cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

مراقبت بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین

مراقبت بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین به عوامل مختلفی از جمله شدت بیماری، سلامت عمومی بیمار، ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت به خصوص دیابت کنترل نشده ، محلی که جراحی و میزان تهاجمی بودن جراحی بستگی دارد. در ادامه به بیان مراقبت بعد از عمل دیسک کمر می پردازیم. پیش از انجام دادن موارد ذکر شده در این مقاله، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

Postoperative-care-lumbar-disc-platinum

فهرست

چگونگی فعالیت‌های روزانه و مراقبت‌ بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین

عمل جراحی به وسیله پلاتین در موارد خاصی از مشکلات ستون فقرات انجام می شود. به طور مثال اگر نیاز به اصلاح راستای ستون فقرات باشد یا درمان ناپایداری آن مورد نظر باشد؛ مانند اصلاح اختلال انحراف ستون فقرات که میتواند به شکل کیفوز (گوژپشتی) و اسکولیوز ( انحراف ستون فقرات به اطراف) هستند، اصلاح لقی مهره ‌ها (اسپوندیلولایزیس)، درمان شکستگی و در‌رفتگی مهره ها و در برخی موارد شدیدتر از بین رفتن مهره ها تخریب جسم مهره به دلیل داشتن تومور یا عفونت.

دلیل اصلی پذیرفتن این عمل توسط بیمار، بازگشتن به روال عادی زندگی، انجام فعالیت های روزمره و جلوگیری از ایجاد آسیب های جبران ناپذیر ستون فقرات است. بنابراین متخصص ستون فقرات جهت مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinum، استراحت مطلق حتی یک روز بعد از عمل را نیز، به هیچ وجه پیشنهاد نمی کند.

در مقابل لازم است تا زمان ترمیم کامل زخم‌ ها و بهبود عضلات و بافت های عمیق تر که به صورت میانگین 6 الی 8 هفته به طول می انجامد، از پیاده روی، ایستادن و نشستن های بیش از 30 الی 60 دقیقه خودداری کنید. همچنین، بالا و پایین رفتن از پله های طولانی، خم و راست شدن به جلو و عقب و چرخیدن بر کمر نیز، احتمال آسیب به ستون فقرات را در پی خواهد داشت.

در دوره نقاهت پس از عمل، بهتر است از توالت فرنگی استفاده شود، نماز بر روی میز و با بالا آوردن مهر خوانده شود و تشک تخت نیز محکم (مانند پنبه‌ای) باشد. به علاوه، از رفتن به سر کار خودداری کنید ولی فعالیت های روزمره خود را در خانه و با رعایت موارد گفته شده انجام دهید.

بنابراین، استراحت مطلق، بی‌ تحرکی کامل، انجام فعالیت های سنگین که باعث فشار به ستون فقرات می شوند و راه رفتن های طولانی مدت، از جمله مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinum نمی باشند و برای سلامتی شما ضرر دارند.

اصولا باید 2 الی 4 ماه پس از جراحی، از بریس یا کمربند مخصوص جهت ثابت نگه داشتن ستون فقرات خود استفاده کنید. در این دوره لازم است جهت مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinum، به صورت ماهانه به پزشک خود مراجعه کنید.

بریس یا کمربند جهت محدود سازی دایره حرکات ستون فقرات در موقعیت هایی است که احتمال وارد کردن فشار بر روی کمر وجود دارد؛ برای مثال در زمان ایستادن، نشستن یا راه رفتن. بنابراین، تنها در زمانی که دراز کشیده اید می توانید آن را باز کرده و استفاده نکنید.

 دلیل اصلی بستن کمربند، محدود سازی حرکت خم شدن به سمت جلو است؛ بنابراین آن را به درستی ببندید و علاوه بر استفاده از آن، تلاش کنید که در هنگام نشستن و راه رفتن کمر خود را خم یا به اصطلاح قوز نکنید. برای جلوگیری از درد بعد از عمل دیسک کمر اطمینان حاصل کنید که سایز کمربند برای شما مناسب باشد؛ در غیر این صورت احتمال ایجاد زخم بر روی بدن شما وجود خواهد داشت. در روزهای گرم سال از لباس های نازک و پنبه ای در زیر کمربند خود استفاده کنید و مداوم آن ها را عوض کنید تا تعریق زیاد به پوست بدنتان صدمه ای نزند. در نتیجه، استفاده از بریس را در لیست مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinum خود قرار دهید.

نحوه خوابیدن بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین در دوره نقاهت به این شکل است که اصلا بر روی شکم خود نخوابید. همچنین جهت پایین آمدن از تخت، اول به سمت پهلو بچرخید، سپس با کمک یک نفر، کمربندتان را بسته و در ادامه پاهای خود را از روی تخت آویزان کنید و بنشینید و سپس می توانید به آرامی بلند شوید. در مقابل، جهت خوابیدن بر روی تخت خواب نیز، معکوس این مراحل را انجام دهید.

در مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinum (نحوه خوابیدن بعد از جراحی دیسکوپاتی Platinum)مهم است که بدون انجام چرخش به پهلو، از حالت خوابیده به نشسته در نیایید. لازم است که از شخصی دیگر و همچنین دست های خود، جهت پرهیز از ایجاد فشار بر روی کمر در هنگام بلند شدن کمک بگیرید.

مراقبت بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین در منزل

به طور کلی، بهتر است که بیمار از نشستن های طولانی مدت بر روی صندلی ماشین یا هر وسیله نقلیه دیگری خودداری کند. احتمالا استفاده از سفر هوایی به شهر محل زندگی بیمار، مدت زیادی طول نخواهد کشید و شخص می تواند در طول سفر حداقل یک مرتبه از روی صندلی خود بلند شود و چند قدمی راه برود.

در مورد استفاده از ماشین شخصی جهت جا‌به‌جایی بیمار، لازم است که فرد بر روی صندلی عقب ماشین دراز بکشد و یا صندلی جلو خوابانده شده و بیمار در وضعیت دراز کشیده و راحتی قرار گیرد. همچنین باید هر ۴۵ الی 60 دقیقه یکبار، توقف کرده و بیمار چند قدم راه برود و استراحت کند.

نکات مهم برای مراقبت‌ از زخم عمل دیسک کمر

برای مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinumلازم است که ناحیه مورد نظر، به‌ مدت 2 روز خشک و تمیز نگه داشته شود. در این زمان، نیازی به استفاده از کرم و پماد های خاصی نمی باشد، به علاوه لازم نیست جای زخم پوشانده شود، مگر در صورتی که خونریزی در آن ناحیه دیده شود. سایر نکات و توصیه‌های لازم را پزشک با شما  در میان خواهد گذاشت.

پس از پایان عمل، جراح شما نوار چسب‌ های مخصوصی را بر روی ناحیه پاره شده می چسباند. لازم است این نوار ها به مدت۱۰ روز بر روی قسمت مورد نظر باقی بمانند. در صورتی که احساس تب و لرز در بدن خود داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.

در صورتی که در ناحیه جراحی شده حس درد زیاد داشتید، باید ۳ یا ۴ مرتبه در روز، کیسه ‌های یخ را به‌ مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه بر روی آن قسمت قرار دهید تا التهاب و درد کاهش پیدا کند. به طور متوسط، زمان لازم جهت بهبود زخم های عمل، 2 هفته می باشد که به عوامل مختلف دیگری از جمله سلامت عمومی بیمار، برنامه غذایی و ابتلا به سایر بیماری ها، به خصوص دیابت، بستگی دارد.

در این بین، مصرف دخانیات بر روند درمان و ترمیم، چه استخوان و چه بافت های نرم، تاثیر بسیاری می گذارد و لازم است از مصرف آن تا هفته ها پس از جراحی خودداری شود.

معمولا پزشک برای راحتی بیمار در زمان مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinum، از بخیه های قابل جذب استفاده می کند. در صورتی که جراح به هر علتی برای شما بخیه غیر قابل جذب استفاده کند، لازم است پس از 10 الی 14 روز و جوش خوردن زخم ها کشیده شوند.

حیاتی ترین زمان برای مراقبت از زخم عمل دیسک کمر با پلاتین، 2 هفته اول می باشد که اصولا این مدت، زمان لازم جهت حفظ بخیه های غیرجذبی زخم است. در نتیجه، محل زخم عمل را کاملا خشک و پاکیزه نگه دارید و به صورت روزانه پاسمان آن را تعویض کنید. در این دوره بسیار اهمیت دارد که شما تغذیه مقوی و مناسبی داشته باشید.

جهت انجام پانسمان زخم می توان از بتادین استفاده کرد. بهتر است بعد از پاچیدن بتادین بر روی زخم، دوباره آن را با استفاده از گازی که آغشته به سرم شستشو است، پاک کرده و سپس با کمک یک گاز استریل، زخم را خشک کنید. امروزه پانسمان های ضد آبی وارد بازار شده اند که جایگزین خوبی برای گاز خشک و چسب هستند و به بیمار امکان حمام کردن با خیالی آسوده از جهت خیس نشدن زخم را می دهند.

در این دوره بهتر است به مدت طولانی به پشت خود نخوابید؛ زیرا وزن بدن شما بر روی زخم ها فشار وارد می کند و گردش خون در اطراف زخم قطع می شود. همچنین لازم است 10 الی 14 روز بعد از عمل، جهت معاینه و بررسی زخم خود، به پزشک مراجعه کنید.

مراقبت بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین هنگام حمام کردن

از دیگر نکات مهم مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinum، ضرورت خیس یا مرطوب نشدن ناحیه برش زده شده، به مدت یک ماه پس از جراحی است. در واقع باید از حمام کردن و شستن آن قسمت اجتناب کنید. در مقابل، استفاده از پانسمان های ضد آب موجود، یک جایگزین مناسب می باشند. در صورتی که پزشک، زخم شما را معاینه کند و بهبود آن خوب و قابل قبول باشد، شما می توانید با خیالی آسوده به حمام بروید.

به علاوه، در این مدت از رفتن به داخل استخر یا وان آب نیز خودداری کنید. طبیعی است که گاهی احساس خارش در ناحیه مورد نظر داشته باشید (به علت بهبود زخم)، ولی به‌هیچ‌ عنوان نباید آن را لمس کنید. جهت اجتناب از ایجاد عفونت در زخم، دست های خود را پیش از تمیز کردن ناحیه جراحی شده، با دقت بشویید.

داروهای لازم برای مراقبت بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین

اصولا برای مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinum، داروهای آنتی بیوتیک خوراکی تجویز می شود. لازم است این داروها با دستور پزشک شما و به شکلی منظم مصرف شوند. برخی از این آنتی بیوتیک ها باعث ایجاد درد، نفخ و سوزش معده و همچنین احساس تهوع خواهند شد.

در صورتی که این عوارض شدید شدند، می توانید از پزشک خود بخواهید آن ها را قطع کند یا تغییر دهد. به خصوص اگر این علائم مانع از تغذیه مناسب شما می شود، ادامه مصرف داروها، مضر و آسیب رسان خواهد بود؛ زیرا داشتن اشتها و مصرف کافی خوراکی های مورد نیاز، برای بهبود و ترمیم زخم ها ضروری است.

پزشک شما ممکن است داروهای ضد التهابی را جهت کاهش درد ناحیه عمل شده و تسکین التهابات قسمت برش خورده تجویز کند. از جمله آن داروها می توان به دیکلوفناک و سلکوسیب اشاره کرد. همان گونه که گفته شد، نتیجه بخشی این داروها تنها محدود به تسکین درد نمی باشد و خاصیت ضدالتهابی آن ها کمک کننده به کنترل التهاب ناحیه جراحی شده و بهبود سریع شما است.

مصرف ویتامین های مختلف نیز جهت سرعت بخشیدن به بهبود زخم ها توصیه می شود. علاوه بر این، داروهای تقویت کننده و تسکین دهنده بافت های عصبی تحریک شده، مثل گاباپنتین و پره گابالین برای بعضی از بیماران که آسیب بافت های عصبی آن ها زیاد بوده و باعث ایجاد دردهای سازشی و گزگز شده است، تجویز می شود.

برایمراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinumاکثر بیماران، از داروی تزریقی ضد انعقاد خون استفاده می شود. این آمپول در اطراف ناف و زیر پوست بیمار تزریق می شود که پس از چند مرتبه تزریق توسط فرد متخصص، بیمار می تواند خود آن را تا زمانی که پزشک مشخص کرده است، انجام دهد.

مصرف فیبرهای غذایی و مایعات فراوان و در صورت نیاز داروهای ملین برای جلوگیری از وارد شدن فشار در هنگام اجابت مزاج مفید است.

مراقبت بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین هنگام رابطه جنسی

به طور کلی زمان مشخصی جهت نداشتن رابطه جنسی در زمان مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinum، در نظر گرفته نمی شود، ولی بهتر است به‌ مدت ۲ هفته الی یک ماه از ایجاد رابطه جنسی جلوگیری کنید. در واقع هر موقع که احساس راحتی داشتید، می‌توانید رابطه جنسی داشته باشید، اما لازم است از انجام فعالیت‌های دردناک و پر فشار بر ستون فقرات اجتناب کنید تا باعث بروز مشکلی نشود. بهتر است سوالات خود در این زمینه را هنگام مراجعه به پزشک، مطرح کنید.

نحوه خوابیدن بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین

در زمانمراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با Platinumبه نحوه خوابیدن بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با پلاتین دقت کنید. می‌توانید به سمت پشت یا پهلوی خود بخوابید. در این وضعیت می توانید از یک بالشت در جهت حفظ وضعیت کمر خود استفاده کنید.

بهتر است برای نحوه خوابیدن بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با پلاتین هنگامی که به پشت خود می خوابید از یک بالشت در پشت زانوهای خود استفاده کنید تا فشار کم تری به ستون فقرات وارد شود. همچنین، نحوه خوابیدن بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با پلاتین در زمانی که به پهلو دراز می کشید به این صورت است که،‌ از یک بالشت در پشت کمر خود و بالشتی دیگر در بین زانوهای خود کمک بگیرید تا حالت بدن شما ثابت شود.

مراقبت بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین هنگام بالا و پایین رفتن از پله

برای بهبودی سریع تر و نادیده نگرفتن زحمت‌های پزشک، لازم است مراقبت های بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین را با دقت انجام دهید. بیمار و اطرافیان او باید توجه داشته باشند که دست کم شش هفته زمان لازم است تا بافت های عصبی، ماهیچه‌ ها، بافت‌های نرم و بخیه ‌های زخم های بدن او درمان شود.

احتمال بسیار کمی وجود دارد که بعد از گذشت مدت زمانی، ابزارهای فلزی به کار رفته در کمر بیمار، حرکت کنند و جا‌به‌جا شوند، ولی این مسئله به عوامل مختلفی نیز وابسته است. از جمله این عوامل می توان به مدت زمان جوش خوردن تراشه‌‌های استخوانی کمر بیمار اشاره کرد.

گرچه فعالیت هایی مانند پیاده روی، نشستن، ایستادن و نحوه خوابیدن بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین از موارد لازم و قابل ‌قبول در مراقبت های بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین هستند، ولی لازم است بیمار از انجام حرکت های تکراری و ناگهانی دوری کند.

به صورت کلی، فرد مجاز به انجام فعالیت هایی همچون بالا رفتن و پایین آمدن از پله، پریدن، خم شدن بر روی کمر، چرخش کمر، دولا شدن، برداشتن اشیا از روی زمین و ورزش بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین نمی باشد. در صورتی که بیمار در ابتدا یک مرتبه، تحت نظر فرد متخصص، از پله ها بالا و پایین برود و نحوه صحیح آن را بیاموزد، قادر است گاهی این کار را انجام دهد.

به طور میانگین رعایت مراقبت های بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین را باید حدود 6 هفته الی 3 ماه پس از جراحی، ادامه داد. البته چند روز بعد از انجام جراحی، بیمار می‌تواند برای فعالیت های مانند شستن صورت و دندان‌های خود، بر روی روشویی خم شود.

ورزش بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین

درورزش بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین باید از انجام یک سری ورزش‌ها و حرکات مانند دویدن، پریدن، شیرجه زدن، چرخیدن و معلق زدن اجتناب کرد. این روال تا زمانی که پزشک یا فیزیوتراپیست شما توصیه کرده است، باید ادامه داشته باشد.

همچنین، استفاده از دستگاه های ورزشی مانند دوچرخه ثابت، دوچرخه معمولی، پله ‌نورد، و سایر وسایلی که به ستون فقرات شما فشار و آسیب وارد می کنند، به عنوان ورزش بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین مجاز نمی باشد.

به طور کلی، پیاده‌روی بهترین و کم فشار ترین ورزش برای ورزش بعد از عمل دیسک کمر با پلاتیناست که می‌توان آن را انجام داد. تا هنگامی که پزشک شما اجازه نداده است، مجاز به انجام حرکات و تمرینات ورزشی پر‌فشار نمی باشید.

عدم رعایت چه نکاتی عامل کندی روند بهبودی و درد بعد از عمل از دیسک کمر می شود؟

همان گونه که ذکر شد نگهداری و مراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با پلاتین بسیار مهم و تاثیر گذار در سرعت روند بهبودی بیمار است. در ادامه به بررسی فعالیت هایی که مانع از تسریع روند بهبودی و درد بعد از دیسک کمر می‌شوند، خواهیم پرداخت:

مصرف دخانیات از جمله سیگار

وجود بیماری‌های زمینه‌ای از جمله دیابت

تغذیه نامناسب

وجود پوکی استخوان

افسردگی و بیماری های روحی

اضافه وزن

مصرف داروهای خاص مانند پردنیزولون

استراحت مطلق و عدم تحرک

عوارض خطرناک پس از عمل دیسک کمر با پلاتین و مراجعه به پزشک

در صورتی که هر یک از عوارض زیر را در زمانمراقبت بعد از جراحی دیسکوپاتی کمر با پلاتین مشاهده کردید، به پزشک یا بیمارستان خود مراجعه کنید:

ترشحات قرمز رنگ و مایع در ناحیه عمل شده

باز شدن بخیه ها

خونریزی زخم و خیس شدن لباس ها از خون

تب ۳۸ درجه به بالا و بیش از دو روز

ایجاد واکنش و حساسیت به داروها مثل خارش و قرمزی پوست و مشکلات گوارشی شدید

افزایش مداوم درد

ایجاد بی حسی و ضعف در پاها، کمر یا باسن

ناتوانی در حرکت دادن پاها

هر گونه تورم غیرعادی در ناحیه عمل شده یا پاها

ناتوانی در کنترل ادرار یا مدفوع

سردرد های شدید

ایجاد حس تنگی نفس ناگهانی (احتمال وجود آمبولی ریه، پنومونی و سایر مشکلات قلبی عروقی).

هر عمل جراحی ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد و همچنین نیازمند انجام مراقبت های خاصی بعد از ان باشد. برای در امان ماندن از عوارض ناگوار جراحی ابتدا باید در انتخاب جراح ستون فقرات دقت لازم را داشته باشید و به جراحان با تجربه مراجعه کنید.

قبل از جراحی یا بلافاصله بعد از انجام ان باید تمام مراقبت هایی که لازم است انجام دهید را از پزشک جراح مربوطه سوال کنید و همچنین نکات مربوطه را با دقت کاملا رعایت فرمایید. در صورت عدم رعایت مراقبت های گفته شده ممکن است علاوه بر بی فایده بودن جراحی درگیر عوارض جبران ناپذیری نیز بشوید.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم درباره مراقبت بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین و نکات مهم آن مانند نحوه خوابیدن و ورزش کردن، رابطه جنسی بعد از عمل دیسکوپاتی کمر و دارو های لازم که توسط پزشک متخصص بسته به شرایط بیمار تجویز می کند، صحبت کنیم.

شما می توانید جهت چکاب و درمان خود توسط متخصص ارتوپدی به کلینیک دکتر میر واقع در محدوده تهران-شریعتی مراجعه کرده و تحت درمان متخصین ما قرار بگیرید.