ورم پا بعد از سزارین؛ عارضهای شایع در بین مادران
تعداد بسیاری از بانوان پس از زایمان از تورم قسمتهای مختلف بدن از جمله پا و صورت شاکی هستند. انباشته شدن بیش از حد مایعات در طول بارداری و دریافت مایعات وریدی در حین زایمان باعث میشود که شما ورم پا بعد از سزارین را تجربه کنید.
در ادامه مهمترین و رایجترین علت ورم دست و پا بعد از زایمان سزلرین و موثرترین راههای پیشگیری و قطعی ترین درمان گیاهی ورم بعد از زایمان و علائم خطرناک بعد از سزارین را با شما درمیان میگذاریم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
ورم پا بعد از سزارین و علت ورم دست و پا بعد از سزارین
بدیهی است که بدن بلافاصله پس از زایمان نمیتواند مایع اضافه را فورا از بدن خارج کند. با وجود این که اکثر علل ورم پا بعد از سزارین بعد از چند روز تا نهایت یک هفته کاهش چشمگیر دارند؛ اما متاسفانه ممکن است علت ورم پا پس از سزارین به علت لختههای خطرناک و تهدیدکنندهی جان مادر باشد. برای بسیاری از شما خوانندگان عزیز ورم پا پس از سزارین آزاردهنده است.
زیرا شما توقع ندارید که پف حاملگی و ورم پا بعد از سزارین هم همراه داشته باشید و همچنین لازم است که شما به عنوان یک مادر به فعالیت و تکاپو های روزانه ادامه دهید. اما بدانید که این ورم پا پس از سزارین تا حدی عادی و طبیعی است. شایعترین علت ورم دست و پا پس از زایمان سزارین در ادامه آمده است. در زمانی که باردار هستید، بر حسب فیزیولوژی طبیعی بارداری، حجم خون داخل عروق تا 50 درصد افزایش خواهد یافت.
علت ورم دست و پا بعد از زایمان سزلرین و پف حاملگی و ورم پا بعد از سزارین هم نتیجهی این تجمع مایع اضافه است. همچنین تغییرات هورمونی در طی بارداری نیز به احتباس مایعات و پف آلود شدن چهرهی شما دامن میزند.
بدیهی است که بدن پس از زایمان برای دفع حجم اضافه از طریق ادرار و تعریق نیاز به زمان دارد و به محض سزارین، رها شدن از علت ورم دست و پا بعد از زایمان سزلرین امکان پذیر نیست. دومین علت ورم دست و پا پس از زایمان سزارین،دریافت مایعات اضافه به صورت وریدی در هنگام زایمان میباشد.
بیتحرکی پس از زایمان سزارین به علت درد نواحی برش خورده و بخیه شده هم مزید بر علت میشود که ورم پا پس از سزارین، عارضهی شایع در بین مادران باشد. یادآوری میکنیم که افزایش پروژسترون در طی بارداری برای حفظ جنین الزامی بوده است، اما افزایش پروژسترون باعث احتباس مایعات و ورم پا پس از سزارین و پف بدن مادر میشود.
تقریبا اکثر موارد ورم پا پس از سزارین به دلایلی ست که در بالا به آن اشاره کردهایم و معمولا در عرض یک هفته این علت ورم دست و پا پس از زایمان سزارین به طرز چشمگیری از بین میرود.
اما نکتهای جدی و خطرناک، لخته شدن خون در سیاهرگهای عمقی پا است که حتی ممکن است چند روز پس از زایمان سزارین هم اتفاق بیافتد. در این صورت فرد به صورت ناگهانی و یک طرفه احساس میکند که دچار علت ورم دست و پا بعد از سزارین شدید پا همراه با درد شده و پوست ناحیهی متورم قرمز، گرم و حساس میباشد.
این عارضه باعث میشود که احتمال آمبولیهای خطرناک، از جمله آمبولی ریه که میتواند منجر به مرگ شود، افزایش یابد. این مورد، یک مورد اورژانسی است که تلف کردن وقت در آن ابدا جایز نمیباشد. در ادامه با ما همراه باشید تا به سوال برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم پاسخ دهیم.
علائم ورم پا بعد از سزارین
تورم و به اصطلاح پف بارداری از علائم شایع و طبیعی در خلال دوران حاملگی و یک هفته پس از زایمان، حتی به صورت سزارین میباشد. اگر ورم پا پس از سزارین دارید، به علائم زیر توجه کنید. ورم پا در مچ پا، شایعترین محل تورم است. ورم زیر زانو، ورم روی پا و انگشتان پا، ورم ران، تورم صورت، ورم دستها از مچ دست تا انگشتان، کشیده شدن و براق بودن پوست به دلیل تورم.
توجه داشته باشید در افرادی که فشار خون بالا دارند، نشانههایی همراه فشار خون بالا نیز به علائم ورم پا اضافه میشود. علائم زیر جزء علائمی هستند که بر لخته و آمبولی دلالت دارند و باید فورا بیمار به اورژانس منتقل شود. ورم یک طرفه ناگهانی همراه با درد، التهاب، گرمی و قرمزی پوست ناحیهی متورم پس از زایمان سزارین، ورم پایی که همراه با درد ناگهانی قفسهی سینه، تنگی نفس و سرفههای همراه با خلط خون میباشد.
ورم پا و علائم خطرناک بعد از سزارین
اغلب موارد ورم پا بعد از سزارین و پس از بارداری در عرض یک هفته از بین میرود و جای نگرانی ندارند. علائم خطرناک پس از زایمان سزارین را در ادامه برای شما آوردهایم. ورم پا ناگهانی، ورم پایی که به جای کاهش در طی چند روز افزایش یافته باشد، ورم پایی که همراهی با درد و سوزش پاها دارد، تورمهای یک طرفه و ناگهانی، ورمهای یک طرفه همراه قرمزی و گرفتگی و گرمای پوست.
اگر ورم پا همراه با سردرد و استفراغ و تاری دید یا حساسیت به نور باشد، اگر ورم پا همراه با درد قفسهی سینه و سرفه خونی و تنگی نفس و ضربان افزایش یافته قلب باشد. آگاه باشید علائمی که در قسمتهای انتهایی برشمردیم، به شدت لخته خون در سیاهرگهای عمقی پا یا دی وی تی را بیان میکند که ریسک آمبولی ریه با علائم خطرناک پس از زایمان سزارین نظیر درد قفسهی سینه و تنگی نفس را افزایش میدهد. در صورت مشاهدهی این علائم خطرناک بعد از زایمان سزلرین، بدون اتلاف کردن وقت، بیمار را به مرکز درمانی مجهز به اقدامات اورژانسی منتقل کنید یا با اورژانس تماس بگیرید.
راهکارها برای جلوگیری از ورم پا بعد از سزارین
رعایت نکات زیر و درمان گیاهی ورم بعد از زایمان سبب میشود تا حد زیادی از ورم پا پس از سزارین جلوگیری شود. به نکات زیر دقت کنید.
- غذاهای آماده و فراوری شده مانند سوسیس، کالباس و کنسروهای آماده و گوشتهای نمک سود را مصرف نکنید.
- فست فود نخورید.
- از غذاهای سرشار از پروتئین در رژیم غذایی تان استفاده کنید.
- میوه و سبزیجات تازه را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- خوراکیهای حاوی پتاسیم را زیاد مصرف کنید. این خوراکیها عبارتند از: موز، آووکادو، اسفناج، مرکبات و کره بادام زمینی
- ماست کم چرب پاستوریزه مصرف کنید.
- از افزودن نمک حاوی سدیم به غذاها خودداری کنید. حتما قبل از خرید خوراکیهای آماده، به برچسب محتوا نمک سدیم فرآورده دقت کنید.
- از مصرف قهوه و نوشیدنیهای حاوی کافئین خودداری کنید.
- دمنوشهای خانگی گیاهی، با تایید پزشکتان را جایگزین چای و قهوه کنید. با تایید پزشکتان به میزان کافی آب بنوشید.
- تحرک و راه رفتن منظم باعث میشود که تا حد زیادی از ورم پا بعد سزارین جلوگیری شود.
درمان گیاهی ورم بعد از زایمان
درمان گیاهی ورم بعد از زایمان به صورت زیر است:
سبزیجات و میوههای حاوی پتاسیم نظیر؛ موز، مرکبات، اسفناج، بادام زمینی و آووکادو
- دمنوش خالص قاصدک
- دمنوش حاوی گل محمدی
- دمنوش حاوی گل ختمی
- دمنوش حاوی بذر کتان
- استفاده از ترکیب آرد جو . مرزه کوهی و روغن زیتون به عنوان پماد برای مالش به روی پا متورم
- ترکیب صمغ درخت صنوبر با ریشهی گیاه سیماهنگ و روغن زیتون جهت مالش به روی پا متورم
- ترکیب روغن کرچک و موم عسل برای تهیهی پمادی جهت مالش پا متورم
توصیه میشود بدون مشورت با پزشک از نوشیدن دمنوشهای گیاهی برای ورم پا پس از سزارین و زایمان پرهیز کنید.
درمانهای دیگر و داروها برای ورم پا بعد از سزارین
اگر شما بطور ناگهانی دچار ورم پا پس از سزارین شدهاید، به خصوص اگر ورم یک طرفه همراه با قرمزی و التهاب و گرمی پوست ناحیه متورم است، یا اگر همراه درد .رم پا پس از زایمان سزارین، دچار درد قفسهی سینه، تنگی نفس و افزایش ضربان قلب و سرفه شدهاید؛ باید فورا با اورژانس تماس بگیرید.
در غیاب این علائم خطرناک پس از زایمان سزارین و در ورم پا پس از سزارین که به علت احتباس مایعات است؛ درمان گیاهی ورم بعد از زایمان و داروها را در ادامه مشاهده میکنید.
ورزشهای سبک و تحرک بدنی رو فراموش نکنید؛ زیرا تحرک باعث بهبود گردش خون و خروج مایعات اضافی میشود. پاهایتان را چند نوبت در روز حداقل 30 دقیقه بالاتر از سطح قلبتان قرار دهید. ماساژ پا را پس از زایمان و سزارین فراموش نکنید. برای ماساژ میتوانید از روغن هستهی انگور هم استفاده کنید. تغذیه سالم و غنی از پروتئین و ترکیبات پتاسیم دار را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
هر گونه علامت جدید، تشدید علائم خطرناک پس از زایمان سزارین را با پزشکتان در میان بگذارید. پاهایتان را هنگام نشستن برای مدت طولانی به روی هم نیندازید؛ زیرا در طولانی مدت دچار ایجاد لخته خون در پاها خواهید شد. موقع خوابیدن و دراز کشیدن چند بالش کوچک زیر مچ پا خود قرار دهید. پاهای متورم را داخل لگنی که از آب تمیز و روغن درخت سرو، بابونه و اسطوخودوس ترکیب شده است غوطهور کنید.
میتوانید به روی پاهایتان که متورم است برگ گل سفید، گل کلم سفید یا سبز قرار دهید. میتوانید به روی پاهایتان که متورم است برگ کلم سفید یا سبز قرار دهید؛ برگها را بشورید، خشک کنید و در فریزر قرار دهید و سپس به روی پاهایتان قرار دهید.
بدن خود را خنک نگه دارید، زیرا گرما تورم را تشدید میکند. در محلی اقامت کنید که تهویه خوب داشته باشد. لباس تنگ نپوشید. حمام را فراموش نکنید. از جورابهای فشاری ساقدار استفاده کنید. به پهلوی چپ دراز بکشید تا جریان خون مناسبی برقرار شود.
سخن پایانی
تصور بسیاری از بانوان این است که با زایمان و پس از زایمان سزارین پف صورت، ورم پاها و بدن با درمان گیاهی ورم بعد از زایمان فورا از بین خواهد رفت. لازم است بدانید که تجمع مایعات اضافه که در طول 9 ماه بارداری انباشته شده است، یک شبه و به سرعت قابل دفع نیست. پس از زایمان به خصوص زایمان سزارین، بیتحرکی شما به علت درد و نیز مایعات دریافتی از طریق سرم در حین زایمان، باعث تشدید ورم پا پس از سزارین میشود.
اکثر موارد در طول یک هفته پس از زایمان سزارین ورم پا کاهش مییابد؛ اما علائم خطرناک بعد از زایمان سزلرین و تورمهای یک طرفه شدید و ناگهانی همراه با قرمزی و التهاب و گرمی پوست که به لختهی خون دلالت دارد را جدی بگیرید. تورمهای همراه با تنگی نفسهای ناگهانی، درد قفسه سینه، ضربان قلب ناگهانی را با احتمال آمبولی یک موضوع اورژانسی تلقی کنید و مادر را فورا به بیمارستان منتقل کنید.