دکتر دیسک کمر

آنچه در این مقاله می خوانید :

مهم‌ترین مشکلات قابل درمان دیسک توسط دکتر دیسک کمر

بیماری دیسک کمر زمانی رخ می‌دهد که دیسک در ناحیه کمر ستون فقرات از بین ناحیه استخوانی ستون فقرات برآمده یا فتق کند. گاهی اوقات، پارگی دیسک بدون هیچ علامتی رخ می‌دهد. در موارد دیگر، درد تشعشع و ناتوان‌کننده است. بنابراین بهتر است برای درمان هر چه سریع تر دیسک کمر به متخصص ستون فقرات مراجعه شود.

مهم‌ترین مشکلات مربوط به دیسک شامل موارد زیر است:

کشیدگی و رگ‌به‌رگ شدن دیسک

بیماری دژنراتیو دیسک (که در افرادی که هیچ علامتی ندارند نیز دیده می‌شود)

برآمدگی دیسک

فتق دیسک

برای برخی از افراد، دیسک‌های بیرون‌زده می‌توانند باعث تحریک عصب مجاور و ایجاد سیاتیک (درد عصبی که به اندام‌های تحتانی گسترش می‌یابد) ایجاد کند.

 

۱. کشیدگی و رگ‌به‌رگ شدن دیسک

کشیدگی دیسک مانند هر کشیدگی یا رگ‌به‌رگ شدن در سایر قسمت‌های بدن اتفاق می‌افتد. اعمال بار بیش از حد یا مداوم به بافت‌های نرم بدن (مانند تاندون‌ها، ماهیچه‌ها یا رباط‌ها) می‌تواند باعث درد شود.

اگر نیرو یا بار بیشتر از آن باشد که بافت نرم بتواند با آن مقابله کند، ممکن است باعث تحریک و التهاب شود. این ممکن است در اشعه ایکس یا اسکن نشان داده نشود ولی توسط بهترین دکتر دیسک کمر تشخیص داده می‌شود.

کشیدگی عضلات کمر احتمالاً در حین فعالیت بدنی و در نتیجه کشیدن عضلات کمر در موقعیت عجیبی رخ می‌دهد. در این وضعیت معمولاً به دلیل استفاده بیش از حد از عضلات کمر، فشارها به‌کندی ایجاد می‌شوند.

در مقابل، رگ‌به‌رگ شدن غالباً در اثر ضربه‌های ناگهانی مانند تصادف، ضربه‌های سنگین، افتادن و چرخش شدید کمر ایجاد می‌شود.

این وقایع می‌توانند باعث کشیدگی بیش از حد رباط‌های شما و درنهایت منجر به رگ‌به‌رگ شدن شوند. در صورت بروز رگ‌به‌رگ شدن، احتمالاً احساس ترکیدن خواهید داشت. رگ‌به‌رگ شدن کمر معمولاً با علائم زیر همراه است:

  • دردی که با حرکت بدتر می‌شود

  • گرفتگی عضلات

  • کاهش محدوده حرکتی در مفصل آسیب‌دیده

در بسیاری از موارد، درد همراه با رگ‌به‌رگ شدن، با التیام رباط کاهش می‌یابد، اگرچه ممکن است این یک‌روند طولانی باشد.

 

۲. بیماری دژنراتیو دیسک

یک کودک خردسال دارای دیسک‌های پر از مایع و به‌خوبی هیدراته شده است. اما با افزایش سن، محتوای آب دیسک‌ها کاهش می‌یابد تا حدی که نسبتاً نازک و سخت می‌شوند. تصور می‌شود که این روند طبیعی پیری باعث افزایش اصطکاک بین استخوان‌ها شده و با رشد آن‌ها در اطراف دیسک‌ها منجر به ایجاد خارهای استخوانی ‌شود.

این تغییرات “بیماری دژنراتیو دیسک” نامیده می‌شود. به عقیدة دکتر دیسک کمر، دژنراتیو دیسک در واقع یک بیماری نیست، بلکه وضعیتی است که در آن دیسک آسیب‌دیده، باعث درد می‌شود.

شدت این درد می‌تواند در حد نق زدن تا درد غیرقابل تحمل، متغیر باشد. اغلب تصور می‌شود که این شایع‌ترین علت کمردرد در افراد مسن است. علائم رایج این بیماری شامل:

  • دردی که هنگام نشستن بدتر می‌شود. در حالت نشسته، دیسک‌های کمر سه برابر بیشتر از حالت ایستاده بار روی خود دارند.

  • دردی که هنگام خم شدن، بلندکردن یا پیچش بدتر می‌شود.

  • با تغییر دادن وضعیت خصوصاً درازکشیدن، درد کاهش می‌یابد.

  • احساس بهتر در هنگام راه‌رفتن یا حتی دویدن نسبت به نشستن یا ایستادن طولانی‌مدت.

  • گزگز و بی‌حسی در اندام‌ها.

  • ضعف در عضلات پا یا افتادگی پا که نشانه احتمالی آسیب به ریشه عصبی است.

  • دردهای شدید دوره‌ای که رفت و آمدی است و از چند روز تا چند ماه زمان می‌برند تا بهتر شوند. شدت این دردها می‌تواند از آزاردهنده تا ناتوان‌کننده متغیر باشد.

همچنین باتوجه به اینکه دیسک درگیر درکجا قرار دارد، درد می‌تواند کمر، باسن و ران‌ها یا گردن را درگیر کند و به بازوها و دست‌ها تابش کند.

۳.

۳. برآمدگی دیسک

در این وضعیت، دیسک‌ها توسط رباط‌ها، ماهیچه‌ها و خود مهره‌ها محکم در جای خود قرار دارند و کل دیسک از جای خود خارج نمی‌شود، بلکه فقط یک ناحیه کوچک در پوسته سخت بیرونی دیسک ضعیف می‌شود. عباراتی مانند «اکسترود شده» یا «برآمده» برای توصیف این وضعیت مناسب‌تر هستند.

همانطور که دکتر دیسک کمر بیان می‌کند برخلاف فتق دیسک که هسته(بخش داخلی) از دیسک به بیرون نشت می‌کند، در برآمدگی دیسک، هسته دیسک ستون فقرات در داخل حلقوی فیبروزوس (بخش بیرونی) باقی می‌ماند.

 این برآمدگی یا بیرون‌زدگی با اعمال فشار بر ریشه‌های عصبی اطراف، دردی را ایجاد می‌کند که باتوجه به محل برآمدگی دیسک، می‌تواند به پشت و یا سایر نواحی بدن سرایت کند.  

شایع‌ترین محل بیرون‌زدگی دیسک در قسمت پایین کمر است و کمردرد می‌تواند علامت آن باشد. با افزایش سن، احتمال بیرون‌زدگی دیسک کمتر می‌شود. زیرا دیسک‌ها خشک می‌شوند و محتویات داخلی کمتر قادر به تراوش در مناطق ضعیف پوسته بیرونی دیسک هستند.

دکتر دیسک کمر معتقد است باتوجه به ‌شدت و محل برآمدگی دیسک در ستون فقرات، علائم آن متفاوت خواهد بود و حتی بسیاری از اوقات هم، افراد هیچ‌گونه علائمی ندارند. بااین‌حال، با انحطاط بیشتر دیسک، فرد ممکن است موارد زیر را تجربه کند:

  • کمردردی که با هرگونه حرکتی حتی عطسه کردن بدتر می‌شود

  • عضلات پشت دچار اسپاسم می شوند

  • ضعف و بی‌حسی در پاها

  • کاهش میزان حرکت در پاها، زانوها و مچ پا

  • کاهش هماهنگی در عملکرد پاها

 

۴. فتق دیسک

از سوی دیگر، فتق دیسک در حالتی ایجاد می‌شود که برخی از غضروف‌های داخلی نرم‌تر، به دلیل یک شکاف در لایه بیرونی سخت غضروف، از دیسک بیرون بزنند.

 به دیسک‌هایی که دچار این حالت می‌شوند، دیسک‌ لغزنده یا پاره شده، نیز می‌گویند. اگرچه فقط قسمت کوچکی که ترک‌خورده، تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد و کل دیسک پاره و لغزنده نمی‌شود.

زمانی که هسته داخلی و ژله‌مانند از طریق حلقه فیبروز دیسک فوران کند، فتق دیسک رخ می‌دهد. فتق دیسک در مقایسه با دیسک برآمده، درد بیشتری ایجاد می‌کند، زیرا معمولاً دیسک بیشتر بیرون‌زده و ریشه‌های عصبی را تحریک می‌کند.

احتمالاً این سوزش به‌دلیل فشردگی عصب احساس می‌شود، اگرچه فتق هم، باعث درد و التهاب ریشه عصبی می‌شود. دکتر دیسک کمر، موارد زیر را برای علائم فتق دیسک بیان می‌کند:

  • بی‌حسی در اندام‌ها

  • ضعف عضلانی

  • درد مداوم

  • دردی که هنگام حرکت ستون فقرات ایجاد می‌شود

  • سیاتیک

  • دردی که به قسمت‌های مختلف بدن مانند بازوها یا قفسه سینه سرایت کند.

  • کاهش کنترل مثانه و روده

 

۵. سیاتیک

اگر ریشه‌های عصب سیاتیک، تحریک یا فشرده شوند، فرد دچار درد عصبی سیاتیک می‌شود. درد از ستون فقرات و پایین به باسن، پشت ران، ساق پا و کف پا منتشر می‌شود.

 سیاتیک اغلب با تغییر عملکرد عصبی همراه است. ممکن است باعث تغییر حس در اندام تحتانی آسیب‌دیده، مانند سوزن‌سوزن شدن یا بی‌حسی شود.

دکتر دیسک کمر، بیرون‌زدگی دیسک را یکی از علل شایع سیاتیک می‌داند. اصولاً هنگامی که بدن حرکت می‌کند، به دلیل وجود فضای مناسب، اعصاب نخاعی به راحتی در داخل ستون فقرات سر می‌خورند.

 اما هنگامی که بیرون‌زدگی دیسک رخ می‌دهد، فشار زیادی بر روی اعصاب ستون فقرات وارد می‌کند که می‌تواند مانع حرکت ‌اعصاب نخاعی ‌شده و درد ارجاعی در اندام تحتانی ایجاد کند. اگر دیسک برآمده، مقداری از محتویات خود را در اطراف اعصاب نشت دهد، می‌تواند باعث تحریک یا التهاب موضعی شیمیایی شود.

دیسک کمر و بخش‌های تشکیل‌دهنده‌ی آن

بالشتک‌های اسفنجی که استخوان‌های ستون فقرات (مهره‌ها) را از هم جدا می‌کنند،”دیسک” یا کامل‌تر آن “دیسک بین مهره‌ای” نام دارند. دیسک‌ها متشکل از یک پوسته خارجی الاستیک به‌نام “فیبروز حلقوی” و یک ماده ژله‌مانند داخلی به‌نام “هسته پالپوس” هستند. پوسته بیرونی “ژله داخلی” را در هسته دیسک احاطه کرده و نگه می‌دارد.

برآمدگی دیسک، باریک شدن فضای دیسک (ازدست‌دادن ارتفاع دیسک) و کم‌آبی دیسک، تغییرات عادی و مرتبط با افزایش سن هستند.

 اما هنگامی که فشار یا استرس بر ستون فقرات وارد می‌شود، حلقه بیرونی دیسک ممکن است برآمده، ترک بخورد یا پاره شود. اگر این اتفاق در قسمت تحتانی کمر رخ دهد، ممکن است بیرون‌زدگی دیسک فشار زیادی به ریشه عصب نخاعی نزدیک وارد کند یا منجر به تحریک عصب به‌وسیله مواد التهابی داخلی شود.

نتیجه، ایجاد درد در باسن و پایین پا است و باید هرچه سریع‌تر برای درمان به دکتر دیسک کمر مراجعه کرد.

۳ علت اصلی فتق دیسک از دید فوق تخصص دیسک کمر در تهران

بیشتر مردم نمی‌توانند به‌درستی علت فتق دیسک خود را تشخیص دهند. گاهی اوقات، استفاده از عضلات پشت برای بلندکردن اجسام سنگین به‌جای عضلات ساق و ران می‌تواند منجر به فتق دیسک شود، همان‌طور که در حین چرخش، پیچ‌خوردگی یا بلندکردن، امکان فتق وجود دارد.

 احتمال اینکه یک رویداد آسیب‌زا مانند زمین‌خوردن یا ضربه به پشت علت فتق دیسک باشد، کم است. اما همان‌طور که دکتر فوق تخصص دیسک کمر در تهران بیان می‌کند، علت اصلی فتق دیسک در یکی از این سه حالت قرار دارد:

  1. ساییدگی و پارگی ستون فقرات: طبق بیان دکتر دیسک کمر، درد ناشی از فتق دیسک اغلب نتیجه ساییدگی و پارگی روزانه ستون فقرات است. به این وضعیت، انحطاط نیز می‌گویند.

کمر ما علاوه بر حمل وزن، به توزیع آن کمک می‌کند، و آن دیسک‌های بین مهره‌ای برای جذب شوک ناشی از حرکت (مانند راه‌رفتن، پیچش و خم شدن) ساخته شده‌اند. ازآنجایی‌که دیسک‌های ما برای انجام این وظایف سخت، باید بسیار کار ‌کنند، ممکن است در طول زمان فرسوده شوند.

حلقه فیبری (لایه بیرونی سخت دیسک) با افزایش سن، شروع به ضعیف شدن می‌کند و به هسته پوپلوسوس (لایه داخلی ژله‌مانند) امکان عبور و نشت به بیرون داده و برآمدگی دیسک یا فتق آن را ایجاد کند.

  • آسیب: باتوجه‌به گفتة دکتر فوق تخصص دیسک کمر در تهران، فتق دیسک می‌تواند در اثر آسیب نیز ایجاد شود. برای مثال احتمال فتق دیسک در تصادفات رانندگی یا هنگام یک حرکت ناگهانی و سریع که فشار زیادی به دیسک وارد می‌شود، زیاد است.

همچنین چرخاندن شدید دیسک یا اقدام نادرست در بلندکردن یک جسم سنگین، می‌تواند به فتق دیسک بیانجامد.

  • انحطاط و آسیب: ممکن است در اثر ساییدگی و پارگی، دیسک بین مهره‌ای ضعیف شده باشد (دژنراسیون) و در صورت تجربه یک رویداد آسیب‌زا، مستعد فتق باشد.

به گفتة دکتر دیسک کمر ممکن است ضعیف شدن دیسک شما به‌قدری باشد که حتی با یک حرکت ساده که رویداد آسیب‌زا هم نیست، فتق دیسک اتفاق بیفتد. مانند زمانی که افراد، با یک چیز ساده مثل عطسه، دیسک فتق می‌کنند.

به نظر نمی‌رسد عطسه یک رویداد آسیب‌زا باشد که بتواند منجر به آسیب شود، اما اگر دیسک ضعیف شده باشد، حتی نیروی ناگهانی عطسه هم می‌تواند باعث فتق آن شود.

علائم اخطار برای مراجعه فوری به دکتر دیسک کمر

علاوه بر درد کمر و پا که از علائم شایع بیرون زدگی دیسک است، برخی از علائم فتق نشان‌دهنده عوارض بالقوه جدی است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی توسط دکتر پارگی دیسک کمر دارد. اگر هر یک از علائم فتق دیسک شدید زیر را تجربه کردید، فوراً به یک دکتر دیسک کمر یا فوق تخصص دیسک کمر در تهران مراجعه کنید:

  • ازدست‌دادن کنترل روده و/یا مثانه
  • ازدست‌دادن احساس در اندام تحتانی (باسن و پاها)

توجه: این علائم که می‌تواند ناشی از فتق دیسک باشد، ممکن است مربوط به سندرم دم اسبی باشد. یک اختلال نادر اما جدی و خطرناک ستون فقرات که نیاز به مراقبت فوری پزشکی و مراجعه به فوق تخصص دیسک کمر در تهران دارد.

  • ناتوانی در حفظ تعادل و انجام مهارت‌های حرکتی ظریف
  • کاهش وزن
  • ضعف عضلانی

این علائم نشان‌دهنده فشرده شدن عصب نخاعی است. در شدیدترین موارد، فتق دیسک می‌تواند خود نخاع را تحت‌فشار قرار دهد. این به‌عنوان میلوپاتی شناخته می‌شود و اغلب به دلیل فتق دیسک در ستون فقرات گردنی (گردن) شما ایجاد می‌شود، اما فتق دیسک سینه‌ای (وسط پشت) و کمر نیز ممکن است منجر به میلوپاتی شود.

موارد زیر، علائم هشدار فوری نیستند ولی درصورت مشاهده باید برای تعیین علت فتق دیسک و درمان به‌موقع آن به دکتر دیسک کمر مراجعه کنید:

  • علائم شما با چندین هفته درمان محافظه‌کارانه (مثلاً یخ و گرما یا فیزیوتراپی) پاسخ نمی‌دهند – یا بدتر می‌شوند.
  • درد شما در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می‌کند (به‌عنوان‌مثال، کیفیت خواب شما را کاهش می‌دهد یا باعث می‌شود کار را از دست بدهید).

عواقب عدم مراجعه به موقع به دکتر دیسک کمر

فتق دیسک جزو مشکلات جدی سلامتی است. ازآنجایی‌که شما با آسیب نخاعی روبرو هستید، اگر فتق دیسک خود را به‌موقع توسط دکتر دیسک کمر درمان نکنید، احتمال اینکه در معرض فلج دائمی یا درد مزمن طولانی‌مدت باشید، بسیار است.

خطر دیگری که در عدم درمان فتق دیسک و مراجعه به موقع به بهترین دکتر دیسک کمر وجود دارد، آسیب عصبی است که ممکن است فتق دیسک به مثانه یا روده شما وارد کند و این می‌تواند به معنای بی‌اختیاری دائمی ادرار یا مدفوع باشد.

همچنین درصورت عدم درمان به موقع، احتمال خطر بیهوشی کیسه زینی نیز وجود دارد. این وضعیتی است که در آن احساس را در قسمت داخلی ران، اطراف راست‌روده و پشت ‌پاهای خود از دست می‌دهید.

مزایای مراجعه به‌هنگام به دکتر دیسک کمر

بر اساس تحقیقات انجام شده، هرچه زودتر فشرده‌سازی عصب، توسط دکتر دیسک کمر درمان شود، احتمال اینکه از بهبودی کامل لذت ببرید بیشتر است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۱ نشان داد که تأخیر بیش از حد برای درمان پزشکی فتق دیسک، ممکن است بیشتر از اینکه فایده داشته باشد، ضرر داشته باشد.

در این تحقیق با مقایسه ۲ گروه از بیمارانی که فتق دیسک داشتند، به بررسی میزان پاسخگویی به درمان در هرگروه پرداخته شد. بیمارانی که بیش از ۶ ماه منتظر ماندند تا علائم فتق دیسک خود را به بهترین دکتر دیسک کمر گزارش دهند، به‌اندازه بیمارانی که کمتر از ۶ ماه منتظر مشاوره پزشکی بودند، به درمان پاسخ ندادند.

اگر هریک از علائم هشدار بیرون زدگی دیسک را دارید یا اینکه درد شما ادامه دارد، مراجعه زودتر به یک دکتر پارگی دیسک کمر به‌عنوان دکتر دیسک کمر، می‌تواند تأثیر بسزایی در موفقیت درمان شما داشته باشد و همچنین از عوارض جدی و طولانی‌مدت فتق دیسک جلوگیری کند.

مهم‌ترین عوامل خطر فتق دیسک از نظر بهترین دکتر دیسک کمر

بهترین دکتر دیسک کمر معتقد است علاوه بر ساییدگی و پارگی تدریجی که با افزایش سن به وجود می‌آید، عوامل دیگری نیز می‌توانند احتمال فتق دیسک را افزایش دهند. دانستن اینکه چه چیزی شما را در معرض خطر فتق دیسک قرار می‌دهد می‌تواند به شما در جلوگیری از مشکلات بیشتر کمک کند. این عوامل خطر عبارت‌اند از:

  • جنسیت: مردان بین ۳۰ تا ۵۰ سال بیشترین احتمال ابتلا به فتق دیسک را دارند.
  • بلندکردن نامناسب: استفاده از عضلات پشت برای بلندکردن اجسام سنگین به‌جای پاها می‌تواند باعث فتق دیسک شود. چرخش در حین بلندکردن می‌تواند به کمر شما اسیب برساند. بلندکردن با پاها، نه با پشت، ممکن است از ستون فقرات شما محافظت کند.
  • وزن: حمل وزن اضافی فشار وارده بر ستون فقرات کمری را افزایش می‌دهد و افراد چاق را مستعد فتق می‌کند.
  • فعالیت‌های تکراری که به ستون فقرات شما فشار می‌آورد: بسیاری از مشاغل از نظر فیزیکی نیاز به بلندکردن، کشیدن، خم شدن یا چرخاندن مداوم دارند. استفاده از تکنیک‌های ایمن بلندکردن و حرکت می‌تواند به محافظت از کمر شما کمک کند.
  • رانندگی مکرر: نشستن طولانی‌مدت، به‌علاوه لرزش موتور خودرو، می‌تواند به ستون فقرات و دیسک شما فشار وارد کند.
  • شیوه زندگی کم‌تحرک: برای پیشگیری از شرایط پزشکی بسیاری، از جمله فتق دیسک، ورزش منظم ضروری است. علاوه بر این کم‌تحرکی باعث کاهش انعطاف‌پذیری، قدرت و استقامت عضلات می‌شود که همة اینها در ایجاد مشکلات دیسک کمر مؤثرند.
  • سیگارکشیدن: اعتقاد دکتر دیسک کمر بر این است که سیگار باعث کاهش اکسیژن‌رسانی به دیسک شده و باعث انحطاط سریع‌تر می‌شود.

روش‌های تشخیص قطعی فتق دیسک مورد استفاده دکتر پارگی دیسک کمر

دکتر پارگی دیسک کمر ابتدا از بیمار می‌خواهد که درد خود را دقیق توصیف کند، از جمله محل آن و اینکه کدام فعالیت‌ها یا موقعیت‌ها باعث بهتر یا بدتر شدن آن می‌شوند. علاوه برآن، یک تاریخچه پزشکی کامل شامل درمان‌ها یا آسیب‌های قبلی، سابقه پزشکی خانوادگی و هرگونه تجربه افسردگی یا اضطراب را از بیمار می‌پرسد.

درنهایت بعد از معاینه فیزیکی که شامل مشاهده دامنه حرکتی، خم شدن و کشش بیمار است، احتمالاً از شما بخواهد یک یا چند مورد از آزمایش‌های زیر را نیز انجام دهید:

  • اشعه ایکس: در این روش برای تولید تصاویری از بافت‌های داخلی، استخوان‌ها و اندام‌ها بر روی فیلم از پرتوهای الکترومغناطیسی نامرئی استفاده می‌شود.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): با استفاده از آهنرباهای بزرگ، فرکانس‌های رادیویی و کامپیوتر، تصاویر دقیق از اندام‌ها و ساختارهای بدن گرفته می‌شود.
  • میلوگرام: روشی که در آن، دکتر دیسک کمر با استفاده از تزریق رنگ به کانال نخاعی و پرتوهای اشعه ایکس می‌تواند ساختار بدن را به‌وضوح ‌مشاهده کند.
  • اسکن توموگرافی کامپیوتری (سی‌تی‌اسکن): یک روش تصویربرداری که از اشعه ایکس و فناوری رایانه برای تولید تصاویر افقی یا محوری (اغلب برش‌هایی نامیده می‌شود) از بدن استفاده می‌کند.

سی‌تی‌اسکن تصاویر دقیق و با جزئیات بیشتری نسبت به اشعه ایکس عمومی از قسمت‌های مختلف بدن، از جمله ماهیچه‌ها، استخوان‌ها، چربی‌ها و اندام‌ها را نشان می‌دهد.

  • الکترومیوگرافی(EMG): آزمایشی است که دکتر پارگی دیسک کمر برای اندازه‌گیری پاسخ ماهیچه یا فعالیت الکتریکی به تحریک عصب عضله انجام می‌دهد.  

مؤثرترین روش‌های درمانی غیر جراحی تجویز شده توسط دکتر دیسک کمر

به طور معمول، اولین گزینة درمانی برای مدیریت بیماری بیرون زدگی دیسک، درمان محافظه‌کارانه است. هدف یک دکتر دیسک کمر از درمان غیر جراحی، کاهش تحریک عصب و دیسک و بهبود وضعیت فیزیکی بیمار برای محافظت از ستون فقرات و افزایش عملکرد کلی است. این روش‌ها ممکن است شامل برخی از موارد زیر باشد:

  • برای مدتی عدم فعالیت و استراحت داشتن در رختخواب
  • آموزش مکانیک مناسب بدن (برای کمک به کاهش احتمال بدتر شدن درد یا آسیب به دیسک)
  • کنترل وزن
  • استفاده کردن از پشتیبان کمری ساکرال
  • فیزیوتراپی: برخی از ورزش‌ها برای درمان فتق دیسک مفید هستند. ورزش می‌تواند عضلات پشت و شکم شما را قوی‌تر کند. این کار فشار روی دیسک شما را کاهش می‌دهد و کمتر آسیب می‌بینید. برخی از تمرینات مربوط به پشت که ممکن است دکتر دیسک کمر توصیه کند شامل اولتراسوند، ماساژ، تهویه و برنامه‌های ورزشی است.
  • دارو: دکتر دیسک کمر ممکن است داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول) یا ایبوپروفن (ادویل) را توصیه کند. همچنین او ممکن است شل‌کننده‌های عضلانی را برای تسکین اسپاسم عضلانی که می‌تواند درد را افزایش دهد، به شما بدهد.
  • تزریق استروئید: اگر دارو و فیزیوتراپی کمکی نکردند، ممکن است دکتر دیسک کمر، تزریق استروئید را پیشنهاد کند. اینها شات‌های استروئیدی هستند که مستقیماً به ستون فقرات شما تزریق می‌شوند.

 استروئیدها تورم اطراف دیسک را کاهش می‌دهند و می‌توانند درد را کاهش دهند. گاهی ۱ تزریق کافی است. اغلب آنها در یک سری واکسن در طی چند هفته تزریق می‌شوند. این تزریق‌ها می‌توانند برای هفته‌ها یا ماه‌ها تسکین دهند.

مواقع لزوم استفاده از روش جراحی برای درمان فتق دیسک توسط دکتر دیسک

اگر بدن بیمار به روش‌های درمانی غیر جراحی پاسخ مثبت نداد، احتمالاً برای برداشتن فتق دیسک به جراحی نیاز است. به عقیده دکتر دیسک کمر، یک بیمار، کاندید جراحی ستون فقرات در نظر گرفته می‌شود اگر:

  • بیمار دچار درد رادیکولار که فعالیت طبیعی را محدود و کیفیت زندگی را مختل می‌کند، شود.
  • نقایص عصبی پیش‌رونده مانند ضعف پا و یا بی‌حسی ایجاد ‌شود.
  • دارودرمانی و فیزیوتراپی بی‌تأثیر هستند.
  • در ایستادن یا راه‌رفتن مشکل داشته باشد.
  • بیمار عملکرد طبیعی روده و مثانه را ازدست‌داده باشد.

جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. جراح فوق تخصص دیسک کمر در تهران برشی در ناحیه کمر بر روی قسمتی که دیسک در آن فتق شده است، ایجاد می‌کند.

ممکن است جراح برای دسترسی یافتن به دیسک، مقداری از استخوان پشت ستون فقرات را بردارد. همچنین، ناحیه فتق دیسک و هر قطعه شل اضافی توسط دکتر پارگی دیسک کمر یا جراح ستون فقرات از فضای دیسک خارج می‌شود.

پس از جراحی، به‌منظور جلوگیری از فتق مجدد دیسک در حین بهبودی، محدود کردن فعالیت برای چند هفته ضروری است. جراح فوق تخصص دیسک کمر در تهران یا دکتر دیسک کمر در مورد هرگونه محدودیت با شما صحبت خواهد کرد.

توصیه‌های دکتر دیسک کمر درمورد مراقبت‌های خانگی

روش‌های مراقبت‌ خانگی مهم و تأثیرگذاری برای درمان بیرون زدگی دیسک وجود دارد. وضعیت مناسب هنگام نشستن، ایستادن و هرگونه حرکتی می‌تواند با کاهش فشار بر روی دیسک، به کمر شما کمک کند. روی صاف ایستادن، صاف نشستن و بلندکردن با پشت صاف تمرکز و تمرین کنید.

نکات بیان شده توسط دکتر دیسک کمر را دنبال کنید تا آنچه را که می‌توانید به‌تنهایی انجام دهید تا علائم خود را کاهش دهید، بدانید:

  • هنگام بلند کردن اجسام، باسن و زانوهای خود را خم کرده و پشت خود را صاف نگه دارید.
  • برای حمل یک شیء، آن را نزدیک بدن خود نگه دارید.
  • زمانی که می‌دانید باید برای مدت طولانی بایستید، یک پایتان را برای مدتی روی یک جعبه کوچک یا چهارپایه، بگذارید.
  • اگر برای مدت طولانی می‌نشینید، پاهای خود را روی یک چهارپایه کوچک قرار دهید تا زانوهایتان بالاتر از باسنتان باشد.
  • کفش‌های پاشنه بلند نپوشید
  • روی شکم نخوابید
  • سعی کنید آمادگی جسمانی کلی را حفظ کنید. این به معنای فعال ماندن و حفظ سطح خوبی از قدرت عضلانی در بازوها، پاها و تنه است. ورزش منظم برای افزایش انعطاف‌پذیری می‌تواند تحرک را راحت‌تر کرده و باعث کاهش تنش عضلانی و کمردرد شود.

سخن پایانی

مشکلات دیسک به دلیل تغییر در ساختار دیسک نرمال (اغلب به‌خاطر افزایش سن و شکسته شدن طبیعی دیسک یا گاهی آسیب شدید) ایجاد می‌شود. علائم بیماری بیرون زدگی دیسک، بسته به محل فتق دیسک و اینکه چه ریشه عصبی به آن فشار می‌آورد متفاوت است.

اما به‌طورکلی با علائمی مثل کمردرد متناوب یا مداوم، اسپاسم عضلات پشت، سیاتیک، و در موارد شدیدتر، بی‌حسی و ضعف عضلانی در پاها و تغییرات در عملکرد مثانه یا روده همراه است.

در بسیاری از موارد، صبر و زمان (و شاید مقداری دارو) برای کاهش درد فتق دیسک کافی است، اما برخی علائم نیاز به مراقبت پزشکی از سوی بهترین دکتر دیسک کمر دارند.

 بنابراین با مشاهدة هرگونه علائم فتق دیسک، برای جلوگیری از عوارض ناگوار پایدار و دستیابی به درمان مؤثرتر می‌توانید از یک متخصص ستون فقرات حاذق و مجرب در مجموعه ما برای تشخیص و درمان دقیق مشکلات دیسک بهره ببرید.