علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر

با وجود پیشرفت‌های چشمگیر در زمینه علم پزشکی و جراحی، هنوز هم برخی از بیماران پس از جراحی، با عوارضی مواجه می‌شوند. درد و بی حسی پا، از مهم‌ترین مشکلاتی است که برای بیماران به وجود می‌آید. علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر، درد خفیف تا متوسط، احتمالاً ترمیم بافت‌های آسیب دیده و برش خورده باشد که کم کم برطرف می‌شود، اما درد شدید همراه با تب و ناتوانی در تحرک باید فوراً درمان شود. علاوه بر این، گاهی درد پا بعد از عمل دیسک کمر  نشان دهنده یک عارضه جدی و تهدید کننده مانند تشکیل لخته خون در سیاهرگ‌های عمقی پاها است. برای پیشگیری از بروز عوارض جدی مانند آمبولی‌ ریه، در این موارد باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

Varicose-veins-groin

علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر چیست؟

Varicose-veins-groin

این روزها انواع جراحی‌های ستون فقرات و دیسکوپاتی کمر، با استفاده از جدیدترین تجهیزات انجام می‌شود. متخصصان با دانش و تجربه فراوانی که در این زمینه دارند، به بیماران خود در زمینه رفع مشکلات دیسکوپاتی کمر کمک می‌کنند. بسیاری از بیماران پس از انجام چنین عمل‌هایی، بهبود پیدا کرده و می‌توانند به زندگی عادی و روزمره خود برگرداند.

اما تعداد کمی از بیماران وجود دارند که با عوارض و مشکلاتی مانند درد پا مواجه می‌شوند. در چنین شرایطی است که این سوال برای آن‌ها به وجود می‌آید: علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر چیست؟

قبل از پاسخ کامل به این سوال باید بگوییم تجربه درد و بی حسی در پا بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر، گاهی اوقات کاملاً موقتی است. این موضوع ممکن است به سبب آسیب به ریشه‌های عصبی ایجاد شده باشد. بنابراین ممکن است در هفته‌های ابتدایی پس از عمل، بیمار آن را تجربه نماید. اما گاهی اوقات این درد ممکن است 3 ماه و حتی بیشتر طول بکشد. در چنین شرایطی است که باید به سراغ یک متخصص حاذق و با تجربه رفت و ریشه آن را به صورت دقیق بررسی کرد.

به طور کلی درد پا که پس از عمل دیسک کمر به وجود می‌آید، به دو دسته اصلی تقسیم بندی می‌شود:

دردهایی که بلافاصله پس از جراحی دیسکوپاتی کمر به وجود می‌آیند.

دردهایی که پس از گذشت مدت زمانی که از عمل دیسک کمر سپری شد، بیماران تجربه می‌کنند.

در ادامه راجع به هر دو نوع این دردها، نکاتی را به سمع و نظر شما عزیزان می‌رسانیم.

 

علت درد پا بعد از دیسک کمر و بلافاصله پس از عمل

همان گونه که اشاره شد، برخی از بیماران، درد پا را بلافاصله پس از جراحی دیسکوپاتی کمر تجربه می‌کنند. اصلی‌ترین علل به وجود آورنده این درد در قسمت پا عبارتند از:

گاهی اوقات تشخیص اشتباه در زمینه علت بیماری دیسک کمر، باعث ایجاد عوارضی می‌شوند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها درد پا بعد از عمل است.

در برخی از مواقع ممکن است در هنگام جراحی دیسکوپاتی کمر، اشتباهاتی رخ دهد. به عنوان مثال ممکن است رشته‌های عصبی یا عصب سیاتیک که در نزدیکی ستون فقرات قرار دارد دچار آسیب شود. یکی از اصلی‌ترین عوارض چنین آسیبی، درد پا بعد از جراحی دیسک کمر است.

در برخی از شرایط نیز ممکن است بیمار نسبت به درمان‌های مکمل پس از جراحی دیسکوپاتی کمر بی توجه باشد. از جمله درمان‌های مکمل می‌توان به تمرینات فیزیوتراپی و توانبخشی اشاره نمود. عدم مراجعه به این مراکز و انجام ندادن تمرینات لازم، اصلی علت بروز درد پا به شمار می‌روند.

گاهی اوقات دیسک یا مهره‌های آسیب دیده کمر، دچار دردهای مزمنی می‌شوند. این دردها پس از جراحی دیسک کمر، همچنان خود را با درد پا نشان می‌دهند.

در برخی دیگر از مواقع نیز ممکن است عوارضی در چندین نقطه از ستون فقرات مشاهده شوند که حتی با عمل دیسکوپاتی کمر نیز بیمار همچنان آن‌ها را با درد پا یا بی حسی پا تجربه نماید.

یکی دیگر از مهم‌ترین علت‌های درد پا بعد از دیسک کمر، ممکن است به سبب لخته سیاهرگ‌های عمقی پا اتفاق افتد که در این صورت باید سریعاً به متخصص ستون فقرات مراجعه نمایید. لخته خون یکی از عوارض جدی، خطرناک و تهدید کننده حیات به شمار می‌رود.

یکی دیگر از اصلی‌ترین علل درد در پا بعد از عمل دیسکوپاتی کمر، می‌توان آسیب به طناب نخاعی، آسیب‌های جدی به رشته‌های عصبی باشد. البته این عوارض بعد از جراحی توسط جراح حاذق، نادر هستند.

 

علت درد پا پس از گذشت مدت زمانی پس از جراحی دیسک کمر

گاهی اوقات درد پا، بعد از گذشت مدت زمانی به میزان چند هفته پس از جراحی دیسک کمر، خود را نشان می‌دهد. برخی از پزشکان عقیده دارند علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر، ممکن است به سبب موارد زیر باشد:

1. تنگی کانال و تنگی مرکزی

شاید برای شما نیز جالب باشد بدانید که شایع‌ترین علت احساس درد پا بعد از انجام عمل دیسکوپاتی کمر، تنگ شدن فضای میان دیسک‌هاست. معمولاً با برطرف شدن فشار، تنگی مرکزی برطرف می‌شود، اما ممکن است تنگی کانال همچنان به قوت خود باقی بماند. این موضوع باعث ایجاد احساس درد در قسمت پاها می‌گردد. در برخی از مواقع برای رفع تنگی کانال، نیاز به جراحی فیوژن یا همجوشی کمری وجود دارد.

2. فتق دیسک ثانویه

گاهی ممکن است پس از جراحی فتق دیسک، یکی دیگر از دیسک‌های کمر پاره شود و این موضوع باعث ایجاد فشار بر روی ریشه عصبی گردد. یکی از مهم‌ترین نشانه‌های بروز چنین مشکلی این است که درد پس از جراحی دیسک کمر، پس از گذشت چند روز از بین رفته، اما مجدداً عود می‌کند. 

3. بافت اسکار

هر چند بافت اسکار یکی از پدیده‌های نادری است که پس از جراحی دیسکوپاتی کمر ممکن است رخ دهد، اما این موضوع نیز می‌تواند به عنوان یکی از مهم‌ترین علل درد پا در این زمینه به شمار رود. بافت اسکار گاهی اوقات پس از جراحی به وجود می‌آید، اما هیچ نوع آسیبی به بافت‌ها نمی‌رساند. اما با این وجود بافت اسکار، با تحریک ریشه عصبی، باعث ایجاد درد در پا می‌گردد. خوشبختانه با استفاده از تمرینات فیزیوتراپی، می‌توان بافت اسکار را درمان نمود و درد حاصل از آن را تسکین داد.

دلیل بی حسی پا بعد از عمل دیسک کمر

هر چند عمل دیسکوپاتی کمر، بسیاری از بیماران را از تجربه درد مزمن و همیشگی کمر نجات می‌دهد، اما گاهی اوقات ممکن است عوارضی نیز به همراه داشته باشد. در برخی از مواقع بیماران پس از انجام این جراحی دچار بی حسی یا گزگز در برخی از اندام‌های بدن به خصوص در قسمت پای خود خواهند شد. پزشکان عقیده دارند دلیل بی حسی پا بعد از عمل دیسک کمر، به سبب عوارض جانبی این عمل است. به محض این که بدن، خود را با ساختارهای جدیدی که جراحی به وجود آورده است سازگار کند، این بی حسی نیز به خودی خود از بین خواهد رفت.

فراموش نکنید که در صورت برطرف نشدن علائمی مانند بی حسی، درد و گزگز در پاها، حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهید. از جمله اصلی‌ترین مواردی که به عنوان دلیل بی حسی پا بعد از عمل دیسک کمر مطرح می‌شوند عبارتند از:

خونریزی در قسمت ستون فقرات و ایجاد لخته خون

نشت مایع نخاعی ستون فقرات

آسیب به عروق خون رسان در هنگام انجام فرایند جراحی

آسیب به اعصاب ستون فقرات در هنگام انجام عمل جراحی

جراحی ناموفق مهم‌ترین علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر

هر چند جراحی دیسک کمر یکی از بهترین گزینه‌های درمان این بیماری به شمار می‌رود، اما گاهی اوقات ممکن است این جراحی موفقیت آمیز نباشد. در چنین شرایطی است که پزشکان پس از بررسی‌های فراوان به این نتیجه می‌رسد که مهم‌ترین علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر، عدم موفقیت در این عمل است. پژوهش‌ها نشان دهنده آن است که درد پا به خصوص اگر پس از گذشت چندین ماه هنوز خوب نشده است، بارز‌ترین نشانه عدم موفقیت عمل دیسکوپاتی کمر است. این موضوع خود را با علامت‌های دیگری نیز نشان می‌دهد؛ این علامت‌ها عبارتند از:

محدود شدن دامنه حرکتی بیمار

مشکل در راه رفتن، ایستادن و نشستن

دردی که در قسمت گردن، کمر و پا انتشار پیدا می‌کند.

عدم بهبودی بیمار حتی پس از انجام عمل جراحی

طرز خوابیدن بعد از عمل دیسک کمر

پس از انجام عمل دیسکوپاتی کمر، هیچ چیز به اندازه خوابیدن به شما کمک نمی‌کند تا دوران نقاهت این بیماری را به خوبی پشت سر بگذارید. اگر پزشک تشخیص دهد که علت درد پای شما بعد از انجام عمل دیسک کمر، مورد چندان مهمی نیست، بنابراین خوابیدن و استراحت می‌تواند به بهبود این درد کمک فراوانی نماید. اما طرز خوابیدن بعد از عمل دیسک کمر چگونه است؟ چگونه می‌توان در بهترین حالت ممکن به خواب و استراحت پرداخت؟

در پاسخ به این سوالات باید بگوییم خوابیدن بیمار پس از جراحی دیسکوپاتی کمر باید به گونه‌ای باشد که کمترین فشاری به ستون فقرات وارد نشود. بنابراین خوابیدن در وضعیت جنینی هرگز پیشنهاد نمی‌شود. بیمار مجاز به خوابیدن در سه حالت طاق باز، به پهلو و دمر است. همچنین در هنگام خواب باید از بالش کوچکی برای حمایت از کمر استفاده نمود، در غیر این صورت ممکن است فشار بر روی بافت‌ها زیاد شود.

علاوه بر تمامی این موارد، تشکی که بیمار از آن استفاده می‌کند، باید سفت و در عین حال راحت باشد. تشک‌هایی که باعث فرو رفتن کمر می‌شوند، درد در این قسمت و همچنین پا را تشدید می‌نمایند.

 

زندگی بعد از عمل دیسک کمر

بدون شک تمامی بیمارانی که تحت عمل دیسک کمر قرار می‌گیرند، دوست دارند هر چه زودتر به زندگی عادی و معمولی خود بازگردند. هر چند پس از این عمل، می‌توان از درد کمر خلاص شد، اما شیوه زندگی پس از جراحی دیسکوپاتی کمر، کمی متفاوت است. شما در این دوره از زندگی خود، باید به خوبی از جسم خود مراقبت کنید تا دیگر هرگز دچار تجربه دیسک کمر نشوید. در بسیاری از مواقع، علت درد پا بعد از دیسکوپاتی کمر، با بهبود شیوه زندگی، به خوبی برطرف می‌شود. در ادامه مطلب، به برخی از مهم‌ترین پارامترهایی که در زندگی بعد از عمل دیسک کمر باید به آن توجه کنید، اشاره می‌کنیم:

فعالیت جنسی

برای این که بتوانید دوباره فعالیت‌های جنسی خود را آغاز کنید، باید حتماً با پزشک خود مشورت نمایید. در بسیاری از مواقع انجام حرکات سنگین یا قرار گرفتن در موقعیت‌هایی که باعث خم شدن بیش از اندازه کمر و گردن شما می‌شود، ممکن است باعث آسیب به کمر شما گردد. بنابراین در هنگام برقراری رابطه جنسی، باید به موارد مطرح شده به خوبی توجه کنید.

سیگار کشیدن

هیچ چیز به اندازه سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی، نمی‌تواند باعث طولانی شدن دوران نقاهت شما پس از جراحی دیسک کمر شود. به خصوص در 6 ماهه اول پس از انجام این عمل، باید به کلی از مصرف سیگار خودداری کنید. در این دوران، استخوان ‌سازی در ناحیه ستون فقرات در حال شکل‌ گیری است؛ بنابراین بیمار و اطرافیان او نباید از سیگار استفاده کنند. تحقیقات نشان دهنده آن است که مصرف سیگار باعث کاهش تراکم استخوان‌ها می‌گردد.

خستگی جسمی

یکی از مهم‌ترین مواردی که در زندگی بعد از عمل دیسک کمر تجربه می‌کنید، خستگی جسمی است. تجربه نشان دهنده آن است که بسیاری از بیماران، در 4 ماهه ابتدایی پس از جراحی دیسک کمر، خستگی فراوانی را در جسم خود احساس می‌کنند. این خستگی به سبب تحلیل رفتن بدن، کم خونی و در برخی از موارد افسردگی است. یکی از بهترین روش‌هایی که می‌تواند به شما در رفع این خستگی کمک کند، آغاز حرکات آرام ورزشی با مشورت پزشک است. همچنین داروهایی نیز وجود دارند که مصرف آن‌ها به کاهش احساس خستگی کمک فراوانی خواهد نمود.

تغییرات وزنی

در زندگی پس از جراحی دیسکوپاتی کمر، باید مراقبت تغییرات وزنی خود باشید. برخی از افراد ممکن است در این دوران دچار چاقی و اضافه وزن شوند که به سبب عدم تحرک رخ می‌دهد. برخی دیگر نیز به سبب سوء تغذیه با کاهش وزن مواجه می‌شوند که هر دو این موارد برای کمر آسیب زننده هستند. این تغییرات وزنی موجب می‌شوند ترمیم بافت ها و استخوان‌ها به کندی صورت پذیرد. بنابراین در این دوران یک برنامه تغذیه سالم و همچنین یک برنامه تمرینی ورزشی ایجاد کنید.

مصرف غذاهای سالم و سرشار از فیبر

یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی که برای بسیاری از افراد پس از جراحی دیسک کمر ناراحتی‌های شدیدی به همراه می‌آورد، یبوست است. مصرف برخی از داروهای مسکن، بیهوشی و استرسی که بیماران در این دوران تجربه می‌کنند، از اصلی‌ترین علل بروز یبوست هستند. بنابراین در زندگی پس از جراحی دیسکوپاتی کمر، مصرف غذاهای فیبر دار و آب فراوان را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

همچنین بسیاری از پزشکان پیشنهاد می‌کنند که مصرف غذاهای فست فود، سرخ کردنی و ناسالم را از برنامه غذایی خود حذف کنید. در این دوران از سبزی‌ها، میوه‌ها و غذاهای سالمی که حاوی ویتامین و مواد معدنی هستند، بیش از هر زمان دیگری استفاده کنید.

 

علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر و بهترین راهکارهای درمانی آن

بهترین راه برای پیدا کردن علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر، مشورت با پزشک است. در چنین شرایطی ممکن است پزشک شما با انجام معاینات، آزمایشات، عکسبرداری و… به صورت دقیق، اقدام به کشف علت بروز این درد نماید. پس از آن راهکارهای درمانی آغاز می‌شوند و شما باید تحت نظر پزشک خویش، تمامی راهکارهای درمانی که او ارائه می‌نماید را به خوبی انجام دهید. با استفاده از این روش‌ها مشاهده خواهید کرد که درد پای شما به مرور زمان کاهش پیدا کرده و از بین می‌رود.

در این قسمت شما را با برخی از مهم‌ترین راهکارهای درمان درد پا بعد از جراحی دیسک کمر آشنا می‌کنیم:

تزریق برخی از داروها

گاهی اوقات ممکن است پزشکان با تزریق داروهایی مانند کورتون، التهابی که در کانال نخاعی به وجود آمده است را کاهش دهند. این تزریق در مفاصل میان مهر‌ه‌ها انجام شده و التهاب مفاصل را کاهش می‌دهد.

استفاده از الکتریسیته

یکی از جدیدترین روش‌هایی که می‌تواند به درمان دردهای پس از جراحی دیسکوپاتی کمر کمک کند، الکتریسیته با شدت بسیار کم است. این شیوه درمانی باعث کاهش بسیاری از دردهای شدید و مزمن در قسمت پا می‌گردد.

لیزر درمانی

تحقیقات نشان دهنده آن است که لیزر درمانی، در 60 درصد از بیمارانی که پس از جراحی دیسک کمر با درد پا مواجه هستند، موثر بوده است. در این شیوه، ابتدا عصب‌هایی که عامل به وجود آورنده درد هستند شناسایی شده و سپس با استفاده از تابش اشعه لیزر، از بین می‌روند.

تجویز دارو

در برخی از مواقع که علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر، عارضه چندان جدی نباشد، پزشک مصرف برخی از داروها را برای بیمار خویش تجویز می‌کند. از جمله این داروها می‌توان به داروهای مسکن، داروهای کاهش دهنده التهاب و همچنین داروهای ضد افسردگی اشاره نمود.

استراحت و تمرینات فیزیوتراپی

همان گونه که می‌دانید یکی از مهم‌ترین تجویزهای هر متخصصی پس از جراحی دیسکوپاتی کمر برای بیماران، استراحت و انجام تمرینات فیزیوتراپی است. پزشکان پس از بررسی دقیق علت درد پا، ممکن است استراحت و تمرینات فیزیوتراپی را برای بیماران خویش تجویز نمایند. تجربه نشان دهنده آن است که انجام این تمرینات بسیار کمک کننده بوده و بسیاری از عوارض پس از جراحی دیسک کمر، مانند درد پا را از بین می‌برند.

تکرار عمل جراحی

اگر پس از گذشت مدت زمان نسبتاً طولانی، همچنان علت درد پا بعد از دیسکوپاتی کمر برطرف نشد، ممکن است پزشک تکرار عمل جراحی را پیشنهاد نماید. گاهی اوقات این درد ممکن است به سبب فتق دیسک محدود و یا رشد یک استخوان جدید در محل نزدیک به عصب رخ دهد. بنابراین می‌توان با تکرار عمل جراحی، این درد را تا حدود زیادی برطرف نمود.

انجام تمرینات کششی

پزشکان عقیده دارند انجام برخی از حرکات آرام کششی در هفته‌ها و ماه‌های بعد از جراحی دیسک کمر، عوارضی مانند پا درد را به حداقل خود می‌رساند. حرکات کششی موجب تسریع روند بهبود بافت‌ها و التیام زخم می‌شود. به عنوان مثال انجام حرکت پدال در قسمت قوزک پا، سبب می‌شود که عضله زردپی کشیده شود. این امر باعث حرکت عصب از قسمت جراحی در قسمت کمر‌ می‌شود و از چسبندگی و گیر افتادن عصب جلوگیری به عمل می‌آورد.

آموزش لازم به بیمار برای زندگی پس از جراحی دیسک کمر

برخی از پزشکان، آموزش‌هایی را به بیمار خویش ارائه می‌نمایند که توسط آن بتوانند به زندگی طبیعی و نرمال خود برگردند و با عوارضی مانند درد پا مواجه نشوند. از جمله این آموزش ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

آموزش مراقبت از خود

آموزش قرار دادن کمر در بهترین وضعیت

آموزش صحیح در مورد نحوه ایستادن، خوابیدن، راه رفتن و بلند کردن اجسام

آموزش انجام حرکات آرام ورزشی

 

حرکات ورزشی برای بهبودی علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر

معمولاً متخصصان به بیماران خویش پیشنهاد می‌کنند که در اولین فرصت پس از جراحی دیسک کمر، حرکات ورزشی را آغاز کنند. این حرکات و تمرینات، بهترین گزینه برای گذر از دوران نقاهت پس از جراحی دیسکوپاتی کمر به شمار می‌روند. تجربه نشان دهنده آن است بیمارانی که با مشورت پزشک خویش، هر چه زودتر تمرینات و حرکات ورزشی را آغاز کردند، کمتر از سایر بیماران با علائمی مانند درد پا بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر مواجه شدند. ذکر این نکته ضروری است که اگر در هنگام انجام این حرکات ورزشی، دچار درد شدید و غیر قابل تحمل در کمر یا پای خود شدید، هر چه سریع‌تر پزشک خود را در جریان قرار دهید.

ورزش‌های آرام آبی و شنا کردن در استخر، پس از گذشت دو الی سه هفته پس از عمل جراحی دیسک کمر پیشنهاد می‌شود. همچنین تمرینات ورزشی که باعث تحریک بافت‌های عصبی شده و به پایداری ستون فقرات کمک می‌کنند، باید به صورت منظم و روزانه انجام شوند. انجام تمریناتی مانند حرکات نوسانی لگن، کشش عضلات باسن، کشش عضلات لگن و ران، کشش عضلات پا و حرکت اسکات برای بهبود درد پا بعد از انجام عمل دیسکوپاتی کمر، همواره پیشنهاد می‌شود.

سخن پایانی

از شما عزیزان بسیار سپاسگزاریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. ما با ارائه این مطالب تلاش کردیم به سوالات شما پیرامون “علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر” پاسخ دهیم. همچنین به دلیل بی حسی پا بعد از عمل دیسک کمر اشاره کردیم و مطالبی را در این زمینه به سمع و نظر شما رساندیم. در بخشی از مطلب شما را با زندگی بعد از عمل دیسک کمر آشنا نموده و به راهکارهای درمانی این مشکل پرداختیم.

در نهایت باید به این موضوع اشاره کنیم که گاهی اوقات مشکلات دیسکوپاتی کمر به قدری سخت و شدید می‌شوند، که هیچ راه حل دیگری جز انجام عمل جراحی باقی نمی‌ماند. در چنین شرایطی باید به یک کلینیک درمانی معتبر مراجعه نموده و از دانش و تجربه بهترین متخصصان ستون فقرات کمک گرفت. بدون شک هر چقدر پزشک معالج شما در این زمینه تخصص و مهارت کافی داشته باشد، شما با عوارضی مانند درد پا بعد از جراحی دیسک کمر مواجه نخواهید شد.