مچ‌بند طبی

مچ‌بند طبی

مچ یکی از مهم‌ترین اجزای دست و بازوست و نقش مهمی در فعالیت‌های روزمره ما ایفا می‌کند. بسیاری از افراد ممکن است به دلایل متعددی مثل آسیب‌های ورزشی، بعضی از فعالیت‌های تکراری، مشاغل خاص، آسیب‌های فیزیکی و انواعی از بیماری‌ها، دچار درد مچ بشوند که بسیار دردناک است و فرد را از انجام کارهای روزمره بازمی‌دارد. با استفاده از مچ‌بندهای طبی شما می‌توانید بدون احساس درد به کارهای روزمره خود بپردازید. یک مچ‌بند طبی خوب از الیاف مناسب تهیه می شود زیرا این محصول در پشتیبانی و محافظت از مفاصل و مچ دست تأثیر بسزایی دارد. ممکن است در اثر حوادث مختلفی در مچ خود احساس درد کنید و یا نتوانید مچ خود را مثل قبل بچرخانید. در چنین مواقعی لازم است بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کنید تا اقدامات لازم جهت پیشگیری یا درمان عارضه انجام شود. در این مقاله می‌خواهیم به دلایل ایجاد مچ درد و مچ‌بندهای طبی و کاربرد و انواع آن‌ها بپردازیم.

مچ‌بند طبی

شما می­توانید برای مشورت و اطمینان از ارزیابی کامل همه موارد توسط پزشکان باتجربه ما، از طریق لینک­های موجود در سمت چپ صفحه، با پزشکان متخصص و دلسوز ما در ارتباط باشید.

فهرست مطالب

آناتومی مچ دست

در مچ دست استخوان‌های زند زیرین و زند زبرین به کف دست متصل می‌شوند. مچ دست از کنار هم قرار گرفتن هشت استخوان ایجاد می‌شود که به آن‌ها استخوان‌های کارپ می­گویند. این استخوان‌ها در دو ردیف پرگزیمال و دیستال قرارگرفته‌اند. این استخوان‌ها به‌وسیله رباط لیگمان به یکدیگر متصل می‌شوند. خون‌رسانی از طریق کانالی به اسم کارپال انجام می‌شود که عصب و عضله از این کانال عبور می‌کنند.

علل و دلایل درد مچ

دلایل بسیاری وجود دارند که می‌توانند سبب ایجاد شدن درد مچ شوند که در ادامه به آن­ها پرداخته­ایم:

  • تعدادی از بیماری‌ها مانند سندرم تونل کارپال، دیابت، تیروئید، نقرس
  • فعالیت‌های تکراری که بر روی مچ فشار می‌آورند من‌جمله خیاطی، تایپ و کار با موس کامپیوتر، نقاشی
  • آسیب‌های فیزیکی مثل کشیدگی تاندون، شکستی استخوان، پیچ‌خوردگی

 

علائم و نشانه‌ها

علائم و نشانه‌های این عارضه در هر فرد می‌تواند متفاوت باشد، اما علائم و نشانه‌های کلی درد مچ دست، به شرح زیر می‌باشند:

  • مشکل درگرفتن اجسام یا مشت کردن دست
  • التهاب و قرمزی
  • بی‌حسی یا مور مور شدن مچ دست
  • احساس ضعف در عضلات
  • تورم در انگشتان و در مواقع شدید وجود داغی و تب در این ناحیه.

در صورت وجود تب و التهاب لازم است که به پزشک مراجعه کنید. در اغلب مواقع پس از مراجعه به پزشک، توصیه می‌شود بیمار از مچ‌بند طبی استفاده کند و این اقدام در بیشتر مواقع‎‌، عارضه را به‌صورت کامل از بین می‌برد.

مچ‌بند طبی چیست؟

مچ‌بند طبی حرکات مچ دست را محدود کرده و با کاهش التهاب، حفاظت و پشتیبانی از مچ دست به بهبودی سریع‌تر و کاهش درد مچ کمک می‌کند.

در هنگام استفاده از مچ‌بند، مچ دست شما در حالت ثابت قرارگرفته و حرکات آن محدود می‌شود. درنتیجه کمتر شدن حرکات مچ دست، فشار وارده بر آسیب‌دیدگی‌ها کاهش‌یافته و درد مچ تسکین میابد.

در چه مواردی می‌توان از مچ‌بند طبی استفاده کرد؟

مچ‌بند یک انتخاب ارزان و آسان برای کاهش درد مچ می‌باشد. مچ‌بندها در جراحات فیزیکی مچ مثل شکستگی‌، پیچ‌خوردگی، رگ‌به‌رگ شدن، ثابت نگه‌داشتن مفاصل، التیام و ورم بعد از جراحی‌ها استفاده می‌شوند. یکی از عوامل درد مچ، سندرم تونل کارپال است. البته مچ‌بند طبی یک درمان کوتاه‌مدت است زیرا استفاده طولانی از آن می‌تواند منجر به ضعیف شدن عضلات بشود. همیشه باید در فواصل استفاده از مچ‌بند ورزش‌های خاصی را جهت تقویت عضلات انجام داد. احتمال آسیب به مچ دست در ورزش‌هایی مانند تنیس، گلف، والیبال و یا قرارگیری در موقعیت‌های خاصی مثل دروازه بانی فوتبال وجود دارد. بعضی مشاغل خاص ریسک آسیب‌دیدگی مچ را افزایش می‌دهند؛ به‌عنوان‌مثال افرادی که در انبارها کار می‌کنند به علت جابه‌جایی اجسام سنگین ممکن است دچار درد و آسیب در ناحیه مچ بشوند. همچنین افرادی که در دفاتر اداری به مدت طولانی با سیستم‌های کامپیوتری کار می‌کنند به علت فعالیت‌هایی مانند تایپ و استفاده از ماوس، به درد مچ مبتلا می‌شوند. خوشبختانه با آموزش ورزش‌های خاص و تجهیزات مناسب می‌توان از این نوع آسیب‌ها جلوگیری کرد. فعالیت‌هایی مثل بازی‌های ویدئویی اگر در ساعات طولانی به‌صورت مداوم و بدون وقفه انجام شوند، هم‌چنین نوشتن و نقاشی نیز می‌توانند باعث مچ درد بشوند.

انواع مختلف مچ‌بندهای طبی

تعدادی از مچ‌بندها به‌صورت سفارشی ساخته می‌شوند ‌که اکثر آن‌ها را می‌توان در داروخانه‌ها یا فروشگاه‌های تجهیزات پزشکی به‌راحتی پیدا کرد. مچ‌بند طبی بسته به آسیب و شرایط بیمار در یک دوره 4 الی 6 هفته‌ای استفاده می‌شود. برخی دیگر از انواع مچ­بندها را در ادامه بررسی می­کنیم.

مچ‌بند اسپلینم یا آتل

کاربرد این مچ‌بند طبی، توان‌بخشی بعد از آسیب‌دیدگی مچ دست است. این نوع مچ‌بند با کاهش التهاب و ثابت نگه‌داشتن مفاصل مچ به ریکاوری و التیام سریع‌تر کمک می‌کند.

مچ‌بندهای بعد از عمل جراحی

این نوع مچ­بندها بلافاصله بعد از عمل‌های جراحی استفاده می‌شوند و حرکات مچ را به‌شدت محدود می‌کنند. بنابراین انعطاف‌پذیری پایینی دارند و مناسب ورزش و فعالیت‌های سنگین نمی‌باشند.

مچ‌بند دست مولر

این مچ‌بند به‌دقت طراحی و ساخته‌شده تا از مچ و انگشت شست در برابر رگ‌به‌رگ شدن و آسیب به تاندون‌های این ناحیه جلوگیری کند ضمناً الیاف این مچ‌بند تنفس پذیراست و مناسب استفاده طولانی می‌باشد.

مچ‌بند و آتل انگشت شست

پس از جراحی انگشت شست توصیه می‌شود و این امکان را به فرد می‌دهد که علاوه بر پشتیبانی از مچ و انگشت شست به‌راحتی به کارهای روزمره خود بپردازد.

مچ‌بند کامپیوتر

به علت آسیب‌های روزافزون ناشی از کار با کامپیوتر این مچ‌بند مخصوص طراحی‌شده است و باعث پیشگیری از آسیب و خستگی وارده به مچ و انگشتان دست و سندرم کارپال می‌شود. ضمناً می‌توان از این نوع مچ‌بند طبی در موارد دیگری مانند کشش عضلات، آسیب به تاندون‌ها، سندرم تونل کارپال و در افرادی که مچ‌های ضعیف دارند استفاده کرد.

مچ‌بند ورزشی

همان‌طور که از اسم آن‌ هم پیداست، از این مچ‌بند در ورزش‌هایی مانند تنیس و اسکواش که همراه با حرکات و فشارهای تکراری بر روی ناحیه مچ است استفاده می‌شود. این مچ‌بند طبی از آسیب و دردهای احتمالی جلوگیری می‌کند و مچ آسیب‌دیده را نیز بهبود می‌بخشد.

مچ‌بند RSI

RSI یا آسیب فشاری تکراری می‌تواند روی هر نقطه از بدن من‌جمله مچ تأثیر بگذارد و علائمی مثل حساسیت و درد مفصل، ضربان در منطقه آسیب‌دیده، بی‌حسی و ازدست‌دادن قدرت را دارد. این نوع مچ‌بند در بهبود این عارضه به کار می‌رود.

مچ‌بند برای سندرم تونل کارپال

یکی از عارضه‌هایی که باعث ایجاد درد مچ می‌شود، سندرم تونل کارپال است. هنگامی‌که بر روی اعصاب داخل تونل کارپال فشار وارد می‌شود این عارضه به وجود می‌آید و حتی در موارد شدید نیاز به جراحی دارد. خوشبختانه با استفاده از مچ‌بندهای طبی می‌توان از این بیماری جلوگیری کرد و یا آن را بهبود بخشید.

مواد سازنده مچ‌بند

مچ‌بند طبی از مواد مختلفی ساخته می‌شود.

نئوپرن

جنس اکثر مچ‌بندها از نئوپرن است. زیرا این ماده سبک بوده و از تعریق و ایجاد رطوبت در درون مچ‌بند جلوگیری می‌کند. ضمناً مچ‌بندهای نئوپرنی بادوام هستند و در برابر کشش مقام می‌باشند.

زغال بامبو

یکی از ویژگی‌های زغال بامبو قدرت فشرده‌سازی بیشتر نسبت به سایر الیاف­ها است. با این‌وجود از انعطاف‌پذیری و نرمی خوبی برخوردار است. از طرف دیگر از گرم شدن بیش‌ازحد ناحیه مچ جلوگیری می‌کند و برای استفاده روزانه مناسب است.

آیا هنگام خواب می‌توان از مچ‌بند استفاده کرد؟

اکثر مچ‌بندها را باید در هنگام فعالیت یا یک الی دو ساعت پس‌ازآن استفاده کرد و درواقع بیشتر آن‌ها برای استفاده روزانه طراحی شدند و نباید در هنگام خواب از آن‌ها استفاده کنید. اما موارد استثنایی هم وجود دارند مانند مچ‌بندهایی که برای خواب آرام و مخصوص استفاده شبانه برای افرادی که مچ درد شدید دارند طراحی‌شده است.

آیا می‌توان مچ‌بند را در هنگام شنا هم پوشید؟

خیر. زیرا قرارگیری طولانی‌مدت مچ‌بندها در آب، باعث ازبین‌رفتن الیاف درون آن شده و باعث کاهش عملکرد درست آن می‌شود. همچنین در معرض رطوبت قرار گرفتن، عمر مفید مچ‌بند طبی را کاهش می‌دهد.

آیا مچ‌بند تمام آن چیزی است که لازم دارم؟

مسلماً خیر. لازم است توجه کنید که استفاده از مچ‌بند یک درمان مفید است اما مکفی نیست. بهترین نتیجه وقتی حاصل می‌شود که از درمان‌های ترکیبی استفاده کنید. به‌عنوان‌مثال فیزیوتراپی را در کنار استفاده از مچ‌بند انجام دهید و همیشه به یاد داشته باشید که قبل از انتخاب و استفاده از مچ‌بند طبی با یک پزشک مشورت کنید. زیرا استفاده از مچ‌بند نامناسب باعث شدیدتر شدن وضعیت شما می‌شود.

جمع‌بندی

در این مقاله متوجه شدیم که مچ درد یکی از دردهای شایع است که می‌تواند به علل مختلفی رخ دهد. همچنین برای هر نوع آسیب و کاربردی مچ‌بند طبی مخصوص وجود دارد که می‌تواند در بهبود و تسکین درد نقش مفیدی داشته باشد. این محصول در انواع مختلفی تهیه می‌شود که هر یک از آن‌ها در مواقع خاصی استفاده می‌شوند. معمولاً افرادی که به این عارضه مبتلا هستند، فقط با استفاده از مچ‌بند نمی‌توانند به بهبودی کامل دست یابند و در کنار آن، لازم است اقدامات دیگری انجام دهند. قبل از اقدام به خرید مچ‌بند طبی، لازم است با پزشک متخصص ارتوپد مشورت کرده و با کمک آن مچ‎‌بند مناسبی تهیه کنید.

شما می­توانید برای مشورت و اطمینان از ارزیابی کامل همه موارد توسط پزشکان باتجربه ما، از طریق لینک­های موجود در سمت چپ صفحه، با پزشکان متخصص و دلسوز ما در ارتباط باشید.