فهرست مطالب
- برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم؛ پزشک متخصص ارتوپدی گزینه مناسب برای درمان این عارضه
- درد سیاتیکی چیست و برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
- تعریف رادیکولوپاتی چیست و برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
- چه مشکلاتی سبب سیاتیک پای راست و چپ (رادیکولوپاتی) می شوند؟
- تشخیص درد سیاتیک توسط فوق تخصص سیاتیک در تهران
- روشهای درمان توسط متخصص سیاتیک در تهران
- سخن پایانی
برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم؛ پزشک متخصص ارتوپدی گزینه مناسب برای درمان این عارضه
درد سیاتیک ناشی از فشار روی اعصاب کمری است که به صورت درد در ریشه کمری از پشت باسن به خارج ران و تا پایین زانو و ساق و تا انگشتان نمایان میشود و ناشی از فشار روی عصب سیاتیک است. در صورت عدم درمان این عارضه، منجر به عوارضهای گوناگونی میشود. حال برای برخی افراد سوال است که “برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم“. جهت پاسخ به این سوال و کسب اطلاعات بیشتر در این باره تا انتها مطالب همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
درد سیاتیکی چیست و برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
درد سیاتیک دردی است که از کمر شروع میشود و از باسن به پشت ران و سپس به ساق پا کشیده می شود. این درد می تواند همراه با احساس خواب رفتگی، گِزگِز و سوزن شدن درمسیر عصب سیاتیک به خصوص در پا یعنی قسمتی از اندام تحتانی که داخل کفش قرار میگیرد باشد که مهمترین علت آن بیرون زدگی دیسک میباشد که علائم خود را به صورت تیپیک سیتیکا نشان میدهد.
از آن جا که دو دیسک آخر کمر بیشترین محل فتق دیسک و خراب شدن دیسک می باشند. به طور معمول درد سیاتیک به دو علت فتق دیسک یا فرسودگی دیسک ایجاد می شود. در این مورد بدن مواد سمی ترشح می کند که باعث تحریک ریشه های عصب سیاتیک می شود.
درد سیاتیک ممکن است در اثر فشار دیسک کمر روی این عصب ایجاد شود یا در اثر تحریک مهرههای جا به جا شده روی این عصب باشد هم چنین اسپاسم یک عضله در لگن به اسم عضله پیریفورمیس باعث تحریک این عصب و درد عصب میشود.
درد سیاتیک اغلب یک طرفه است اما گاهی می تواند دو طرفه نیز باشد. این درد می تواند تدریجی یا ناگهانی ایجاد شود. وقتی عصب سیاتیک تحت فشار قرار می گیرد فرد دردی که از ناحیه کمر یا اطراف باسن شروع شده و تا ساق پا ادامه یافته و تیر میکشد را تجربه میکند. اگر درد فرد ناشی از دیسک کمر باشد با انجام بعضی از فعالیتها مثل عطسه، سرفه و راه رفتن تشدید میشود.
عصب سیاتیک قطورترین و طویلترین عصب بدن است. این عصب از قسمت لگن شروع شده و تا اندام تحتانی ادامه می یابد. در داخل کمر از سوراخ های بین مهره ای رشته های عصبی خارج میشوند که مجموعا پنج رشته عصبی هستند که عصب سیاتیک را تشکیل میدهند.
عصب سیاتیک در لگن از شکافی خارج شده در پشت لگن قرار میگیرد و سپس مسیر خود را در زیر عضله پیریفورمیس ادامه می دهد؛ عصب به پشت ران وارد می شود و سپس در ناحیه زانو به دو شاخه تیبیال و عصب پرونئال مشترک تقسیم می شود.
عصب سیاتیک در اثر فشرده شدن هر یک از شاخه های آن دچار تحریک می شود که اصطلاحا این درد در مسیر عصب سیاتیک را سیاتیکا یا درد سیاتیکی می نامند.
در صورت ادامه پیدا کردن و درمان نشدن درد سیاتیک، مخاطراتی مانند ضعف، فلج عضله، ناتوانی جنسی و… را ایجاد میکند. حال ممکن است برای برخی سوال باشد که برای درد سیاتیک به چه پزشکی مراجعه کنیم که در پاسخ به این سوال میتوان گفت، برای تشخیص علت و درمان درد سیاتیک، باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنیم تا علت و راههای درمان این عارضه را به منظور جلوگیری از آثار مخرب آن بر بدن جویا شود.
تعریف رادیکولوپاتی چیست و برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
پس از پاسخ به سوال” برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم” به تعریف رادیکولوپاتی میرسیم. رادیکولوپاتی اصطلاحی است که پزشکان وقتی اطلاق میکنند که ریشه عصبی که از نخاع خارج میشود تحت فشار قرار میگیرد. این مشکل سبب خواب رفتن، گِزگِز، مورمور و درد تیر کشنده در دست، پا، شست پا یا انگشت کوچک بیمار می شود.
برای آشنایی بیشتر باید بدانیم ستون فقرات از قسمت مهرهها تشکیل شدهاند و در وسط این مهرهها سوراخی وجود دارد و وقتی که مهرههای مختلف روی هم قرار میگیرند این سوراخ به شکل یک کانال در میآید و این کانال از نخاع محافظت میکند.
قسمت دوم ستون فقرات، نخاع و ریشههای عصبی هستند. نخاع یک شاهراهی است که از مغز امتداد دارد و اعصاب را به سمت اندامها هدایت میکند. ریشه های عصبی تبدیل به اعصاب محیطی میشوند که در دست، پا و تنه امتداد پیدا میکنند.
همین اعصاب محیطی علت درد بیمارانی هستند که سیاتیک دارند و این اعصاب تا این قسمت ها کشیده شدند. قسمت سوم ستون فقرات دیسک می باشد که یک جسم لاستیکی بوده که میان مهرهها وجود دارد و باعث حرکت کردن مهره ها روی یک دیگر و هم چنین ضربهگیری میشود.
این دیسک ها به شکلی هستند که قسمت وسطی بیشتر ژله ای بوده و قسمت خارجی شان ضخیم تر است. قسمت چهارم ستون فقرات تاندونها، رباط ها و عضلات هستند که به این سه قسمت روی یکدیگر، بافت نرم اطراف ستون فقرات میگوییم. این بافت نرم باعث میشود که ستون فقرات بتواند ساختار خود را حفظ کرده و حرکتش را به درستی انجام دهد.
این درد تیر کشنده از کمر یا باسن شروع می شود و تا پاها ادامه پیدا می کند. معمولا بیمارانی که سیاتیک دارند از درد پا بیشتر از درد کمر شکایت دارند. در قسمت کمری خاجی ستون فقرات L1 تا L5 ریشه های عصبی نامیده می شوند و در قسمت خاجی S1 تا S5 و شایعترین ریشه هایی که درگیر می شوند L5 و S1 هستند.
همانطور که در مطالب فوق ذکر شد، برای تشخیص علتو درمان این عارضه، سریعا به فوق تخصص سیاتیک در تهران یا متخصص سیاتیک در تهران مراجعه کرده تا در اولین فرصت روند درمان خود را آغاز کنید.
چه مشکلاتی سبب سیاتیک پای راست و چپ (رادیکولوپاتی) می شوند؟
حال که به سوال “برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم” پاسخ دادیم، به طور کلی میتوان گفت چهار دسته مشکل در ستون فقرات است که باعث میشود ریشه عصبی که از نخاع خارج میشود تحت فشار قرار بگیرد و بیماری رادیکولوپاتی ایجاد شود.
مشکل اول این است که دیسک یا جسم لاستیکی که گفتیم بین مهره ها قرار دارد چروکیده شود و از بین رود و بنابراین فاصله بین مهرهها کم شده و با کاهش این فضا عصبی که از بین مهره خارج می شود تحت فشار قرار بگیرد.
عامل دومی که در ستون فقرات ممکن است وجود داشته باشد و باعث رادیکولوپاتی شود این است که دیسک پاره شده و بیرون بزند و دیسکی که بیرون میزند روی عصبی که از بین مهره ها خارج می شود فشار به وجود آورد در نتیجه یکی از عامل های عمده ایجاد درد سیاتیک در ستون فقرات کمری، بیرون زدگی دیسک است.
علت سوم فشار روی ریشه عصبی این است که بین استخوان مهره ها ساییدگی یا آرتروز ستون فقرات کمری وجود داشته باشد. این آرتروز باعث ایجاد برجستگیهای استخوانی میشود که این استخوانهای اضافه، روی عصب فشار میآورند.
جالب است بدانید علت ایجاد مشکلات بسیاری از افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی همین مورد است. چهارمین علت، ایجاد فشار روی ریشه های عصبی بوده که از همه کمتر باعث درد سیاتیک می شوند و اغلب باعث مشکلاتی هم چون بیماری های التهابی، عفونت یا تومور شده که در نتیجه منجر به فشار روی ریشه های عصبی می شوند.
تشخیص درد سیاتیک توسط فوق تخصص سیاتیک در تهران
حال که با پاسخ سوال “برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم” آشنا شدهایم، در رابطه با تشخیص علائم این عارضه میتوان گفت، هنگامی که با این علائم به فوق تخصص سیاتیک در تهران یا متخصص سیاتیک در تهران مراجعه میکنید، پزشک یک شرح حال کامل از شما گرفته و معاینه فیزیکی از شما انجام می دهد و با تستهای اختصاصی این مشکل را بررسی می کند و در نهایت ممکن است برای شما یک عکس رادیولوژی معمولی یا اِم آر آی (MRI)و یا نوار عصب را تجویز بکند.
در اِم آر آی کاری که انجام می شود این است که وضعیت ستون فقرات شما بررسی می شود. یعنی این که فوق تخصص سیاتیک در تهران و یا شهر خود می بیند کدام یک از آن چهار علت اصلی ایجاد درد سیاتیک در ستون فقرات شما وجود دارد.
هنگامی که پزشک سیاتیک در تهران برای شما درخواست نوار عصب عضله میکند، دنبال این است که بداند کدام یک از ریشههای عصبی ستون فقرات گردنی یا کمری شما درگیر است. بنابراین هیچ کدام از این دو مورد نوار عصب و اِم آر آی جایگزین دیگری نیستند.
پزشک در اِم آر آی علت ایجاد بیماری و در نوار عصب عضله این موضوع که کدام یک از ریشه های عصبی بیشتر درگیر هستند را بررسی می کند.
روشهای درمان توسط متخصص سیاتیک در تهران
یکی از خطرات سیاتیک در صورت عدم درمان کاهش تدریجی و غیر قابل بازگشت قدرت پاها از باسن به پایین است که گاهی اوقات خود را با لاغری پاها نشان میدهد. درد مقاوم به درمان هم یکی دیگر از خطرات سیاتیک است.
سیاتیک پای راست و چپ درمان های متعددی دارد، اما مراجعه به فوق تخصص سیاتیک در تهران در جهت پیشگیری از مزمن شدن و غیر قابل درمان شدن درد، بسیار موثر میباشد. درمان های اولیه سیاتیک در جهت کاهش درد و التهاب هستند و شامل استراحت مطلق سه روزه و استفاده از داروهای مسکن می شوند.
در ابتدا پزشک درباره اصلاح سبک زندگی به شما پیشنهادهایی می کند که آن ها خیلی اهمیت دارند و در کنار این توصیه ها از روش هایی برای درمان می توان استفاده کرد.
این روش ها عبارت اند از: استفاده از داروهای ضد التهاب و یا اصطلاحا مسکن، داروهای شل کننده عضلانی، یادگیری برخی تمرینات ورزشی و اصلاحی و مداومت استفاده از ورزش ها در بر طرف نمودن بیماری، ماساژ درمانی، درمانهای دستی توسط متخصص سیاتیک در تهران که با استفاده از آن ستون فقرات تنظیم و اصلاح می شود.
طب سوزنی که باید توجه داشت حتما نزد یک پزشک متخصص و آموزش دیده صورت پذیرد. تزریق ماده ضدالتهاب به روش آندوسکوپیک که اصطلاحا به آن جراحی بسته نیز گفته می شود، که در این روش پزشک سعی می کند زیر دستگاه رادیولوژی و با استفاده از سوزنهای مخصوص دقیقا در مجاورت همان ریشه عصبی که آسیب دیده ماده ضد التهاب را تزریق کند و علائم بیمار را بهبود دهد.
آخرین روش جراحی است که اگر روش های دیگر جواب نداد پزشک به سراغ این روش می رود.
استفاده از داروهای تسکین دهنده درد مثل استامینوفن و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مثل ناپروکسن و پروفن می تواند به درمان درد سیاتیکی کمک کند.
گرفتگی ماهیچه ها یکی از علت های دیگر درد سیاتیک است و استفاده از داروهای شل کننده عضلات مانند باکلوفن می تواند برای کاهش درد مفید باشد.
از برخی ورزشها هم می توان برای درمان درد سیاتیک استفاده کرد. مهم ترین ورزش، کشش عضله پیریفورمیس با دست به سمت شانه مقابل است. این کشش باید 15 تا 30 ثانیه نگه داشته شود و 5 بار انجام شود. برای انجام دومین حرکت ورزشی باید دست را به دور پا قلاب کرده و به سمت خودتان بکشید و هم زمان زانو پای مقابل را به سمت بیرون هُل دهید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به سوال”برای درد سیاتیک به چه متخصصی مراجعه کنیم” پاسخ دهیم و همچنین در مورد درد سیاتیک و علائم و روشهای درمان آن توسط متخصص سیاتیک در تهران یا دیگر شهرها توضیحات مختصر و مفیدی خدمت شما عزیزان ارائه دهیم.
همچنین ذکر کردیم که بیماری سیاتیک به دلیل آن که از انشعابات بسیاری نشأت میگیرد به نقاط حیاتی بسیاری در بدن به خصوص ستون فقرات مرتبط بوده و اعضای مهمی را در بدن درگیر میکند. از این رو درد سیاتیک باید بسیار جدی گرفته شود و فرد باید به محض مشاهده علامت های این بیماری به پزشک متخصص ارتوپدی در جهت پیشگیری و درمان مراجعه نماید.
متخصص ارتوپدی، جراح استخوان و مفاصل