درمان سیاتیک در خانه به کمک تمرینات ورزشی و برخی نکات تغذیهای و تغییر در سبک زندگی بهسادگی اتفاق میافتد. عارضه سیاتیک که بسیار شایع و دردناک است در اثر التهابی که بر روی عصبی که از ستون فقرات به سمت پایین پا میرود، ایجاد میگردد. سیاتیک دردی به همراه دارد که گاهی اوقات شرایط زندگی نرمال را تغییر میدهد. این مشکل ممکن است در روند کار، زندگی، فعالیت و حتی میزان سلامت فرد مبتلا اثر بگذارد.
درمان خانگی عصب سیاتیک نسبت به روش جراحی عارضه بسیار کمتری دارد. با انجام تمرینات مخصوص ورزشی به همراه استراحت کافی نشانههای مزمن دردهای سیاتیکی کاهش مییابد. همچنین استفاده از پمادهای ضدالتهاب موضعی و ماساژدرمانی نقش مهمی در کاهش سوزش دردهای سیاتیکی دارند. در ادامه همراه ما باشید تا چندین راهکار مناسب جهت درمانکردن درد سیاتیک در منزل را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
- آیا میتوان درد سیاتیک را در خانه درمان کرد؟
- چند راهکار برای درمان سیاتیک در خانه
- قراردادن کمپرس گرم یا سرد بر روی کمر جهت درمان سیاتیک در خانه
- برای درمان خانگی درد عصب سیاتیک پا از کرمهای موضعی استفاده کنید
- درمان سیاتیک در خانه با انجام طب سوزنی
- ماساژ کمر جهت درمان رگ سیاتیک در منزل
- انجام تمرینات فیزیوتراپی جهت درمان سیاتیک در خانه
- استفاده از کمربند پلاتینر جهت درمان سیاتیک در خانه
- نکاتی جهت درمان سیاتیک در خانه
- چه زمانی برای درمان درد سیاتیک به پزشک مراجعه کنیم؟
- سخن پایانی
آیا میتوان درد سیاتیک را در خانه درمان کرد؟
بسیاری از افرادی که دردهای سیاتیکی را در طول زندگی خود تجربه میکنند به دنبال پیداکردن راهکار خانگی برای رفع این عارضه هستند. درد ناشی از عصب سیاتیک باعث ایجاد عوارض جسمانی زیادی میشود و فرد را از انجام فعالیتهای روزانه خود باز میدارد. با انجام برخی اقدامات ساده در منزل میتوانید علایم ناشی از آسیبهای عصب سیاتیک را درمان کنید.
بیماران دارای دردهای سیاتیکی انجام راهکارهای خانگی را به عمل جراحی ترجیح میدهند. درمانکردن عصب سیاتیک در منزل ضمن انجام ورزشهای مخصوص و تمرینات فیزیوتراپی بهآسانی انجام میشود. با رعایت راهکارهای خانگی میتوانید دردهای رگ سیاتیک را بهصورت کامل رفع کنید و سوزشهای شدید ناشی از این عصب را تا میزان قابلتوجهی کاهش دهید.
ماساژ کمر با کمک پمادهای موضعی ضدالتهاب و استفاده از کمپرس گرم، علائم ناشی از دردهای سیاتیکی را کاهش میدهد. همچنین استراحت بر روی تشک نسبتاً سفت نقش مهمی در کاهش دردهای سیاتیکی دارد. جهت درمانکردن درد سیاتیک در منزل، تحتنظر یک پزشک متخصص قرار بگیرید و اقدامات لازم را با مشورت پزشک انجام دهید.
چند راهکار برای درمان سیاتیک در خانه
دردهای سیاتیکی کمر را با انجام برخی اقدامات خانگی میتوانید بهصورت قابلتوجهی کاهش دهید. انجام تمرینات ورزشی مناسب باعث افزایش انعطاف کمر و اندام تحتانی میشود و نقش مهمی در کنترل وزن شما دارد. در ادامه بهترین راهکارهای کاهش درد سیاتیک و راه درمان خانگی آن را بررسی میکنیم.
از کیسه یخ یا کمپرس گرم استفاده کنید
باتوجهبه نوع عارضه شما استفاده از کیسه یخ یا گرم باعث کاهش میزان التهاب دیسکهای کمر میشود. برای انجام این کار کمپرس موردنظر را به مدت چند دقیقه بر روی ناحیه دردناک قرار دهید.
جهت رفع علائم حاد سیاتیکی استراحت کنید
هنگامی که در انجام فعالیتهای سبک دردهای سیاتیکی را احساس میکنید، بهتر است به مدت چند روز در رختخواب استراحت کنید. تشک شما باید از سفتی مناسبی برخوردار باشد تا کمر شما آسیب نبیند.
ورزشهای کششی انجام دهید
انجام تمرینات هوازی و سبک در طول روز باعث کاهش علائم دردهای سیاتیکی میشود. برای انجام این تمرینات ورزشی تحتنظر یک فرد فیزیوتراپ حرفهای قرار بگیرید. در صورت مشاهده هرگونه علامت درد غیرطبیعی، انجام این تمرینات را متوقف کنید.
از داروهای موضعی استفاده کنید
مصرف لوسیون و پمادهای موضعی باعث کاهش التهاب ناحیه کمر میشود. برای انجام این کار مقداری پماد بر روی کمر بمالید؛ در مرحله بعدی قسمت موردنظر را بهخوبی ماساژ دهید.
قراردادن کمپرس گرم یا سرد بر روی کمر جهت درمان سیاتیک در خانه
قراردادن کمپرس یخ در ناحیه آسیبدیده علائم درد را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد. استفاده از کیسه یخ موجب کاهش تورم عصب سیاتیک میشود. در این صورت فشردگی اعصاب موجود در ناحیه کمر کاهش مییابد. جهت تسریع فرآیند بهبودی، روزانه ۳ الی ۴ بار کمپرس یخ را به مدت ۱۰ دقیقه بر روی ناحیه دردناک قرار دهید.
برخی از دردهای سیاتیکی ناشی از انقباض عضلات ناحیه کمر هستند. استفاده از کمپرس گرم یکی از بهترین راهکارهای ممکن جهت کاهش سفتی عضلات این ناحیه است. قراردادن حوله یا کیسه آب گرم در ناحیه کمر موجب افزایش خونرسانی به اعصاب این ناحیه میشود. در این صورت اعصابی که تحتفشار قرار گرفتهاند با سرعت بالاتری بهبود مییابند.
قراردادن کمپرس یخ و گرم بهصورت متناوب در محل دردناک، یکی دیگر از روشهای درمانکردن درد سیاتیک در منزل است. برای انجام این کار، ابتدا قسمت موردنظر را به مدت چند دقیقه با استفاده از حوله داغ گرم کنید. در مرحله بعدی بلافاصله حوله را از محل موردنظر بردارید و بهجای آن کمپرس یخ قرار دهید. پزشک ضمن بررسی علت درد سیاتیکی شما، استفاده از کمپرس گرم یا سرد را توصیه میکند.
برای درمان خانگی درد عصب سیاتیک پا از کرمهای موضعی استفاده کنید
جهت درمانکردن سیاتیک در منزل میتوانید از انواع پمادهای موضعی حاوی ترکیبات ضدالتهابی استفاده کنید. این پمادها خاصیت ضد دردی بالایی دارند و پس از گذشت چند روز نشانههای تورم و التهاب را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهند. پمادهای حاوی منتول و متیل سالیسیلات رایجترین داروهای موضعی هستند که پزشک متخصص جهت درمان خانگی درد در عصب سیاتیک تجویز میکند.
جهت رفع دردهای سیاتیکی خود پماد ضددرد را ۳ تا ۴ بار در روز به ناحیه دردناک بمالید و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ماساژ دهید. تکرار این فرایند به مدت ۱۰ تا ۱۵ روز علائم ناشی از آسیبهای عصب سیاتیک را تا میزان بالایی کاهش میدهد. جهت پیشگیری از آسیبدیدگی بیشتر عصب سیاتیک، ناحیه دردناک بهصورت چرخشی و از بالابهپایین ماساژ دهید.
ناحیه لگن یا زیر کمر منشأ تمام دردهای سیاتیکی ساق و ران است؛ بنابراین پمادهای ضدالتهابی را در این ناحیه بمالید. برخی از پمادهای نامرغوب موجود در بازار باعث ایجاد لکه و آکنه در پوست میشوند؛ بهتر است پمادهای موضعی موردنیاز را از مراکز معتبر تهیه کنید. جهت بررسی وجود حساسیت نسبت به این داروهای موضعی از پزشک خود مشورت بگیرید.
درمان سیاتیک در خانه با انجام طب سوزنی
انجام طب سوزنی یکی دیگر از روشهای درمان سیاتیک در منزل است. انجام این راهکار درمانی باعث شلشدن عضلات شما میشود و علائم دردهای سیاتیک را تا میزان بالایی کاهش میدهد. جهت انجام این کار ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. متخصص ضمن معاینه وضعیت شما تعداد جلسات مناسب طب سوزنی را تجویز میکند.
در طی انجام این شیوه درمانی سوزنهای نازکی وارد نقاط مشخصی از بدن میشوند و میزان ترشح برخی ناقلهای عصبی را تحتتأثیر قرار میدهند. در این صورت رشتههای عصبی پیامهای حسی مربوط به درد را با شدت کمتری درک میکنند و سوزشهای سیاتیکی شما تا میزان قابلتوجهی کاهش مییابد.
بیماران دچار دردهای سیاتیکی با انجام طب سوزنی نتایج بسیار موفقی را تجربه کردهاند. طب سوزنی حساسیت بسیار بالایی دارد، زیرا سوزنهای کوچک وارد اعصاب مرکزی بدن میشوند و این رشتههای عصبی را تحریک میکنند. جهت انجام این شیوه درمانی به یک کلینیک معتبر مراجعه کنید تا پزشک متخصص طب سوزنی این کار را بامهارت بالایی انجام دهد.
ماساژ کمر جهت درمان رگ سیاتیک در منزل
ماساژ کمر با استفاده از روغنهای گیاهی یک راهکار مناسب جهت درمان خانگی سیاتیک شدید است. برای این کار روغن را بر روی ناحیه موردنظر بریزید و بهصورت چرخشی و از سمت کمر به پایین به مدت ۱۵ دقیقه ماساژ دهید. تکرار این عمل به مدت یک هفته علائم ناشی از دردهای سیاتیکی را به میزان بالایی کاهش میدهد. جهت انجام ماساژدرمانی از پزشک خود مشورت بگیرید.
ماساژدرمانی باعث گشادشدن عروق خونی و افزایش خونرسانی به اعصاب ناحیه کمر میشود. در نتیجه رشتههای عصبی اکسیژن و مواد غذایی لازم را بهصورت کامل دریافت میکنند و نشانههای درد بهصورت فوری کاهش مییابد. همچنین انجام ماساژ به شیوه مناسب باعث کاهش اسپاسم عضلات ناحیه زیر کمر میشود که نقش مهمی در رفع علائم دردناک سیاتیکی دارد.
هنگامی که ناحیه دردناک ماساژ داده میشود، ترشح هورمونهای آندروفین در بدن شما افزایش مییابد. این هورمونها باعث ایجاد احساس نشاط میشوند و نشانههای درد را کاهش میدهند. پزشک ضمن معاینه شدت درد و وضعیت جسمانی شما، امکان دارد ماساژدرمانی را در قسمتهای ساق پا، ران، باسن و کمر انجام دهد.
درد سیاتیک و راه درمان خانگی آن با مصرف زردچوبه
زردچوبه حاوی ترکیبات کورکومین است و جهت درمان خانگی برای درد سیاتیک پا کاربرد مهمی دارد. ترکیبات ضددرد موجود در زردچوبه میزان التهاب و تورم اطراف عصب سیاتیک را کاهش میدهد. درصورتیکه داروهای رقیقکننده خون مانند آسپرین مصرف میکنید یا دچار دیابت مزمن هستید؛ جهت مصرف زردچوبه بهقصد درمان گرفتگی عصب سیاتیک با پزشک خود مشورت کنید.
جهت درمانکردن سیاتیک در منزل، زردچوبه را مانند چای دم کنید و روزانه یک استکان از این دمنوش خوشطعم را میل کنید. همچنین برخی از بیماران باهدف کاهش دردهای سیاتیکی، جهت تهیه وعدههای غذایی خود از میزان بالایی زردچوبه استفاده میکنند. ترکیبکردن زردچوبه با دارچین در شیر گرم و میلکردن آن در وعده صبحانه، یکی دیگر از راهکارهایی است که میتوانید جهت درمانهای خانگی سیاتیک انجام دهید.
مصرف زردچوبه توان سیستم ایمنی بدن شما را افزایش میدهد و نقش مهمی در کاهش نشانههای تورم و درد عصبی دارد. اثرات ضدالتهابی زردچوبه کاملاً موقتی است و با قطع مصرف این ادویه علائم درد بهصورت مجدد نمایان میشوند. جهت مصرف زردچوبه در طول روز از یک پزشک متخصص مشورت بگیرید.
انجام تمرینات فیزیوتراپی جهت درمان سیاتیک در خانه
انجام حرکات ورزشی مناسب یک راهکار کمهزینه برای درمانکردن رگ سیاتیک در منزل است. انجام فعالیتهای سبک مانند پیادهروی دردهای سیاتیک را به میزان بالایی کاهش میدهند. برای انجام این کار به یک فیزیوتراپیست ماهر مراجعه کنید تا متناسب با عارضه شما تمرینات ورزش مناسب را تجویز کند.
با انجام تمرینات ورزشی که فیزیوتراپیست برای شما تجویز کرده است، میتوانید توان عضلات ناحیه شکم و کمر خود را افزایش دهید. انجام این حرکات ملایم، انعطاف ناحیه کمر و پایینتنه شما را بیشتر میکند. تنها حرکاتی را انجام دهید که باعث تشدید دردهای سیاتیکی نمیشوند.
درصورتیکه به هنگام انجام حرکات کششی درد خاصی را احساس کردید، بلافاصله تمرین خود را متوقف کنید. جهت انجام نحوه درست حرکات ورزشی از فیزیوتراپیست خود مشورت بگیرید. این نکته را فراموش نکنید که استراحت طولانیمدت در تخت نهتنها علائم درد سیاتیک را کاهش نمیدهد؛ بلکه موجب تشدید سوزشهای دردناک در ناحیه پایین کمر میشود.
استفاده از کمربند پلاتینر جهت درمان سیاتیک در خانه
استفاده از کمربند پلاتینر یکی از ایمنترین روشهای ممکن جهت درمان درد سیاتیک است. این کمربند هوشمند به سیستمهای اولتراسوند و کلاک پالس (اسم علمی سرعت پردازنده) مجهز است و موجب افزایش دمای بافتهای عصبی و عضلانی در ناحیه کمر میشود. همچنین با استفاده از این کمربند پیشرفته میزان اکسیژنرسانی به سلولهای عصبی کمر افرایش مییابد.
سیستم کلاک پالس در موقعیتهایی که دردهای سیاتیکی به شدیدترین حالت ممکن رسیده باشد، موجب کاهش سوزشهای کمر میشود. کمربند پلاتینر PLATINER ضمن تابش امواج قدرتمند، فعالیت رشتههای عصبی را کاهش میدهد. در این صورت اعصاب موجود در ناحیه کمر نمیتوانند دردهای حسی ناشی از آسیبهای سیاتیک را درک کنند.
پزشک متخصص برای بیماران دچار دیسک مهرههای کمر و مادران باردار استفاده از این کمربند هوشمند را تجویز میکند. جهت افزایش اثربخشی کمربند پلاتینر PLATINER، انواع داروهای مسکن را نیز بهصورت همزمان مصرف کنید. همچنین انجام ماساژدرمانی با کمک روغنهای مخصوص، نتایج استفاده از این کمربند را افزایش میدهد.
درمانکردن سیاتیک در منزل با مصرف دارو
پزشک جهت رفع گرفتگی رگ سیاتیک مصرف انواع قرصهای خوراکی باخاصیت ضدالتهابی را برای شما تجویز میکند. همچنین تزریق موضعی داروهای بیحسی به ناحیه دردناک موجب کاهش نشانههای درد میشود. البته اثرات این داروها بهصورت موقتی است و پس از قطع مصرف، علائم دردناک شما بهصورت مجدد بروز میکنند. رایجترین داروهای تسکیندهنده درد سیاتیک را در ادامه بررسی میکنیم.
قرصهای مسکن مخدری یا اپیوئیدی مانند اکسیکدون و ترامادول برای تسکین دردهای موضعی
داروهای ضدافسردگی مانند دولوکستین برای کاهش تورم و التهاب عصب سیاتیک
قرصهای ضدتشنج مانند گاباپنتین جهت کاهش احساس درد یا سوزش
قرصهای استروئیدی مانند پردنیزولون
قرصهای ضدالتهاب با منشأ غیراستروئیدی مانند ناپروکسن
جهت مصرف داروهای مسکن و ضددرد ابتدا به یک پزشک مراجعه کنید. متخصص ضمن معاینه وضعیت جسمانی شما و بررسی نتایج آزمایشگاهی، داروهای ضدالتهابی مناسب را تجویز میکند. همچنین برای شروع مجدد دوره دارودرمانی خود از یک متخصص مشورت بگیرید.
نکاتی جهت درمان سیاتیک در خانه
جهت رفع گرفتگی عصب سیاتیک درمان خانگی مصرف سیگار و دیگر دخانیات را برای همیشه کنار بگذارید. همچنین با ترک مصرف الکل، میتوانید نشانههای بهبودی خود را در زمان کوتاهی مشاهده کنید. در ادامه نکاتی جهت درمان خانگی برای درد سیاتیک پا را به شما آموزش میدهیم.
استرس خود را کنترل کنید، زیرا در موقعیتهای تنشزا ترشح برخی هورمونها افزایش مییابد و دردهای سیاتیکی شدیدتر میشوند.
وزن خود را بهصورت مرتب کنترل کنید. چاقی یکی از مهمترین فاکتورهایی خطرناک جهت ابتلا به دردهای سیاتیکی است.
به نحوه ایستادن خود اهمیت دهید و در هنگام قدمزدن قوز نکنید.
بر روی یک تشک نسبتاً سفت استراحت کنید و یک بالشت کوچک در میان زانوهای خود قرار دهید.
فعالیتهای سنگین ورزشی را کنار بگذارید.
جهت بلندکردن اجسام زانوی خود را خم کنید و کمر را خم نکنید.
جهت پیادهروی از کفشهای مخصوص به همراه کفیهای ارتوپدی استفاده کنید.
به یک فیزیوتراپیست متخصص مراجعه کنید تا عادتهای اشتباه شما را جهت انجام فعالیتهای روزانه اصلاح کند.
در محیطهای حاوی دود سیگار قرار نگیرید؛ نیکوتین موجود در دود سیگار باعث کاهش خونرسانی به مهرههای نخاعی میشود و علائم درد سیاتیک را افزایش میدهد.
رژیم غذایی خود را کنترل کنید و مصرف روزانه زردچوبه و شیر کمچرب را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
از مصرف خودسرانه داروهای ضددرد جهت کاهش التهاب ستون فقرات خودداری کنید.
جهت تسریع فرایند درمان از کمربند پلاتینر استفاده کنید.
با استفاده از روغنهای گیاهی ناحیه دردناک را ماساژ دهید.
جهت کاهش احساس درد کمر در جلسات طب سوزنی شرکت کنید.
استفاده از پمادهای موضعی ضدالتهابی علائم درد سیاتیک را کاهش میدهد.
قراردادن کمپرس یخ یا کیسه آب گرم بر روی ناحیه دردناک را فراموش نکنید.
چه زمانی برای درمان درد سیاتیک به پزشک مراجعه کنیم؟
درصورتیکه درمان سیاتیک در خانه باعث کاهش نشانههای درد شما نشود، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک ضمن انجام تستهای آزمایشگاهی، علت عارضه شما را تشخیص میدهد. در مرحله بعدی باتوجهبه شدت عارضه و وضعیت جسمانی شما، شیوه درمانی مناسب انتخاب میشود. در صورت مشاهده هر یک از نشانههای زیر در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه کنید.
احساس سوزش در پاهای شما گسترشیافته است و نشانههای درد سیاتیکی به ساق پا انتشار مییابد.
در هنگام راهرفتن کف پاهای شما بهشدت تیر میکشد و حالتی شبیه به شوک الکتریکی را تجربه میکنید.
ضمن انجام تمرینات ورزشی تحتنظر فیزیوتراپیست دردهای سیاتیکی شما افزایشیافته است.
پس از گذشت چندین هفته از شروع اقدامات خانگی درد شما کاهش نیافته است.
توانایی کنترل مدفوع یا ادرار خود را ندارید.
دردهای سیاتیکی در هنگام صبح افرایش مییابند.
سخن پایانی
درمان سیاتیک در خانه اگر بهدرستی انجام شود نهتنها عارضه خاصی نخواهد داشت بلکه فواید زیادی هم دارد. این درمانها درد را تسکین داده و بیماری را بهبود میبخشند. اما شرط رعایت و انجام این روشها مشورت با یک پزشک متخصص است. جهت درمان سیاتیک در خانه باید ورزشهای هوازی را بهصورت منظم انجام دهید و تحتنظر یک فیزیوتراپیست قرار بگیرید.
انجام طب سوزنی و مصرف برخی داروهای موضعی، سوزش ناشی از دردهای سیاتیکی را به میزان بالایی کاهش میدهد. همچنین امکان دارد پزشک تزریق داروهای موضعی به ناحیه کمر را تجویز کند. برای درمان خانگی عصب سیاتیک پا مصرف سیگار و الکل را ترک کنید تا میزان خونرسانی اعصاب ناحیه کمر افزایش یابد. همچنین مصرف مواد غذایی حاوی ترکیبات ضدالتهابی مانند زردچوبه موجب کاهش نشانههای سیاتیکی میشود.
جهت تشخیص علت دقیق درد سیاتیکی و شروع دوره درمان خانگی، به یک مرکز درمانی معتبر مراجعه کنید. کلینیک تخصصی ما یکی از بهترین مراکز درمانی در کشور است و پزشکان بسیار ماهری در این مرکز حضور دارند. متخصصان کلینیک ما جهت انتخاب شیوه مناسب درمانکردن درد سیاتیک در منزل شما را راهنمایی میکنند.