cropped-7F1C28B2-9030-48F9-8365-478748A833D7-150x150

درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین

درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین، سبب بی حسی پاها، درد کمر، ناتوانی در کنترل مثانه

یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که برخی از خانم‌ها در طول دوران بارداری خود با آن مواجه می‌شوند، درد سیاتیک است. گرفتگی عصب سیاتیک نه تنها درد بسیار زیادی به همراه دارد، بلکه ممکن است باعث بی حسی پاها، درد کمر، ناتوانی در کنترل مثانه و… گردد.‌

یکی از سوالاتی که ممکن است برای برخی از افراد به وجود آید این است که آیا درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین به همدیگر مرتبط هستند؟ ما در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ داده و سایر اطلاعاتی که شما باید در مورد این بیماری و درمان سیاتیک بدانید را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم؛ پس با ما همراه باشید.

درد سیاتیک بعد از زایمان

اطلاعاتی در مورد درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین

با آغاز شدن دوره بارداری، جسم دچار تغییرات فراوانی می‌شود؛ در واقع جسم مادر باید برای 9 ماه میزبان جنین بوده و تمامی نیازها و احتیاجات او را برآورده نماید.

به همین سبب تغییراتی در جسم ایجاد می‌شود تا زمینه و بستر لازم برای رشد جنین فراهم شود؛ برخی از این تغییرات ممکن است خوشایند نباشند و عوارضی را با خود به همراه آورند. کمر درد و درد سیاتیک در بارداری، یکی از این عوارض ناخوشایند است که ممکن است درد بسیار زیادی با خود به همراه آورد.

همان گونه که می‌دانید عصب سیاتیک، بزرگ‌ترین رگ عصبی است که در جسم ما وجود دارد. این رگ از لگن و باسن آغاز شده و تا ران و پاشنه پا ادامه دارد. بنابراین به وجود آمدن هر مشکلی در این رگ عصبی بزرگ، ممکن است باعث ایجاد درد در قسمت کمر، لگن و پا گردد.

در دوران بارداری، با توجه به فشاری که رشد جنین بر روی عصب‌های قسمت پایین تنه می‌آورد، ممکن است فرد با درد سیاتیک مواجه شود.

خوشبختانه می‌توان با مراجعه به پزشک و مشورت با او، درد آزار دهنده سیاتیک را تا زمانی که نوزاد به دنیا می‌آید، کنترل نموده و پس از آن با فراغ بال برای درمان آن اقدام کرد. لازم به ذکر است که درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین با همدیگر ارتباطی ندارند و ما در قسمت‌های بعد در این زمینه بیشتر برای شما خواهیم گفت.

 

نظر پزشکان در مورد درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین

قبل از هر چیز باید بدانید مشکلاتی مانند کمردرد و درد سیاتیک در دوران بارداری، یک اتفاق کاملاً طبیعی هستند. در بسیاری از مواقع، این دردها با زایمان از بین رفته و مادر می‌تواند به زندگی عادی و طبیعی خود بازگردد.‌

برخی از مادران در این دوران با اضافه وزن مواجه می‌شود؛ این موضوع از یک سو و رشد جنین نیز از سوی دیگر، باعث ایجاد فشار بر روی عصب سیاتیک می‌شوند.

همه ما می‌دانیم که عصب سیاتیک از قسمت طناب نخاعی آغاز شده و به سمت لگن و ران‌ها کشیده شده است. به همین سبب است که آسیب دیدن و تحت فشار قرار گرفتن آن، می‌تواند مشکلات زیادی را برای فردی که به این بیماری دچار است به وجود آورد. و اما یکی از سوالاتی که ممکن است برای مادران باردار به وجود آید این است که آیا درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین به همدیگر مربوط هستند؟

گاهی اوقات پزشکان و متخصصان با چنین پرسشی از سوی مادران باردار مواجه می‌شوند و قطعاً پاسخی که به این سوال می‌دهند “خیر” است. بله؛ تحقیقات و بررسی‌ها نشان دهنده آن است که درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین، کوچک‌ترین ارتباطی با همدیگر ندارند. در واقع جنسیت جنین، در همان لحظات اولیه تشکیل جنین در رحم مادر تعیین شده است و مبتلا شدن به درد سیاتیک پس از گذشت چندین هفته، هیچ گونه تاثیری بر روی این فرایند ندارد.

 

آیا درد سیاتیک در بارداری خطرناک است و برای رفع آن چه کنیم؟

بدون شک هر مادر بارداری، دوست دارد شرایط جسمی مساعد را برای رشد جنین خود فراهم نماید. هیچ مادری نیست که از همان روزهای ابتدای بارداری، عشق به نوزاد خود نداشته باشد و برای محافظت از او هر کاری نکند.

به همین سبب است که بروز هر نوع بیماری جسمی، باعث ایجاد نگرانی‌هایی برای مادر در این دوران می‌گردد. درد سیاتیک نیز از این قاعده مستثنی نیست و زمانی که یک مادر باردار با این درد مواجه می‌شود، از خود یا از پزشک معالج خود می‌پرسد که “آیا درد سیاتیک در بارداری خطرناک است؟”

در پاسخ به این سوال باید بگوییم این موضوع به میزان گستردگی و عمق آسیب سیاتیک بستگی دارد. در واقع اگر سیاتیک شما تنها در حد ایجاد درد‌های متوسط در هنگام نشستن یا راه رفتن است، نباید بابت این موضوع نگران شوید.

اما اگر به مرور زمان درد شما شدید‌تر شد و علائم دیگری مانند گزگز، مورمور شدن یا بی حسی یکی از پاهای خود را احساس کردید، باید حتماً این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

پزشک متخصص شما تنها کسی است که می‌تواند با معاینات و بررسی‌های کامل، به این تشخیص برسد که آیا درد سیاتیک در بارداری خطرناک است یا خیر؟ در صورتی که پزشک شما احساس خطر کند، روش‌های درمان این بیماری را به شما گوشزد خواهد کرد.‌

ممکن است از شما بخواهد که بیشتر از قبل به استراحت مشغول شوید یا از طریق انجام ورزش برای سیاتیک در بارداری، این درد را مدیریت کنید. پس پیشنهاد ما به شما این است که حتی اگر این درد بسیار اندک است، باز هم در مورد آن با پزشک خود صحبت کنید تا خیال شما از بابت آن راحت باشد.

 

آشنایی با بهترین تمرینات ورزش برای سیاتیک در بارداری

ممکن است هنوز هم ذهن شما با این سوال مواجه باشد که آیا درد سیاتیک در بارداری خطرناک است یا خیر؟ به شما حق می‌دهیم که به عنوان یک مادر، نگران سلامت خود و جنینی باشید که در رحم شما در حال رشد و نمود است.

خوشبختانه درد سیاتیک در دوران بارداری خطر چندان زیادی برای شما و جنین ایجاد نمی‌کند؛ البته به شرط آن که این موضوع را با پزشک خود در میان گذاشته و از دستوراتی که به شما ارائه می‌کند، مو به مو اطاعت کنید.

ممکن است پزشک شما را تشویق به انجام ورزش برای سیاتیک در بارداری نماید. بدانید که اگر این تمرینات ورزشی به شیوه‌ای صحیح و اصولی انجام شوند، شما را از قرار گرفتن در معرض بسیاری از بیماری‌ها مانند سیاتیک، دیسک کمر و چاقی در امان نگه خواهد داشت.

شما می‌توانید با انجام حرکات کششی که شاید به ظاهر ساده به نظر می‌رسند، درد سیاتیک خود را به میزان فراوانی کاهش دهید. همچنین این حرکات اگر به صورت منظم و مستمر انجام شوند، قدرت انعطاف پذیری عضلات شما را بیش از پیش افزایش خواهند داد. به شما پیشنهاد می‌کنیم قبل از انجام هر نوع ورزش برای سیاتیک در بارداری، موارد زیر را مد نظر قرار دهید:

  • هرگز بدون مشورت با پزشک خویش، شروع به انجام این حرکات ورزشی نکنید؛ چرا که ممکن است با اصول و استانداردهای آن آشنا نباشید و به جسم خود ضربه بزنید.
  • در هنگام انجام حرکات کششی برای تقویت عضلات و افزایش قدرت انعطاف پذیری آن‌ها، هرگز به پشت نخوابید. چرا که این موضوع باعث فشار مضاعف به رحم شده و سیستم قلب شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
  • در صورتی که پس از انجام این حرکات ورزشی درد سیاتیک شما بهبود پیدا نکرد و یا بدتر شد، حتماً این موضوع را به اطلاع پزشک معالج خود برسانید.
  • قبل از شروع به انجام حرکات ورزشی برای کاهش درد سیاتیک، به خوبی کمر و پهلوی خود را با یک پارچه نرم بپوشانید.

درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین و شیوه های مدیریت این درد

همان گونه که پیش از این اشاره کردیم، درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین، به همدیگر هیچ ارتباطی ندارند. بنابراین ذهن خود را از این موضوع خالی کرده و به فکر مدیریت درد سیاتیک خود در دوران بارداری باشید.

خوشبختانه بسیاری از این دردهایی که در دوران بارداری خود تجربه می‌کنید، پس از زایمان از بین رفته و جسم شما به حالت تعادل طبیعی بازمی‌گردد. درد سیاتیک نیز یکی از همین مشکلات است که اگر آن را در این دوران به خوبی مدیریت کنید، بدون شک پس از زایمان نیز مشکلی با آن نخواهید داشت.

با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا برخی از بهترین روش‌ها برای مدیریت درد سیاتیک در بارداری را برای شما عزیزان ذکر کنیم:

  1. کمپرس گرم

قبل از آن که از کمپرس گرم استفاده کنید، باید به یک نکته بسیار مهم توجه نمایید. آن نکته این است که سعی کنید بر روی کمر یا پاهای خود، یک پارچه یا حوله نرم بگذارید. سپس یک کمپرس گرم بر روی آن قرار داده و چند دقیقه اجازه دهید که بر روی محل درد باقی بماند.‌

این موضوع سبب می‌شود که گردش خون در رگ‌های شما به خوبی انجام پذیرد و درد سیاتیک شما تا حدود زیادی تسکین پیدا کند. البته به این نکته توجه کنید که نباید اجازه دهید کمپرس گرم بیش از اندازه بر روی کمر شما باقی بماند، چرا که گرمای بیش از اندازه، ممکن است برای جنین خطراتی را به همراه داشته باشد.

  1. فعالیت روزانه

هر چند استراحت تا حدود بسیار زیادی می‌تواند از درد سیاتیک شما کم کند، اما شما هرگز نباید بیش از اندازه در رختخواب باقی بمانید. بلکه در طول روز سعی کنید فعالیت‌های آرامی را انجام دهید تا بدن شما تحرک لازم را داشته باشد.

  1. عدم بلند کردن بارهای سنگین

به طور کلی در دوران بارداری، نباید هیچ بار سنگینی را از زمین بلند کنید، چرا که این کار ممکن است صدمات جبران ناپذیری برای جنین شما به وجود آورد. به خصوص اگر با درد سیاتیک در بارداری نیز مواجه باشید، باید بیش از پیش به این موضوع توجه نمایید.

اما اگر به هر دلیلی مجبور شدید باری را از روی زمین بلند کنید، ابتدای زانوهای خود را خم کرده و سعی کنید پشت خود را صاف نگه دارید. در ادامه بار مورد نظر را به آرامی از زمین بلند کنید. البته مراقبت باشید که سنگینی آن بیش از حد توان شما نباشد، چرا که عواقب جبران ناپذیری برای شما و جسم شما به همراه خواهد آورد.

  1. ایستادن، نشستن و خوابیدن

بهترین کار برای زنان بارداری که به درد سیاتیک مبتلا هستند، این است که از ایستادن برای مدت زمان طولانی خودداری نمایند.‌ همچنین هنگام نشستن، سعی کنید یک بالش کوچک یا کوسن در قسمت پشت خود قرار دهید. این موضوع سبب می‌شود که ستون فقرات شما در حالت مناسب قرار گرفته و دچار درد و ناراحتی نشوند.

همچنین شما در هنگام خوابیدن نیز باید بیش از پیش به حالت بدن خود توجه کنید. بهتر است بر روی پهلویی بخوابید که در آن قسمت از درد سیاتیک خبری نیست. همچنین قرار دادن یک بالش میان پاها، از ایجاد فشار بر روی عصب سیاتیک جلوگیری به عمل خواهد آورد. در هنگام خوابیدن و یا برخاستن از خواب، به آرامی جسم خود را حرکت داده و از انجام هر نوع حرکت ناگهانی به شدت خودداری نمایید.

  1. حفظ تناسب اندام

برخی از خانم‌ها در دوران بارداری خود، دچار اضافه وزن و چاقی می‌شوند. اگر شما از تناسب اندام خود مراقبت نکنید و وزن شما بی مهابا افزایش پیدا کند، بیش از پیش بر روی عصب سیاتیک شما فشار وارد می‌شود. بنابراین همواره به وزن خود در این دوران توجه نموده و اگر دچار اضافه وزن شده‌اید، با مشورت پزشک خود، آن را مدیریت کرده و کاهش دهید.

  1. پوشیدن کفش مناسب

شما به عنوان یک زن باردار، ممکن است برای قدم زدن، پیاده روی یا خرید کردن از خانه خارج شوید. در این هنگام باید سعی کنید از کفش‌های مناسبی استفاده کنید که هیچ نوع فشاری بر روی کمر و عصب سیاتیک شما وارد نشود. فراموش نکنید که در دوران بارداری، پوشیدن هر نوع کفش پاشنه بلندی، کاملاً ممنوع است. این کفش‌ها بیش از پیش بر روی عصب سیاتیک فشار وارد نموده و درد شدیدی را برای آن به همراه می‌آورند.

  1. ورزش

انجام برخی از ورزش‌های آبی و به خصوص شنا، تاثیر بسیار خوبی در تسکین درد کمر و درد سیاتیک خواهد داشت. بنابراین اگر برای شما امکان پذیر است، ساعاتی را در طول هفته به شنا و انجام ورزش‌های آبی سپری کنید.

 

موثرترین روش‌ های درمان درد عصب سیاتیک و زایمان طبیعی

مادرانی که نوزاد خود را از طریق زایمان طبیعی به دنیا می‌آورند، ممکن است بیش از سایرین در معرض درد عصب سیاتیک قرار گیرند. در واقع تحقیقات و بررسی‌های دانشمندان نشان دهنده آن است که میان درد عصب سیاتیک و زایمان طبیعی ارتباطی وجود دارد.

ممکن است در هنگام زایمان، عضلات لگن یا کمر باعث ایجاد فشار مضاعف بر روی عصب سیاتیک شده و درد فراوانی را در این قسمت به وجود آورند. راهکارهایی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، به شما کمک می‌کنند تا اثرات عصب سیاتیک و زایمان طبیعی را از بین برده و به زندگی عادی برگردید:

  • اگر سیاتیک شما با درد و ورم همراه است، از کمپرس یخ بر روی آن استفاده کنید.
  • بدون شک پزشک متخصص داروهایی را برای شما تجویز خواهد نمود؛ این داروها را سر ساعت مصرف کنید تا هر گونه التهاب و ناراحتی در عصب سیاتیک شما از بین برود.
  • تمرینات فیزیوتراپی خود را جدی بگیرید؛ چرا که این تمرینات از فشار مضاعف بر روی عصب سیاتیک کم می‌کنند.
  • یک برنامه ورزشی مناسب و روتین برای خود داشته باشید و از طریق این تمرینات ورزشی، عضلات خود را قدرتمند و انعطاف پذیر نمایید.
  • طب سوزنی یکی از بهترین راهکارهای طب سنتی برای کاهش درد سیاتیک بعد از زایمان است. در این شیوه کهن و قدیمی، سوزن‌های باریک و کوچکی به نقاط خاصی از بدن شما وارد شده و تسکین درد سیاتیک را با خود به همراه می‌آورند.
  • گاهی اوقات متخصص ارتوپد شما، برای آن که اندکی از درد عصب سیاتیک را کاهش دهد، نسخه‌ای به شما تجویز می‌کند که در آن دستور تزریق داروهای استروئیدی برای شما در نظر گرفته شده است. این داروها تمامی التهاباتی که در قسمت عصب سیاتیک وجود دارند را از بین می‌برند.
  • در مواقعی که هیچ کدام از این گزینه‌های درمانی برای رفع درد سیاتیک موثر نبودند، پزشک جراحی را برای بیمار خود تجویز می‌کند.

 

کلام پایانی

برخی از افراد گمان می‌کنند که درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین، بر روی همدیگر اثرگذار هستند. ما با ارائه این مقاله، تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم و نتیجه‌ای که در نهایت به دست آمد این بود که درد سیاتیک و جنسیت جنین هیچ نوع تاثیری بر روی همدیگر ندارند.

همچنین در ادامه مطلب شما را با برخی از ورزش‌ها و روش‌های مدیریت درد سیاتیک در بارداری آشنا کردیم. در نهایت نیز به تاثیرات عصب سیاتیک و زایمان طبیعی پرداختیم و برخی از راهکارهای درمانی را به شما عزیزان ارائه نمودیم.

امیدواریم با مطالعه این مقاله، آگاهی‌های خوبی در زمینه درد سیاتیک در دوران بارداری به دست آورده باشید. همچنین آرزو داریم اگر در دوران بارداری قرار دارید، به سلامت و بدون هیچ مشکلی، این دوران را سپری نموده و نوزاد دلبند خود را به دنیا آورید.