بررسی درمان ورم مچ پا در اثر ضربه

بررسی درمان ورم مچ پا در اثر ضربه

مچ پا از جمله اعضای مهم بدن است که وظیفه اتصال میان ساق پا و کف پا را بر عهده دارد. این عضو حساس، تقریباً بیشتر اوقات در طول روز مورد استفاده قرار می‌گیرد. آناتومی مچ پا از ظرافت خاصی برخوردار است و ممکن است بر اثر کوچک‌ترین ضربه دچار آسیب‌دیدگی و ورم شود. ناگفته نماند که علل مختلفی می‌تواند باعث ایجاد تورم در ناحیه پا شود. در این مقاله قصد داریم درباره قطعی‌ترین، کم‌عارضه‌ترین، به‌روز‌ترین و ساده‌ترین متدهای درمان ورم مچ پا در اثر ضربه صحبت کنیم؛ بنابراین ما را تا انتها همراهی کنید؛ اما سؤالی که ممکن است برای بسیاری از شما مطرح باشد این است که برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟ به منظور درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه به کلینیک پزشکی ما مراجعه کنید و از مجرب‌ترین پزشکان در این زمینه بهره‌مند شوید.

بررسی درمان ورم مچ پا در اثر ضربه

ورم قوزک پا در اثر ضربه چگونه است؟

خطر در کمین است! به دلیل استفاده زیاد از مچ پا در طول روز و همچنین ساختار ظریفی که این بخش از بدن دارد، مچ و قوزک پا در خطر شکستگی، پیچ خوردگی و موارد مشابه است. این عارضه‌ها می‌توانند بسیار متنوع باشند؛ ولی در این مقاله قصد داریم به عارضه‌ای شایع تحت عنوان ورم قوزک پا در اثر ضربه بپردازیم. ورم قوزک پا در اثر ضربه معمولاً به وفور پیش می‌آید و به نوعی می‌‌توان گفت که واکنش طبیعی بدن نسبت به ضربه است؛ البته همیشه این واکنش طبیعی بدن به صورن ورم مچ پا ظاهر نمی‌شود و ممکن است اشکال دیگری نیز داشته باشد. با ما همراه باشید تا درباره موضوعات مختلفی از جمله درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه و همچنین علت ورم مچ پا بعد از ضربه، مطالب مفیدی ارائه کنیم.

علت ورم پا بعد از ضربه چیست؟

همان‌طور که بیان شد ورم قوزک پا در اثر ضربه یک واکنش طبیعی در بدن است که تقریباً بعد از بیشتر ضرب‌دیدگی‌های پا در بدن ظاهر می‌شود؛ اگر بخواهیم به این سؤال که علت ورم پا پس از ضربه چیست پاسخ دهیم، باید گفت که بعد از وارد شدن ضربه به ناحیه پا، ممکن است فشاری به رگ‌ها وارد شود و به دنبال وارد شدن فشار به آن، باعث لخته شدن خون در رگ‌ها شود؛ اگر لختگی خون در پاها ایجاد شود، عملاً مانع تبادل خون در رگ با اعضا و بافت‌ها می‌شود. در نتیجه این اتفاق، هنگامی که بافت‌ها و سلول‌ها قصد دارند مواد زائد را به خون پس دهند تا به قلب و کلیه و سپس از بدن دفع شود، مشکل پیش می‌آید و این مواد سمی و دفعی به جای خروج از سلول‌ها و بافت‌ها در آن ناحیه باقی می‌مانند! معمولاً این اتفاق را علت ورم ساق پا بعد از ضربه می‌دانند.

گاهی اوقات لخته شدن خون به قدری عمیق می‌شود که ممکن است به سمت قلب و ریه‌ها حرکت کند. به این عارضه، ترومبوز ورید عمیق یا همان DVT می‌‌گویند. باید توجه داشت که در صورت رخداد DVT، باید فوراً به پزشک برای درمان مراجعه کرد؛ در غیر این صورت عوارض ناگواری برای فرد بر جای خواهد گذاشت به گونه‌ای که در موارد بسیار حاد، حتی می‌تواند خطر مرگ را برای فرد داشته باشد؛ به همین دلیل است که هرگز نباید درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه را نادیده گرفت. در قسمت بعد به صورت مفصل به بررسی درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه می‌پردازیم.

با علت ورم ساق پا در اثر ضربه آشنا شوید

همیشه قرار نیست تورم در مچ پا ظاهر شود. گاهاً ممکن است هنگام ورزش‌های سنگین مانند فوتبال، والیبال، بسکتبال و …، مشکلاتی برای فرد ایجاد شود؛ مثلاً توپ با فشار به پای فرد برخورد کند یا در ورزش‌های پرشی مانند بسکتبال، ممکن است یک پرش غلط در نهایت باعث ایجاد ورم ساق پا شود. نکته حائز اهمیت این است که تفاوت خاصی در علت ورم ساق پا در اثر ضربه با علت ورم مچ پا بعد از ضربه وجود ندارد و در هر صورت، اختلال در سیستم خون‌رسانی و تجمیع مایعات داخل بافت‌ها و سلول‌ها باعث ایجاد تورم و بادکردگی می‌شود.

همچنین درباره عارضه DVT در قسمت قبل به طور کامل توضیح داده شد که ممکن است این لختگی خون به سمت قلب و ریه‌ها تغییر مسیر دهد. در چنین شرایطی، ورم‌کردگی ساق پا حتی از ورم مچ پا نیز خطرناک‌تر است؛ زیرا موقعیت مکانی ساق پا نسبت به قلب و ریه نزدیک‌تر است.

معرفی علت ورم انگشت پا بعد از ضربه

علت ورم انگشت پا بعد از ضربه، تفاوت خاصی با سایر اعضای پا ندارد. در اینکه علل مختلفی می‌تواند باعث ایجاد ورم و بادکردگی در استخوان‌های مختلف پا شود شکی نیست؛ ولی به صورت کلی بعد از ضرب‌دیدگی، اختلال در دفع مواد زائد و سمی می‌تواند باعث ایجاد ورم در انگشتان پا شود. درصد خطر این عارضه نسبت به مچ پا و ساق پا کمتر است؛ چون احتمال رخداد DVT در نوک انگشتان به دلیل موقعیت مکانی پایین‌تری که نسبت به قوزک و ساق پا دارد، کمتر است؛ البته این بدان معنا نیست که هیچ خطری فرد را تهدید نمی‌کند؛ حتی ممکن است فرد بعد از ضرب‌دیدگی دچار عفونت نیز شده باشد. در هر صورت اقدام به درمان ورم پا به هر دلیلی باید از اولویت‌ها باشد. این موضوع به این دلیل که گاهی اوقات ورم در قسمت‌های مختلف پا می‌تواند نشان از یک بیماری خاص‌تری باشد که در بخش بعدی به صورت مفصل این موارد را بررسی می‌کنیم.

سایر دلایل ورم مچ پا

دلایل مختلفی می‌توانند باعث بروز ورم و بادکردگی در ناحیه پا شوند. برخی از آنها می‌توانند به قدری خطرناک باشند که در نهایت منجر به مرگ شوند؛ به عنوان مثال تورم و بادکردگی در ناحیه پا می‌تواند نشان از بیماری‌های قلبی ـ عروقی یا کلیوی باشد. در صورتی که قلب یا کلیه نتوانند کار خود را به درستی انجام دهند در نهایت به تجمع سموم و مواد زائد در بافت‌ها و سلول‌‌ها منجر می‌شود. در صورت عدم درمان، رفته‌رفته این بیماری‌ حادتر می‌شود و می‌‌تواند عوارض جدی برای فرد داشته باشد.

سایر علل نیز می‌‌توانند به شرح زیر باشند:

  • مصرف نمک زیاد
  • مصرف داروهای استروئیدی
  • لختگی خون
  • مشکلات شبکه لنفی
  • آرتروز استخوان
  • آسیب‌دیدگی رگ‌های قوزک پا
  • کمبود پروتئین
  • عفونت‌‌های خونی
  • نشستن یا ایستادن به مدت طولانی
  • کم‌کاری تیروئید

مواردی که ذکر شده است تنها 10 مورد از علل مختلف ایجاد ورم پا هستند. ممکن است علت‌های پیچیده‌تری نیز موجب این عارضه شوند.

حال که به علل مختلف ایجاد ورم پا پی بردیم، بهتر است درباره درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه نیز مطالبی ارائه کنیم. با ما همراه باشید.

روش‌های درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه

در این بخش قصد داریم درباره کارآمدترین متدهای درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه صحبت کنیم. قبل از بررسی موشکافانه درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه باید گفت که روش‌های گوناگونی برای درمان وجود دارد. روش‌های خانگی، روش‌های دارویی و … نکته قابل توجه این است که شما باید بر اساس میزان دردی که به شما وارد می‌شود یکی از این روش‌ها را انتخاب کنید؛ مثلاً اگر درد خفیف دارید و می‌دانید این درد صرفاً به دلیل یک ضرب‌دیدگی ساده و سطحی است نیازی به مراجعه به پزشک نیست؛ اگر بعد از درمان خانگی که در ادامه به آنها اشاره می‌شود، همچنان ورم پا باقی مانده بود، در این صورت باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

درمان خانگی:

برای درمان خانگی، اقدامات متفاوتی می‌توان انجام داد که در ادامه به برخی از این موارد اشاره می‌شود؛

  • قرارگیری پاها در موقعیتی بالاتر از قلب: با این روش درمان ساده با وجود اینکه لخته خون در رگ‌ها وجود دارد، با این حال مواد زائد و سمی می‌توانند بین بافت‌های آسیب‌دیده و خون رد و بدل شوند.
  • رعایت رژیم غذایی مناسب در این دوران: انسان از رعایت رژیم غذایی هیچ موقع ضرر نکرده است. این مورد درباره درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه به صورت خانگی نیز صدق می‌کند. در این مورد خاص باید گفت که منظور از رعایت یک رژیم غذایی مناسب، کاهش مصرف برخی از مواد خوراکی است؛ مثلاً با کاهش مصرف نمک در غذاهای خود به روند بهبود کمک کنید. کاهش مصرف گوشت نیز می‌تواند تأثیرات مفیدی در روند درمان بگذارد.
  • استراحت کافی: فعالیت‌های روزمره نیاز به انرژی دارند! تصور کنید شما استراحت کنید و این انرژی صرف ترمیم و بهبود ورم مچ پا شود. در چنین شرایطی قطعاً روند درمان سریع‌تر طی می‌شود؛ ولی در صورتی که مانند قبل به فعالیت‌های روزمره خود ادامه دهید، بدن ناخودآگاه مجبور می‌شود بخشی از انرژی را صرف همان کارها کند و عملاً رویه بهبود کند می‌شود!
  • شست‌وشوی مداوم پا: احتمال ایجاد عفونت بعد از تورم مچ پا وجود دارد. در صورتی که دائماً پاهای خود را تمیز کنید در این صورت احتمال بروز عفونت در پاها به طور چشمگیری کاهش می‌یابد.
  • حمام آب گرم: این مورد نیز باعث افزایش خون‌رسانی به بافت‌ها و سلول‌ها و در نتیجه افزایش خروج مواد زائد از بافت‌ها و سلول‌ها می‌شود.
  • قرار دادن پا داخل محلول آب و روغن گریپ فروت: یکی از کارآمدترین موارد برای درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه همین مورد است.
  • پوشیدن کفش مناسب: بهتر است در دوران نقاهت بیشتر وقت خود را استراحت کنید؛ ولی باز با این حال ممکن است شرایط خاصی پیش بیاید که مجبور به ترک خانه شوید. در چنین شرایطی باید حتماً یک کفش راحتی و مناسب بپوشید. در غیر این صورت ورم پا بدتر می‌شود و حتی ممکن است باعث ایجاد عفونت نیز شود.

درمان دارویی:

گاهی اوقات در صورت شدیدتر بودن مشکل، دیگر نمی‌توان برای درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه صرفاً به درمان خانگی اکتفا کرد! در چنین شرایطی باید فرد فوراً به پزشک مراجعه کند. پزشک نیز بسته به نیاز داروهایی را تجویز می‌کند.

  • گروهی از داروها با نام قرص آب، باعث افزایش ادرار در فرد می‌شوند. این قرص به این دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است که بدن مجبور است آب اضافه را از بدن دفع کند. به دنبال این اتفاق، تجمع مایعات در بافت‌ها نیز رفته‌رفته کاهش می‌یابد و باعث کاهش التهاب می‌شود.

توجه داشته باشید که این داروها حتماً باید توسط پزشک تجویز شوند. مصرف سرخود این داروها در نهایت باعث بروز عوارض جانبی می‌شود.

آیا همواره برای درمان ورم مچ پا در اثر ضربه باید به پزشک مراجعه کرد؟

برای پاسخ به این سؤال باید از دیدگاه خودتان به موضوع نگاه کنید. در اینکه خوددرمانی اصلاً روش خوبی برای درمان ورم قوزک پا در اثر ضربه است شکی نیست؛ ولی باید توجه داشت که بعضی مواقع، این پیچ‌خوردگی به قدری سطحی و ابتدایی است که با انجام روش‌های درمان خانگی که کمی قبل‌تر به آنها اشاره شد، روند بهبودی در سریع‌ترین زمان ممکن طی می‌شود؛ ولی گاهی اوقات ضربه واردشده به قدری شدید است که درد غیر قابل تحملی به فرد منتقل می‌کند. در صورت رخداد چنین شرایطی، ورم پا به قدری شدید است که با یک نگاه ساده متوجه می‌شوید که درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه به صورت خانگی اصلاً راه حل مناسبی نیست!

در مواردی نیز ممکن است ورم پا ظاهراً خفیف باشد؛ ولی فرد دائماً پای خود را بخاراند یا مثلاً ممکن است رد انگشت بعد از وارد کردن فشار روی ناحیه متورم باقی بماند. در صورت رخداد چنین شرایطی، باید فوراً به پزشک برای درمان مراجعه کرد.

در نهایت شما می‌توانید برای درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه به کلینیک پزشکی ما مراجعه کنید. تیم پزشکی ما با سال‌ها تجربه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان برای درمان ورم قوزک پا در اثر ضربه است.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی موشکافانه‌ای درباره علت ورم ساق پا بعد از ضربه و به صورت کلی علت ورم پا پس از ضربه پرداختیم. دیدیم که جمع شدن مواد زائد در بافت‌ها به دلیل ایجاد لختگی خون می‌تواند از علل مهم این عارضه بعد از ضرب‌دیدگی باشد. بعد از آن به بررسی درمان ورم مچ پا در اثر ضربه پرداختیم و طیف گسترده‌ای از روش‌های خانگی و پزشکی را خدمت شما ارائه کردیم. گفتیم که بسته به شرایط فعلی پاهای‌تان باید تصمیم بگیرید که آیا در حال حاضر بهتر است به پزشک برای درمان قوزک پا در اثر ضربه مراجعه کنید یا خیر. به صورت کلی توصیه می‌شود که تحت هیچ عنوانی روند خوددرمانی را طی نکنید؛ چون می‌تواند باعث ایجاد عوارض غیر قابل پیش‌بینی برای فرد شود. شما می‌توانید برای درمان ورم مچ پا بر اثر ضربه به کلینیک پزشکی ما مراجعه کنید. کادر درمان ما با جمعی از متخصصان در این زمینه آماده امدادرسانی به شما عزیزان است؛ همچنین در صورت بروز سؤالات مختلف در زمینه علت ورم پا بعد از ضربه خوردن می‌توانید با تیم پشتیبان ما تماس بگیرید.