cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

آیا ورم پا خطرناک است؛ خطر ابتلا به آمبولی ریوی در صورت ایجاد لخته خون در عروق عمقی و ورم پا

التهاب در ناحیه پاها اغلب با نام تورم محیطی معروف است که نشان دهنده‌ی انباشته شدن بخش زیادی از مایعات بدن در بخش‌های مختلف پا از جمله مچ پا و… می‌باشد. بسیاری از افراد در مواجه با این مشکل، نگرانند که” آیا ورم پا خطرناک است” یا خیر. مواردی وجود دارد که شخص باید حتما بلافاصله به پزشک مراجعه نماید. از این موارد م‌ توان به احتمال وجود لخته های خون در سیاهر‌ های عمقی اشاره کرد که در صورت عدم توجه و غفلت ممکن است که سبب آمبولی‌های بسیار خطرناک و کشنده مانند آمبولی ریه شوند.

آیا ورم پا خطرناک است؛ خطر ابتلا به آمبولی ریوی در صورت ایجاد لخته خون در عروق عمقی و ورم پا

آیا ورم پا خطرناک است، چه زمانی این ورم خطرناک است؟

از آنجایی که پا به عنوان قلب دوم انسان شناخته شده، ایجاد عارضه‌های متعدد در آن از جمله تورم از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و باید جهت تشخیص علت ورم و درمان آن به نزد پزشک بروید. ما در این مطلب قصد داریم مطالبی را در رابطه با خطرات ورم پا، چه زمانی ورم پا خطرناک است و مهمترین علت‌های ورم پا برای شما عزیزان ذکر کنیم و برایتان شرح دهیم برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم.

آیا ورم پا خطرناک است، این از مهمترین سوالات افرادی است که بلافاصله پس از متورم شدن پای خود برایشان پیش می‌آید. در ابتدا لازم است بدانید که اغلب تجمع مواد مایع در ناحیه پاها با درد همراه نمی‌باشد و تنها در صورتی با درد همراه است که به علت وارد شدن یک آسیب و صدمه جدی تورم ایجاد شده باشد.

همچنین ورم بیشتر به علت نیروی جاذبه مربوط به زمین در قسمت‌های پایین بدن انسان نسبت به نواحی بالایی بیشتر اتفاق می‌افتد. ایجاد ورم در قسمت‌های مختلف پا اعم از ساق، مچ و پا اغلب در اشخاص کهنسال رایج‌تر است.

برخی مواقع این مشکل فقط در یک قسمت از بدن و در برخی مواقع در دو قسمت ایجاد می‌شود و ممکن است که یک یا تعداد بیشتری از بخش‌های پایین بدن را در بر بگیرد.

از آنجایی که ایجاد ورم در ناحیه پا، اغلب بیانگر وجود خطر خاص و جدی برای سلامتی شما نیست؛ اما لازم است که توجه داشته باشید چه موقع با متخصص در این رابطه مشورت کنید. در برخی مواقع امکان دارد که ورم پا به معنای وجود یک عارضه بسیار مهم باشد که در این زمان می‌بایست برای درمان هرچه سریع‌تر اقدام کنید.

ورم در نواحی مختلف پا اعم از قوزک و مچ، به ویژه هنگامی که در حال پیاده‌روی و قدم زدن سریع هستید و یا برای مدت زمان بسیار طولانی ایستاد‌ه‌اید، شایع بوده و خطر جدی به همراه نداد و از این رو نیاز به نگرانی ندارد.

البته اگر ورم در این نواحی برای مدت طولانی ادامه داشت و با نشانه‌های متفاوتی همراه بود، ممکن است که بیانگر یک مشکل بسیار جدی و حتی خطرناک است که می‌بایست هر چه سریع‌تر جهت تشخیص و درمان آن بررسی و اقدامات لازم را انجام دهید.

در صورتی که شما انگشت دست خود را بر روی ناحیه متورم فشار دهید و جای انگشت شما بر سطح پوست ناحیه متورم باقی بماند، تورم ایجاد شده فقط در یک پا باشد، و همچنین اگر تورم پای شما به طور ناگهانی و بدون هیچ آسیبی رخ داده و چند روز متوالی ادامه دار است، یا با علائم دیگر مانند

تغییر کردن رنگ پوست و درد همراه بوده می‌بایست هر چه سریع‌تر به متخصص مربوطه جهت ویزیت و معاینه مراجعه نمایید.

آیا ورم پا خطرناک است، در چه صورت این ورم بدون خطر است؟

در پاسخ به این پرسش که آیا ورم پا خطرناک است و تحت چه شرایطی ورم پا بدون خطر است باید بگوییم تحقیقات انجام شده توسط برخی از پزشکان بیانگر آن است که اگر تورم در ناحیه پا بسیار کم باشد، نیاز به نگرانی نیست.

در این زمان باید برای مدتی مراقب پای خود باشید و به آن استراحت دهید و برخی از تکنیک‌ها را برای برطرف شدن ورم انجام دهید. از جمله این تکنیک‌ها می‌توان به قرار دادن پا بالاتر از سطح بدن خود، قرار دادن پا بر روی یک بالش یا یک وسیله با ارتفاع کم و نرم اشاره کرد. با انجام این تکنیک‌ها پس از گذشت چند ساعت، تورم درد پای شما رفع می‌شود.

لازم است بدانید که برخی از متخصصان ارتوپد بر اساس تحقیقات و آزمایشات خود به این نتیجه رسیده‌اند که التهاب و ورم در نواحی مختلف پا برای چند روز متوالی امری عادی نبوده و با مشاهده نخستین نشانه‌ها می‌بایست به پزشک جهت درمان مراجعه نمایید.
همچنین در صورتی که قبلا به بیماری خاصی مبتلا بوده اید، با ایجاد تورم در پای خود به نزد متخصص بروید و اگر بیماری خاصی ندارید، می‌توانید برای درمان سریع خود به نزد متخصص ارتوپد بروید تا در همان ابتدا مشکل پیش آمده برطرف شود.

ورم پا در اکثر مواقع به علت مشکلاتی که در بافت‌های تشکیل دهنده پا به وجود می آید، از جمله پیاده‌روی طولانی، پوشیدن کفش نامناسب، آسیب دیدن بافت‌های نرم، تاندونیت‌ها، سرپا ایستادن زیاد و… رخ می‌دهد که این موارد ذکر شده از جمله موارد خطرناک نبوده و می‌توان با استراحت و دیگر شیوه‌های آسان آن را برطرف کرد.

لازم است بدانید که اگر یک شخص با علائم متفاوتی به همراه ورم پا روبرو شد، می‌بایست خیلی سریع با شک کردن به لخته وریدهای عمقی به اورژانس مراجعه کند. از مهمترین این علائم می‌توان به ایجاد تورم یک طرفه در زیر ساق، زیر زانو که با درد شدید و قرمزی همراه است اشاره کرد.
در صورتی که این علائم در افراد مختلف از جمله خانم‌های باردار، افرادی که از داروهای شیمی درمانی استفاده می‌کند و یا اضافه وزن دارند، افرادی که برای

مدت طولانی و بدون حرکت در یک مکان نشسته‌اند، افرادی که در بستر هستند و همچنین در افرادی که لگن آنها دچار شکستگی شده یا جراحی مربوط به لگن انجام داده‌اند، مشاهده شود، باید در اسرع وقت به اورژانس مراجعه نمایند.

در صورتی که این تورم با نشانه‌های دیگری مانند تنگی نفس ناگهانی، درد قفسه سینه ناگهانی، سرفه‌های ناگهانی به همراه رگه‌های خونی، تپش قلب و… همراه باشد، بدانید که باید به آمبولی در رابطه با لخته خونی که به دلیل ورم پا ایجاد شده، شک کنند و سریعاً به اورژانس بروند.

آیا ورم پا خطرناک است، چه بیماری‌ها باعث ورم پا و خطرناک بودن آن می‌شود؟

همانطور که در قسمت قبل ذکر کردیم در برخی مواقع تورم در پا و قسمت‌های مختلف آن خطری به همراه ندارد و تنها در صورت موارد ذکر شده پرخطر می‌باشد. مهمترین این بیماری‌ها که در اصل به عنوان زنگ خطر نیز محسوب می‌شوند، عبارت‌اند از:

⦁ تورم پاها در زمان بارداری

از جمله ورم‌های طبیعی و عادی در دوران بارداری، متورم شدن مچ و البته قوزک پا به اندازه کم است. البته در صورتی که تورم در این نواحی با شدت زیاد و به صورت ناگهانی ایجاد شود، می‌تواند به معنای پره اکلامپسی باشد.

پره اکلامپسی از جمله بیماری‌هایی است که در ماه پنجم بارداری یعنی هفته بیست حاملگی، منجر به افزایش فشار خون و ایجاد پروتئین در ادرار خانم باردار می‌گردد.

در صورتی که میزان تورم در این زمان بسیار زیاد باشد و به همراه تورم، با سایر علائم اعم از سردرد شدید، کاهش ادرار، حالت تهوع، ایجاد مشکل در بینایی، درد در قسمت شکم، ایجاد سرگیجه و… روبرو شدید، بدون معطلی و در اسرع وقت به پزشک متخصص خود مراجعه کرده و یا تماس تلفنی برقرار نمایید.

⦁ صدمه دیدن مچ و قوزک پا

از دیگر علت‌هایی که منجر به متورم شدن پا می‌شود، وارد شدن صدمه به مچ و قوزک پا است. از جمله صدمه‌های بسیار شایعی که در این قسمت ایجاد می‌شود، پیچیده شده قوزک پا می‌باشد که در این مورد، تنها با وارد شدن یک صدمه و یا برداشتن گام کج، تاندون‌هایی که وظیفه نگه داشتن قوزک پا را دارند، بسیار زیاد دچار کشیدگی خواهند شد.

به منظور کاهش این تورم، استراحت بهترین گزینه است؛ چرا که با استراحت و عدم راه رفتن، فشار کمتری به پا وارد می‌شود. از دیگر راهکارهای کاربردی برای درمان تورم ناشی از پیچ خوردگی قوزک پا استفاده از کمپرس آب سرد یا تکه‌های یخ، بستن مچ و قوزک پا با استفاده از باند کشی مخصوص، قرار دادن پا بر روی ارتفاع بلند نسبت به سطح بدن مانند بالش، میزهای کوتاه و… است.

⦁ عارضه و بیماری مربوط به تاندون و استخوان

بخش زیادی از عارضه‌های استخوان و تاندون پاها ممکن است باعث ایجاد التهاب در نواحی مختلف پاها شوند. البته برعکس اکثر بیماری‌های وریدی، این نوع از تورم‌ها، با درد کم و زیاد همراه است. از مهمترین این عارضه‌ها می‌توان به انواع شکستگی‌ها، مشکل آرتروز و مشکل تاندونیت اشاره کرد.

⦁ تورم لنفاوی

تورم لنفاوی در بسیاری از افرادی که به سرطان مبتلا هستند، پس از گذراندن مراحل شیمی درمانی و همچنین پس از بین بردن گره‌های لنفاوی، مسئله‌ای شایع و عادی می‌باشد. در صورتی که پس از اتمام روند درمان بیماری سرطان، نواحی مختلف پای شما اعم از قوزک و مچ دچار تورم شد، حتما با پزشک مخصوص خود مشورت کرده و از علت آن آشنا شود.

⦁ انواع علت‌های وریدی

تورم وریدی بسیار دردناک رگ‌ها امکان دارد که باعث ایجاد التهاب شدید در قسمت‌های مختلف پا از جمله مچ پا شوند.

⦁ نارسایی و ناتوانی وریدی

تورم در قسمت قوزک و البته مچ پا، از جمله نخستین نشانه‌های نارسایی یا همان نقص وریدی است. نارسایی وریدی در اصل حالتی است که رگ‌های غیر جهنده توانایی لازم برای پمپاژ و بازگرداندن خون به قلب را ندارند.

در وضعیت طبیعی و معمولی، وریدها، خون بدن را از بخش انتهایی به بخش بالا در یک سرخرگ یک طرفه انتقال می‌دهند. هنگامی که این نوع سرخرگ‌ها دچار آسیب جدی شوند و توان خود را از دست بدهند، خون به قسمت پایین وارد شده و در بافت‌های بسیار نرم انتهایی پا، به خصوص نواحی مچ و قوزک پا، جمع می‌شود.

⦁ وجود عفونت در پا

از دیگر نشانه‌های ورم پا به خصوص در قسمت‌های مچ و قوزک، وجود بیماری‌های عفونی در بدن می‌باشد. کسانی که از بیماری دیابت که با نام نوروپاتی نیز شناخته شده و یا دیگر عارضه‌های عصبی مربوط به پا رنج می‌برند، نسبت به سایر افراد احتمال مبتلا شدن به عفونت در آن‌ها بیشتر است.
در صورتی که شما نیز از بیماری زمینه‌ای دیابت رنج می‌برید، می‌بایست هر روز پس از بیدار شدن و حتی در طول روز پاهای خود را به طور مرتب بررسی کنید تا در صورت وجود زخم یا هر نوع کبودی سریع از آن مطلع شوید و به پزشک مراجعه نمایید. لازم است بدانید که آسیب‌های عصبی سبب می‌شود که فرد متوجه درد پا در نواحی مختلف مانند مچ و قوزک نشود و آن‌ها را حس نکند.

⦁ لخته شدن خون در پاها

لازم است بدانید که انواع لخته‌های خونی که در سیاهر‌گ‌های عمقی پا وجود دارند و در اصطلاح پزشکیDVT نامیده می‌شود، با مسدود کردن راه انتقال خون از ناحیه پا به قلب، باعث تورم مچ و حتی قوزک پا می‌گردند. این لخته‌های خونی قادر هستند که بسیار سطحی و حتی عمیق باشند. همچنین توجه داشته باشید که برخی از لخته‌های عمیق قادر به بستن یک و حتی تعداد زیادی از سیاهر‌گ‌های اصلی پا می‌باشند.

شکستگی یا دررفتگی در نواحی مختلف پا و همچنین این لختگی‌هایی که در سیاهرگ‌های عمقی پا به وجود می‌آید، نیاز به مراجعه فوری به اورژانس دارند؛ زیرا بسیار خطرناک بوده و باید سریع درمان شوند. به عنوان مثال در صورتی که DVT یا لخته عمقی سیاهرگ پا در زمان مناسب تشخیص و درمان نشوند، ممکن است که سبب آمبولی کشنده مانند آمبولی ریه شود.

⦁ انواع بیماری‌های مربوط به نارسایی کبد، کلیه و قلب

در برخی مواقع، تورم در قسمت قوزک و مچ پا، به معنای وجود بیماری در نواحی قلب، کبد و حتی کلیه باشد. تورم در ناحیه قوزک پا، در غروب، ممکن است به معنای تجمع آب و نمک، به دلیل وجود نقص دریچه قلب نیز باشد.

زمانی که کلیه‌ها، به خوبی فعالیت نکنند، مایعات اضافی در بدن فرد جمع می‌شوند. همچنین بیماری کبدی قادر است در تولید کردن کبدی پروتئین آلبومین، تاثیر زیادی داشته باشد. در واقع این نوع پروتئین مانع از وارد شدن خون به بافت‌های مجاور می‌شود. همچنین نیروی جاذبه زمین، مایعات انباشته شده را به سوی قوزک و حتی مچ پا جذب می‌کند.

بیماری‌هایی که در آنها انواع مشکلات و نارسایی‌های کبد، کلیه و قلب و همچنین مصرف برخی از داروها از جمله گروه کلسیم بلوکرها یا داروهای دیگر مانند کاپتوپریل می‌تواند سبب به وجود آمدن ورم در نواحی مختلف پا شود. در این مورد نیازی نیست که فورا به اورژانس مراجعه شود، اما باید در اولین فرصت جهت بررسی علت و درمان به پزشک داخلی مراجعه شود.

آیا ورم مچ پا خطرناک است؟

تا اینجا سعی کردیم به پرسش آیا ورم پا خطرناک است، پاسخ دهیم. در ادامه می‌خواهیم به پرسش آیا ورم مچ پا خطرناک است، جواب بدهیم و مطالب مفیدی را برای شما عزیزان ذکر کنیم. امکان دارد که تمامی افراد در طول زندگی خود با تورم در نواحی مختلف پای خود روبرو شده باشند. همانطور که می‌دانید در پاسخ این سوال که آیا ورم پا خطرناک است، گفتیم که ورم پا همیشه خطرناک نبوده و تنها در صورت همراه بودن با سایر علائم ممکن است خطر آفرین باشد.

همانطور که با مطالعه قسمت قبل پاسخ پرسش خود که آیا ورم پا خطرناک است را دریافت کردید، برای پاسخ پرسش بعدی خود یعنی تورم در مچ پا چه موقع با خطر همراه است، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

ورم پا ممکن است به دلایل متعددی اعم از به کارگیری بیش از اندازه پا، انجم عمل جراحی و… باشد.

لازم است بدانید که این مشکل به صورت عادی، موقتی بوده و جای نگرانی نیست. با این وجود به دلیل اینکه تورم در پا بسیار سخت، غیرقابل‌ تحمل و البته مشکل‌ساز است، امکان دارد که شما قصد داشته باشید با کمک بعضی از شیوه‌های درمانی هرچه سریع‌تر تورم و درد را برطرف نمایید.
استفاده از این شیوه‌ها شما را یاری می‌کند که میزان درد خود را کمتر کنید و بتوانید کارهای روزانه خود را به آرامی انجام دهید.

از طرفی در صورتی که ورم پا و مچ پا بهتر نشود و همچنین با نشانه‌های دیگر خود را نشان دهند، به معنای این است که به یک بیماری مبتلا شد‌ اید. گاهی اوقات، بعضی از موارد تورم پا به مراقبت‌های سریع احتیاج دارد. خطرات ورم پا در صورت همراه بودن با نشانه‌های زیر نیاز به مراجعه سریع به پزشک دارد. این نشانه‌ها عبارت‌اند از:

⦁ ورم بسیار زیاد که امکان توصیف آن وجود نداشته و با درد شدید پاها همراه باشد.

⦁ احساس گرما، تغییر رنگ پوست به رنگ قرمز و ورم در نقطه صدمه دیده

⦁ ورم شدید یا خفیف که با تب همراه باشد. عدم تنفس آسان و احساس تنگی نفس

⦁ ورم کردن جدید پاها در زمان بارداری

⦁ احساس درد، سفت شدن و فشار زیاد بر روی قفسه سینه

⦁ فقط ورم کردنی یکی از اندام‌ها

آیا ورم پا خطرناک است، مهم علت‌ها و روش‌های درمان ورم مچ پا چیست؟

با توجه به مطالب ذکر شده دانستیم که تمامی افراد حتی برای یکبار در طول زندگی خود تورم در پا و نواحی مختلف آن را تجربه می‌کنند که در صورت ادامه دار بودن این موضوع باید نسبت به درمان و رفع آن اقدام نمایند. مهمترین علت‌های ایجاد تورم در پا و مچ پا عبارت‌اند از:

1- ادم

از جمله بیماری‌های رایج در بین افراد ادم است. در این بیماری یک نوع مایع که اضافه است در برخی از بافت‌های بدن زندانی می‌شوند. این موضوع باعث ورم کردن بافت مورد نظر که در قسمت زیرین پوست پاها و حتی مچ و ساق پا نیز قرار دارد، می‌گردد. علاوه بر این احتمال دارد که نواحی دیگر بدن اعم از بازو و دست‌ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

در بیشتر مواقع، ادم کم به آسانی رفع می‌شود. البته بهتر است که از موارد درمانی مخصوص این بیماری نیز استفاده نمایید که از مهمترین این موارد عدم استفاده از نمک فراوان، استفاده از انواع داروهای مخصوص افزایش ادرار، استفاده از جوراب‌های ساپورت، انجام تمرین‌های مختلف مانند قرار دادن پاها بالاتر از سطح بدن بر روی دیوار، دراز کشیدن و گذاشت پای خودبالاتر از سطح قلب و… است. علائم مهم بیماری ادم به شرح زیر است:

⦁ ایجاد کشیدگی و براق شدن نواحی مختلف پوست بدن

⦁ ایجاد و باقی ماندن گودی بر روی پوست بعد از چند ثانیه فشار

⦁ زیاد شدن اندازه شکم

⦁ راه رفتن با سختی زیاد

2- باردار شدن

لازم است بدانید که گاهی اوقات ورم کردن پاها در زمان بارداری، امری طبیعی بوده؛ چرا که در این زمان بدن خانم باردار مقدار آب زیاد‌تری را در خود جمع می‌کند و البته مقدار خون زیادتری تولید می‌نماید. از طرفی، احتمال دارد که عصرها به ویژه روزهایی که برای مدت طولانی سرپا بوده اید، تورم بیشتری را تجربه کنید. این موضوع از پنجمین ماه بارداری، بیشتر مشاهده و تشخیص داده می‌شود.

به منظور کمتر شدن و کنترل تورم پا در این دوران می‌توانید اقدامات مختلفی را انجام دهید که مهمترین آن‌ها عبارت است از:

⦁ عدم ایستادن برای مدت زیاد

⦁ قرار گرفتن در یک مکان خنک هنگام گرم بودن هوا

⦁ پوشیدن انواع کفش‌های طبی و راحتی

⦁ پوشیدن جوراب‌های ساق بلند و شلواری

⦁ شنا در استخر و استراحت کافی

⦁ نوشیدن بیشتر آب و کاهش مصرف نمک

سخن پایانی

ورم در نواحی مختلف پا از جمله مشکلات رایج است که دلایل بسیاری سبب بروز آن می‌شود. آیا ورم پا خطرناک است، از جمله سوالات مهم افرادی است که در زمان متورم شدن پاهای خود برایشان پیش می‌آید و برای یافتن آن به پزشک مراجعه می‌کنند. ما در این مطلب مطالب بسیار مفید و کاملی را در رابطه با این سوال که آیا ورم پا خطرناک است، چه زمانی ورم پا خطرناک است، مهمترین علت ورم پا و… ذکر کردیم.

امیدواریم شما با مطالعه دقیق این مطلب پاسخ تمامی سوالات خود در رابطه با اینکه آیا ورم پا خطرناک است و این که چه دلایلی سبب ورم در نواحی مختلف پا می‌شود را دریافت کرده باشید. در صورتی که شما نیز از تورم شدید در پای خود رنج می‌برید، در اسرع وقت برای درمان و تشخیص علت اصلی به پزشک متخصص که از تجربه کافی برخوردار است، مراجعه نمایید.