحل درمان می‌پردازند.