درمان سریع درد دیسک کمر

درمان سریع درد دیسک کمر؛ جلوگیری از ناتوانی فرد در تحرک

درمان سریع درد دیسک کمر به دلیل ایجاد احساس ناتوان کننده در فرد مبتلا از اهمیت بالایی برخوردار است. درمان دیسک کمر پیش از جدی شدن آسیب ناشی از دیسک به اعصاب تحت فشار دیسک، می‌تواند مانع بروز عوارضی چون آسیب پایدار اعصاب، ناتوانی در تحرک و همچنین کنترل دفع ادرار و مدفوع و هرنوع ناتوانی در فعالیت‌های جنسی گردد.
درد دیسک‌های کمری از جمله شرایط ناخوشایندی است که می‌تواند کیفیت زندگی ما، فعالیت‌های روزانه، حضورمان در اجتماع و محل کار را به‌شدت مختل کند و زندگی‌مان را تحت‌تأثیر قرار دهد.
به دلیل شیوع بالای دردهای ناشی از این عارضه، درمان سریع دیسک کمر اهمیت زیادی دارد که ما در ادامه قصد داریم اصلی‌ترین درمان‌های سریع و معجزه‌آسای دیسک را برای شما معرفی کنیم؛ اگر تمایل دارید سریعا از شر درد دیسک کمر رها شوید تا ادامه مقاله همراه ما باشید.

فهرست
برای درمان سریع درد دیسک کمر چه باید کرد؟
وظایف دیسک کمر چیست و در چه سنی فرد مبتلا خواهد شد؟
رویکردهای تشخیصی برای درمان سریع درد دیسک کمر
شناسایی علائم برای درمان سریع درد دیسک کمر
درصد ابتلا به بیماری دیسک کمر چقدر است؟
شناخت انواع دیسک برای درمان سریع درد دیسک کمر
کدام نوع دیسک کمر از همه بدتر است؟
بهترین روش برای درمان سریع درد دیسک کمر
شیوه های درمان غیر جراحی در بیماری دیسک کمر
مدت زمان برای درمان سریع درد دیسک کمر
داروهای مخصوص درمان سریع درد دیسک کمر
آیا دیسک کمر خوب خواهد شد؟
روش های قطعی درمان دیسک کمر
علت درد سیاتیک در زمان حاملگی
درمان سریع درد دیسک کمر خفیف با درمان‌های خانگی
درمان سریع درد دیسک کمر با ورزش
سخن پایانی

برای درمان سریع درد دیسک کمر چه باید کرد؟
شاید بپرسید برای درمان سریع درد دیسک کمر چه باید کرد، روش‌های متفاوتی برای درمان وجود دارد و در ابتدا لازم است با مفهوم دیسک و آناتومی آن آشنا شوید. ساختار دیسک همانند یک چرخ ماشین است. جهت امکان انجام حرکات مختلف توسط انسان، ستون فقرات او به شکل یکپارچه ایجاد نشده و از قطعات جداگانه ساخته شده است.
این موضوع درست مانند دانه‌های یک تسبیح می‌باشد؛ بخش‌های جداگانه‌ای که به یکدیگر وصل شده‌اند. قطعات استخوانی ستون فقرات را تنه مهره می‌گویند و بخش‌هایی که این استخوان‌ها را به یکدیگر وصل می‌کنند، دیسک می‌نامند.
همان گونه که مشخص است چرخ ماشین شامل یک لاستیک خارجی است و اصولا جنس محکم‌تری دارد که تایر نامیده می‌شود. در قسمت داخلی آن یک لاستیک منعطف‌تر وجود دارد که به آن تیوپ می‌گویند. در داخل تیوپ هوای پرفشار باد وجود دارد.
دیسک‌های کمر نیز از دو بخش مختلف ایجاد شده است؛ یکی بخش خارجی که مقاوم‌تر است و از ۳۲ قسمت تشکیل شده و حلقه یا آنولوس فیبروزوس نام دارد. در درون این حلقه را ساختمان ژلاتین مانندی به اسم هسته دیسک یا نوکلئوس پولپوزوس پوشانده است. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا به توضیح کامل اینکه برای درمان سریع درد دیسک کمر چه باید کرد، بپردازیم.
افزایش سن باعث ایجاد فرآیند فرسایش تدریجی و مداوم دیسک‌های ستون فقرات می‌شود که این امر منجر به ضعیف شدن قسمت پایین کمر خواهد شد. زمانی می‌فهمیم دیسک‌ها دچار آسیب دیدگی شده‌اند که کمردرد بسیار شدیدی آغار شود.
این دردها احتمال دارد به سمت پایین بدن و در عصب‌های منتقل شده به سمت پا، کشیده شوند. در ادامه همراه ما باشید تا روش‌های درمان سریع درد دیسک کمر با ورزش بررسی کنیم.
در بعضی موارد دیده شده که نشانه‌های فتق دیسک، بدون هیچ دلیلی خاصی بروز پیدا کرده‌اند و گاهی نیز در پی فعالیت‌های شدید بدنی مانند بلند کردن اجسام سنگین آغاز می‌شود. درد دیسک ناحیه کمر ممکن است از چند روز تا چندین هفته ادامه داشته باشد.
در این دوره، سیستم ایمنی طبیعی بدن تلاش می‌کند تا آسیب وارد شده را ترمیم کند. درد دیسک در مدت زمان حمله، بر عصب‌های کناری خود نیز تاثیر می‌گذارد و باعث حساس شدن و اسپاسم‌های دردناک در قسمت پایینی کمر، مانند پاها و پایین پاها خواهد شد.
بیمار ممکن است در زمان ایستادن و راه رفتن، بی‌حسی و ضعف زیادی را در بدن و پاهای خود حس کند. به صورت کلی، نشانه‌های فتق، تنها در یک قسمت بدن فرد آشکار می‌شود و در دو روز اول حمله، بیشترین میزان درد را خواهد داشت.
این درد می‌تواند سوزناک و تیز باشد و به قسمت‌های پایین‌تر از کمر نیز منتقل شود. در بعضی از بیماران این درد در قسمت باسن و پاها نیز حس می‌شود (اصطلاحا سیاتیک گفته می‌شود).

درمان سریع درد دیسک کمر خفیف یا حاد برای هر شخص یک فرآیند منحصر به فرد و متفاوت خواهد بود و حتی گاهی لازم است جهت رسیدن به نتیجه مطلوب، آزمون و خطا انجام دهیم. به طور کلی، فتق دیسک باعث ایجاد علائمی همچون درد کمر، بی حسی، حس سوزش و ضعف در قسمت کمر و رشته‌های عصبی پا می‌شود.
امروزه مطالب بسیار زیادی توسط پزشکان در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی، درباره روش‌های درمانی غیر‌جراحی دیسک کمر گفته می‌شود. در واقع تمام پزشکان جراح نیز، شخصی که دچار بیماری دیسکوپاتی شده است را در همان ابتدا جراحی نمی‌کند و تا حد ممکن، بهتر است درمان‌های غیرجراحی دیسک کمر انجام شود.
جراحی تنها به بیمارانی توصیه می‌شود که شخص به درمان‌های غیرجراحی و سرپایی، واکنش مثبتی نشان نداده باشد.
مدت زمانی که به اثربخشی درمان‌های سرپایی داده می‌شود باید حدود 1 تا 2 ماه باشد. در صورتی که بدن بیمار ظرف این مدت، به درمان‌های غیرجراحی پاسخ دهد و به طور کامل بهبود یابد، دیگر نیازی به جراحی دیسک نخواهد بود.
متاسفانه در کشور ما بسیاری از افراد، مدت این دوره را در نظر نمی‌گیرند. بیماران ممکن است سال‌های سال در انتظار نتیجه بخشی روش‌های غیرجراحی درمان درد دیسک باشند که این کار در نهایت منجر به سخت تر شدن درمان آن‌ها خواهد شد.
وظایف دیسک کمر چیست و در چه سنی فرد مبتلا خواهد شد؟
به صورت کلی این اختلال عموما در افراد میان‌ سال دیده می‌شود. بیشترین سن ابتلا به آن، دهه سوم و چهارم زندگی است. در عده زیادی از بیماران، فرد درد کمر و اندام تحتانی را به مدت ماه‌ها یا حتی سال‌ها تحمل کرده و اصولا با دارو آن را کنترل می‌کنند.
این اشخاص ممکن است در یکی از حملات خود، دچار درد بسیار شدید کمر شوند و دیگر به درمان‌های سریع درد دیسک کمر و روش‌های غیر جراحی پاسخ ندهند.
• باعث حرکت بدن به سمت جلو، عقب، چپ و راست می‌شود و به این صورت ما می‌توانیم خم شویم و بچرخیم.
• مثل یک کمک فنر، فشارها و ضربات وارد شده به ستون فقرات را خنثی می‌کند و باعث تعادل ما می‌شود.
• فشار ناشی از بلند کردن اشیا سنگین، به دیسک کمر که ساختاری انعطاف پذیر دارد، وارد می‌شود و به این صورت، از مهره‌های کمر که غیر قابل فشرده شدن هستند، در مقابل شکستگی محافظت می‌شود.
• هر دیسک همانند یک اهرم کوچک در زمان حرکت‌های ستون فقرات می‌باشد که این امر باعث بلند کردن اجسام سنگین توسط ما می‌شود.
رویکردهای تشخیصی برای درمان سریع درد دیسک کمر
دیسک کمر قسمتی از ساختار بدن تمام افراد است؛ پس منظور کسی که می‌گوید دیسک کمر دارم، یعنی دیسک کمر او دچار آسیب دیدگی یا پارگی شده است. روش‌های تشخیص بیماری دیسک کمر به چندین صورت انجام می‌شود که مهمترین آن‌ها، علائم بیمار و شرح حال او است.
به طور معمول، شروع این بیماری همراه با یک درد شدید و ناگهانی در ناحیه کمر یا پشت پای بیمار است که نیاز دارد بداند برای درمان سریع درد دیسک کمر چه باید کرد. اصولا این درد در یک طرف بدن اتفاق می‌افتد و گاهی نیز می‌تواند دو طرفه باشد. احتمال دارد که شخص در گذشته سابقه کمردرد داشته باشد و به طور ناگهانی دچار یک حمله بسیار شدید کمردرد یا پا درد شود.
به صورت کلی این درد در قسمت مسیر عصب سیاتیک اتفاق می‌افتد. این مسیر از ناحیه کمر شروع می‌شود و به داخل لگن و سپس به پشت ران‌ها و پشت ساق پاها می‌رسد.
از دیگر روش‌های تشخیص دیسک کمر می‌توان به معاینه فرد توسط متخصص ستون فقرات اشاره کرد. در این شیوه پای بیمار جهت ایجاد درد و یا تشدید آن، به بالا آورده می شود. در آخر، جهت تشخیص پارگی یا آسیب دیسک کمر، از بیمار ام آر آی گرفته می‌شود که به طور کامل وضعیت شخص را نشان می‌دهد.
به علاوه ام آر آی نوع بیماری، میزان آسیب دیدگی و پارگی و ناحیه بیرون زدگی دیسک را به خوبی مشخص می کند. همچنین، از دیگر روش های تشخیص این بیماری، انجام نوار عصب و عضله می باشد.

شناسایی علائم برای درمان سریع درد دیسک کمر
از جمله علائم و نشانه‌های این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• کمر درد؛
• درد اندام‌های تحتانی (اصطلاحاً درد سیاتیک گفته می‌شود)؛
• نشانه‌های عصبی حسی مثل گزگز شدن، ایجاد حس سوزش و خواب رفتن تمام اندام‌های تحتانی؛
• ایجاد بی حسی در بخشی از اندام‌های تحتانی؛
• اختلال در حرکت مثل ضعیف شدن عضلات اندام‌های تحتانی؛
• ظهور سندرم دم اسب که در آن همه قسمت‌‌های تحتانی بدن شخص از کار می‌افتد و فرد دچار بی‌اختیاری در کنترل ادرار می‌شود.
به صورت کلی، بارزترین علائم دیسک کمر شامل کمر درد و دردی که از ناحیه کمر به طرف قسمت‌های تحتانی بدن پخش می‌شود (درد سیاتیک)، می‌باشد. معمولا درد از ناحیه کمر به پشت باسن، پشت ران‌ها و سپس به پشت ساق پاها می‌رود.
بیماری‌های خفیف اصولا به شکل دردهای همیشگی نیستند؛ بلکه شخص تنها در دوره‌ای درد دارد و سپس خوب می‌شود. این بیماری ممکن است تنها با درد کمر همراه باشد یا علاوه بر آن درد سیاتیک نیز وجود داشته باشد.
حتی در برخی از اشخاص دیده شده که فرد تنها درد اندام تحتانی دارد و هیچ سابقه کمر درد ندارد. روش‌های درمان سریع درد دیسک کمر خفیف در بیماری‌های اولیه بسیار موثر‌تر خواهد بود.
به این صورت، بارزترین علائم دیسک کمر شامل درد کمر و درد سیاتیک می‌باشد. در پزشکی به درد سیاتیک، درد تیر کشنده و یا رادیکولر نیز گفته می‌شود.
درصد ابتلا به بیماری دیسک کمر چقدر است؟
هر ساله از بین هر 1000 نفر افراد بر اساس نژاد، سبک زندگی، آناتومی بدن و شغل آن‌ها چیزی در حدود ۵ تا ۲۰ نفر با آسیب و پارگی دیسک کمر درگیر می‌شوند. به عبارتی سالانه از بین هر 1000 نفر، ۱۲ نفر به پارگی مبتلا می‌شوند و نیاز به درمان‌های سریع درد دیسک کمر پیدا خواهند کرد.
به طور کلی، مردان در مقایسه با زنان، دو برابر بیش‌تر به این بیماری مبتلا می‌شوند. یعنی در کشورمان با جمعیت حدود ۸۰ میلیون، هر ساله به صورت تقریبی یک میلیون نفر درگیر پارگی دیسک کمر می شوند.
در حال حاضر در کشورمان، پیشنهاد انجام جراحی جهت درمان، به شکل یک تابو و عملی ترس آور تبدیل شده است که این امر درست نیست.
بدیهی است که اگر بدن شخص به درمان‌های غیرجراحی دیسک کمر جواب ندهد، لازم است از روش جراحی استفاده شود. اگر بیمار راضی به جراحی نشود یا خیلی دیر اقدام کند، احتمال ایجاد مشکلات عصبی مانند فلج شدگی اندام‌های تحتانی، ایجاد مشکل در کنترل ادرار و مدفوع و مشکلات بسیار در جهت انجام کارهای روزمره به وجود خواهد آمد.
در این بیماری، جراحی نیز تا یک زمان مشخصی تاثیر دارد و بعد از گذشت این زمان، جراحی نیز اثر خاصی نخواهد گذاشت. در پزشکی به این مدت، زمان طلایی جراحی می‌گویند و در این بیماری، در حدود یک الی دو ماه است.
طبیعی است که بعد از این زمان، انجام جراحی نتیجه چندان مطلوبی نخواهد داشت. البته هیچ قطعیتی در این موضوع نمی باشد و لازم است شخص توسط پزشک معاینه شود و سپس نظر قطعی در رابطه با بیماری او داده شود.
در نتیجه، بیمارانی که به روش های غیر جراحی درمان دیسک کمر جواب نمی دهند لازم است در اولین فرصت جراحی انجام دهند؛ زیرا ممکن است زمان طلایی را از دست بدهند و حتی بیماری آن‌ها غیرقابل درمان شود. متاسفانه بیش تر بیماران به دلایل بسیار زیادی این زمان را از دست می‌دهند.
شناخت انواع دیسک برای درمان سریع درد دیسک کمر
بیماری دیسک کمر به چند نوع مختلف تقسیم می شود:
1. دیسک از نظر ساختاری هیچ نقصی ندارد ولی از نظر فیزیولوژیکی به درستی عمل نمی‌کند. اصولا در آزمایشات و ام آر آی این اشخاص هیچ مشکلی یافت نمی‌شود اما دیسک به خوبی کار نمی‌کند و باعث ایجاد درد سیاتیک یا درد کمر می‌شود. این نوع بیماری به روش‌های درمان سریع درد دیسک کمر با ورزش و سایر روش‌ها پاسخ می‌دهد.
2. مواردی که دیسک کمر آب خود را از دست داده است. در آزمایشات و ام آر آی این اشخاص، دیسک دهیراته یا کم آب دیده می‌شود. به طور کلی، آب در آزمایش ام آر آی، سفید رنگ دیده می‌شود. دیسک نرمال به رنگ خاکستری و دیسک کم آب به رنگ سیاه نشان داده می‌شود. به آن‌ها دیسک‌های دژنره (فرسوده) یا دیسک سیاه نیز گفته می‌شود.
3. دیسکی که دارای ترک می‌باشد. به بیان دیگر، حلقه دیسک ترک خورده است. این ترک‌ها می‌توانند به شکل طولی، عرضی و شعاعی ایجاد شوند؛ همانند تایر خودرو.
4. دیسکی که برجسته شده است. دیسک طبیعی مثل دو آجری است که بر روی یکدیگر قرار گرفته‌اند و ملات بین دو آجر نیز هم سطح با آن‌ها است. زمانی که دیسک برجسته می‌شود درست مانند وقتی است که ملات از میان دوتا آجر بیرون زده باشد.
5. دیسکی که پاره شده است. در چنین مواردی حلقه دیسک دچار شکاف شدیدی شده و به بیانی دیگر، سوراخ می‌شود.
محتویات داخل هسته باعث گشادتر شدن این سوراخ می‌شوند و هسته دیسک به خارج از حلقه راه پیدا می‌کند و وارد کانال نخاعی خواهد شد. اصطلاحا به این گونه موارد، پارگی دیسک یا فتق دیسک گفته می‌شود. جهت درمان آن، ابتدا باید روش‌های درمان سریع درد دیسک کمر خفیف انجام شود و در صورت عدم نتیجه دهی، عمل صورت گیرد.
6. مواردی که ارتفاع دیسک کمر کم شده است. به طور نمونه ارتفاع طبیعی دیسک حدودا ۱۰ الی ۱۵ میلی متر می‌باشد که در این اشخاص به 5 میلی متر رسیده است. در آزمایشات و سیتی اسکن به جای دیسک هوا دیده خواهد شد.
7. دلیل این اتفاق از بین رفتن دیسک است و اصطلاحا به این وضعیت کلاپس گفته می‌شود. این بیماری همراه با تنگی کانال نخاعی ایجاد می‌شود. در قسمت‌های لبه تنه مهره زائده‌های استخوانی با نام استوفیت تشکیل می‌شود. خود این امر نیز باعث ایجاد فشار به ریشه‌های عصبی خواهد شد.
کدام نوع دیسک کمر از همه بدتر است؟
سخت ترین نوع دیسک کمر، دیسکی است که باعث ایجاد فشار بر روی تمام رشته‌های عصبی در کانال نخاعی می‌شود. در این بیماری شخص دچار علائم شدید عصبی مثل فلج شدن هر پاها و از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع خواهد شد. اصطلاحا به این وضعیت سندروم دم اسب گفته می‌شود.
از دیگر انواع بسیار شدید می‌توان به دیسک های ۴ و ۵ که در روزهای آغازین باعث ایجاد درد شدید می‌شود اشاره کرد.
در ادامه از درد بیمار کاسته می‌شود ولی در مقابل، پاهای او فلج خواهد شد و دیگر قادر به حرکت پاهای خود به طرفین و بالا نخواهد بود. این وضعیت سندرم پای افتاده نامیده می‌شود.
دو نوع گفته شده از سخت‌ترین موقعیت‌هایی است که برای شخص می‌تواند اتفاق بیافتد؛ زیرا برخی از بیماران حتی با انجام جراحی نیز به طور کامل بهبودی پیدا نخواهند کرد. اصولا روش‌های غیرجراحی درمان درد دیسک کمر نیز بر روی این بیماران جواب گو نیست.
بهترین روش برای درمان سریع درد دیسک کمر
بی شک به عنوان یک رویکرد موثر، ماندگار و مناسب درمان سریع درد دیسک کمر، می‌توان به جراحی و برداشتن بخش پاره شده جهت ترمیم دیسک اشاره کرد. طبیعی است که این روش به هر میزان که کم تهاجمی تر باشد بهتر و کم خطرتر است.
در نتیجه، بنا به تشخیص پزشک بهتر است که در ابتدا، بیمار تحت درمان با روش آندوسکوپی یا عمل جراحی دیسک با لیزر قرار گیرد. لازم به یادآوری است که این شیوه برای موارد خاصی مناسب است و جهت درمان همه بیماران کارساز نمی باشد. در برخی بیماران نیاز است که عمل جراحی باز صورت گیرد.
یک روش جایگزین برای افرادی که نمی‌خواهند ریسک انجام جراحی را بپذیرند، تزریق بر روی ریشه عصبی و یا اطراف آن می‌باشد. اصطلاحا به این شیوه، تزریق اپیدورال گفته می‌شود و اگر بیمار تمایل به انجام این روش نیز نداشته باشد، می‌تواند از فیزیوتراپی و داروهای ضد التهاب دیسک کمر کمک بگیرد.

شیوه‌های درمان غیر جراحی در بیماری دیسک کمر
در اینجا قصد داریم روش‌های غیرجراحی درمان سریع درد دیسک کمر را به ترتیب از ساده تا پیشرفته بیان کنیم. به طور کلی این روش‌ها به 3 دسته زیر تقسیم بندی می‌شوند:
• تکنیکی که در آن با استفاده از داروهای خوراکی یا پمادها، درمان صورت می‌گیرد و به اصطلاح به آن درمان طبی گفته می‌شود.
• درمان با استفاده از روش‌های مختلف فیزیوتراپی که از جمله آن‌ها می‌توان به مانیپولاسیون، کشش کمری، ماساژ و کاربرد تجهزیات فیزیوتراپی مثل لیزر، اشعه مادون قرمز، اشعه ماوراء بنفش و همچنین انجام حرکات و ورزش‌های مخصوص این کار اشاره کرد.
• درمان‌های حرفه‌ای‌تر مثل تزریق داروهای ضدالتهاب به درون مفاصل ستون فقرات یا داخل ناحیه اپیدورال و همچنین درمان به وسیله کاهش حجم دیسک با استفاده از لیزر که در ادامه هر یک از آن‌ها را به اختصار توضیح می‌دهیم.
1- دارو های ضد التهاب
هنگامی که دیسک آسیب می‌بیند و پاره می‌شود یا فشار بر روی ریشه عصبی ایجاد می‌شود، باعث رهاسازی عناصری از دیسک می‌شود که این امر دلیل التهاب بیشتر آن قسمت خواهد شد. التهاب به معنی ورم میکروسکوپی یک ناحیه مانند کمر یا زانو است.
نحوه ایجاد التهاب به این صورت است که پس از آزاد شدن مواد در اثر پارگی، گلبول‌های سفید خون فراخوانده می‌شوند و به ناحیه آسیب دیده می‌رسند. هدف از جمع شدن آن‌ها در اطراف ناحیه آسیب دیده، خوردن دیسک بیرون زده و آسیب دیده است.
به علاوه سلول‌های بیگانه خوار هم به محل التهاب می‌آیند که در اصطلاح سلول‌های فاگوسیت گفته می‌شوند. به این صورت بدن تلاش می‌کند که جسم خارجی را (در این جا دیسک پاره شده) نابود کند ولی بیشتر اوقات موفق به انجام این کار نمی‌شود.
به صورت کلی، هر زمان و به هر دلیلی اگر التهاب ایجاد شود، در پی آن درد در آن ناحیه نیز ظاهر می‌شود. داروهای ضدالتهاب از جمله روش‌های درمان درد دیسک کمر هستند.
2- داروهای شل کننده عضلات
در پاسخ به سوال برای درمان سریع درد دیسک کمر چه باید کرد، می‌توان به داروی شل کننده عضلات مانند متوکاربامول، باکلوفن و تیزانیدین اشاره کرد. زمانی که فشار بر روی ریشه عصبی وجود دارد، باعث تاثیر بر روی عضله به وسیله جریان‌های مداوم الکتریکی می‌شود و در کل شبانه روز به وضعیت انقباض در می‌آید.
این انقباض عضلات، دلیل ساخت اسیدلاکتیک در درون آن‌ها و افزایش درد می‌شود. به علاوه با انقباض مداوم عضلات، آن‌ها دچار کمبود اکسیژن می‌شوند. در نتیجه استفاده از داروهای شل کننده عضلات، باعث انبساط عضله و کاهش درد بیمار می‌شود.
3- گرما درمانی
از زمان‌های دور تاکنون، انسان به این موضوع پی برده است که گرم نگه داشتن اعضای بدن مثل کمر باعث بهبودی و کاهش درد آن قسمت می‌شود. از همین رو با پیشرفت علم در زمینه فیزیوتراپی، کاربرد اشعه ماوراءبنفش و مادون قرمز جهت درمان انواع بیماری‌ها گسترش یافته است.
4- سرما درمانی
سرما درمانی یا همان کمپرس‌های یخ، جهت تسکین التهابات و آسیب دیدگی بافت‌های نرم کاربرد دارد. در زمینه درمان سریع درد دیسک کمر، کیسه‌های یخ قادر به کاهش درد و التهابات آن ناحیه هستند.
5- ماساژ درمانی
روش بعدی استفاده از ماساژ جهت تسکین درد کمر است. در اصل از طریق این کار جریان خون در ناحیه آسیب دیده افزایش پیدا می‌کند. این کار باعث دور شدن مواد سمی که باعث التهاب می‌شوند، از محل ضایعه خواهد شد. سپس عضلات کمر از وضعیت اسپاسم بیرون می‌آیند و فاست‌ها که از شکل اولیه خود خارج شده بودند دوباره به وضعیت منظم بر می‌گردند.
6- طب سوزنی
در واقع طب سوزنی یکی از شاخه‌های طب سنتی چینی و درمان‌های طبی می‌باشد. در این روش به کمک فرو کردن سوزن‌های بسیار ظریف در قسمت‌های خاصی از بدن، تغییراتی در شیوه عملکرد بدن و درمان بیماری‌ها ایجاد می‌شود.
تنها قسمت کمی از سوزن و تا حداکثر روی عضله، وارد بدن شخص می‌شود. به طور کلی، سوزن تنها در بافت زیر جلدی یا بافت چربی پوست داخل می شود و باعث ایجاد درد نخواهد شد.
امروزه طب سوزنی از جمله روش‌های موثر درمان سریع درد دیسک کمر و درد سیاتیک استفاده می‌شود و تاثیرات آن غیرقابل چشم پوشی است. نتایج مثبت این روش، بیش از پلاسبو PLACEBO است و حتی با اثر داروها ضد التهاب برابری می‌کند.
7- کشش کمر
پزشکان از دوره ابوعلی سینا فهمیدند که با کشیدن کمر، درد آن ناحیه تسکین می‌یابد. این حرکت حتی ممکن است باعث جا افتادن دیسک کمر شود. همچنین با کشش کمر عضلات شل خواهند شد، اسپاسم‌های عضلانی از بین خواهند رفت و فاست‌ها (مفاصل ستون فقرات) تنظیم می‌شوند.
8- بستن کمربند طبی جهت حرکت نکردن ستون فقرات
انسان‌ها با گذشت زمان و به وسیله تجربه فهمیدند که اگر شخصی دچار دیسک کمر باشد، با انجام هر حرکت و فعالیت، درد کمر و اندام‌های تحتانی او افزایش می‌یابد. در نتیجه با استفاده از کمربند طبی جهت محدودسازی حرکات کمر، درد بیمار تسکین می‌یابد.
9- تزریق درون مفاصل ستون مهره (فضای اپیدورال)
اگر بیمار به سایر گزینه‌های گفته شده درمان سریع درد دیسک کمر پاسخ نداد، می‌توان از این شیوه استفاده کرد. روش کار به این صورت است که در فاست‌ها (سوراخ بین مهره‌ای و یا فضای اپیدورال) یک ماده ضدالتهاب مثل کورتون که در واقع قوی‌ترین داروی ضدالتهاب ساخته شده است، تزریق می‌شود.
طبیعی است که در صورت تزریق و قرار گیری مستقیم ماده ضد التهاب در کنار ریشه عصبی، اثر آن در مقایسه با مصرف خوراکی دارو، بسیار بیش‌تر و حدود ۱۰ برابر می‌باشد. در نتیجه، تزریق دارو در سوراخ بین مهره‌ای و اطراف ریشه‌های عصبی یک روش بسیار موثر است.
10 سوراخ کردن دیسک و کم کردن فشار به وسیله لیزر
اگر بیمار به روش‌های درمان درد دیسک کمر که در بالا گفته شد پاسخ نداد، می‌توان از این درمان استفاده کرد. در این روش با کمک اشعه لیزر و در واقع با یک سوزن، از مسیر سوراخ بین مهره‌ای وارد ناحیه دیسک می‌شویم.
سپس اشعه لیزر که وارد فضای دیسک شد، در داخل آن یک حفره کوچک درست می‌کند و باعث کاهش فشار داخل دیسک می‌شود.
همانند تایر خودرو که با ایجاد یک سوراخ در آن، باعث پنچری می‌شود. بدیهی است که با این روش از فشار داخل دیسک کاسته شده و بیرون زدگی آن کم‌تر می‌شود. در بعضی موارد با ایجاد فشار منفی تلاش می‌کنند هسته پاره شده را به جای اولیه آن بازگردانند.
اصولا ۸۰ درصد افراد با درمان‌های غیرجراحی دیسک کمر بهبودی کسب می‌کنند و اگر این روش‌ها روی بیمار نتیجه بخش نبود، نیاز به جراحی خواهد بود.
مدت زمان برای درمان سریع درد دیسک کمر
به طور کلی، طول روش‌های درمان سریع درد دیسک کمر خفیف تا متوسط بین یک الی دو ماه می باشد؛ به عبارتی باید طی این مدت بیمار درمان شود. در ابتدا درمان‌های غیرجراحی و طبی برای بیمار انجام می‌شود و در صورت عدم نتیجه دهی، باید تحت عمل جراحی دیسک کمر قرار بگیرد؛ زیرا این عمل در زمان طلایی نتیجه مطلوب خواهد داشت.
از نظر فیزیولوژی زمانی که دیسک آسیب می‌بیند، همه آن قسمت و اعضای دیگر آن مثل مفصل‌های ستون مهره‌ها نیز صدمه خواهد دید. در نتیجه افرادی که دیر اقدام به عمل جراجی می‌کنند، احتمال دارد نتیجه مطلوبی از عمل خود نگیرند.

داروهای مخصوص درمان سریع درد دیسک کمر
بهترین دارویی که جهت درمان سریع درد دیسک کمر خفیف تا متوسط تجویز می‌شود، داروهای ضدالتهاب می‌باشد که لازم است به مدت حداقل یک هفته استفاده شوند. از جمله این داروها می‌توان به دیکلوفناک، ژلوفن، بوروفن، ملوکسیکام و پیروکسیکام اشاره کرد.
به علاوه داروهای شل کننده عضلات نیز مثل متوکاربامول و تیزانیدین به همراه آن‌ها موثر است. از دیگر موارد موثر می‌توان به داروهایی که انتقال درد به مغز را قطع می‌کنند اشاره کرد که از جمله آن‌ها می توان پرگابالین و گاباپنتین را نام برد.
برخی اوقات برای بیماران سوال پیش می‌آید که داروهای مسکن چه تاثیری دارند؟ این داروها اگر در حدود یک هفته تا ۱۰ روز استفاده شوند، اثر ضد التهابی دارند. مصرف مسکن در مواقعی ممنوع است که شخص نیاز به جراحی دارد اما به جای انجام عمل به او مسکن بدهیم.
آیا دیسک کمر خوب خواهد شد؟
پاسخ این پرسش مثبت است. دیسک کمر یک بیماری قابل درمان است و در معدود مواردی بهبود نمی‌یابد. حدود ۸۰ درصد از بیماران با روش‌های غیرجراحی درمان درد دیسک کمر درمان می‌شوند و تنها ۲۰ درصد از آن‌ها نیاز به عمل جراحی پیدا می‌کنند. در صورتی که جراحی در زمان طلایی انجام شود، ۸۰ درصد از بیمارانی که عمل می کنند نیز به طور کامل بهبودی خواهند یافت.
روش های قطعی درمان دیسک کمر
به صورت کلی یک درمان قطعی برای دیسک کمر وجود ندارد. درمان این بیماری نیز همانند سایر راه حل‌های مسائل مختلف در دنیا، یک امر ” نسبی” است.
لازم به ذکر است که تاکنون، پیشرفت‌های چشمگیری جهت درمان سریع درد دیسک کمر یافت شده است. به طور تقریبی در حدود ۸۰ درصد از بیماران، با درمان‌های بدون جراحی بهبود می‌یابند.
در ۲۰ درصدی که عمل می‌کنند نیز، حدود ۸۰ درصد، به طور کامل خوب می شوند. در نتیجه برای درصد بسیار کمی از افراد، احتمال درمان کامل وجود ندارد که آن هم به موارد متعددی بستگی دارد، از جمله:
1- مدت زمان بروز علائم دیسک
رعایت این مسئله که بین زمان بروز علائم تا شروع درمان‌های پیشرفته مانند جراحی، بیش از 1 الی 2 ماه فاصله نیفتد، بسیار مهم است. طبیعی است که پیشرفت بیماری دیسک کمر، درصد نتیجه بخشی درمان را کاهش می‌دهد.
2- میزان پیشرفت بیماری
این بیماری نیز همانند سایر بیماری‌ها به شکل خفیف، متوسط و شدید بروز می‌کند. طبیعتا به هر میزان که پیشرفت بیماری کم تر باشد، درمان قطعی آن نیز امکان پذیرتر است.
3- تعداد دیسک های آسیب دیده
طبیعی است که اگر بیماری تنها یک دیسک آسیب دیده داشته باشد، بهبودی او در مقایسه با شخصی که دارای چندین دیسک آسیب دیده است، ساده تر و قطعی تر است.
4- میزان درگیری سایر اجزای ستون فقرات
همان گونه که گفته شد، در ناحیه پشتی ستون فقرات دو مفصل وجود دارد که فاست گفته می‌شود. درگیری فاست‌ها یا تنگی کانال نخاعی، از اثر بخشی عمل می‌کاهد.
5- بیماری‌های زمینه‌ای مربوط به اعصاب و استخوان
به طور مثال احتمال درمان افرادی که دچار بیماری‌های دیابت یا چاقی و یا بیماری‌های روماتیسمی مثل آرتریت روماتویید هستند، کاهش می‌یابد.
علت درد سیاتیک در زمان حاملگی
همان گونه که گفته شد، درد سیاتیک از لگن شروع می‌شود و به قسمت پشت باسن، پشت ران‌ها و پشت ساق پاها انتقال می‌یابد. از جمله علت‌های درد سیاتیک در زمان حاملگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• ۱۲ الی ۲۰ درصد اشخاص، در طول زندگی خود درگیر آسیب یا پارگی دیسک کمر می‌شوند که در برخی از آن‌ها، این بیماری در هنگام بارداری اتفاق می‌افتد.
• در میانه های بارداری، سر جنین به سمت پایین حرکت می‌کند و درون لگن قرار می‌گیرد. همین امر باعث ایجاد فشار بر روی ریشه‌های عصب سیاتیک خواهد شد.
• سندروم پیریفورمیس در هنگام بارداری نیز دیده می‌شود. به این معنی که در باسن برخی افراد، عضله‌ای به نام عضله پیریفورمیس، دچار انقباضات غیرعادی می‌شود و بر روی عصب سیاتیک اثر می‌گذارد.
درمان سریع درد دیسک کمر خفیف با درمان‌های خانگی
رعایت یک سری از موارد در زندگی روزمره کمک شایانی به بهبود و درمان درمان سریع درد دیسک کمر خفیف می‌کند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- اصلاح عادات مضر
هدف این است که فشار وارده بر روی دیسک خود را کاهش دهید. بنابراین از راه رفتن با کفش‌های پاشنه بلند، خوابیدن بر روی شکم و ایستادن یا نشستن‌های بلند مدت بپرهیزید.
اگر می‌خواهید یک جسم سنگین را از روی زمین بلند کنید، باید پشت خود را صاف نگه داشته و به جای خم کردن کمر، از زانو و باسن خود جهت بالا آمدن استفاده کنید. همچنین، از خم شدن‌های مداوم اجتناب کنید و بر روی صحیح ایستادن و نشستن خود تمرکز کنید.
2- ورزش
حرکات و کشش‌های مخصوصی جهت کاهش درد و بهبودی این بیماری وجود دارد. یک فرد متخصص مانند فیزیوتراپیست می‌تواند به شما در انجام درست این حرکات کمک کند تا تا فشار وارده به دیسک کم شود.
3- سرما و گرما درمانی
این روش‌ها مناسب برای تسکین درد و التهابات خفیف دیسک کمر می‌باشد. به طور نمونه، دو مرتبه در روز، استفاده 10 الی 15 دقیقه از کیسه گرم کننده یا کیسه یخ در قسمت صدمه دیده می‌تواند موثر باشد.

درمان سریع درد دیسک کمر با ورزش
همان گونه که می‌دانید، درمان سریع درد دیسک کمر با ورزش و تمرین نقش به سزایی در کاهش عوارض این بیماری دارد. بعضی از فعالیت‌های بدنی و تمرینات مخصوص، مناسب برای تقویت عضلات و تعادل ستون فقرات می‌باشند که در آخر، باعث کاهش فشار و درد کمر می‌شوند.
ورزش‌هایی همچون تمرینات کششی، یوگا، تمرین زانو به سینه، حرکت سگ، پرنده، مار کبرا، تمرین گرفتن شست پا به وسیله دست، پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا کردن مناسب برای این افراد است.
سخن پایانی
هدف اولیه درمان سریع درد دیسک کمر برای هر بیمار کمک به تسکین علائم ناشی از فتق دیسک است و برای دستیابی به این هدف، برنامه درمانی هر بیمار باید بر اساس منبع درد، شدت درد و علائم خاصی که بیمار از خود نشان می‌دهد، فردی باشد.
از همین رو می‌توانید برای درمان سریع درد دیسک کمر خفیف یا حاد با مراجعه به مرکز جامع تخصصی فـوق تخصصی ارتوپدی دكتر مير، از این خدمات بهره مند شوید و درد دیسک کمر خود را سریعا درمان کنید.